Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus22429.04.201310

4997-2013 (011)

Omistajapolitiikan raportointi ja arviointi ohjelman täytäntöönpanosta (Kv)

Tiivistelmä:

Turku-sopimukseen kuuluvien ohjelmien raportit tuodaan tiedoksi kaupunginvaltuustolle kevään aikana. Ohjelmat raportoidaan yhtenäisellä formaatilla, jossa kuvataan ohjelmien täytäntöönpano, toimintaympäristön muutokset ja mahdolliset muutostarpeet, joista päätetään erikseen talousarvion yhteydessä.

Kh § 224

Kaupunginlakimies Laura Klami:

Kaupunginvaltuusto hyväksyi omistajapolitiikan 5.10 2009 § 220 osana Turku-sopimusta. Ohjelmalla toteutetaan myös ryhmien välisen sopimuksen valtuustokaudelle asettamia tavoitteita. Kaupunginvaltuuston hyväksymän omistajapolitiikan linjaukset ovat voimassa vuosien 2009- 2013 välisen ajan.  Ohjelmassa on todettu, että sen toteutumista arvioidaan tilinpäätöksen yhteydessä. Ohjelma on formaatiltaan pikemmin toimenpideohjelma kuin strateginen ohjelma.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto on 30.1.2012 9 § 4 sekä 6.2.2012 § 14 arvioinut omistajapolitiikan muutostarvetta. Kaupunginvaltuusto on 27.2.2012 § 32 päättänyt omistajapolitiikan päivittämisestä. Omistajapolitiikka on päivitetty siten, että jo toteutuneet toimenpiteet on poistettu ohjelmasta ja toimenpiteet on kultakin osin päivitetty.

Konserniyhtiöiden määrä ja niiden merkitys emolle on edelleen kasvanut. Turun kaupunginvaltuusto on käsitellyt toimintamalliuudistusta 23.1.2012 § 15. Omistajaohjauksen osalta on todettu, että omistajaohjauksen menetelmiin ja organisointiin luodaan malli, joka parantaa omistajaohjausta ja konsernimaista toimintatapaa.

Omistajaohjausta on pyritty vuonna 2012 kehittämään uusin käytännön toimenpitein. Sharepoint – järjestelmään on ryhdytty kokoamaan strategisten yhteisöjen osalta osakassopimukset, yhteisön riskienhallintaohjeet, tilinpäätökset, toimitusjohtajasopimukset, strategiat, toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet ja yhtiöjärjestykset. Strategisten yhteisöjen seurantaa varten on laadittu kooste, jossa arvioidaan toiminnan ja talouden tavoitteiden toteutumista strategisissa yhteisöissä. Turun kaupunki on myös ryhtynyt järjestämään seminaaritilaisuuksia strategisille yhteisöille. Tarkoituksena on vuorovaikutuksen vahvistaminen yhteisöjen ja omistajan välillä.

Arvioitaessa ohjelman täytäntöönpanoa saatujen raporttien perusteella voidaan täytäntöönpanosta todeta, että omistajapolitiikka on ohjannut konsernijaoston valmistelua ja päätöksentekoa. Ohjelma on toteutunut olennaisilta osiltaan. Ohjelman täytäntöönpano on suoritettu konserniyhteisöissä konsernijaoston päätösten ja ohjeiden mukaisesti. 

Yhtiökohtaiset toimenpiteet on päivitettävä siltä osin kun toimintaympäristöstä on aiheutunut muutoksia.  Uudet vuonna 2012 perustetut strategiset yhtiöt, Turun Kaupunginteatteri Oy, Turun ammattikorkeakoulu Oy sekä Turun Satama Oy tulee ottaa huomioon omistajapolitiikassa.

Konsernirakennetta tulee arvioida ja kehittää selkeitä toimintatapoja, jotka mahdollistavat yhteydenpidon yhteisöjen ja omistajan välillä sekä konsernimaisen toimintatavan vahvistumisen. On huolehdittava siitä, ettei ohjelmissa ole päällekkäisyyksiä tai ristiriitoja. Erityisesti on huolehdittava siitä, että konserniyhteisöille asetetaan konkreettisia ja selkeitä strategioista johdettuja tavoitteita.

Mahdollisista muutoksista päätetään talousarvion yhteydessä.

Oheismateriaali 1Omistajapolitiikan vuosiraportti 2012

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto merkitsee Omistajapolitiikan vuoden 2012 vuosiraportin tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginvaltuusto