Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus44604.11.20136

3555-2011 (232)

Itämerihaasteen Helsingin ja Turun kaupunkien yhteinen toimenpideohjelma 2014-2018 (Yt)

Tiivistelmä:

Vuonna 2007 Helsingin ja Turun kaupungit sitoutuivat julkisesti konkreettisiin vapaaehtoisiin toimiin rannikkovesien ja koko Itämeren hyväksi; syntyi Itämerihaaste. Samalla Itämeri nostettiin kaupunkien strategiatyöhön. Helsingin ja Turun kaupunkien yhteinen toimenpideohjelma on päivitetty vuosille 2014-2018 ja uudistettu rakenteeltaan vastaamaan mm. Itämeren Suojelukomission (HELCOM) BSAP:n, Meristrategiadirektiivin ja kansallisen merenhoitosuunnitelman temaattista jaottelua. Ohjelmassa on listattu edellisen ohjelmakauden onnistumisia, tälle kaudelle jatkuvat toimenpiteet sekä uudet toimenpiteet. Haasteeseen on vastannut jo noin 200 organisaatiota. Haasteen levittämistä tullaan jatkamaan ja haasteeseen jo vastanneita kannustetaan sitoutumaan uusiin toimiin Itämeren hyväksi.

Kh § 446

Ympäristönsuojelu / vt. ympäristönsuojelujohtaja Olli-Pekka Mäki, vs. ympäristösuunnittelija Pekka Salminen 10.10.2013:

Itämerihaasteen Helsingin ja Turun kaupunkien yhteinen toimenpideohjelma on päivitetty koskemaan vuosia 2014–2018. Päivitys on tehty kaupunginjohtaja Aleksi Randellin 3.12.2012 tekemän päätöksen perusteella, jolloin kaupungin Itämerityöryhmälle annettiin tehtäväksi valmistella ohjelman päivitys 30.9.2013 mennessä. Työryhmä teki päivitystyötä yhdessä Helsingin kaupungin vastaavan Itämerityöryhmän kanssa.

Aiempi toimenpideohjelmakausi 2007–2012 on toteutunut monelta osin erittäin hyvin, mikä kävi ilmi Tampereen kaupungin asiantuntijoiden toteuttamasta vertaisarviosta.

Itämerihaaste on muun muassa tukenut kaupunkien hallintokuntia huomioimaan toimintansa vesistövaikutuksia tai lisäämään tietoisuutta Itämeren tilasta ja siihen vaikuttamisen mahdollisuuksista omien työntekijöidensä, asiakkaidensa ja sidosryhmiensä keskuudessa. Noin 200 organisaatiota on ottanut Itämerihaasteen vastaan. Itämerihaaste nähdään positiivisena, kaupunkien imagoa muokkaavana tekijänä.

Toimenpideohjelmakaudelle 2014–2018 on asetettu uudet tavoitteet ja samalla toimenpiteet on jaoteltu uudelleen teemoihin. Alla luetellut teemat ovat yhteneviä mm. Itämeren Suojelukomission (HELCOM) Baltic Sea Action Plan -ohjelman, Meristrategiadirektiivin ja vastaavasti kansallisen merenhoitosuunnitelman jaottelun kanssa. Helsingin ja Turun kaupunkien uusi Itämeri-toimenpideohjelma tukee seuraavien päämäärien saavuttamista:

1. Kirkkaat rannikkovedet - Teeman toimenpiteiden tavoitteena on vähentää eri lähteistä kaupunkien vesistöihin ja Itämereen tulevaa fosforin ja typen kuormitusta.

2. Hyvinvoiva meriluonto - Teeman toimenpiteiden tavoitteena on alentaa haitallisten aineiden pitoisuuksia, roskaantumista ja melua meriympäristössä niin, että meriluonto voi hyvin ja meren hyötykäyttö on kestävää.

3. Puhdas ja turvallinen vesiliikenne - Teeman toimenpiteiden tavoitteena on vähentää ja ehkäistä erikokoisten alusten päästöjä ilmaan ja veteen sekä varmistaa riittävä öljy- ja kemikaalivahinkojen torjuntakyky.

4. Suunnitelmallinen vesialueiden käyttö - Teeman toimenpiteiden tavoitteena on, että suunnittelu ottaa huomioon sekä ympäristön että yhteiskunnallisten paineiden muutokset sekä sen, että samoille alueille kohdistuu usein monia erilaisia toimintoja.

5. Aktiivinen Itämeri -kansalaisuus - Teeman toimenpiteiden tavoitteena on edistää tietoisuutta Itämeren tilasta ja siihen vaikuttamisesta sekä näiden kytkeytymisestä taloudellisiin mahdollisuuksiin ja kilpailukykyyn. Lisäksi tavoitteena on vahvistaa erilaisten sidosryhmien osallisuutta ja Itämeri-kokemuksia: tietoa ja kokemusta siitä, miten omalla toiminnalla omassa viiteryhmässään voi vaikuttaa.

Yhteisellä aloitteella ja päivitetyn toimenpideohjelman myötä Helsingin ja Turun kaupungit toimivat aktiivisina suunnannäyttäjinä ja Itämeren alueen merkittävinä toimijoina.

Itämerihaaste ei ole valmis. Kansallinen ja kansainvälinen toimintaympäristö sekä Itämeren suojelukomission HELCOM:n että EU:n puolelta on vuosien saatossa muuttunut; lisää toimia tarvitaan. Tällä uudella toimenpideohjelmalla Helsingin ja Turun kaupungit sitoutuvat jatkamaan työtä rannikkovesien ja koko Itämeren hyväksi vuosina 2014–2018. Samalla ne haastavat uudet toimijat mukaan yhteistyöhön ja nykyiset kumppanit uudistamaan omat toimenpideohjelmansa.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

Helsingin kaupungin kanssa on sovittu, että haasteen vastaanottaneiden tahoille tullaan järjestämään tarkoituksenmukainen vuoropuhelu kaupunkien yhteisen Itämerihaasteen tavoitteiden konkretisoimiseksi ja tavoitteiden eteenpäin saattamiseksi. Kaupunkien toimesta tullaan myös erikseen arvioimaan muiden Itämeren tilan parantamisen eteen työtä tekevien tahojen yhteistyön lisääminen ja koordinointi.

Liite 1Helsingin ja Turun kaupunkien yhteinen Itämeri-toimenpideohjelma 2014–2018

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä Itämerihaasteen Helsingin ja Turun kaupunkien yhteisen toimenpideohjelman Turun osalta vuosiksi 2014–2018 sekä jatkaa haasteen aktiivista levittämistä.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että kaupungin toimialat ja konserniyhtiöt huomioivat toimenpideohjelman ja sen toimenpiteet talousarvion puitteissa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvTurun Satama Oy
tpvTurun seudun puhdistamo Oy
tiedTyöryhmän jäsenet
tpvHyvinvointitoimiala
tpvKiinteistötoimiala
tpvKonsernihallinto, kaupunkikehitysryhmä
tpvKonsernihallinto, talous- ja strategiaryhmä
tpvSivistystoimiala
tpvVapaa-aikatoimiala
tpvVarsinais-Suomen aluepelastuslaitos
tpvVesiliikelaitos
tpvYmpäristötoimiala
tpvMäki Olli-Pekka


Liitteet:

Kh § 446
Liite 1:Helsingin ja Turun kaupunkien yhteinen Itämeri-toimenpideohjelma 2014-2018