Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus31724.06.20134
Kaupunginhallitus33812.08.20134

9386-2012 (002, 021)

Yhteistyösopimus käsityöneuvonnasta (Vt)

Tiivistelmä:

Nuorisolautakunta hyväksyi 30.8.2012 § 92 yhteistyösopimuksen, jonka tarkoituksena on mahdollistaa käsityö- ja kudontatoiminnan jatkuminen lautakunnan päätettyä 29.3.2012 § 36 irtisanoa ns. Käsityökeskuksen vuokrasopimuksen. Kaupunginhallitus päätti 10.9.2012 § 420 ottaa päätöksen käsiteltäväkseen ja päätti 12.11.2012 § 529 palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi. Varsinais-Suomen Käsi- ja Taideteollisuusyhdistys ry. on neuvottelujen myötä alentanut kangaspuiden viikkovuokran 30 euroon aiemman 40 euron sijaan. Kaupunginhallitukselle esitetään nuorisolautakunnan päätöksen pysyttämistä.

Kh § 317

Toimialajohtaja Minna Sartes ja kaupunginsihteeri Outi Kari-Granfors 17.6.2013:

Nuorisolautakunta päätti 29.3.2012 § 36 irtisanoa vuokrasopimuksen ns. Käsityökeskuksen tiloista (Peltolantie 2) päättymään 30.9.2012. Tiloissa tarjottiin mahdollisuutta kutoa kangaspuilla ja osallistua erilaisiin neulonta-alan kursseihin. Em. päätöksen esittelytekstin mukaan keskimääräinen kävijämäärä oli liian alhainen tilan ylläpitämiseksi ja asiakaskunta oli pääasiallisesti ohittanut nuorisotoimea koskevan lain määrittämän kohderyhmän iän. Lisäksi toinen toimintaan osallistuneista työntekijöistä oli jäämässä eläkkeelle eikä henkilötyövuosien vähentämisvelvoitteen vuoksi eläkkeelle jäävän työntekijän tilalle suunniteltu palkattavaksi uutta työntekijää. Samalla jäljelle jäävän käsityöneuvojan ei katsottu voivan työskennellä tilassa yksin.

Asiakirjatietojen mukaan käsityökeskuksen (Peltolantie 2) tiloista luopumista valmisteltaessa nuorisoasiankeskus kävi neuvotteluja Varsinais-Suomen Käsi- ja Taideteollisuus ry:n Taitokeskus Juseliuksen kanssa yhteistyön käynnistämisestä käsityö- ja kudontamahdollisuuksien jatkamiseksi. Neuvottelujen pohjalta nuorisolautakunta päätti 30.8.2012 § 92 hyväksyä kaupungin ja Taitokeskus Juseliuksen välisen yhteistyösopimuksen, jonka tavoitteeksi kirjattiin käsityö- ja kudontatoiminnan jatkaminen Taitokeskus Juseliuksen (Uudenmaankatu 1) tiloissa. Nuorisoasiainkeskuksen käsityöneuvojan työpiste siirtyi sopimuksen myötä Taitokeskus Juseliukseen siten, että Turun kaupunki on säilynyt työnantajana ja vastaa työnjohdollisesta ohjauksesta.

Kaupunginhallitus päätti 10.9.2012 § 420 ottaa em. yhteistyösopimusta koskevan nuorisolautakunnan päätöksen 30.8.2012 § 92 kaupunginhallituksen käsiteltäväksi ja päätti 12.11.2012 § 529 palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi.

Palautuksen jälkeen asiassa on käyty neuvotteluja sekä nuorisolautakunnan päätöksestä oikaisuvaatimuksen tehneiden kudonnan harrastajien edustajien kanssa että yhteistyösopimuksen sopijaosapuolen, Varsinais-Suomen Käsi- ja Taideteollisuus ry:n Taitokeskus Juseliuksen edustajan kanssa.

Kudonnan harrastajien näkemysten mukaan kaupungin järjestämä toiminta Käsityökeskuksessa soi Taitokeskus Juseliusta paremmat mahdollisuudet omaehtoiseen ja monipuoliseen työskentelyyn. Merkittävänä Taitokeskus Juseliuksen toimintaan osallistumista rajoittavana tekijänä toiminnan erilaisen luonteen ohella pidettiin myös kangaspuiden korkeaa viikkovuokraa (40 €/vko). Neuvotteluissa esiin tulleen oman yhdistystoiminnan käynnistämiseen ei kudonnan harrastajien taholta katsottu olevan edellytyksiä, vaan toiminnan toivottiin käynnistyvän uudelleen kaupungin ylläpitämänä Käsityökeskuksen tiloissa (Peltolantie 2) ja oman käsityöneuvojan ohjauksella.

