Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus2020.01.20141
Kaupunginhallitus4603.02.20141

684-2014 (034, 001)

Pääomalainan myöntäminen Kuntien Tiera Oy:lle

Tiivistelmä:

Kuntien Tiera Oy on pyytänyt kolmelta suurimmalta osakkeenomistajalta yhteensä 1,25 milj. euron pää-omalainaa maksuvalmiuden turvaamiseksi. Turun kaupungin osuus lainasta on 500.000 €. Lainan määrä on huomioitu vuoden 2014 budjetin antolainauksen mitoituksessa. Salainen asia: Julkisuuslaki 24 § 18 kohta

Kh § 20

Johtaja Tuomas Heikkinen 13.1.2014:

Kuntien Tiera Oy:n hallitus on pyytänyt kolmelta suurimmalta osakkeenomistajalta Turun, Espoon ja Lahden kaupungeilta yhteensä 1,25 miljoonan euron pääomalainaa maksuvalmiuden turvaamiseksi. Turun kaupungin osuus lainasta on 500.000 €.  Pääomalainan ehtojen mukaan se on oman pääomanehtoista eli lainalle voidaan maksaa korkoa ja lyhennyksiä vain voitonjakokelpoisista varoista eikä yhtiö voi antaa sille vakuutta. Laina-aika on viisi vuotta ja velkaa lyhennetään samansuuruisin tasaerin vuosittain. Ensimmäisen kerran velkaa lyhennetään vuonna 2015. Lainalle maksetaan 5 % vuotuista korkoa. Pääomalaina lasketaan yhtiön omaan pääomaan ja sen tarkoituksena on turvata yhtiön oman pääoman säilyminen ja maksuvalmius. 

Turun kaupungin vuoden 2014 talousarviossa päätetty antolainauksen nettolisäys on n. 41 milj. euroa, josta antolainasaamisten lisäys 53 milj. euroa ja antolainasaamisten vähennys 11,7 milj. euroa. Kyseinen pääomalainan lisäys 500.000 euroa sisältyy erään Muut kohdentamattomat antolainasaamisten lisäykset, jonka osuus on 8 milj. euroa.

Turun kaupunki on sijoittanut perustamisvaiheessa yhtiöön 176.087 € omaa pääomaa. Yhtiön alkuperäinen oma pääoma oli 2.924.473  €. Lisäksi Sitra on osallistunut pääomittamiseen konvertoimalla yhtiölle myönnettyä lainaa oman pääomanehtoiseksi 1,5 milj. euroa.

Yhtiön pääomitus on toteutettu siten, että oman pääoman osuus on pyritty pitämään mahdollisimman pienenä, mistä johtuu että lisäpääomitusta on jouduttu hakemaan liikevaihdon jäädessä suunniteltua pienemmäksi. Tämä on ollut käytännössä ainoa mahdollisuus, jotta merkittävällä osalla kuntia on ollut mahdollisuus tulla osakkaaksi. Yhtiön pääomarakenne jää myönnettävästä pääomalainasta huolimatta melko ohueksi eikä esitetyn suuruisella pääomituksella voida yksin taata yhtiön omavaraisuusastetta maksuvalmiutta pidemmällä aikavälillä vaan myös yhtiön sopeuttamistoimien ja liikevaihdon kasvun on toteuduttava suunnitellulla tavalla.

Tieran perustamisvaiheen oletukset ja liiketoimintasuunnitelma perustuivat toteutunutta nopeampaan liikevaihdon kasvuun. Perustamisvaiheessa tavoiteltiin laajaa asiakaskuntaa ja suuremmalla valmiiden tuotteiden määrällä. Sittemmin yhtiön liiketoiminta on perustunut vahvemmin räätälöityihin hankkeisiin ja suurimpien osakkaiden kanssa toteutettuihin hankkeisiin. Yhtiön liikevaihto on kasvanut vaikkakaan  ei alkuperäisen liiketoimintasuunnitelman mukaisesti. Yhtiö on sopeuttanut toimintaansa taloudellisen tilanteen mukaan ja toimintaa keskitetään nimenomaan suurempiin yhteistyöhankkeisiin, joihin panostamalla kuntakentän IT-järjestelmien yhdenmukaistamisesta on saavutettavissa suurimpia hyötyjä. Yhtiön toiminnan sopeutus jatkuu. Osin tulokset näkyvät vasta 2014 loppupuolella.

