Turun kaupunginhallitukselle.

Vastauksena Turun kaupunginhallituksen minulle lähettämään selvityspyyntöön koskien Meidän Turku ry:n Korkeimmalle hallinto-oikeudelle esittämiä väitteitä esteellisyydestäni Turun kaupunginhallituksen ja -valtuuston jäsenenä Kauppatorin asemakaavamuutosta käsiteltäessä, esitän kunnioittavasti kunkin väitteen osalta seuraavaa.

Katson, ettei täysin yksilöimättömiin ja perusteettomiin Meidän Turku ry:n valituskirjelmien heittoihin olisi tarvetta vastata lainkaan, mutta asian kaikinpuoliseksi selvittämiseksi esitän selvitykseni myös kokonaan yksilöimättömien väitteiden osalta.

Esteellisyysväitteitä on esitetty neljä. Vastaan niihin kuhunkin erikseen.

1.   Yleinen, yksilöimätön väite läheisistä suhteistani useisiin Turun Toriparkki Oy:n osakkuusyhtiöihin / niiden omistajiin

1.1.        Olen toiminut koko työikäni Turun kaupungissa. Olen työskennellyt mm. Turun yliopistossa, Turun Yliopistosäätiön toiminnanjohtajana, Kansallis-Osakepankin Turun konttorin johtajana ja Turun kaupunginjohtajana.

Työhöni liittyen sekä sosiaalisen luonteeni vuoksi uskon tuntevani lähes kaikki tietyn ikäpolven turkulaiset yrittäjät, liikkeenjohtajat ja myös lukemattomia muunlaisissa tehtävissä ja asemissa olevia henkilöitä. Tunnen myös Meidän Turku ry:n nimeämät henkilöt sekä Meidän Turku ry:n valitusten allekirjoittajat.

1.2.        Meidän Turku ry vetoaa Helsingin Sanomien juttuun HS 3.5.2008 ja väittää, että siinä nimeltä mainitut ja eräät muut kiinteistö- ja liikemiesvaikuttajat ovat rahoittaneet ja muutenkin tukeneet kunnallisvaalikampanjaani vuonna 2008

HS:n jutun tarkoittaman tilaisuuden Turun Suomalaiselle Pohjalle olivat kutsuneet koolle Rauno Puolimatka ja Juhani Lunden. Kutsun saivat heidän päättämänsä yritysjohtajat. Kyseessä oli omakustanteinen lounas. Lounaan tarkoituksena oli antaa minulle mahdollisuus kertoa, miksi pyrin kaupunginvaltuustoon ja mitä ajatuksia minulla on Turun kaupungin kehittämiseksi.

Paikalla oli n 30 henkeä. Jokainen maksoi oman lounaansa paitsi minä. Kunkin osallistujan kustannus minun lounaastani lienee n yksi (1) euro.

Tilaisuudessa ei järjestetty minkäänlaista varainkeruuta, sellaisen järjestäminen ei ollut tilaisuuden aiheena eikä tilaisuuden perusteella sittemminkään mitään varainkeruuta järjestetty.

1.3.        Minulla ei ole Meidän Turku ry:n valituskirjelmissä yksilöityihin eikä mihinkään muihin tahoihin mitään sellaista taloudellista tai muuta suhdetta, jonka vuoksi olisin ollut missään vaiheessa esteellinen käsittelemään Kauppatorin asemakaavamuutosta.

2.   Tuki Heikki Salmelalta/Hesburgerilta/Salmela-Yhtiöiltä

Aurajoen Kokoomus ry tuki minua kunnallisvaaleissa 2008. Tämä on yleinen kaikkien tiedossa oleva kunnallisvaalikampanjan varainkeruutapa.

Aurajoen Kokoomus ry järjesti syksyllä 2008 seminaarimatkan Tampereelle. Matkan ohjelmassa oli tutustuminen Tamperetaloon, lounas Tamperetalolla sekä Tampereen kaupungin viestintäjohtajan esitys pormestarimallin sujumisesta Tampereella. Tamperetalolta siirryttiin seuraamaan ottelua Ilves – TPS. Yhteiskuljetuksella oli tarjolla virvokkeita.

Seminaarimatkan osanottajamaksu oli 250€, joka maksettiin Aurajoen Kokoomus ry:n tilille.

Matkalla oli mukana n 20 henkeä, heidän joukossaan Heikki Salmela, joka maksoi 250 € osanottomaksun Aurajoen Kokoomus ry:n tilille. Matkan järjestelykustannusten jälkeen Aurajoen Kokoomus ry:lle jäi kunkin osanottomaksusta n 150€.

Koska olen saanut vaalitukea Aurajoen Kokoomus ry:ltä, ilmeisesti tuo Heikki Salmelalta saatu n. 150 € nettosuma on saattanut tulla vaalityöni tukemiseen.

3.   Tuki Mikko ja Keijo Ketoselta/TS-Yhtymältä

3.1.        Meidän Turku ry väittää myös, että ”Keijo Ketonen on tukenut (entisen) liikekumppaninsa Juhani Lepän vaalikampanjaa”.

En ole koskaan välittömästi enkä välillisesti ollut Keijo Ketosen liikekumppani. Väite on täysin valheellinen.

3.2.        Minulla oli vaalien edellä vaalimainoksia Turun Sanomissa. Turun Sanomat myönsi kaikista vaalimainoksista kaikille (ymmärtääkseni myös kaikkien puolueiden) ehdokkaille samansuuruisen alennuksen, jonka suuruutta en muista.

Mitään erityisesti minulle välittömästi tai välillisesti annettua vaalitukea en ole Ketosilta tai TS-konsernin yhtiöiltä kunnallisvaalikampanjaani saanut.

4.   Tuki Rauno Puolimatkalta/KOP-Kolmiolta/Auratumilta

Mitään välittömästi tai välillisesti annettua vaalitukea en ole näiltä tahoilta kunnallisvaalikampanjaani saanut.

Tämä selvitys voidaan liittää sellaisenaan Korkeimmalle Hallinto-oikeudelle esitettävään lausuntoon ja julkisiin asiakirjoihin.

Turussa 7.1.2014

Juhani Leppä