Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta6926.03.201311
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta7909.04.20135
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta9516.04.20133
Kaupunginhallitus36702.09.20131

13278-2012 (611, 065)

Yleiskaavan 2035 tavoitteiden hyväksyminen (Yt)

Tiivistelmä:

Yleiskaavalle on laadittu tavoitteet, jotka esitetään kaupunginhallitukselle hyväksyttäväksi. Kaupunkikehityksen periaatteet pohjautuvat Turun kaupunkiseudun rakennemalli 2035:een ja valtakunnallisiin alueidenkäyttötavoitteisiin. Yleistavoitteena on Turun aseman, vetovoiman ja kilpailukyvyn vahvistaminen. Vuonna 2035 Turussa on 210 000 asukasta ja 105 000 työpaikkaa. Yksityiskohtaisia tavoitteita on asetettu neljään eri teemaan liittyen; keskustan kehittäminen, elinkeinoelämän toimintaedellytykset, myönteinen väestönkehitys ja vetovoimaiset asuinalueet sekä liikkuminen kestävässä kaupunkirakenteessa.

Ksylk § 69

Kaupunkisuunnittelun yleiskaavayksikkö/ Christina Hovi 18.3.2013:

Kaupunkisuunnittelun yleiskaavayksikkö on yhteistyössä suunnitteluyksikön ja ympäristönsuojelun kanssa laatinut raportin yleiskaavan 2035 lähtökohdista ja tavoitteista. Raporttiin on koottu keskeiset yleiskaavan valmistelua ohjaavat päätökset, ohjelmat, selvitykset ja suunnitelmat.

Lähtökohtien pohjalta yleiskaavatyölle on asetettu tavoitteet. Yleiskaavan alustavia tavoitteita työstettiin sidosryhmille suunnatussa työpajassa 11.5.2012 ja esiteltiin yleisölle 11.6.2012.

Raportin valmistelun aikana siitä on pyydetty palautetta eri viranomaisilta ja hallintokunnilta. Kommentit on huomioitu raportin valmistelussa, samoin kuin yleiskaavan viranomaisneuvottelussa 4.6.2012 annettu palaute.

Yleiskaavan tavoitteet on jaoteltu yleistavoitteisiin ja yksityiskohtaisiin tavoitteisiin. Kaupunkikehityksen periaatteet pohjautuvat Turun kaupunkiseudun rakennemalli 2035:een ja valtakunnallisiin alueidenkäyttötavoitteisiin. Yksityiskohtaiset tavoitteet on ryhmitelty neljään teemaan:

Yleistavoitteet

Yleistavoitteena on Turun aseman, vetovoiman ja kilpailukyvyn vahvistaminen.

Turku on menestyvän kaupunkiseudun kansainvälinen, kilpailukykyinen, vetovoimainen ja imagoltaan vahva keskuskaupunki, jossa on hyvä elämisen laatu ja innovatiivinen toimintaympäristö.

Turku edistää kestävää kehitystä eheyttämällä yhdyskuntarakennetta ja torjumalla eriarvoisuutta. Vesistöt ja viheralueet muodostavat eheän ekologisen verkoston, joka palvelee kestävällä tavalla matkailua ja virkistyskäyttöä sekä kaupunkiluonnon monimuotoisuuden suojelutavoitteita.

Maankäytön suunnittelussa ennakoidaan riittävän hyvin luonnonolojen aiheuttamat rajoitukset, aiheutuvat taloudelliset ja ympäristöriskit sekä tunnistetaan ristiriidat kestävän kehityksen tavoitteiden kanssa.

Merellisyys, saaristo sekä alueen monipuolinen luonto ja ainutlaatuinen kulttuuriympäristö ovat kaupungin vahvan identiteetin perusta. Ne tarjoavat ihanteelliset lähtökohdat ihmisten hyvinvointia lisäävien toimintaympäristöjen säilyttämiselle ja luomiselle.

Turun kaupunkiseutu on osa Tukholma-Turku-Salo-Helsinki-Pietari kehityskäytävää ja laajempaa Etelä-Suomen työssäkäyntialuetta. Kansainväliset satama- ja lentoliikenneyhteydet sekä nopeat ja korkeatasoiset raide- ja maantieyhteydet muualle Suomeen palvelevat erityisesti elinkeinoelämää ja sen kehittymistä.

Yleiskaavoitus toteuttaa esteettömyyttä kehittämällä osallisuutta ja tiedon saatavuutta. Maankäytön suunnittelulla luodaan puitteet helppokäyttöiselle kaupunkirakenteelle mm. lyhyiden etäisyyksien ratkaisuilla.

Vuonna 2035 Turussa on 210 000 asukasta ja 105 000 työpaikkaa sijoittuen ensisijaisesti ydinkaupunkiseudulle ja joukkoliikennevyöhykkeelle.

