Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus22629.04.201312

5012-2013 (011, 642)

Tilaohjelman raportointi vuodelta 2012 (Kv)

Tiivistelmä:

Kaikkien Turku-sopimusta toteuttavien toimeenpano-ohjelmien toteutus vuodelta 2012 raportoidaan erikseen tilinpäätösaikataulussa. Turun kaupungin ensimmäinen Tilaohjelma hyväksyttiin keväällä 2011, joten ohjelman toteuttaminen ja toimeenpano on muovautunut ohjelman olemassaolon aikana. Toteuttamisen aikana tehdyt havainnot sekä muutosehdotukset tulee ottaa osaksi tulevaa ohjelmatyöskentelyä.

Kh § 226

Vs. tilajohtaja Tuomas Koskiniemi 20.3.2013:

Kaupunginvaltuuston 7.3.2011 § 60 hyväksymä Tilaohjelma on Turun kaupungin ensimmäinen Tilaohjelma ja se on laadittu vuosille 2011–2013. Tilaohjelman raportoinnista vastaa vs. tilajohtaja Tuomas Koskiniemi.

Tilaohjelma poikkeaa muiden ohjelmien aikaperiodista sekä hyväksymisajankohdasta. Tilaohjelmassa käsiteltyjä asioita on aiemmin huomioitu lähinnä Talousohjelmassa ja sen vuosiseurannassa sekä liikelaitosten omissa strategioissa. Esimerkiksi seurattavista tunnusluvuista suurin osa on Tilaliikelaitoksen tilinpäätöksessä seurattavia lukuja.

Tilaohjelman täytäntöönpanon arvioinnissa on merkittävää, että Tilaohjelman toteuttamisen osalta on käynnissä toinen vuosi. Tilaohjelma ja siinä määritellyt tavoitteiden seurannan menetelmät ovat säilyneet muuttumattomana laatimisestaan lähtien.

Lisäksi on muistettava, että aiempi, lähinnä Talousohjelman vuosiraportoinnin yhteydessä tehty seuranta on liittynyt pääosin toimitilojen määrään ja sen muutokseen ilman taloudellisten kokonaisvaikutusten arviointia. Toimitilojen määrän kokonaismuutos ei korreloi suoraan tai välttämättä mitenkään kaupungin kokemien kokonaiskustannusten kanssa.

Turun kaupungin ensimmäisen Tilaohjelman täytäntöönpano on muovautunut vuonna 2012 pysyvämpään toimintatapaan suhteessa ensimmäiseen toteutusvuoteen. Tilaohjelma sekä siinä asetetut tavoitteet on kyetty pääosin jalkauttamaan hallintokuntiin hyvin.

Merkittävimmät toteutumat suhteissa tavoitteisiin oli vuonna 2012:

- Tilaohjelman tavoitteiden jalkautuminen tarve- ja hankesuunnitelmaprosesseihin sekä investointiohjelman seurantaan.

- Vuoden 2012 aikana valmistui yhdeksän kappaletta hankesuunnitelmia.

- Toimitilaverkkoselvitysten laatimisen aloitus. Päivähoidon toimitilaverkkoselvitys valmistui vuoden 2012 aikana.

- Määritellyistä toiminnallisista tavoitteista toteutuivat lisäksi käyttökatetavoite, sijoitetun pääoman tuotto ja ROI % -tavoite. Nämä ovat Tilaliikelaitoksen tunnuslukuja, joiden seurannan tarkoituksenmukaisuuteen osana Tilaohjelman seurantaa tulee tulevassa ohjelmatyöskentelyssä perehtyä.

Tilaohjelma vuosille 2011–2013 oli ensimmäinen laatuaan Turun kaupungissa ja se määritti tärkeitä tavoitteita Turun kaupungin tilaomaisuuden ja siihen liittyvän ajatusmaailman kehittymiselle. Uuteen strategia- ja ohjelmakauteen valmistauduttaessa on keskityttävä enenevässä määrin Tilaohjelman tavoitteiden mittaamiseen kehittämiseen. On määriteltävä kullekin tavoitteelle tarkoituksenmukainen mittaristo, joka tuottaa hyödynnettävää ja selkeää informaatiota tavoitteiden toteutumisesta.

Oheismateriaali 1Tilaohjelman seuranta, vuosiraportti vuodelta 2012

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää merkitä Tilaohjelman raportoinnin vuodelta 2012 tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginvaltuusto