Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus47525.11.20136

12108-2013 (613, 021)

Selitys korkeimmalle hallinto-oikeudelle koskien Turun kansallisen kaupunkipuiston perustamista (Yt)

Tiivistelmä:

Ympäristöministeriö on päättänyt 5.6.2013 perustaa Turun kaupungin hakemuksesta kansallisen kaupunkipuiston. Päätöksestä on valitettu korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Korkeimmalle hallinto-oikeudelle ehdotetaan annettavaksi selitys, jonka mukaan valituksessa ei ole esitetty perusteita päätöksen kumoamiseksi.

Kh § 475

Ympäristölakimies Nina Mattila 19.11.2013:

Turun kaupunginvaltuusto on päättänyt 7.3.2011 § 59, että Turun kulttuuripääkaupunkipuiston perustamiseksi puistoa koskeva aluerajaus ja sitä koskeva hoito- ja käyttösuunnitelma hyväksytään ja että alueelle haetaan kansallisen kaupunkipuiston perustamispäätöstä. Ympäristöministeriö on 5.6.2013 antamallaan päätöksellä perustanut Turun kaupungin hakemuksessa esitettyjen erityisarvojen säilyttämiseksi ja hoitamiseksi kansallisen kaupunkipuiston. Ympäristöministeriö on 5.6.2013 myös hyväksynyt kaupunkipuiston hoito- ja käyttösuunnitelman. Kaupunkipuisto käsittää alueita ja rakennuksia Turun kaupungin kaupunginosissa nro I-X, 11, 13, 14, 21, 61, 67, 81, 83, 91, 94 sekä 99.

Kuralan Kylämäen Ystävät ry on valittanut päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen ja vaatinut päätöksen kumoamista siltä osin kuin se koskee ”ns. Säkömäkikaavan alueen rakentamista”. Valituksessa on pyydetty korkeinta hallinto-oikeutta ”määräämään suojeltava alue kokonaisuudessaan toimenpidekieltoon, kunnes kaavaa koskeva asia on ratkaistu”. Valituksessa on pyydetty korkeinta hallinto-oikeutta hankkimaan lausunto museovirastolta sekä  vaadittu, ”että korkein hallinto-oikeus määrää, ettei Turun hallinto-oikeuden päätöstä saa panna täytäntöön ennen asian lopullista ratkaisemista.” Valituksen mukaan kansallisen kaupunkipuiston perustamispäätöstä koskevassa päätöksessä Kuralan kylämäki ympäristöineen on otettu puiston osaksi, mutta ns. Säkömäkikaavan osuus on jätetty puiston ulkopuolelle. Menettely on valituksen mukaan vastoin kaupungin esityksessään ja ympäristöministeriön päätöksessään asettamaa tavoitetta luoda laaja maisemallinen kokonaisuus. Säkömäkikaavaan sisältyvän pientaloalueen rakentaminen tulee rikkomaan maisemakokonaisuuden. Valituksen mukaan rakentaminen tulee vaarantamaan Kuralan kylämäen elävän historian museon toimintaedellytykset.

Kyseinen Säkömäen asemakaava ja asemakaavamuutos, johon Kuralan Kylämäen Ystävät ry:n valituksessa viitataan, on hyväksytty Turun kaupunginvaltuustossa 3.9.2012. Kaavamuutoksen tavoitteena on ollut uusia Kohmossa sijaitsevan alueen pientaloasemakaava ja turvata kaupunkipuistoon esitetyn maisemallisesti arvokkaan peltoalueen säilyminen avoimena. Kyseinen peltoalue on asemakaavassa osoitettu maisemallisesti arvokkaaksi peltoalueeksi, joka säilytetään (MA/s). Kaavamääräyksen mukaan alueen säilyminen avoimena ja viljelykäytössä on kulttuurimaiseman säilymisen kannalta tärkeää. Alueelle ei saa sijoittaa rakennuksia, rakennelmia eikä ilmajohtoja.  Kuralan Kylämäen Ystävät ry valitti kaavan hyväksymistä koskevasta valtuuston päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen, joka hylkäsi valituksen. Korkein hallinto-oikeus on 30.10.2013 päättänyt, että se ei myönnä asiassa valituslupaa.