Yksityiskohtaiset tavoitteet

Keskustan kehittäminen

Turun keskustaa kehitetään kaupunkikulttuurin sydämenä: monipuolisena kaupan, virkistyksen, vapaa-ajan ja kulttuurin tiivistymänä. Tavoitteena on lisätä keskustan asukas- ja työpaikkamääriä sekä yhtenäistää keskustan toiminnallisuutta.

Elinkeinoelämän toimintaedellytykset

Turku tukee elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä tarjoamalla yrityksille ja elinkeinoelämälle riittävästi houkuttelevia sijaintipaikkoja hyvien liikenneyhteyksien varsilla. Tavoitteena on, että Turun työpaikkaomavaraisuus säilyy nykyisellään.

Myönteinen väestönkehitys ja vetovoimaiset asuinalueet

Turku tarjoaa monipuolisia, houkuttelevia ja viihtyisiä asuinympäristöjä lähipalveluineen. Suunnittelussa otetaan huomioon asukkaiden erilaiset tarpeet, mieltymykset ja edellytykset. Varaudutaan kasvavaan ikääntyneiden ja maahanmuuttajien määrään, perherakenteen muutoksiin sekä asumisväljyyden kasvuun.

Liikkuminen kestävässä kaupunkirakenteessa

Maankäyttöä, palveluverkkoa ja liikennejärjestelmää kehitetään yhdessä. Lisätään kestävien liikkumismuotojen käyttöä ja vähennetään liikenteen kasvihuonekaasupäästöjä.

Yhdyskunta- ja palvelurakenteen kehitystä ohjaamalla hillitään liikkumistarpeen kasvua ja lisätään joukkoliikenteen, kävelyn ja pyöräilyn kilpailukykyä. Liikennejärjestelmä on ymmärrettävä, looginen, jatkuva ja helppokäyttöinen kaikkien kulkutapojen osalta.

Vuonna 2035 Turun kaupunkiseudulla on rakennemallin 2035 vyöhyketarkastelun mukaiset kulkutapajakaumat. Henkilöautoilun kulkutapajakauma laskee 2,5 prosenttiyksikköä nykyisestä.

Liite 1Turun yleiskaava 2035, Lähtökohdat ja tavoitteet

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että yleiskaavalle 2035 asetetut yleis- ja yksityiskohtaiset tavoitteet hyväksytään.

PäätösAsia pantiin pöydälle Aaltosen Koiviston kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kehittämispäällikkö Christina Hovi esitteli asiaa kokouksen alussa.

 

Ksylk § 79

Pöydältä 26.3.2013 § 69.

PäätösAsia pantiin pöydälle Koiviston Sundqvistin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Lisäksi todettiin, että kaupunginhallitus on päättänyt 4.3.2013 § 111 käynnistää välittömästi Satava-Kakskerran aluetta koskevan osayleiskaavan laadinnan. Liitteenä 1 olevaa raporttia täydennetään vireillä olevien osayleiskaavojen osalta tämän mukaisesti.

Ksylk § 95

Pöydältä 9.4.2013 § 79.

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että liitteen 1 mukaiset yleiskaavan 2035 lähtökohdat ja tavoitteet hyväksytään.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi lautakunta päätti yksimielisesti esittää kaupunginhallitukselle, että yleiskaavan tavoitteiden hyväksymisestä tulisi järjestää kaikille valtuutetuille ja valtuustoryhmille seminaari tai vastaava tilaisuus ennen asian käsittelyä kaupunginhallituksessa.

Tämän lisäksi lautakunta päätti asiaan tarkemmin kantaa ottamatta lähettää kaupunginhallitukselle jatkotyöskentelyssä käsiteltäväksi Sundqvistin, Mastomäen, Koiviston ja Sandelinin kannanoton, joka on seuraava:

Yleiskaavan tavoitteiden on lähtökohtaisesti vastattava kaupunginvaltuuston aiemmin hyväksymien ohjelmien tavoitteita. Nykyisessä muodossa Liikkuminen kestävässä kaupunkirakenteessa -luvun tavoitteet eivät vastaa valtuuston hyväksymän ilmasto- ja ympäristöohjelman tavoitteita.

Kh § 367

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell 30.8.2013:

Erityishuomioita elinkeinoelämän toimintaedellytyksistä

Elinkeinoelämän toimintaedellytysten turvaamiseksi on yleiskaavan tavoitteiksi kirjattu mm. pienten ja keskisuurten yritysten kasvun turvaaminen tarjoamalla riittävästi monipuolisia työpaikka-alueita kaupungin eri osissa.  Mm. Linnakaupungin ja Itäharjun alueet ovat keskustan tuntumassa olevia rakennemuutosalueita, joita on tarkoitus kehittää Turun keskustaa täydentäviksi eläviksi kaupunginosiksi sijoittamalla alueella uutta asumista, uusia työpaikkoja ja niitä palvelevia toimintoja. Tämä saattaa vaikuttaa alueella nyt toimivien pienten ja keskisuurten yritysten toimintaedellytyksiin.

