Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunginhallitus | 385 | 16.09.2013 | 2 |
9814-2013 (020, 001)
Erityisen kuntarakenneselvityksen tekeminen Turun kaupunkiseudulla (Kv)
Tiivistelmä:
Eduskunta hyväksyi kuntauudistuksen osana uuden kuntarakennelain ja se astui voimaan 1.7.2013. Turun seudun kuntakokous päätti puoltaa yksimielisesti liitteen 2 mukaista esitystä ja ehdotuksen tekemistä valtiovarainministeriölle erityisen kuntarakenneselvityksen käynnistämiseksi Turun kaupunkiseudulla ja lähetti asian kuntien käsiteltäväksi. Turun seudulla ei ole aiemmin toteutettu kuntarakenteeseen liittyvää selvitystä. Kaikkien kriteereiden seudullinen tarkastelu osittaa, että Turku on osa tiivistä, yhtenäistä, toiminnallista kaupunkiseutua. Selvitys tulee käynnistää koko kaupunkiseudulla eikä Turkua voi missään tilanteessa jättää selvityksen ulkopuolelle.
Kh § 385
Kaupunginjohtaja Aleksi Randell 11.9.2013:
Yleistä
Maan hallituksen käynnistämä kuntauudistus on jatkoa edellisen hallituksen Paras-hankkeelle, jonka tavoitteet olivat pitkälle yhtenevät kuntauudistuksen tavoitteiden kanssa.
Paras-hankkeen yhteydessä Turun kaupunki esitti työssäkäyntialueen kunnista Auralle, Kaarinalle, Liedolle, Naantalille, Raisiolle, Ruskolle, Paimiolle ja Sauvolle kuntarakennetarkastelun tekemistä. Kuntarakenneselvitykseen ei seudulla kuitenkaan ryhdytty, koska kunnat Turkua lukuun ottamatta eivät nähneet sitä tarpeelliseksi. Sen vuoksi seudulla ei myöskään ole toteutettu kuntarakennetarkastelun sisältävää seudun toiminallista kokonaisratkaisua, jossa huomioitaisiin koko julkisen sektorin, kuntakentän ja Turun seudun tulevaisuuden tunnistetut haasteet ja mahdollisuudet.
Paras-hankkeen käynnistymisen yhteydessä kunnat sopivat seutuyhteistyön organisoimisesta.
Yhteistyön työjärjestyksessä kuvataan Turun kaupunkiseudun muun kuin elinkeinotoiminnan yhteistyön yleiset periaatteet ja toimintatavat. Kaikki seudun kunnat ovat hyväksyneet työjärjestyksen. Turun kaupunginhallitus hyväksyi toiminta- ja organisoitumisasiakirjan 4.10.2010 § 515.
Nyt käsiteltävänä olevaa seudun kuntakokouksen kunnille lähettämää esitystä valtiovarainministeriölle erityisen kuntajakoselvityksen tekemiseksi on valmisteltu seudun kuntien yhteisesti hyväksymän työjärjestyksen mukaisesti. Valtiovarainministeriölle tehtävää esitystä on käsitelty seudun kuntien kesken Turun seudun kuntakokouksessa 12.6.2013 ja 27.8.2013.
Turun kaupunginvaltuusto on antanut kuntarakennelain valmistelun yhteydessä lausunnon (Kv 25.02.2013 § 47) ja linjannut Turun näkemyksen uudistamisen tavoitteista.
Kuntarakennelaki
Kuntauudistuksen osana eduskunta hyväksyi uuden kuntarakennelain 26.6.2013 (entinen kuntajakolaki) http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2009/20091698?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=kuntajakolaki. Laki astui voimaan 1.7.2013 ja kuntien selvitysvelvollisuus on alkanut.
Lain keskeiset säännökset koskevat seuraavia asioita:
· Rakenneuudistuksen selvitysvelvollisuus ja –velvollisuuden sisältö
· Selvitysperusteet
· Selvitysten määräaika ja seuranta
· Poikkeusperusteet ja poikkeamista koskeva päätöksenteko
· Kuntien yhdistymisselvitysten ja yhdistymisen taloudellinen tuki
Kuntarakennelain 4 c §:n mukaan alle 20 000 asukkaan kunnan on selvitettävä kuntien yhdistymistä palveluperusteella. Alle 20 000 asukkaan kunnan on yhdessä muiden kuntien kanssa selvitettävä yhdistymistä alueella, jossa on 1) palveluiden järjestämisen, rahoittamisen ja kehittämisen kannalta riittävä väestöpohja sekä kyky riittävään omaan palvelutuotantoon; 2) erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen kannalta vähintään noin 20 000 asukasta; sekä 3) perusopetuksen laadukkaan ja yhdenvertaisen järjestämisen kannalta alle yksivuotiaiden ikäluokan koko vähintään noin 50.
