Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus2420.01.20144

3210-2013 (015, 012)

Työterveystalon potilasasiakirjarekisterin rekisterinpitäjän muuttaminen (Ht)

Tiivistelmä:

Kansaneläkelaitos ylläpitää valtakunnallista KanTa -palvelujärjestelmää. KanTa -palveluun liittyminen on pakollista julkisille toimijoille. Kaupungin organisaatiouudistuksen myötä Turun Työterveystalon ja Hyvinvointitoimialan potilasrekisterit ovat omina rekistereinään yhteisessä Pegasos -kannassa. Hyvinvointitoimialan rekisterin rekisterinpitäjä on sosiaali- ja terveyslautakunta ja työterveyshuollon potilasasiakirjarekisterin rekisterinpitäjä on Turun kaupunginhallitus. Rekisterinpidon yksinkertaistamiseksi kaupunginhallitukselle esitetään, että sosiaali- ja terveyslautakunnan alaisuuteen muodostetaan yksi sähköinen potilasasiakirjarekisteri, joka muodostuu Työterveystalon ja Hyvinvointitoimialan osarekistereistä. Pegasos -järjestelmä pitää rekisterit erillään kuten tähänkin asti. Tästä ratkaisusta ei aiheudu kustannuksia.

Kh § 24

Toimialajohtaja Riitta Liuksa, hallintojohtaja Antti Perälä ja eArkisto-projektipäällikkö Suvi Vainiomäki 13.1.2013:

KanTa -palveluihin kuuluvat Sähköinen resepti (eResepti), Sähköinen potilastiedon arkisto (eArkisto) ja Omien tietojen katselu –palvelu kansalaisille (Oma Kanta). Tavoitteena on edistää hoidon jatkuvuutta ja potilasturvallisuutta sekä parantaa tuottavuutta terveydenhuollossa. Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä annetun lain (Asiakastietolaki) mukaan KanTa palveluun liittyminen on pakollista julkisille toimijoille 1.9.2014 mennessä ja yksityisille terveydenhuollon toimijoille 1.9.2015 mennessä. Kunnallinen liikelaitos tai taseyksikkö, joka on osa kunnan tai kuntayhtymän organisaatiota, liittyy kunnan terveyskeskuksen mukana. Kunnan järjestämät terveyspalvelut liittyvät KanTa-palveluihin yhtenä kokonaisuutena. Suun terveydenhuollon järjestelmät ja tietyt muut terveydenhuoltojärjestelmän osa-alueet liittyvät KanTa-palveluun v.2016.

Sähköinen resepti on ollut käytössä Turun hyvinvointitoimialalla ja Turun Työterveystalossa vuodesta 2010. Turun työterveystalo käyttää KanTa-palveluiden näkökulmasta eReseptiä Turun kaupungin hyvinvointitoimialan alayksikkönä. Myös sähköiseen potilastiedon arkistoon on järkevää liittyä samalla tavalla.

Hyvinvointitoimialan alaisena projektina on meneillään kansalliseen sähköiseen potilastietoarkistoon liittymisen valmistelu. Turun hyvinvointitoimialan ja Työterveystalon osalta liittymisaikataulu on tällä hetkellä elokuu 2014.

Sosiaali- ja terveystoimi liittyi eReseptin käyttäjäksi vuonna 2010. Tuolloin Turun kaupungin organisaatiorakenne oli erilainen. Työterveystalo kuului sosiaali- ja terveystoimen alaisuuteen. Sosiaali- ja terveystoimen sekä Työterveystalon potilasrekisterien rekisterinpitäjänä oli sosiaali- ja terveyslautakunta. THL:n ja Kelan testatessa aluetietojärjestelmän liittymistä KanTaan on Turun Hyvinvointitoimialan ja Työterveystalon koodisto aiheuttanut ongelman asiakirjojen näyttämisessä. Ongelmaksi on muodostunut se että periaatteessa yhdellä terveydenhuollon toimintayksiköllä on kaksi rekisterinpitäjää. Rekistereiden käyttötarkoitus on kuitenkin sama.

