Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus11104.03.20136

11747-2012 (614)

Rakennuskiellon ja toimenpiderajoituksen määrääminen Satava-Kakskerran alueelle (rakennuskielto nro 132) (Yt)

Tiivistelmä:

Ympäristö- ja kaavoituslautakunta päätti 4.12.2012 hylätä ympäristö- ja kaavoitusviraston ehdotuksen, että Satava-Kakskerran alueelle asetetaan rakennuskielto ja 200 metrin ranta-alueille toimenpiderajoitus viideksi vuodeksi. Asia on otettu kaupunginhallituksen käsiteltäväksi, koska ratkaisuvalta rakennuskiellon hyväksymisestä tai hylkäämisestä kuuluu kaupunginvaltuustolle. Valtuustolle esitetään rakennuskiellon asettamista kahdeksi vuodeksi Satava-Kakskerran asemakaavoittamattomille alueille.

Kh § 111

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 21.2.2013:

Ympäristö- ja kaavoitusvirasto ehdotti ympäristö- ja kaavoituslautakunnalle, että lautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle edelleen kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi,

että yleiskaavatoimiston 22.10.2012 päivättyyn Satava–Kakskertaa koskevaan karttaan merkityt alueet, lukuun ottamatta asemakaava-alueita, määrätään rakennuskieltoon viiden vuoden ajaksi, jolloin rakennushankkeiden toteuttaminen edellyttää poikkeamisluvan myöntämistä. Rakennuskielto ei koske hankkeita,

· joilla on voimassa oleva poikkeamispäätös tai suunnittelutarveratkaisu taikka

· joille ennen rakennuskiellon määräämistä olisi voitu myöntää rakennuslupa ilman poikkeamispäätöstä tai suunnittelutarveratkaisua; ja

että 200 metrin levyiselle ranta-alueelle asetetaan viiden vuoden ajaksi toimenpiderajoitus.

Ympäristö- ja kaavoituslautakunta päätti 4.12.2012 § 515 äänin 6-6 puheenjohtajan äänen ratkaistessa hylätä ympäristö- ja kaavoitusviraston ehdotuksen, koska alueelle ei kohdistu rakentamiseen ja maankäyttöön liittyviä kysymyksiä, joita pitäisi suojata erityisellä rakentamiskiellolla tai toimenpiderajoituksella.

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen on 10.12.2012 § 9 päättänyt ottaa ympäristö-  ja kaavoituslautakunnan kyseisen päätöksen kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

Satavan ja Kakskerran alueelle kohdistuu voimakkaita paineita rakentamiseen ja muuhun maankäyttöön samalla, kun saarilla on erityisiä rakennetun ja luonnonympäristön arvoja. Ympäristötoimialan näkemyksen mukaan yleiskaavan laadinnan keskeneräisyyden vuoksi rakennushankkeiden olisi hyvä tulla kaavoitusta valmistelevan lautakunnan harkittavaksi suunnittelumahdollisuuksien turvaamiseksi.

Rakennuskiellon määrääminen perustuu maankäyttö- ja rakennuslain 38 §:ään, jonka mukaan kunta voi määrätä alueelle rakennuskiellon ja 128 §:ssä tarkoitetun toimenpiderajoituksen, kun yleiskaavan laatiminen tai muuttaminen on pantu vireille.

Kaupunginhallitus on 22.3.2010 § 191 merkinnyt tiedokseen yleiskaavan 2025 osallistumis- ja arviointisuunnitelman. Vuosiluku 2025 on myöhemmin virkamiestyönä muutettu 2035:ksi vastaamaan laadittua kaupunkiseudun rakennemallia. Satava–Kakskerran alueen tarkastelu sisältyy käynnissä olevaan koko kaupungin yleiskaavan valmisteluun.

Rakennuskiellon määrääminen vain Satava–Kakskerran alueelle on perusteltua johtuen alueelle kohdistuvista rakentamiseen ja muuhun maankäyttöön liittyvistä paineista sekä alueen erityisistä luonnonolosuhteista. Vastaavia rakentamispaineita ei kohdistu esimerkiksi Turun pohjoisiin osiin.

Alun perin Satava–Kakskerran alueelle esitettiin myös toimenpiderajoitusta erityisten luonnonolosuhteiden johdosta.  Ehdotetun kaltaista toimenpiderajoitusta ei ole katsottu tarpeelliseksi osoittaa esimerkiksi Turun pohjoisille alueille, joilla ei ole vastaavia toimenpiderajoituksilla suojattavia merenranta-alueita. Alueen rannat ovat kuitenkin enimmäkseen rakennettuja ja loma-asuntokäytössä. Voidaankin siten perustellusti olettaa, että omistajat pitävät lähiympäristöstään huolta pidättäytymällä oman harkintansa mukaan ympäristöä ja maisemaa turmelevista toimenpiteistä.