Kuntarakennelain 4 d §:n mukaan kunnan tulee selvittää kuntien yhdistymistä, jos 1) kunnan työssäkäyvästä väestöstä alle 80 prosentilla on työpaikka kunnan alueella (työpaikkaomavaraisuusperuste); sekä 2) kunnan työssäkäyvästä väestöstä Tampereen, Turun, Oulun, Lahden, Jyväskylän tai Kuopion työssäkäyntialueella sijaitsevassa kunnassa vähintään 35 prosenttia ja muilla työssäkäyntialueilla sijaitsevissa kunnissa vähintään 25 prosenttia käy työssä työssäkäyntialueen keskuskunnan alueella (työssäkäyntiperuste).
Kunnalla on selvitysvelvollisuus yhdyskuntarakenneperusteella, jos sen tai siihen rajoittuvan kunnan yhtenäinen keskustaajama ulottuu kunnan rajan yli tai keskustaajamaan kytkeytyvä lähitaajama ulottuu kunnan rajan yli, taikka jos toisen kunnan keskustaajaman kasvupaine kohdistuu merkittävästi kunnan alueella sijaitsevaan lähitaajamaan.
Selvityskriteereiden perusteella Turkua lukuun ottamatta kaikkien kaupunkiseudun kuntien tulee esitetyillä kriteereillä tehdä kuntarakennelain mukainen selvitys. Selvitysvelvollisuus koskee yhdyskuntarakenteen eheyden näkökulmasta myös Turkua. Kaikkien kriteereiden seudullinen tarkastelu osittaa, että Turku on osa tiivistä, yhtenäistä, toiminnallista kaupunkiseutua. Turkua ei voi missään tilanteessa jättää selvityksen ulkopuolelle. Selvitys tulee käynnistää koko kaupunkiseudulla, kuten Turun kaupungin 25.2.2013 antamassa lakilausunnossa ja kuntakokouksen hyväksymässä ehdotuksessa todetaan. (Liite 1)
Kunnan tulee ilmoittaa ministeriölle viimeistään 30.11.2013, minkä kunnan tai kuntien kanssa se selvittää kuntien yhdistymistä.
Kuntarakennelain eduskuntakäsittelyssä annettavia selvityksiä koskeva määräaikasäännös sidottiin sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskeva lain (sotejärjestämislaki) hyväksymiseen eduskunnassa. Tehtyjen selvitysten ja yhdistymisesitysten määräaika päättyy kuusi kuukautta sen jälkeen, kun sotejärjestämislaki on tullut voimaan. Sotejärjestämislakia koskeva hallituksen esitys on tarkoitus antaa valtiovarainministeriön mukaan eduskunnalle keväällä 2014.
Hallitus on lisäksi linjannut rakennepoliittisessa ohjelmassaan 29.8.2013 kuntauudistuksen toteuttamisen jatkotoimia kaupunkiseuduilla ja metropolialueella.
Erityinen kuntajakoselvitys
Kuntarakennelain 15 §:n mukaan kuntajaon muuttamista koskevan asian laajuuden tai vaikeuden johdosta taikka muusta perustellusta syystä ministeriö voi käynnistää myös erityisen kuntajakoselvityksen, jota varten ministeriö asettaa kyseessä olevia kuntia kuultuaan yhden tai useamman kuntajakoselvittäjän. Aloite voi tulla ministeriöltä, kunnilta tai jos vähintään 20% jonkun kunnan äänioikeutetuista tekee asiasta esityksen.
Hallituksen kevään 2013 kehysriihen yhteydessä tekemän linjauksen mukaan valtio varautuu asettamaan vuoden 2013 aikana suurimmille kaupunkiseuduille (12) erityiset kuntajakoselvittäjät. Osana kuntajakoselvitystä tehdään kaupunkiseudun toiminnallisen kokonaisuuden arviointimenettely. Lisäksi laaditaan kunkin kaupunkiseudun kuntien kanssa yhdessä räätälöity, yksilöllinen kulloinkin kyseistä selvitysaluetta koskeva kuntajaon muutosta eli kuntaliitosta tukeva muutoksentukiohjelma.
Turun seudun esitys
Turun kaupunkiseudun kunnat ovat vuodenvaihteesta lähtien valmistelleet yhteistä esitystä erityisen kuntajakoselvityksen tekemisestä valtiovarainministeriölle.
