Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus45811.11.20136

11920-2013 (011, 642, 065)

Kaupunginhallituksen käsiteltäväksi otettu tilajohtajan päätöspöytäkirja 24.10.2013 § 6 "Välillisen omistamisen selvityksen konsulttipalveluhankinta"

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus on 4.11.2013 § 451 päättänyt ottaa käsiteltäväkseen tilajohtajan päätöspöytäkirjan 24.10.2013 § 6, joka koskee välillisen omistamisen selvityksen konsulttipalveluhankintaa. Kaupunginhallitukselle esitetään, että se pysyttäisi em. tilajohtajan päätöksen.

Kh § 458

Konsernihallinto, Talous- ja strategiaryhmä, Strateginen tilojen ohjaus, vs. tilajohtaja Tuomas Koskiniemi:

Vuoden 2013 talousarvion Kh-kohdassa mainitaan kaupunkitason toimenpiteeksi, että uudenlaisista omistusjärjestelyistä tehdään perusteellinen selvitys vuoden 2013 aikana. Lisäksi uudistamisohjelmassa (Kv 17.6.2013, liite 1) mainitaan, että vuoden 2014 maaliskuuhun mennessä selvitetään tarkemmin välillisen omistamisen sekä myynti ja takaisinvuokraus mallit.

Yllä mainittujen kirjausten toteuttamiseksi Strateginen tilojen ohjaus esittää konsulttihankintana tehtävää laajaa välillisen omistamisen selvitystä. Esitettävän selvityksen sisältö on laadittu siten, että se antaa päätöksentekoa varten riittävän kattavan kuvan selvitettävien omistusjärjestelyjen vaikutuksista. Selvitys pitää sisällään seuraavat omistusmallit ja niiden mallien vertailu perinteiseen ns. taserahoitteiseen malliin:

-         kiinteistöyhtiö (tavallinen ja keskinäinen)

-         kiinteistösijoitusyhtiö

-         sijoituslainmukainen kiinteistörahasto

-          kommandiittiyhtiömuotoinen kiinteistörahasto

-         myynti-ja-takaisinvuokraus

Selvityksessä tutkitaan erilaisten mallien vaikutuksia seuraavasti:

-         mallien kuvaukset ja soveltuvuus

-         vaikutukset kaupungin tuloslaskelmaan, taseeseen ja rahoituslaskelmaan

-         kiinteistöriskien siirto ja hinnoittelu

-         verovaikutukset

-         liiketaloudellinen kannattavuusanalyysi

Selvitys on laaja ja sen tekeminen vaatii paljon erityisosaamista (kiinteistörahoitus ja juridiikka). Huomioiden selvityksen laajuuden ja haasteellisuuden sekä aikataulun suhteutettuna kaupungin omiin resursseihin, ei sen toteuttaminen omana työnä ole mahdollista.

Selvitys esitetään tilattavaksi Inspira Oy:ltä, joka on Turun kaupungin osin omistaman Kuntarahoituksen tytäryhtiötä. Turun kaupunki on erityisesti rahoitusmarkkinoiden tilanteesta ja suhdanteesta johtuen käyttänyt rahoituksessaan merkittävästi Kuntarahoituksen palveluita. Inspira Oy:llä on merkittävä kokemus erilaisten investointien rahoitusvaihtoehtoselvityksistä Turun sekä muiden kaupunkien kanssa.

Edellä mainitut seikat tukevat konsultoinnin hankintaa nimenomaan Inspira Oy:ltä ja että hankkeen avulla pyritään nostamaan myös kaupungin oman organisaation osaamista näissä asioissa, joissa kaupungilla ei ole tällä hetkellä nimenomaista erityisasiantuntemusta riittävästi.

Mikäli välillisen omistamisen selvitys halutaan tehtäväksi annetussa aikataulussa ja sellaisella tasolla, että se antaa päätöksenteon pohjaksi riittävän kattavan kuvan välillisestä omistamisesta ja sen moninaisista vaikutuksista, on selvitys tarkoituksenmukaista, jopa välttämätöntä tehdä esitetyn kaltaisena konsulttihankintana.

Oheismateriaali 1Tilajohtajan päätöspöytäkirja 24.10.2013 § 6

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää pysyttää tilajohtajan päätöksen 24.10.2013 § 6.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 11-2.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Eklund, Pietari, Massinen, Laihinen, von Frenckell-Ramberg, Kattelus, Sirén, Manni, Vornanen, Sarlund ja Arve.

Rinteen ehdotuksen puolesta, että tilajohtajan päätöspöytäkirja 24.10.2013 § 6 kumotaan, äänesti lisäksi ehdotusta kannattanut Eeva.

Jakelu

aoInspira Oy
tpvKonsernihallinto, strateginen tilojen ohjaus
tiedLaiho Jukka