Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus47425.11.20135

10506-2012 (231, 032)

Lausunto Turun kaupunkiseudun jätetaksan perusteiden muuttamisesta

Tiivistelmä:

Turun Seudun Jätehuolto Oy (TSJ) on vuoden 2013 taksan pohjalta tehnyt Turun kaupunkiseudun jätehuoltolautakunnalle esityksen jätetaksan perusteiden muuttamiseksi siten, että alueella otettaisiin vuoden 2014 alusta alkaen käyttöön jätelain mukainen perusmaksu. Turun kaupunkiseudun jätehuoltolautakunta on varannut TSJ:n osakaskunnille mahdollisuuden antaa lausuntonsa seudullisen jätetaksan perusteiden muuttamisesta.

Kh § 474

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 19.11.2013:

Turun kaupunkiseudun jätehuoltolautakunta on varannut TSJ Oy:n osakaskunnille mahdollisuuden antaa lausuntonsa seudullisen jätetaksan perusteiden muutoksesta. Valmisteltavassa päätösehdotuksessa jätehuoltolautakunta ehdottaa, että kaupunkiseudulla otettaisiin käyttöön ns. perusmaksu, jolla katettaisiin jätehuollon viranomaistehtävien kustannukset sekä seuraavat alueen asukkaille tarjottavat pääasiassa maksuttomat palvelut: vaarallisten jätteiden vastaanotto ja käsittely, jäteneuvonta ja tiedotus, kierrätyspisteiden ylläpito, jäte-, lajitteluasemien pienasiakaspalvelujen ylläpito sekä mantereen ja saariston erilliskeräykset. Em. tehtävät on voimassaolevassa taksassa kustannettu jätteenkäsittelymaksuista.

Perusmaksun käyttöönoton jälkeen jätteenkäsittelymaksuilla jäisivät katettaviksi muut kuin perusmaksuilla katettavat jätehuollon kustannukset. Esityksen mukaan perusmaksun käyttöönotolla ei ole tarkoitus nostaa asukkaille kohdistuvia jätehuollon kokonaiskustannuksia vaan pyrkimyksenä on lisätä jätemaksujen läpinäkyvyyttä ja kohdistamaan maksut oikeudenmukaisesti siten, että ne riippuvat tarvittavasta palvelutasosta eri asumismuodoissa. Perusmaksun käyttöönotto alentaisi yhdyskuntajätteen päävirran eli polttokelpoisen jätteen jätteenkäsittelymaksua ja asukkaiden jätteiden vastaanottomaksuja TSJ:n palvelupisteissä. Toisaalta ehdotuksessa esitetään, että yleiskustannusten ja jätteen energiahyötykäytön kustannusten nousun sekä viranomaistehtävien hoitamisen seurauksena jätemaksuja tullaan korottamaan riippumatta siitä otetaanko perusmaksu käyttöön vai ei.  Jätemaksuja on seudulla viimeksi korotettu vuonna 2011. Perusmaksun määräytymisperusteet on esitetty yksityiskohtaisesti oheismateriaaleissa.

Turun kaupungin lausunto:

Turun kaupunki on 12.11.2012 (§ 540) esittänyt voimassaolevan seudullisen jätetaksan perusteista, että mikäli mahdollinen perusmaksu otetaan käyttöön vuonna 2014, on jätteen kuljetuksen seudullinen rekisteri oltava riittävän kattava, jotta maksu olisi tasapuolinen asukkaille. Lisäksi kaupunki on todennut, että perusmaksun mahdollinen käyttöönotto ei saa nostaa kunnallisesta jätehuollosta aiheutuvia kustannuksia. Pyrkimyksenä tulee olla ainoastaan laskutuksen läpinäkyvyyden parantaminen ja kustannusten kohdentuminen oikeudenmukaisesti jätteen tuottajille.

Edellä mainitun lisäksi kaupunki toteaa, että perusmaksun käyttöönotolla voidaan jossakin määrin vähentää niitä kustannuksia, joita nykyjärjestelmässä saattaa aiheutua ns. jätehuollon ”vapaamatkustajista”, kun perusmaksu peritään jokaiselta asuinkelvolliselta huoneistolta. Perusmaksun määräytymisessä tulee kuitenkin arvioida tarkasti eri asumismuodoissa tarvittavat palvelut, jotta maksut olisivat mahdollisimman oikeudenmukaiset. Esimerkiksi kerrostaloasumisessa voidaan olettaa, että tarve käyttää jätekeskusten ja lajitteluasemien pienasiakaspalveluja on suhteellisen vähäinen verrattuna pientaloasumiseen, jolloin näitä kustannuksia ei tulisi painottaa liikaa perusmaksun määrityksessä.

Mikäli perusmaksu päätetään ottaa käyttöön, tulee maksuun ja sen perimiseen liittyvät hallinnolliset kustannukset pitää mahdollisimman pieninä, jotta maksulla katetaan sille varsinaisesti tarkoitetut kustannukset.

Oheismateriaali 1Jätehuoltoviranomaisen päätös jätetaksan perusteiden muuttamisesta ja perusmaksun käyttöönotosta

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää antaa Turun kaupunkiseudun jätehuoltolautakunnalle edellä olevan lausunnon.

PäätösAsia pantiin pöydälle Rinteen Eevan kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Korhonen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

lausTurun kaupunkiseudun jätehuoltolautakunta