Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus22129.04.20137

4985-2013 (641)

Asunto- ja maankäyttöohjelman raportointi vuodelta 2012 (Kv)

Tiivistelmä:

Asunto- ja maankäyttöohjelma yhdistää asunto- ja elinkeinopolitiikan, asuntotuotannon ja palveluverkot, maapolitiikan ja kaavoitusohjelman sekä investoinnit. Ohjelmalla ohjataan toimialat ylittäviä prosesseja joiden toimintaympäristö muodostuu laajasta kokonaisuudesta. Talouden taantuminen, eurokriisi ja pankkien rahoitus-mahdollisuuksien tiukkeneminen ovat hiljentäneet rakentamista merkittävästi. Markkinatilanne on erittäin haasteellinen ja epävarmuus jatkuu edelleen.

Kh § 221

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 22.3.2013:

Asunto- ja maankäyttöohjelma on hyväksytty kaupunginvaltuustossa 5.10.2009. Ohjelma yhdistää asunto- ja elinkeinopolitiikan, asuntotuotannon ja palveluverkot, maapolitiikan ja kaavoitusohjelman sekä investoinnit asettaen näille kokonaisuuksille operatiiviset painopisteet sekä toiminnalliset tavoitteet. Ohjelman toimeenpano tapahtuu vuosittain laaditun sitovan kaavoitusohjelman, operatiivisten painopisteiden ja toiminnallisten tavoitteiden kautta. Kaavoitusohjelma on pantu täytäntöön ympäristö- ja kaavoitusviraston ja Kiinteistöliikelaitoksen talousarviomittaristoissa.

Ohjelma on toteutunut pääsääntöisesti tavoitteiden mukaisesti. Turun kaupunkiseudun rakennemallityö on hidastanut Turun uuden yleiskaavan ja osayleiskaavojen valmistelua luoden kuitenkin sitovamman tavoiteasetannan yleiskaavallisten töiden jatkamiselle. Uusittu töiden aikataulutus on ollut välttämätöntä ja 2012 aikana on saatu yleiskaavojen ”pohjat” valmiuteen jatkaa virallisia yleiskaavaprosesseja. Edellä mainitusta huolimatta maankäytön ja kaupunkirakenteen kannalta merkittävimmät isot kehityskohteet Skanssi, Linnakaupunki ja LogiCity ovat edenneet suunnitellusti.

Keskustan aluetta koskeva Turku 2031 visio hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa 23.4.2012. Visio on luonut edellytyksiä asunto- ja maankäyttöohjelman hankkeittain organisoitavalle toteutukselle. Hankkeiden suunnittelu, priorisointi ja käynnistäminen kytkeytyvät luontevasti uuteen toimintamalliin ja sen toimeenpanoon.

Useista vuoden 2012 valtuuston hyväksymistä asemakaavoista on valitettu eri oikeusasteisiin ja tätä kautta muodostuu viivettä alueiden rakentamisen käynnistämiseen. Kaupunkirakenteen toteuttaminen on jatkunut haastavasta markkinatilanteesta huolimatta ja mm. keskusta-alueen asuntotuotantoa palvelevia kohteita on kuntatekniikan rakentamisen osalta käynnissä useita, mm. Telakkaranta, AlfaBarker, Kakola ja Kupittaan alue.

Pientalotonttien tarjontaan on kyetty vastaamaan asetetun tavoitteen mukaisesti. Kaupungilla oli vuoden 2012 lopussa noin 50 pientalotonttia heti luovutettavissa (jatkuvan haun listalla) pohjoiseen Turkuun sijoittuvilla uusilla kaava-alueilla. Työpaikka- ja teollisuuskaavojen varantoa on täydennetty toimijoiden tarpeiden mukaisesti. Haasteena on ollut luovutettavien kohteiden räätälöintitarve asiakkaita tyydyttäviksi suunnitteluratkaisuiksi.

Raakamaan hankinnassa haasteena on ollut ja tulee olemaan myös jatkossa hankittavien kiinteistöyksiköiden pieni koko ja hankittaville alueille sijoittuva asuntokanta.

Toimialat ylittävää yhteistyötä on kehitetty maankäytön kehitysprojektissa vuoden 2012 aikana. Projektilla on luotu toimialat ylittävä maankäytön operatiivinen toimintamalli.  Maankäytön toimintamallin toimeenpano on käynnistetty ja sen osana tullaan valmistelemaan käytännön toimintatavat palveluverkkojen suunnittelun ja toteutuksen integroimiseksi osaksi kokonaisuutta. Maankäytön toimintamalli tullaan integroimaan koko kaupungin toimintamallin kanssa ja esitellään päätöksenteolle yhtenä kokonaisuutena.

Vuoden 2012 ohjelmaraportissa on esitetty uudet mittarit jotka ovat pääosin seurantatyyppisiä indikoiden lähinnä kehityssuuntia. Koko Mittaristo tullaan uusimaan ohjelmarakenteen uudistustyön yhteydessä ja tässä yhteydessä tarkastellaan vaikuttavuudet ohjelmarakenteen eri tasojen mukaisesti.

Oheismateriaali 1Asunto- ja maankäyttöohjelman raportti vuodelta 2012

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää merkitä Asunto- ja maankäyttöohjelman raportin vuodelta 2012 tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginvaltuusto