Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus39316.09.20133

9145-2013 (111)

Asiakaspalveluesimiehen viran perustaminen ja asiakaspalveluesimiehen (vak.nro 403925) toimen lakkauttaminen

Tiivistelmä:

Vapaa-aikatoimiala esittää asiakaspalveluesimiehen viran perustamista ja vastaavasti asiakaspalveluesimiehen toimen (vak.nro 403925) lakkauttamista. Vapaa-aikatoimialalta saadun tiedon mukaan asiakaspalveluesimiehen viran perustamisella ei ole vaikutusta työvoiman käyttöön, eikä järjestelyllä myöskään ole kustannusvaikutuksia.

Kh § 393

Liikuntapaikkapäällikkö Marjaana Risku:

Vapaa-aikatoimialalla liikuntapalvelukeskuksessa on asiakaspalveluesimiehen vakanssi (vak.nro 403925). Asiakaspalveluesimies toimii liikuntapalvelukeskuksen liikuntapaikkayksikössä. Asiakaspalveluesimiehen tehtävä on työsuhteinen.

Asiakaspalveluesimiehen toimi tulee lakkauttaa ja vastaava virka perustaa, sillä asiakaspalveluesimiehen tehtäviin kuuluu hallinnollisten päätösten tekeminen.

Asiakaspalveluesimiehen vastuualueeseen kuuluvat liikuntapalvelukeskuksen asiakaspalvelu-, vuorovaraus- ja kassatoiminnot. Hän toimii suorana esimiehenä kahdelle varaussihteerille ja yhdelle toimistovirkailijalle. Asiakaspalveluesimies kehittää asiakaspalvelu-, vuorovaraus- ja kassatoimintoja koko liikuntapalvelukeskuksen laajuisesti. Liikuntapalvelukeskuksen asiakaspalvelu- ja kassapisteet palvelevat kymmeniä tuhansia turkulaisia vuosittain. Liikuntapalvelukeskuksen asiakaspalvelupiste sijaitsee liikuntapalveluiden toimistossa, Blomberginaukio 4. Tämän lisäksi asiakaspalvelu- ja kassapisteitä on suurimpien liikuntalaitosten, esim. Impivaaran, Petreliuksen ja Lausteen uimahalleissa sekä Samppalinnan maauimalassa.

Asiakaspalveluesimies tekee itsenäisesti hallinnollisia päätöksiä. Hän tekee vuoropäätöksiä, hyvityspäätöksiä, sopimuksia ja pienimuotoisia hankintoja. Liikuntapalvelukeskus jakaa käyttövuorot eri liikuntapaikkoihin. Vuorojaon päätökset koskevat suurta joukkoa seuroja, yrityksiä, yhtymiä ja yksityishenkilöitä. Samoin hyvityspäätöksiä tehdään sekä yhteisöille että yksityishenkilöille. Aiemmin nämä päätökset on tehnyt asiakaspalveluesimiehen lähin esimies eli hallintopäällikkö. Vuoden 2013 alusta vapaa-aikatoimialan yhdistymisen myötä liikuntapalveluiden hallintopäällikön tehtävä loppui ja hallinto siirtyi vapaa-aikatoimialan yhteiseen hallintoon. Tämän jälkeen asiakaspalvelu ja vuorovaraus siirtyivät hallinnollisesti liikuntapaikkayksikköön ja liikuntapaikkapäällikön alaisuuteen. Mm. hyvityspäätösten teko siirtyi tässä vaiheessa asiakaspalveluesimiehen valmisteluun. Toiminnallisesti on samalla myös laajennettu asiakaspalveluesimiehen vastuuta koko liikuntapalvelukeskuksen asiakaspalvelusta. Vastuun kasvaminen on huomioitu tehtäväkohtaisessa palkassa kevään 2013 järjestelyerän jakamisen yhteydessä.

Liite 1Lomake asiakaspalveluesimiehen viran perustamisesta

Esitän asiakaspalveluesimiehen viran perustamista ensimmäisenä sijoituspaikkana vapaa-aikatoimialan liikuntapalvelut 1.10.2013. Asiakaspalveluesimiehen viran tehtäväkohtaiseksi palkaksi esitän 2.612,69 €/kk. Kelpoisuusvaatimukseksi esitän soveltuvaa korkeakoulututkintoa sekä riittävää perehtyneisyyttä liikunta-alaan ja kokemusta esimiestehtävistä. Kustannukset menevät kustannuspaikalta 1000LIIKPAIK 1000/24401 LI/Asiakaspalvelu. Samalla esitän asiakaspalveluesimiehen toimen (vak.nro 403925) lakkauttamista.

Viran perustamisella ei ole kustannusvaikutusta.

Toimialajohtaja Minna Sartes 13.8.2013:

Puollan liikuntapalvelujen esitystä. Asiakaspalveluesimiehen tehtäviin kuuluu tehtäviä, jossa käytetään julkista valtaa. Kuntalaki 11.4.20013/305 § 44 määrää, että tällaiset tehtävät hoidetaan virkasuhteessa.

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen 9.9.2013:

Vapaa-aikatoimiala esittää asiakaspalveluesimiehen viran perustamista ja vastaavasti asiakaspalveluesimiehen toimen (vak.nro 403925) lakkauttamista. Kuntalain 44 §:n 2 momentin mukaan sellaista tehtävää, jossa käytetään julkista valtaa, hoidetaan virkasuhteessa. Tällaista tehtävää varten perustetaan virka.

Vapaa-aikatoimen esityksen mukaan asiakaspalveluesimies käyttää julkista valtaa tehdessään kuntalaisia koskevia hyvitys- ja vuoropäätöksiä. Lisäksi asiakaspalveluesimies tekee sopimuksia ja pienimuotoisia hankintoja. Tästä syystä on perusteltua perustaa virka em. tehtävien hoitamiseksi. Palkkahallintajärjestelmästä saadun tiedon mukaan asiakaspalveluesimiehen toimella (vak.nro 403925) on avoimen vakanssin hoitaja 30.9.2013 asti.

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 4 §:n 1 momentin mukaan virkasuhteeseen ottaminen edellyttää julkista hakumenettelyä. Mikäli esitetty virka perustetaan, se tulee laittaa julkisesti haettavaksi.

Strategisen HR:n vastuualueella ei ole huomautettavaa perustettavaksi esitetyn viran tehtäväkohtaisen palkan suhteen. Strategisen HR:n vastuualue esittää, että perustettavaksi esitetyn viran kelpoisuusvaatimusta tarkennetaan siten, että se vastaa lakkautettavaksi esitetyn asiakaspalveluesimiehen toimen (vak.nro 403925) kelpoisuusvaatimusta. Esitetyllä järjestelyllä ei ole kustannusvaikutuksia, eikä järjestely myöskään lisää työvoiman käyttöä.

Liite 1Lomake asiakaspalveluesimiehen viran perustamisesta

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että:

- Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana vapaa-aikatoimiala, perustetaan 1.10.2013 lukien asiakaspalveluesimiehen virka (KVTES/hinnoittelematon), jonka tehtäväkohtainen palkka on 2.612,69 €/kk, ja jonka kelpoisuusvaatimukseksi vahvistetaan tehtävään soveltuva korkeakoulututkinto sekä riittävä perehtyneisyys liikunta-alaan ja kokemusta esimiestehtävistä, ja

- samasta ajankohdasta lukien lakkautetaan asiakaspalveluesimiehen toimi (vak.nro 403925).

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKonsernihallinto, strateginen HR
tiedTalouspalvelukeskus, palkanlaskenta tiimi 2
tpvVapaa-aikatoimiala


Liitteet:

Kh § 393
Liite 1:Lomake asiakaspalveluesimiehen viran perustamisesta