Myös Tieran taloudelliseen tilanteeseen on vaikuttanut yleinen taloudellinen tilanne, joka on heikentänyt kuntien rahoitusasemaa nopeasti ja merkittävästi. Samoin kuntauudistus ja muut lukuisat uudistukset ovat viivästyttäneet kuntien hankintoja.

Juuri nämä yhteistyöhankkeet ovat erityisesti suurimpien osakkaiden tarpeiden mukaisia ja mahdollistavat tiiviimmän yhteistyön ja sitä kautta taloudellisia ja laadullisia hyötyjä suurimmissa IT- järjestelmähankkeissa. Näiden hyötyjen voidaan arvioida olevan huomattavat verrattuna tilanteeseen, jossa jokainen kaupunki toteuttaisi hankkeet itsenäisesti. Malli on kuitenkin sellainen, että ratkaisut ovat soveltuvia myös muille kunnille.

Kuntien Tiera Oy:n on toiminnalle on edelleen olemassa vahvat perusteet. Kunnat tarvitsevat lisää yhteistyötä ICT:n alueella ja yhteisiä ratkaisuja. Tieralla on mahdollisuus luoda edellytyksiä Turun ja koko kuntakentän prosessien ja tuottavuuden parantamiselle. Turun näkökulmasta onkin tärkeää, että sekä Kuntaliitto että Sitra ovat toiminnassa vahvasti mukana.

Järjestelmien kehittämistyötä on järkevää tehdä yhdessä muiden kuntien kanssa ja myös järjestelmien ylläpitokustannuksia voidaan jakaa isommalle joukolle. Kaupungin kokemukset yksin toteutetusta tietojärjestelmien kehittämisestä puoltavat yhteistyötä muiden isojen kuntatoimijoiden ja koko kuntakentän puitteissa. Tiera ja sen piirissä suunnitellut osaamiskeskukset antavat tähän hyvät puitteet. Tiera on konkreettinen mahdollistaja yhteiselle kehittämistyölle. Yksittäisten kuntien yksittäisillä sopimuksilla ei ole mahdollista päästä samaan laajuuteen ja jatkuvuuteen.

Turun kaupunki on ollut kehittämässä Tieran kanssa ERP-ratkaisuja taloushallintoon ja HR:ään. On perusteltua pyrkiä näiden osalta synnyttämään valtakunnallinen ERP-ratkaisu, jolla voidaan saavuttaa suuria ja kiistattomia säästöjä. Turku on myös vahvasti mukana Tieran ja useiden kuntien palvelusetelihankkeessa. Lisäksi kansallisen palveluväylän kehittämisessä Tieralla on merkittävä rooli. Palveluväylän kehittäminen mahdollisimman nopeasti DriveTurku hankeen osana yhteistyössä Tieran kanssa takaa yhteisen kuntien alustan sähköisille palveluille ja niiden ohjaamiselle.

Esitykseen on otettu ehto siitä, että järjestely voidaan toteuttaa vain, mikäli kaikki kolme osakasta sitoutuvat pääomalainan myöntämiseen, koska Tieran maksuvalmiuden turvaaminen edellyttää koko esitetyn pääomalainan myöntämistä.

Liite 1Kuntien Tiera Oy:n hallituksen pyyntö 13.1.2014

Liite 2Pääomalainan velkakirja

Liite 3Yhtiön tilinpäätös

Liite 4Selvitys suurten osakkaiden yhteisistä hankkeista Tiera Oy:n kanssa  

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Kuntien Tiera Oy:lle annetaan 500.000 € pääomalaina liitteen 2 mukaisen velkakirjan ehdoilla. Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että pääomalaina myönnetään ehdolla, että myös Espoon ja Lahden kaupungit myöntävät omistusosuutensa mukaisen pääomalainan yhtiölle ja että päätös voidaan panna täytäntöön ennen sen lainvoimaisuutta.

PäätösAsia pantiin pöydälle Arven Eklundin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä johtaja Jukka Laiho.

Kh § 46

Pöydältä 20.1.2014 § 20

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.

Jakelu

aoKuntien Tiera Oy
tpvKonsernihallinto, talous ja rahoitus


Liitteet:

Kh § 20
Liite 1:Kuntien Tiera Oy:n hallituksen pyyntö 13.1.2014
Liite 2:Pääomalainan velkakirja
Liite 3:Yhtiön tilinpäätös
Liite 4:Selvitys suurten osakkaiden yhteisistä hankkeista Tiera Oy:n kanssa