Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Keskusvaalilautakunta1319.12.20136
Kaupunginhallitus2720.01.20147

14178-2013 (013)

Ennakkoäänestyspaikat ja -ajat vuoden 2014 europarlamenttivaaleissa

Tiivistelmä: -

Kevaalk § 13

Hankintalakimies Jukka Vanto 12.12.2013:

Vaalilain 9 §:n 1 momentin mukaan kunnanhallitus päättää yleisten ennakkoäänestyspaikkojen lukumäärästä ja sijainnista sekä määrää näiden aukioloajoista vaalilain 48 §:n 1 momentin mukaisesti.

Kaupungin yleisistä ennakkoäänestyspaikoista on päätettävä niin hyvissä ajoin, että ne voidaan ilmoittaa ja vahvistaa oikeusministeriön ohjeen mukaisesti viimeistään 28.2.2014. Ennakkoäänestyspaikkojen tiedot merkitään Väestörekisterikeskuksen äänestyspaikkarekisteriin, jona toimii vaalitietojärjestelmän pohja- ja paikkatietojärjestelmä.

Itella Oyj on marraskuussa 2013 toimittanut tarjouksen ja sopimusluonnoksen (nähtävänä kokouksessa, salassa pidettäviä, salassapidon perusteet: julkisuuslain 7.2 § ja 24.1 §:n 20 kohta) ennakkoäänestyksen järjestämisestä Turussa. Itella Oyj:n edustaja on käynyt esittelemässä tarjoamiaan palveluita lautakunnan sihteereille 6. marraskuuta 2013. Itella Oyj muun ohella tarjoaa Turun kaupungille kolmen Turussa sijaitsevan Itella Oyj:n myymälän käyttämistä ennakkoäänestykseen sopimusluonnoksesta ilmenevään hintaan. Turun kaupunki päättää itsenäisesti, käyttääkö se Itella Oyj palveluita vai hoitaako se ennakkoäänestyksen jollain muulla tavalla.

Ennakkoäänestyspaikat olisi syytä sijoittaa sellaisiin paikkoihin, joihin äänestäjien on helppo tulla, joihin he vaivattomasti osaavat ja joissa turkulaisten äänestäjien muutoinkin tiedetään liikkuvan. Hyviä kokemuksia on saatu pää- ja kahdesta sivukirjastosta, Turun yliopiston luonnontieteiden talosta, erilaisten liike- tai kauppakeskusten aulatiloista ja yhteispalvelupisteestä. Muun muassa ennakkoäänestyspaikkojen esteettömyyteen ja riittäviin tiloihin on kiinnitetty huomioita.

Kunnallisvaaleissa 2012 Itella Oyj:n toimipisteitä ei ole ollut yleisinä ennakkoäänestyspaikkoina Turussa. Oikeusministeriön ohjeen mukaisesti ennakkoäänestyspaikkojen olisi hyvä pysyä samoina vaaleista toiseen, koska paikkojen lopettaminen tai siirtäminen voi aiheuttaa epätietoisuutta äänestäjien keskuudessa. Europarlamenttivaaleissa 2014 olisi siten tarkoituksenmukaista käyttää samoja yleisiä ennakkoäänestyspaikkoja kuin kunnallisvaaleissa 2012, lukuun ottamatta Länsikeskuksesta poismuuttanutta Kodin Ykköstä, jonka tilalle esitetään Länsikeskuksen Prismaa. Skanssin kauppakeskuksen nimen perään tulisi yhteispalvelu Monitoria koskeva täsmenne. Asianomaiset tahot ovat antaneet tilojen käyttöön suostumuksensa.

Liite 1Yleiset ennakkoäänestyspaikat 2014

EhdotusKeskusvaalilautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle vuoden 2014 europarlamenttivaalien yleiset ennakkoäänestyspaikat liitteen 1 mukaisesti.

Keskusvaalilautakunta päättää, että lautakunnan sihteerit saavat tehdä liitteeseen mahdollisesti tarvittavat tekniset muutokset ja ruotsinkieliset lisäykset ennen kaupunginhallitukselle tehtävää esitystä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli hankintalakimies Jukka Vanto.

Kh § 27

Liite 1Vuoden 2014 europarlamenttivaalien ennakkoäänestyspaikat ja -ajat

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää vahvistaa Turussa vuonna 2014 toimitettavien europarlamenttivaalien ennakkoäänestyspaikat ja -ajat liitteen mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvIT-palvelut
tpvKeskusvaalilautakunta
tpvKiinteistöliikelaitos, tilapalvelut
tiedLuottamuselintoimikunta


Liitteet:

Kevaalk § 13
Liite 1:Yleiset ennakkoäänestyspaikat 2014

Kh § 27
Liite 1:Vuoden 2014 europarlamenttivaalien ennakkoäänestyspaikat ja -ajat