Kaupungin vapaa-aikatoimialan toiminnanjohtajan ilmoituksen mukaan Varsinais-Suomen käsi- ja taideteollisuus ry:ssä on em. neuvottelujen jälkeen tehty päätös, että Taitokeskus Juseliuksen viikkovuokrapuiden hinta jäsenille on jatkossa 30€. Yhdistyksen jäsenmaksu on 20 €/vuosi.

Turun hallinto-oikeus on päätöksellään 10.6.2013 todennut, ettei nuorisolautakunnan päätös Käsityökeskuksen (Peltolantie 2) tilojen vuokrasopimuksen irtisanomisesta 29.3.2012 § 36 ole valituksessa esiintuoduin perustein lainvastainen eikä lautakunta myöskään ole ylittänyt harkintavaltaansa.

Käsityöneuvonnan ja kudontatoiminnan järjestäminen tai tilojen varaamineen toimintaa varten ei ole kunnan lakisääteinen tehtävä. Yleisesti ottaen kyse ei myöskään ole sellaisesta positiivisen erityiskohtelun piiriin kuuluvasta toiminnasta, jota voitaisiin pitää tarkoituksenmukaisena ylläpitää esim. jonkin erityisryhmän tosiasiallista asemaa ja olosuhteita parantavana erityistoimenpiteenä.

Asiakirjatietojen mukaan Peltolantie 2:ssa palvelua käyttäneet ovat esim. kevätkaudella 2012 edustaneet noin 0,02 %:a kuntalaisista. Asiassa ei ole kyseenalaistettu nuorisolautakunnan menettelytapaa sikäli, kun todettu, etteivät nuorisolain kohderyhmään kuuluvat henkilöt järjestetystä tarjonnasta huolimatta ole olleet kiinnostuneita toiminnasta niin, että toiminnan järjestäminen nuorisopalveluissa olisi tarkoituksenmukaista.

Muilla paikkakunnilla käsityöneuvontaa järjestetään yleisesti kansalaisopistojen, yhdistysten tai säätiön toimesta. Varsinais-Suomen Käsi- ja Taideteollisuus ry:n toiminta on jo ennen nyt tarkoitettua yhteistyötä kuulunut kaupungin avustustoiminnan piiriin siten, että kaupunki on myöntänyt yhdistykselle toiminta- ja vuokra-avustusta yleisten avustusperiaatteiden mukaisesti.

Toiminnan uudelleenjärjestely yhteistyössä kolmannen sektorin toimijan kanssa sekä tilojen tarkoituksenmukainen ja kustannustehokas käyttö nuorisolautakunnan päätösten mukaisesti, noudattaa myös kaupungin uudistamisohjelman ja strategiatyön periaatteita.

Ottaen huomioon edellä esitetty ja erityisesti, ettei kudontatoiminnan harrastusmahdollisuus nuorisolautakunnan päätösten johdosta ole loppunut ja että Varsinais-Suomen Käsi- ja Taideteollisuus ry:n Taitokeskus Juselius on sittemmin merkittävästi alentanut yhteistyösopimuksessa tarkoitetun toiminnan hintaa, tulisi nuorisolautakunnan päätös 30.8.2012 § 92, jolla on päätetty hyväksyä yhteistyösopimus Varsinais-Suomen Käsi- ja Taideteollisuus ry:n kanssa käsityö- ja kudontamahdollisuuksien jatkamiseksi, pysyttää.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää pysyttää nuorisolautakunnan päätöksen 30.8.2012 § 92.

PäätösAsia pantiin pöydälle pöydälle Eklundin Arven kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kh § 338

Pöydältä 24.6.2013 § 317

Toimialajohtaja Minna Sartes ja kaupunginsihteeri Outi Kari-Granfors 8.8.2013:

Pöydällepanon jälkeen Varsinais-Suomen Käsi- ja Taideteollisuus ry:n Taitokeskus Juseliuksen toiminnanjohtaja on pyynnöstä antanut lisäselvitystä ja täsmentänyt asiakkaalle kudonnasta aiheutuvien kokonaiskustannusten määrää jäljempänä esitetyn mukaan. Vapaa-aikatoimialan nuorisopalveluista on toimitettu tietoja kaupungin järjestämän toiminnan kustannuksista.

