Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus28610.06.20136

6716-2011 (001, 633)

Seudullisen joukkoliikenteen yhteistoimintasopimuksen lisäasiakirja (Yt)

Tiivistelmä:

Kaupunkiseudun joukkoliikenteen yhteistoimintasopimus on mahdollistanut Turun kaupunkiseudun joukkoliikenneviranomaisen perustamisen. Sopimusta tulee täydentää menettelytapoja täsmentävällä sopimukseen liitettävällä lisäasiakirjalla.

Kh § 286

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 10.5.2013:

Turku, Kaarina, Raisio, Naantali, Rusko ja Lieto ovat solmineet 8.11.2011 joukkoliikenteen yhteistoimintasopimuksen, joka on mahdollistanut Turun kaupunkiseudun joukkoliikenneviranomaisen perustamisen. Sopimuksessa on määritetty yleisellä tasolla seudullisen joukkoliikenteen kustannusten ja päätösvallan jakautumisen perusteet.

Osa joukkoliikenteeseen liittyvistä asioista on kuitenkin sellaisia, että ne koskevat vain yhtä kuntaa ja vaativat sellaista rahallista, periaatteellista tai toiminnallista panostusta kunnalta, että ne täytyy jatkossakin hyväksyä ko. kunnan toimesta. Seudullinen joukkoliikenneviranomainen on kuitenkin viranomaisena taho, joka tekee asiassa muodollisesti lopullisen päätöksen.

Sopijakunnat ovat halunneet täsmentää yksityiskohtaisemmin yhteistoimintasopimuksen linjauksia ja käyneet asiassa neuvottelut Turun kaupunginhallituksen puheenjohtajan johdolla. Neuvottelujen tuloksena on saavutettu yhteinen näkemys Joukkoliikenteen yhteistoimintasopimukseen liitettävästä täsmentävästä lisäasiakirjasta 14.2.2013.

Tällä yhteistoimintasopimukseen liitettävällä lisäasiakirjalla jäsenkunnat sopivat poliittisesti toimintatavasta tietyissä yksittäistä kuntaa koskevissa päätöksissä. Sopimusliite täydentää voimassa olevaa yhteistoimintasopimusta, mutta sillä ei ole joukkoliikenneviranomaiseen nähden juridista sitovuutta.

Lisäasiakirja tulee hyväksyä ao. kuntien toimielimissä. Turussa lisäasiakirjan hyväksymisestä on päätettävä kaupunginhallituksessa. Asia on ollut kaupunginhallituksen käsittelyssä jo 21.5.2013 § 250 seudulliselle joukkoliikenteelle annettavan lausuntoehdotuksen yhteydessä. Kokonaisuus jäi silloin pöydälle lausuntoon edellytettyjen lisäselvitysten vuoksi. Lisäasiakirjan hyväksyminen on oma itsenäinen asiansa, joten siitä on syytä päättää omana asiakohtana.

Liite 1 Lisäasiakirja seudullisen joukkoliikenteen yhteistoimintasopimukseen 14.2.2013

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä Seudullisen joukkoliikenteen yhteistoimintasopimukseen liitettävän lisäasiakirjan 14.2.2013 liitteen 1 mukaisessa muodossa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaarinan kaupunki
tiedLiedon kunta
tiedNaantalin kaupunki
tiedRaision kaupunki
tiedRuskon kunta
tpvKonsernihallinto, lakiasiat
tiedTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta
tpvYmpäristötoimiala, seudullinen joukkoliikenne


Liitteet:

Kh § 286
Liite 1:Lisäasiakirja seudullisen joukkoliikenteen yhteistoimintasopimukseen 14.2.2013