Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta24822.05.20131
Kaupunginhallitus29210.06.201312

1920-2013 (041)

Kiinteistöliikelaitoksen selvitys vuoden 2013 investointien toteuttamatta jättämisestä sekä omaisuuden myyntisuunnitelmasta

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus edellytti 21.5.2013 § 247 Kiinteistöliikelaitosta toimittamaan selvityksen kesäkuun 13. päivään mennessä siitä, mitkä investoinnit voidaan jättää toteuttamatta sekä selvityksen myyntisuunnitelmasta rahoitustuloksen saavuttamiseksi.

Kilajk § 248

Hallinto, kiinteistötalouspäällikkö Timo Sankari 21.5.2013: 

Kiinteistöliikelaitos on arvioinut mahdollisuudet investointitason alentamiseksi vuonna 2013. Suurin osa hankkeista on käynnissä ja työmaiden keskeyttäminen aiheuttaa kustannuksia. Karsinta on tehty siitä lähtökohdasta, että käynnissä olevia hankkeita ei keskeytetä.

Oheisessa liitteessä esitetyt kohteet esitetään siirrettäväksi/poistettavaksi vuoden 2013 investointiohjelmasta. Käynnissä olevien hankkeiden kustannusarvioita on tarkistettu ja tämä on huomioitu päivitetyssä ennusteessa. Kohteena on myös investointeja, jotka kuuluvat pääliikenneväyliin tai keskustan kehittämiseen. Mikäli näihin kohteisiin ei puututtaisi, tämä aiheuttaisi sen, että Kiinteistöliikelaitoksen jo kilpailutettuja, käynnissä olevia ja tilatuttuja urakakoita jouduttaisiin keskeyttämään eikä tämä olisi taloudellisesti järkevää huomattavien lisäkustannusten vuoksi.

Maaliskuun 2013 ennusteen mukaan investointimenot olivat 87,8 milj. euroa eli n. 8,5 milj. euroa talousarviota enemmän (TA 79,3 milj. euroa). Päivitetyn ennusteen mukaan investointimenot ovat 79,7 milj. euroa eli n. 0,4 milj. euroa talousarviota enemmän.

Kiinteistöjen myyntien osalta on edelleen hyvin vaikea ennustaa mitään varmaa. Toteutuneita kiinteistökauppoja sekä kauppoja, joista on jo päätös/myyntiesitys tehty, on kertynyt yhteensä noin 6,0 milj. euroa.

Toteutuneiden kiinteistökauppojen lisäksi Kiinteistöliikelaitoksella on eri vaiheessa olevia myyntineuvotteluja noin 11,9 milj. euron arvosta. Taloustilanteen epävarmuus on jo käydyissä neuvotteluissa hillinnyt joidenkin toimijoiden investointihaluja/-kykyjä, joten kaikkia nyt neuvottelun alla olevia kauppoja ei todennäköisesti saada päätökseen ainakaan tämän vuoden aikana.

Lisäksi kaupunginhallitus edellytti, että toimialat käynnistävät toimenpiteet sijaisten käytön vähentämiseksi sekä materiaali- ja palveluostojen vähentämiseksi. Sijaisten osuus työvoimasta on Kiinteistöliikelaitoksella hyvin pieni. Materiaali- ja palveluostojen suhteen pyritään saavuttamaan säästöä verrattuna talousarvioon. Palvelujen hankinnat perustuvat suurelta osin jo tehtyihin sopimuksiin ja kaupungin omistamien tuottajayhtiöiden kanssa solmittujen ylläpitosopimusten osuus menoista on merkittävä.

Oheismateriaali 1Yhteenveto 2013 investointien tarkistus Infrapalvelut

Oheismateriaali 2Yhteenveto 2013 investointien tarkistus Tilapalvelut

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta merkitsee tiedoksi ja esittää kaupunginhallitukselle päätettäväksi, että edellä esitetyt toimenpiteet investointikohteiden siirtämiseksi tai poistamiseksi toteutetaan vuoden 2013 talousarviossa pysymiseksi. Edellä mainittu selvitys myyntien kokonaistilanteesta merkitään tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 292

Johtava kaupunginsihteeri Ari-Pekka Korhonen:

Talous- ja strategiaryhmä on ilmoittanut, että sillä ei ole huomautettavaa kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan esitykseen.

Liite 1Yhteenveto 2013 investointien tarkistus Infrapalvelut

Liite 2Yhteenveto 2013 investointien tarkistus Tilapalvelut

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että liitteissä 1 ja 2 esitetyt toimenpiteet investointikohteiden siirtämiseksi tai poistamiseksi toteutetaan vuoden 2013 talousarviossa pysymiseksi ja

että edellä oleva selvitys myyntien kokonaistilanteesta merkitään tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKiinteistöliikelaitoksen johtokunta
tiedKonsernihallinto, talous- ja strategiaryhmä


Liitteet:

Kh § 292
Liite 1:Yhteenveto 2013 investointien tarkistus Infrapalvelut
Liite 2:Yhteenveto 2013 investointien tarkistus Tilapalvelut