Kyseessä olevalla yhteistyösopimuksella kaupunki järjestää kuntalaisten käyttöön Taitokeskus Juseliuksen tiloissa olevat viidet (5) kangaspuut sekä käsityöneuvojan työpanoksen. Kaupungin kangaspuut mukaan lukien yhdistyksen tiloissa on yhteensä kahdetkymmenet (20) kangaspuut. Asiakkaan kulloinkin käyttöön saamat puut määräytyvät sen mukaan mitä asiakas haluaa kutoa ja mitkä ao. kudontatyöhön sopivat puut ensinnä vapautuvat.

Saatujen tietojen mukaan kudonnan kokonaiskustannukset koostuvat alhaisimmillaan kangaspuiden päivä- tai viikkovuokrasta sekä yhdistyksen jäsen- ja kirjaamismaksusta. Vuotuinen jäsenmaksu on 20 € ja kirjaamismaksu 10 €. Kangaspuiden päivävuokran määrä on yhdistyksen jäsenille 4 € ja muille 8 €. Asiakkaan on mahdollista vuokrata kangaspuut myös viikoittain, jolloin viikkovuokran määrä on yhdistyksen jäsenille 30 € ja muille 40 €. Kangaspuihin kudontaneuvojien valmiiksi rakentamista loimilangoista peritään metrihinta, joka vaihtelee loimen mukaan ja lasketaan yleisesti käytetyn kaavan perusteella. Neuvojat opastavat työn suunnittelussa ja aloittamisessa sekä työn kuluessa ja sen päättyessä. Yleistä neuvontapalvelua saavat ilman eri maksua tarvittaessa myös viikkovuokrapuissa kutovat, jotka kuitenkin pääsääntöisesti hoitavat kutomisen omatoimisesti. Neuvontaa antaa se neuvoja, joka kulloinkin on paikalla. Asiakas voi tilata neuvojilta myös loimien luomistyön, jolloin tavallisimmista loimista kuten matto- ja poppanaloimista peritään materiaalin hinta sekä laskentakaavan mukainen kiinteä, loimen leveyden, tiheyden ja pituuden mukaan määräytyvä hinta. Muiden loimien luomisesta veloitetaan tuntihinta 45 € tunti. Loimen luontiin tarvittava aika vaihtelee 15 minuutista muutamaan tuntiin (esim. pellavapöytäliina, jossa yli tuhat lankaa). Asiakas voi kutoa myös iltaisin ja viikonloppuisin, jolloin ohjaajat eivät ole paikalla.

Kaupungin järjestämän kudontatoiminnan kustannukset osoitteessa Peltolantie 2 koostuivat pääosin vuokra- ja henkilökuntamenoista. Rakennuksen vuokra oli 19.055 € vuodessa ja työntekijöiden palkkakustannukset sivukuluineen n. 46.500 €/vuosi (1 koko- ja 1 osa-aikainen) Osa-aikaisesta vakanssista on sittemmin luovuttu. Lisäksi toiminnasta aiheutui n. 2.000 euron materiaalikulut. Toiminnasta kertyi vuositasolla tuloja n. 2.500 €. Yhteistoimintasopimuksen perusteella kustannukset kaupungille muodostuvat käsityöneuvojan palkkauksesta n. 26.500 € vuodessa.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää pysyttää nuorisolautakunnan päätöksen 30.8.2012 § 92.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Ennen varsinaista päätöksentekoa äänestettiin asian palauttamisesta uudelleen valmisteltavaksi. Asian käsittelyä päätettiin jatkaa äänin 10-3.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Eklund, Pietari, Massinen, Laihinen, von Frenckell-Ramberg, Kattelus, Sirén, Manni, Vornanen ja Arve.

Sarlundin Rinteen kannattamana tekemän palautusehdotuksen puolesta äänesti heidän lisäkseen Eeva.

Asian esitteli apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.

Jakelu

tiedVarsinais-Suomen käsi- ja taideteollisuus ry
tiedLeino Lea
tiedNuorisolautakunta