Joukkoliikenteen yhteistoimintasopimukseen 8.11.2011 liitettävä lisäasiakirja 14.2.2013

Kuntien välinen sopimus eräiden joukkoliikennettä koskevien päätösten menettelytavoista

Osa joukkoliikenteeseen liittyvistä asioista on sellaisia, että ne koskevat vain yhtä kuntaa ja vaativat sellaista rahallista, periaatteellista tai toiminnallista panostusta kunnalta, että jatkossakin ne täytyy hyväksyä ko. kunnan toimesta. Seudullinen joukkoliikenneviranomainen eli Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta on kuitenkin viranomaisena se taho, joka tekee muodollisesti lopullisen päätöksen. Tällä yhteistoimintasopimukseen liitettävällä lisäasiakirjalla jäsenkunnat sopivat poliittisesti toimintatavasta tietyissä yksittäistä kuntaa koskevissa päätöksissä. Tämä sopimusliite täydentää voimassa olevaa yhteistoimintasopimusta, mutta sillä ei ole joukkoliikenneviranomaiseen nähden juridista sitovuutta.

Jäsenkunnat sopivat, että Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta noudattaa ko. kunnan lausuntonaan antamaa päätöstä seuraavissa asioissa ja joukkoliikennetoimisto valmistelee ne suoraan kuntien päätettäväksi:

-       yhtä kuntaa koskevat liikennöintisopimukset ja kilpailutusvaatimukset,

-       liikennöintisopimusten optioiden käyttö, ei kuitenkaan päätös tarjouskilpailun voittajasta,

-       yhtä kuntaa koskevat aloitteet,

-       yhtä kuntaa koskevat uudet reitit ja merkittävät reittimuutokset,

-       kunkin kunnan palvelutoimistojen ja/tai yhteispalvelupisteiden perustaminen,

Kultakin kunnalta pyydetään lisäksi lausunnot ainakin seuraavista asioista:

-       lipputuotteiden myöntämisehdot, niiden hinnat ja vapaakortit,

-       joukkoliikenteen palvelutaso ja kustannukset.

Lautakunta voi pyytää kuntien lausuntoja myös muista sen toimivaltaan kuuluvista asioista.

Joukkoliikennekaistat, pysäkkien rakentaminen, pysäkkikatokset, pysäkkien varustaminen, pyöräkatokset, kuljettajavessat yms. eivät kuulu seudullisen joukkoliikenneviranomaisen päätösvaltaan ja viranomainen voi tehdä ko. hankinnoista kunnille vain esityksiä ja suosituksia.

Kunnat voivat varautua joukkoliikenneviranomaisen suositusten perusteella mahdollisesti tarvittaviin investointeihin omissa talousarvioissaan. Poikkeuksena on joukkoliikenteen maksu- ja informaatiojärjestelmä, johon liittyvät hankinnat toteutetaan seudullisen joukkoliikennelautakunnan toimesta. Muita vastaavia hankkeita ei ole tiedossa.

Valmistelu tehdään kuntien viranhaltijoiden kesken valmistelevassa työryhmässä.

Jäsenkuntien tulee informoida seudullista joukkoliikenneviranomaista katumuutoksista ja muista merkittävistä suunnitelmista joukkoliikenneväylillä sekä pyytää lausunto joukkoliikenneviranomaiselta merkittävistä joukkoliikenteeseen vaikuttavista maankäyttöratkaisuissa (lausunto tai ottaminen mukaan valmisteluun).