Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Ammattikorkeakoulun hallitus7123.05.20138
Kaupunginhallitus29310.06.201313

3346-2013 (150)

Ammattikorkeakoulun henkilöstöhallintoon ja työhyvinvointiin liittyvä selvitys kaupunginhallitukselle

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus on 18.3.2013 § 159 pyytänyt ammattikorkeakoulun hallitukselta selvitystä siitä, miten kaupungin tekemät henkilöstöhallintoa ja työhyvinvointia koskevat päätökset on huomioitu ja toteutuneet ammattikorkeakoulussa. Ammattikorkeakoulun hallituksen 23.5.2013 § 71 antama selvitys esitetään merkittävän tiedoksi.

Amkh § 71

Vararehtori Juhani Soini 16.5.2013:

 

Kaupunginhallitus on kokouksessaan 18.3.2013 § 159 (3346 – 2013) pyytänyt ammattikorkeakoulun hallitukselta selvitystä siitä, miten kaupungin tekemät henkilöstöhallintoa ja työhyvinvointia koskevat päätökset on huomioitu ja toteutuneet ammattikorkeakoulussa.

Ammattikorkeakoulun henkilöstöhallintoa säätelevät Turun kaupungin hallintosääntö, ammattikorkeakoulun johtosääntö ja ammattikorkeakoulun toimintasääntö. Ammattikorkeakoululaki luo ammattikorkeakoululle tiettyä itsenäisyyttä, mutta henkilöstöhallinnossa noudatetaan Turun kaupungin ohjeita, määräyksiä ja periaatteita mm. vakanssien palkkausperusteissa, yhteistoimintamenettelyssä ja työsuojelun piiriin kuuluvissa asioissa. Henkilöstöä koskevia päätöksiä organisaatiossa tekevät ammattikorkeakoulun hallituksen ja rehtorin lisäksi vararehtorit, tulosalueenjohtajat ja lähiesimiehinä toimivat koulutuspäälliköt ja kehittämisen toiminnon päälliköt toimintasäännön ja rehtorin delegointipäätösten valtuuttamina. Henkilöstöpäätösten valmistelussa ollaan tarvittaessa yhteydessä konsernihallinnon strategisen HR:n palvelussuhdepäälliköihin. Yhteistyö henkilöstön vastuualueen kanssa on ollut sujuvaa ja ohjausta on saatu tarvittaessa.

Henkilöstön työhyvinvointia seurataan ammattikorkeakoulun sisäisillä kyselyillä, jotka yleensä kytkeytyvät johonkin hankkeeseen. Turun ammattikorkeakoulussa työhyvinvointiin onkin kiinnitetty erityistä huomiota ja siihen on panostettu eri projekteissa. Muiden muassa KovaDuuni- ja Työterveyslaitoksen työhyvinvointihankkeen keskeinen tarkoitus on parantaa kokonaisvalaista työhyvinvointia ammattikorkeakoulussa. Hankkeissa panostetaan sekä henkiseen, että fyysiseen hyvinvointiin.

Turun ammattikorkeakoulun tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma on laadittu vastaamaan erityisesti opetusalan työympäristöä. Siinä otetaan huomioon sekä opiskelija- että työntekijänäkökulma ja suunnitelmaa on valmisteltu yhteistyössä sekä opiskelijoiden että henkilöstön edustajien kanssa. Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumista seurataan vuosittain tehtävällä yhteiskuntavastuuraportilla. Vuoden 2012 raportti valmistuu kesäkuussa. On luonnollista, että seurantaraportti valmistuu noin puolen vuoden kuluessa toimintavuoden päätyttyä koko vuotta koskevien tilastojen tulleessa käytettäviksi tilinpäätöksen valmistuttua.

Ammattikorkeakoulun toimintatavat ovat suurten muutosten kohteena. Samaan ajankohtaan ajoittuvat Turun ammattikorkeakoulun yhtiöittäminen, rahoituslain ja tutkintorakenteen uudistukset. Lisäksi ammattikorkeakoulu on ollut jo pidempään toimintatapojen osalta voimakkaassa muutoksessa, ammattikorkeakoulun tehtävien laajennuttua aiemmasta opetukseen keskittyvästä tehtävästä myös opetusta ja alueen yrityksiä tukevan tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan tekijäksi.