Sosiaali- ja terveyslautakunta on tehnyt päätöksen hyvinvointitoimialan liittymisestä Kelan KanTa-palveluiden (kansallinen terveysarkisto) potilastiedon arkisto -palvelun käyttäjäksi. Liittymispäätöksellä sitouduttiin tarvittaviin toimiin, jotta hyvinvointitoimiala täyttää Sosiaali- ja terveysministeriön asettamat organisaation auditointivaatimukset ennen KanTa liittymiseen liittyvän sitoumuksen allekirjoittamista.

Turun kaupunginhallituksen, Työterveystalon rekisterinpitäjänä, tulisi päättää erikseen, että Turun Työterveystalo liittyy Kelan KanTa-palveluiden potilastiedon arkisto –palvelun käyttäjäksi.

Henkilötietolain tarkoittama rekisterinpitäjä on se, jonka käyttöä varten henkilörekisteri perustetaan. Kunnassa rekisteritoimintojen laillisuudesta rekisterinpitäjänä vastaa aina kulloinkin kysymyksessä olevien tehtävien hoidosta säännösten ja määräysten mukaan vastuussa oleva viranomainen. Henkilötietojen käsittelystä ja sen lainmukaisuudesta vastaa rekisterinpitäjä. Tällä hetkellä Turun työterveystalo ja Hyvinvointitoimialan potilasrekisterit ovat omina rekistereinään yhteisessä Pegasos –kannassa. Hyvinvointitoimialan sähköisen potilasasiakirjarekisterin rekisterinpitäjä on sosiaali- ja terveyslautakunta ja Työterveyshuollon potilasasiakirjarekisterin rekisteripitäjä Turun kaupunginhallitus. Rekisterit on Pegasoksessa erotettu Tietosuojan avulla.

Kahdesta rekisterin pitäjästä johtuvan ongelman ratkaisemiseksi on kaksi vaihtoehtoa. Perustetaan Työterveystalosta kokonaan oma terveydenhuollon toimintayksikkö SOTE-organisaatiorekisteriin ja rekisterinpitäjärekisteriin tehdään kaksi arkistonmuodostajaa ja niille omat rekisterinpitäjät eli sosiaali- ja terveyslautakunta ja kaupunginhallitus. Tämä johtaisi siihen että Pegasos-potilastietojärjestelmään olisi myös perustettava oma organisaatio. Tämä vaatisi Pegasokseen moniorganisaatiorakenteen käyttöönoton (AluePegasos), jolloin Työterveystalo ja Hyvinvointitoimiala olisivat Pegasoksessa omina organisaatioinaan. Tämä tarkoittaisi aluePegasos ohjelmiston hankintaa ja tästä aiheutuisi noin 100 000 euron välittömät kustannukset. Lisäksi toteuttaminen lisäisi runsaasti järjestelmän pääkäyttäjien tehtäviä. Työterveystalon tulisi myös erikseen täyttää Sosiaali- ja terveysministeriön asettamat organisaation auditointivaatimukset.

Toinen ja yksinkertaisempi vaihtoehto on hallinnollinen. Muodostetaan sosiaali- ja terveyslautakunnan alaisuuteen yksi sähköinen potilasasiakirjarekisteri, joka muodostuu Työterveystalon ja Hyvinvointitoimialan osarekistereistä. Pegasos-potilastietojärjestelmä pitää rekisterit erillään kuten tähänkin asti. Tässä ratkaisussa hyvinvointitoimialan tietoturva/tietosuojavastaava toimii myös Työterveystalon tietoturva/tietosuojavastaavana. THL ei näe estettä ratkaisulle ja tästä ei aiheudu ylimääräisiä kustannuksia.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että Turun Työterveystalon potilasasiakirjarekisterin rekisterinpitäjä on 1.2.2014 lähtien sosiaali- ja terveyslautakunta ja että rekisterin tietoturva/tietosuojavastaavana toimii hyvinvointitoimialan tietoturva/tietosuojavastaava.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun Työterveystalon potilasasiakirjarekisterin rekisterinpitäjänä toimii 1.2.2014 lähtien sosiaali- ja terveyslautakunta.

Samalla kaupunginhallitus toteaa, että edellä mainitun rekisterin tietoturva/tietosuojavastaavana toimii hyvinvointitoimialan tietoturva/tietosuojavastaava.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvHyvinvointitoimiala
tpvSosiaali- ja terveyslautakunta
tiedTurun Työterveystalo