Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus29910.06.20133

4902-2013 (111, 120)

Kiinteistötoimialan virkajärjestelyt, eräiden toimien muuttaminen viroiksi

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että kiinteistötoimialalle perustetaan 1.7.2013 lukien tonttipäällikön, rakennuttamispäällikön, paikkatietoinsinöörin ja valvontainsinöörin virat.

Kh § 299

Toimialan hallinto, toimialajohtaja Jouko Turto 6.6.2013:

Kaupunginvaltuusto hyväksyi koko kaupungin toimintamalliuudistukseen liittyen Kiinteistötoimialan uuden johtosäännön 17.12.2013 § 252. Johtosäännön mukaan Kiinteistötoimialalla toimii Turun Kiinteistöliikelaitos, joka on kuntalain 10 a luvun tarkoittama kunnallinen liikelaitos. Johtosäännön mukaan Kiinteistöliikelaitos muodostuu tulosalueista, joita ovat Kiinteän omaisuuden kehittäminen, Infrapalvelut ja Tilapalvelut sekä matriisitoiminnoista, joita ovat toimialan hallinto, paikkatieto ja tietojärjestelmät sekä kiinteistön muodostaminen ja maastomittaus. Tulosalueet ja matriisitoiminnot jakaantuvat edelleen tulosyksiköiksi.

Toimintamalliuudistuksen täytäntöönpano on edellyttänyt tehtävänkuvien ja vastuiden uudelleen järjestelyjä ja tästä aiheutuvia vakanssijärjestelyjä ovat ensinnäkin virkojen perustaminen niihin tehtäväkokonaisuuksiin, jotka sisältävät julkisen vallan käyttöä. Julkisen vallan käyttämistä on vallitsevan tulkinnan mukaan mm. toimiminen viranhaltijan sijaisena, päätöspöytäkirjojen teko, tilausten ja laskujen hyväksyminen ja tehtävät, joissa käytetään yksipuolisesti velvoittavaa päätösvaltaa asianosaiseen nähden.

Nyt perustettavaksi esitettyjen virkojen kohdalla kysymys ei ole kokonaan uusien tehtäväkuvien muodostumisesta, vaan olevien vakanssien tehtäviä esitetään muutettavaksi siten, että niihin voidaan lisätä edellä mainittuja julkista valtaa sisältäviä toimintoja. Tämän johdosta vakanssien perustamisen välitön euromääräinen kustannusvaikutus on kaikkine sivukuluineen noin 1.200 euroa vuodessa (74,77 € + henkilösivukulut/kk), mikä johtuu perustettavaksi esitetyn paikkatietoinsinöörin tehtäväkohtaisen palkan tarkistusesityksestä tehtävän vaativuuden oleellisen lisääntymisen johdosta verrattuna sitä vastaavaan nykyiseen toimeen, muiden perustettavien virkojen palkkatekijöiden pysyessä ennallaan. Järjestelyllä saadaan nopeutettua ja tehostettua päätöksentekoa, joten edellä mainittu välitön kustannusvaikutus tulee katettua toiminnallisina säästöinä.

Järjestely edellyttää kunnallisesta viranhaltijasta säädetyn lain ja hallintosäännön mukaan virkojen laittamista julkisesti haettavaksi. Tämän johdosta niitä vastaavien työsopimussuhteisten toimien lakkauttaminen tulee päätettäväksi erikseen sen jälkeen, kun virat on lainvoimaisesti täytetty.

Hallintosäännön mukaan kaupunginhallitus päättää virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta. Kiinteistöliikelaitos esittää kaupunginhallitukselle seuraavien virkojen perustamista, koska vakanssin tehtäviin tulisi kuulumaan julkisen vallan käyttöä:

1.  Tonttipäällikön virka (TS) vakanssi numero 608162, tehtäväkohtainen palkka 4.667,16 euroa, kelpoisuusvaatimus tehtävään soveltuva maanmittausalan diplomi-insinöörin tutkinto.Uudessa tehtävänkuvassa päätöspöytäkirjojen tekeminen, laskujen hyväksyminen, toimiminen viranhaltijan sijaisena ja kaupanvahvistajana,

2. Rakennuttamispäällikön virka (TS) vakanssi numero 608163, tehtäväkohtainen palkka 4,464,24 euroa, kelpoisuusvaatimus tehtävään soveltuva diplomi-insinöörin tai insinöörin tutkinto. Uudessa tehtävänkuvassa päätöspöytäkirjojen tekeminen, laskujen hyväksyminen, toimiminen viranhaltijan sijaisena,