Vuoden 2013 alku on eletty voimakkaassa muutoksen valmistelussa. Ministeriön tiukka talouskuri tuo lähivuosina arviolta 10 milj. euron suuruiset leikkaukset Turun ammattikorkeakoululle. Henkilöstöä huolestuttavat tulevaisuuden muutokset ja muiden ammattikorkeakoulujen taholta saadut uutiset ovat lisänneet paineita ja epävarmuutta tulevaisuudesta. Valtionosuusrahoituksen vähentymisen seurauksena myös opetustehtävien päivittäinen toteutus tulee tarkastella uudestaan laadukkaan koulutuksen turvaamiseksi myös tulevaisuudessa.

Ammattikorkeakoulussa työskentelee poikkeuksellisen suuri joukko henkilökuntaa määräaikaisissa virka- ja työsuhteissa, joiden osalta on luonnollista, että tulevaisuuden näkymät aiheuttavat epävarmuutta. Projekteissa työskentely on kuitenkin edelleen lisääntymässä ja toimintakulttuuri muuttuu yhteistoiminnan kasvaessa alueellisten ja kansainvälisten yhteistyökumppaneiden kanssa.

Henkilökunnan kokema työn jatkuvuuden ja työtehtävien muutosten luoma epävarmuus heijastuu myös Kunta10 tutkimuksen tuloksissa. Kunta10 tulokset ammattikorkeakoulun osalta ovat olleet keskitasoa eikä muiden muuttujien kohdalla ole nähtävissä suuria muutoksia.

Sairauspoissaoloprosentti on pienimpiä (1,6 %) Turun kaupungissa ja tavoitteena on saada pysymään se alhaisena myös tulevista muutoksista ja epävarmasta tulevaisuudesta huolimatta. Edellä mainituissa hankkeissa on painotettu erityisesti muutoksen hallittua läpiviemistä ja henkilöstön tukemista haastavissa tilanteissa. Ammattikorkeakoulu on asiantuntijaorganisaatio, josta löytyy erityisosaamista oman henkilöstön joukosta työnohjaukseen ja muutostilanteisiin liittyvien ongelmien ratkaisemiseen. Myös yhteistyö työterveyshuollon kanssa on tiivistä ja henkilöstölle on järjestetty vuoden 2012 – 2013 aikana ASLAK-kuntoutusryhmä ja päätös vuodelle 2014 sijoittuvasta uudesta ASLAK-jaksosta on jo Kela:lta saatu.

Työhyvinvointiin kiinnitetään huomiota lakisääteisen työsuojeluorganisaation sekä työterveyshuollon lisäksi ammattikorkeakoulun Tyky-ryhmässä, jossa on edustajat kaikista ammattikorkeakoulun toimipisteistä. Ryhmän tarkoitus on kehittää henkilöstön keskuudessa esiin nousseita ideoita työhyvinvoinnin lisäämiseksi ja tuottamiseksi.

Henkilöstöasioista vastaavan vararehtorin muutos on osunut haasteelliseen vaiheeseen. Vararehtori on aloittanut määräaikaisen virkakautensa 23.4.2013. Tulevia muutoksia ja erityisesti huolta aiheuttavia henkilökunnan työsuhteisiin liittyviä asioita on ryhdytty valmistelemaan laajalla rintamalla yhteistyössä henkilöstöjärjestöjen ja yhtiön väliaikaisen hallituksen kanssa. Avoimella viestinnällä ja mahdollisimman etupainoisella aikataululla mm. henkilöstösopimusneuvotteluiden suhteen pyritään edesauttamaan tulevien muutosten läpiviemistä kitkattomasti.

Ammattikorkeakoulu panostaa siis työhyvinvointiin ja tuleviin muutoksiin sopeutumiseen monella eri tavalla. Seuraava kahden vuoden jakso tulee olemaan sekä taloudellisten että tutkintorakenneuudistuksen tuomien muutosten vuoksi erityisen haasteellinen, mutta edellä kuvatun pohjalta haasteiden vastaanottamiseen on valmistauduttu. Talouden sopeuttamisen tilanteessakaan ei henkilöstön hyvinvointia unohdeta.

Ehdotus        Hallitus päättää antaa yllä olevan selvityksen kaupunginhallitukselle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 293

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä edellä olevan ammattikorkeakoulun hallituksen selvityksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAmmattikorkeakoulu
tiedAmmattikorkeakoulun hallitus