Tämän vuoksi yleiskaavan valmistelussa tulee erityisesti varmistaa, että pienten ja keskisuurten yritysten kasvua ja kärkialojen uudistumista työpaikkojen luomiseksi vahvistetaan tarjoamalla yrityksille ja elinkeinoelämälle houkuttelevia sijaintipaikkoja hyvien liikenneyhteyksien varrelta. Lisäksi varaudutaan työpaikka-alueiden joustavuuteen. Tavoitteena on, että Turun työpaikkaomavaraisuus säilyy nykyisellään.

Logistiikkatoiminnoille tarkoitettua tonttivarantoa on jo melko hyvin tarjolla mm. Ohitustien ja Lentoaseman välisellä alueella. Ympäristöhäiriötä aiheuttavia toimintoja on sijoitettu sekä Topinojalle että Saramäkeen. Tilaa vieville ja mahdollisesti ympäristöhäiriötä aiheuttaville työpaikkatoiminnoille tarjotaan uusia sijoittumismahdollisuuksia Ohitustien läheisyydessä ja Pernossa. Erityisesti Saramäen aluetta voidaan laajentaa pohjoiseen myös ympäristöhäiriöitä aiheuttaville toiminnoille.

Liitteenä 1 olevia tavoitteita on kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan 16.4.2013 käsittelyn jälkeen muutettu: Henkilöautoliikenteen sujuvuus varmistetaan myös keskustassa, ei pelkästään välikehällä ja sen ulkopuolella (luku 3.2.4 Liikkuminen kestävässä kaupunkirakenteessa, s. 163).

Yleiskaavan valmistelusta

Kaupunginhallituksen johtosäännön 7 § 1 momentin 7)-kohdan mukaan kaupunginhallitus johtaa kaupungin kaavoitusta ja maankäyttöä. Tämän mukaisesti kaupunginhallituksen ohjausroolia on tarkoitus vahvistaa siten, että hallitus aiempaa aiemmin ohjaa työn tavoitteita ja varmistaa kaavatyön kytkeytymisen kaupungin muuhun strategiseen suunnitteluun.

Kaupunginhallituksen johtosäännön 13 §:n mukaan konsernihallinnon kaupunkikehitysryhmän erityisenä tehtävänä on tukea kaupunginjohtajaa ja apulaiskaupunginjohtajaa mm. kaupungin strategisten kärkihankkeiden ohjauksessa ja koordinoinnissa, strategisen maankäytön ja kiinteistökehityksen ohjauksessa sekä ympäristö- ja ilmastopolitiikan valmistelussa ja ohjauksessa. Kaupunkikehitysryhmässä yleiskaavoituksen ohjaus ja kaavoituksen kytkeminen osaksi kaupungin muuta strategista suunnittelua kuuluu kaupunkisuunnittelujohtajalle.

Uuden toimintamallin tavoitteena on ollut luoda edellytykset kaupunginhallituksen strategiselle päätöksenteolle ja kytkeä maankäytön suunnittelu osaksi kaupungin muuta strategista suunnittelua. Tavoitteena on kytkeä kaupungin kaikkien toimialojen osaaminen ja näkemys strategisten tavoitteiden määrittelyyn ja yhteensovittamiseen aiempaa paremmin.

Yleiskaavan lähtökohdat ja tavoitteet on valmisteltu ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelun tulosalueen yleiskaavayksikössä. Uuden toimintamallin mukaisesti konsernihallinnon kaupunkikehitysryhmän kaupunkisuunnittelun vastuualue ohjaa ja koordinoi jatkossa johtosäännön mukaisesti yleiskaavan valmistelua. Tätä ohjausta tukemaan perustetaan erityinen ohjausryhmä. Yleiskaavan valmistelua varten nimetään projektiryhmä, joka perustuu toimialarajat ylittävään yhteistyöhön. Varsinainen suunnittelu tehdään johtosäännön mukaisesti edelleenkin ympäristötoimialalla.

Liite 1Turun yleiskaava 2035, Lähtökohdat ja tavoitteet

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteen 1 mukaiset Turun yleiskaavan 2035 lähtökohdat ja tavoitteet. Jatkovalmistelussa tulee ottaa huomioon myös edellä mainitut erityishuomiot elinkeinoelämän toimintaedellytyksistä.

PäätösAsia pantiin pöydälle neljäksi viikoksi Rinteen Mannin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Lisäksi päätettiin pitää ennen seuraavaa valtuuston kokousta infotilaisuus yleiskaavan tavoitteista.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen.


Liitteet:

Ksylk § 69
Liite 1:Turun yleiskaava 2035, Lähtökohdat ja tavoitteet.

Ksylk § 95
Liite 1:Turun yleiskaava 2035, Lähtökohdat ja tavoitteet.

Kh § 367
Liite 1:Turun yleiskaava 2035, Lähtökohdat ja tavoitteet (28.5.2013)