Korkein hallinto-oikeus on pyytänyt Turun kaupunginhallitukselta selitystä Turun kansallista kaupunkipuistoa koskevassa asiassa 29.11.2013 mennessä.

Ehdotus annettavaksi selitykseksi

Turun kaupunginhallitus palauttaa viitelähetteen asiakirjoineen ja ilmoittaa lausuntonaan asiaan kunnioittavasti seuraavaa:

Maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) 68.1 §:n mukaan kansallinen kaupunkipuisto voidaan perustaa kaupunkimaiseen ympäristöön kuuluvan alueen kulttuuri- tai luonnonmaiseman kauneuden, luonnon monimuotoisuuden, historiallisten ominaispiirteiden tai siihen liittyvien kaupunkikuvallisten, sosiaalisten, virkistyksellisten tai muiden erityisten arvojen säilyttämiseksi ja hoitamiseksi. MRL:n 68.2 §:n mukaan kansalliseen kaupunkipuistoon voidaan osoittaa alueita, jotka tämän lain mukaisessa kaavassa on osoitettu puistoksi, virkistys- tai suojelualueeksi, arvokkaaksi maisema-alueeksi tai muuhun kansallisen kaupunkipuiston tarkoituksen kannalta sopivaan käyttöön.

MRL:n 69 §:n mukaan kansallisen kaupunkipuiston perustamisesta päättää ympäristöministeriö. Puisto voidaan perustaa kunnan hakemuksesta.

MRL:n 70.1 §:n mukaan kansallisen kaupunkipuiston perustamispäätökseen voidaan kunnan suostumuksella ottaa alueen olennaisten arvojen säilyttämiseksi tarpeellisia määräyksiä. Muut alueen hoidon ja käytön kannalta tarpeelliset määräykset annetaan hoito- ja käyttösuunnitelmassa, jonka kunta laatii. Turun kansallista kaupunkipuistoa koskevaan hoito- ja käyttösuunnitelmaan ei ole otettu erillisiä määräyksiä. MRL:n 70.2 §:n mukaan hoito- ja käyttösuunnitelman valmistelun tulee tapahtua vuorovaikutuksessa niiden tahojen kanssa, joiden oloihin asia saattaa huomattavasti vaikuttaa.

Säkömäen asemakaavoitusta koskeva valitusasia on ratkaistu erillisessä valitusprosessissa, jossa on todettu, että kyseinen kaava täyttää maankäyttö- ja rakennuslain asettamat vaatimukset.  Ympäristöministeriö on ennen kansallista kaupunkipuistoa koskevan perustamispäätöksen tekemistä myös varmistunut kaava-aineistoon tutustumalla, että kyseisessä kaavassa on riittävästi otettu huomioon Yleiskaava 2020, johon sekä Turun kaupungin hakemuksen, että ministeriön päätöksen mukainen kansallisen kaupunkipuiston rajaus perustuu. Kansallisen kaupunkipuiston perustamista koskeva päätös rajauksineen on MRL:n 68 §:ssä annettujen edellytysten mukainen.

Yhteenveto

Edellä esitetyn perusteella kaupunginhallitus katsoo, että valituksessa ei ole esitetty perusteita päätöksen kumoamiseksi, joten valitus tulee hylätä.

Lisätietoja antaa tarvittaessa kaupunginsihteeri Satu Lehto, puh. 044 9074 064, sähköposti satu.j.lehto@turku.fi, PL 355, 20101 Turku.

Oheismateriaali 1Kuralan Kylämäen Ystävät ry:n valituskirjelmä 9.8.2013

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää antaa asiassa korkeimmalle hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen selityksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

seliKorkein hallinto-oikeus