Kuntakokous kävi 12.6.2013 lähetekeskustelun esitysluonnosta. Sovitun mukaisesti esitys erityisen kuntarakenneselvityksen tekemiseksi tuotiin uudelleen kuntakokouksen käsiteltäväksi ja kannanottoa varten 27.8. pidettyyn kuntakokoukseen. Kuntakokous päätti puoltaa yksimielisesti liitteen 2 mukaista esitystä ja ehdotuksen tekemistä valtiovarainministeriölle erityisen kuntarakenneselvityksen käynnistämiseksi Turun kaupunkiseudulla ja lähettää asian kuntien käsiteltäväksi. Kuntien tulee ilmoittaa päätöksestään valtiovarainministeriölle viimeistään 15.10.2013.
Selvitysehdotukseen kuuluvat seuraavat kunnat: Aura, Kaarina, Lieto, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Paimio, Raisio, Rusko, Sauvo ja Turku. Mikäli muut kunnat haluavat osallistua selvitykseen, voivat nämä kunnat ilmoittaa halukkuudestaan muille seudun kunnille ja valtiovarainministeriölle. (Liite 2)
Turun Kaupungin kannat uudistukseen perustuvat kaupunginvaltuuston hyväksymään lausuntoon kuntarakennelakiluonnoksesta. Kuntakokouksen kunnille lähettämän ehdotuksen voidaan katsoa pitävän riittävässä määrin sisällään kaupungin kannalta keskeiset näkökannat, minkä vuoksi kaupungin tulisi se osaltaan hyväksyä ja toimittaa ministeriölle. Asia tuodaan uudelleen kaupunginvaltuustoon erillisenä asiana kannanottoa varten viimeistään silloin, kun selvitys on laadittu ja jatkoharkintaa edellyttävät johtopäätökset ovat olemassa.
Kuntien ja valtion välisen tehtävänjaon sekä kunnille annettujen tehtävien normituksen tarkastelu kuntarakenneuudistuksen yhteydessä
Valtiovarainministeriö on 23.11.2011 asettanut työryhmän, jonka tehtävänä on määrittää kuntien tehtävät ja niihin liittyvät uudistustarpeet sekä arvioida mahdollisuudet vähentää kuntien velvoitteita. Työryhmän määräaika on 30.5.2014.
Työryhmän tehtävä liittyy kuntarakenneuudistukseen siten, että uudet elinvoimaiset kunnat mahdollistavat tehtävämuutoksia valtion ja kuntien välillä. Työryhmän asettamispäätöksessä todetaan, että uudet kunnat voisivat toimia nykyistä laajempana rajapintana julkisissa palveluissa asiakkaisiin nähden, että uusilla kunnilla voisi olla nykyistä laajempia velvoitteita ja että uusilla kunnilla voisi olla vapauksia suhteessa lainsäädäntöön järjestää asukkaiden palvelut.
Parhaillaan valtiovarainministeriössä on käynnissä selvitystyö kuntien ja valtion välisestä tehtävänjaosta sekä kunnille annettujen tehtävien normituksesta. Selvitystyön jälkeen kokonaisuudesta valmistellaan kokeiluhanke, johon kunnilla on mahdollisuus hakea.
Kuntakokouksen linjauksen mukaisesti Turun seudun kunnat seuraavat kuvatun asiakokonaisuuden valmistelua aktiivisesti ja ilmoittavat valtiovarainministeriölle halukkuudestaan pyrkiä mukaan tuottavuutta ja työnjakoa kehittävään kokeiluhankkeeseen.
Liite 1Selvitysperusteiden tarkastelua maakunnittain, valtiovarainministeriö
Liite 2Kuntakokouksessa hyväksytty esitys erityisen kuntarakenneselvityksen tekemisestä Turun kaupunkiseudulla
Kaupunginhallituksen ehdotus
Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä ja lähettää valtiovarainministeriölle liitteen 2 mukaisen esityksen erityisen kuntarakenneselvityksen tekemisestä Turun kaupunkiseudulla ja
että Turun kaupunki seuraa aktiivisesti valtiovarainministeriössä käynnissä olevaa selvitystyötä ja ilmoittaa valtiovarainministeriölle kaupungin halusta olla mukana tulevassa kokeiluhankkeessa.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Jakelu
esiKaupunginvaltuusto
Liitteet:
Kh § 385
Liite 1:Selvitysperusteiden tarkastelua maakunnittain, valtiovarainministeriö
Liite 2:Kuntakokouksessa hyväksytty esitys erityisen kuntarakenneselvityksen tekemisestä Turun kaupunkiseudulla