3. Paikkatietoinsinöörin virka (TS) vakanssi numero 608164, tehtäväkohtainen palkka 3.078,43 euroa (vastaavassa toimessa 3.022,41) kelpoisuusvaatimus tehtävään soveltuva alempi korkeakoulututkinto tai maanmittausteknikon tutkinto sekä kokemusta maastomittaus- ja paikkatietoalalta. Uudessa tehtävänkuvassa esimiesasema, laskujen hyväksyminen, toimiminen viranhaltijan sijaisena,

4. Valvontainsinöörin virka (TS) vakanssi numero 608165, tehtäväkohtainen palkka 2.899,87 euroa, kelpoisuusvaatimus AMK-insinöörin tai vastaava tehtävään soveltuva tutkinto ja kokemusta kunnallisteknisistä töistä. Uudessa tehtävänkuvassa valvoo ja antaa velvoittavia määräyksiä urakoitsijoille työkohteissa, toimiminen viranhaltijan sijaisena.

Samalla Kiinteistöliikelaitos esittää, että uusia virkoja vastaavien toimien, tonttipäällikkö 608127, rakennuttamispäällikkö 608097, paikkatietoinsinööri 608141 ja valvontainsinööri 608147 lakkauttamisesta päätetään erikseen sen jälkeen, kun virat on lainvoimaisesti täytetty.

Esitys on käsitelty Kiinteistöliikelaitoksen yhteistoimintaryhmässä 11.4.2013.

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen 6.6.2013:

Kiinteistötoimialan toimialajohtaja on esittänyt, että toimialalle perustetaan tonttipäällikön, rakennuttamispäällikön, paikkatietoinsinöörin ja valvontainsinöörin virat. Virkojen perustamisesityksen taustalla on toimintamalliuudistuksen täytäntöönpano, mikä on edellyttänyt tehtävänkuvien ja vastuiden uudelleen järjestelyjä. Toimialalle tulee perustaa uusia virkoja niihin tehtäväkokonaisuuksiin, jotka sisältävät julkisen vallan käyttöä. Toimialan esityksen mukaan kysymys ei ole kokonaan uusien tehtäväkuvien muodostumisesta. Toimialalla jo olevien työsopimussuhteisten toimien tehtäväkuvia täydennetään siten, että tehtäväkuviin sisältyy jatkossa julkisen vallan käyttöön liittyviä asiakokonaisuuksia.

Paikkatietoinsinöörin viran osalta on kelpoisuusvaatimukseksi esitetty tehtävään soveltuva alempi korkeakoulututkinto tai maanmittausteknikon tutkinto sekä kokemusta maastomittaus- ja paikkatietoalalta. Parempi muotoilu kelpoisuusvaatimukseksi on tehtävään soveltuva korkeakoulututkinto tai maanmittausteknikon tutkinto sekä kokemusta maastomittaus- ja paikkatietoalalta.

Konsernihallinnon strategisen HR:n vastuualueella ei ole muilta osin huomauttamista kiinteistötoimialan esitykseen. Uusista viroista aiheutuvat kustannusvaikutukset ja mahdollinen työvoiman käytön lisäys ovat riippuvaisia virkojen täyttöprosessista. Jos virkoihin tullaan viranhaltijalain edellyttämän julkisen hakuprosessin jälkeen valitsemaan Turun kaupungin palveluksessa olevia henkilöitä, ja tämän jälkeen voidaan lakkauttaa avoimeksi tulleita virkoja tai toimia, ei kustannusvaikutuksia tai työvoiman käytön lisäystä välttämättä tule.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana kiinteistötoimiala, perustetaan 1.7.2013 lukien

-  tonttipäällikön virka (TS/III), jonka tehtäväkohtainen palkka on 4.667,16 euroa/kk ja kelpoisuusvaatimus tehtävään soveltuva maanmittausalan diplomi-insinöörin tutkinto,

-  rakennuttamispäällikön virka (TS/III), jonka tehtäväkohtainen palkka on 4,464,24 euroa/kk ja kelpoisuusvaatimus tehtävään soveltuva diplomi-insinöörin tai insinöörin tutkinto,

-  paikkatietoinsinöörin virka (TS/II), jonka tehtäväkohtainen palkka on 3.078,43 euroa/kk ja kelpoisuusvaatimus tehtävään soveltuva korkeakoulututkinto tai maanmittausteknikon tutkinto sekä kokemusta maastomittaus- ja paikkatietoalalta

-  valvontainsinöörin virka (TS/II), jonka tehtäväkohtainen palkka on 2.899,87 euroa/kk ja kelpoisuusvaatimus AMK-insinöörin tutkinto tai vastaava tehtävään soveltuva tutkinto ja kokemusta kunnallisteknisistä töistä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKiinteistötoimiala
tpvKonsernihallinto, strateginen HR
tpvTalouspalvelukeskus, palkanlaskenta