Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus34112.08.20137

1358-2013 (031)

Turun verotilitystiedot tammi - heinäkuu 2013

Tiivistelmä:

Verotuloissa on nähtävissä käännettä parempaan. Toukokuun, kesäkuun ja heinäkuun verotilitykset olivat jo suurempia kuin vastaavat tilitykset vuonna 2012. Tammi - heinäkuussa verotuloja on kertynyt 405,8 milj. euroa, joka on 61,5 % talousarvioon budjetoidusta verotulosta.

Kh § 341

Johtaja Jukka Laiho ja talousarviopäällikkö Heikki Silpola, talouden ja rahoituksen vastuualue 5.8.2013:

 

Kesäkuussa verotuloja kertyi 53,0 milj. euroa, joka on noin 2,5 milj. euroa enemmän kuin viime vuoden kesäkuun tilityksessä, heinäkuussa verotuloja kertyi 59,9 milj. euroa, joka on noin 1,1 milj. euroa enemmän kuin viimevuonna. Tämän vuoden talousarvion mukaan verotulotavoite on 660,0 milj. euroa. Tammi-heinäkuun tilityksissä on saatu verotuloja yhteensä 405,8 milj. euroa. Toteutumaprosentti on 61,5.

 

Kunnallisveroja tilitettiin tammi – heinäkuussa 359,5 milj. euroa, yhteisöveroja 44,7 milj. euroa ja kiinteistöveron tilityksiä oli 1,6 milj. euroa.

 

Verotuloennuste koko vuoden osalta tehdään tarkempana toiminnan ja talouden seurantaraportin yhteydessä heinäkuun lopun tilanteen mukaan elo-syyskuun aikana. Tässä vaiheessa voi kuitenkin jo todeta, että verotulojen tilitykset kunnille ovat parantuneet alkuvuoden tilityksistä merkittävästi. Lisäksi verotulojen tilitykseen tehdyt aikataulumuutokset tuovat kunnille vuodelle 2013 kirjattavia verotuloja lisää noin 200 milj. euroa. Turun osalle tulee kirjattavaksi tästä summasta noin 6-10 milj. euron lisäerä kunnallisverotuloon.

 

Verontilityslakia on muutettu siten, että kaikkien verontilityslain mukaan tilitettävienverojen kertymisjaksot vastaavat verotililaissa tarkoitettujen verojen kertymisjaksoa. Tasavallan presidentti vahvisti perjantaina 14. kesäkuuta verontilityslain 3§:n muuttamisen siten, että tilitettävien verojen kertymisjakso alkaa kunkin kalenterikuukauden 18 päivänä ja päättyy seuraavan kalenterikuukauden 17 päivänä. Verohallinto tilittää verot kunkin kuukauden 28 päivänä. Muutoksen johdosta muun muassa jäännösverot ja kiinteistöverot tilitetään kunnille aiempaa nopeammin. Muutos tulee voimaan 31. elokuuta 2013 ja koskee siten jo kiinteistöveron ensimmäisen eräpäivän verojen tilityksiä syyskuussa. Kuntien tilitykset kasvavat muutoksen johdosta vuonna 2013 noin 200 miljoonalla eurolla, kun jäännösverojen tilitys aikaistuu tammikuulta 2014 joulukuulle 2013.

 

Näiden merkittävien muutosten jälkeen voi arvioida, että Turun verotulon kokonaistavoite 660,0 milj. euroa tälle vuodelle tullaan saavuttamaan, mikäli myös loppuvuoden verotilitykset pysyvät viimevuotista tasoa ylempänä.

 

Jäljempänä on verohallinnon selvitys verotulojen kehityksestä kesäkuussa ja kuntaliiton selvitys alkuvuoden tilitysten kehityksestä sekä tarkempi selvitys verotulojentilitysajankohtiin tehdyistä muutoksista.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KAAVIOT

 

 

Kaavio 1 Verotulon kumulatiivinen kehitys ja kasvu edelliseen vuoteen verrattuna, milj. €

 

 

Kaavio 2 Kunnallisverotulon kumulatiivinen kehitys ja kasvu edelliseen vuoteen verrattuna, milj. €

 

 

 

Kaavio 3 Yhteisöverotulon kumulatiivinen kehitys ja kasvu edelliseen vuoteen verrattuna, milj. €

 

 

 

Kaavio 4 Kiinteistöverotulon kumulatiivinen kehitys ja kasvu edelliseen vuoteen verrattuna, milj. €

Oheismateriaali 1Verohallinnon tiedote

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä verotilitystiedot tammi - heinäkuu 2013 tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.