Talousarvion yhteydessä vahvistetussa kaavoitusohjelmassa päätettiin, että yleiskaava valmistuisi kaupunginvaltuuston käsittelyyn jo vuoden 2015 aikana. Tavoitteiden käsittely siirrettiin kuitenkin uudelle valtuustokaudelle, joten valtuustokäsittely tulee siirtymään vuoden 2016 puolelle. Yleiskaavan lopullista hyväksymiskäsittelyä saattaa edelleen viivästyttää maakuntakaavan valmistelun aikataulu.

Turun eteläpuoliset saaret ovat erittäin merkittäviä kaupungin vetovoiman kannalta, minkä vuoksi on tärkeää viedä kaavoitusta eteenpäin nopealla aikataululla. Satava–Kakskerran osayleiskaava on tarkoituksenmukaista valmistella erillisenä käyttäen hyväksi edellisen valmistelun yhteydessä tehtyjä selvityksiä ja vaikutusarviointeja.

Edellinen kaupunginvaltuuston Satava–Kakskerran osayleiskaavaa koskeva hyväksymispäätös kumottiin maakuntakaavan vastaisena erityisesti mitoituksen johdosta.  Siksi uuden valmistelun tulee perustua kevennettyyn vaihtoehtoon siten, että mm. edellisessä valmistelussa asumiselle osoitettujen reservialueiden maankäyttö harkitaan uudelleen. Oleellista on saada saarille voimaan mahdollisimman nopeasti oikeusvaikutteinen osayleiskaava, joka turvaa myös viherverkoston säilymisen.

Osayleiskaava on mahdollista valmistella hyvinkin nopealla aikataululla, koska kaavan valmistelumateriaali on käytännössä valmiina. Osayleiskaava tulisikin saattaa kaupunginvaltuuston käsittelyyn kahden vuoden kuluessa, jolloin maankäytön suunnittelun turvaamiseksi riittäisi tässä yhteydessä kahden vuoden rakennuskielto viraston aiemmin ehdottaman viiden vuoden sijasta.

Oikeusvaikutusten osalta rakennuskiellon ulkopuolelle tulisi rajata hankkeet, joille voidaan myöntää rakennuslupa ilman poikkeamispäätöstä tai suunnittelutarveratkaisua. Tällaisia ovat olemassa olevan asuin- tai lomarakennuksen vähäinen laajentaminen, muutos- ja korjaustyöt sekä asuin- tai lomarakennuksen tai maatilan talousrakennukset.

Edellä mainittujen hankkeiden rajaaminen rakennuskiellon ulkopuolelle on perusteltua, sillä päätöksellä ei ole tarpeen rajoittaa tai hankaloittaa olemassa olevilla rakennuspaikoilla sijaitsevien rakennusten vähäisiä laajennus- ja korjaustoimenpiteitä, joilla ei ole kaavoitusta haittaavaa vaikutusta. Rakennuskielto ei myöskään koskisi taannehtivasti niitä hankkeita, joilla on voimassa oleva poikkeamispäätös, suunnittelutarveratkaisu, rakennuslupa tai toimenpidelupa.

Rakennuskielto estää rakennusluvan myöntämisen ilman erillistä poikkeamispäätöstä. Toimivalta poikkeamisen myöntämiseen on toimialajohtajalla tai kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnalla hankkeesta riippuen. Myönteisestä päätöksestä peritään hakijalta 800 euron ja kielteisestä 400 euron maksu.

Rakennuskiellon piiriin kuuluvat alueet on rajattu liitekartalla.

Rakennuskielto ja toimenpiderajoitus tulevat voimaan, kun päätöksestä on kuulutettu sillä tavalla kuin kunnalliset ilmoitukset kaupungissa julkaistaan. Tämä tarkoittaa kuulutusta kaupungin ilmoitustaululla sekä sanomalehdessä.

Liite 1Rakennuskieltokartta nro 132 (Satava–Kakskerran alue), 28.2.2013

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että yleiskaavatoimiston 28.2.2013 päivättyyn Satava–Kakskertaa koskevaan karttaan merkityt alueet asemakaavoitettuja alueita lukuun ottamatta määrätään rakennuskieltoon kahden vuoden ajaksi, jolloin rakennushankkeiden toteuttaminen edellyttää poikkeamisluvan myöntämistä.

Rakennuskielto ei koske hankkeita, joilla on voimassa oleva poikkeamispäätös tai suunnittelutarveratkaisu taikka joille ennen rakennuskiellon määräämistä olisi voitu myöntää rakennuslupa ilman poikkeamispäätöstä tai suunnittelutarveratkaisua.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää käynnistää välittömästi Satava–Kakskerran aluetta koskevan osayleiskaavan laadinnan.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 10-3.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä päätökseksi tulleen esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Eklund, Pietari, Massinen, Laihinen, Eeva, von Frenckell-Ramberg, Kattelus, Kallio, Manni ja Arve.

Vornasen Sarlundin kannattamana tekemän muutosehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Rinne.

Vornasen tekemän muutosehdotuksen mukaan rakennuskiellon lisäksi 200 metrin levyiselle ranta-alueelle karttaan merkityllä alueella asetetaan toimenpiderajoitus (lisäys päätösehdotuksen ensimmäisen kappaleen loppuun).

Jakelu

esiKaupunginvaltuusto


Liitteet:

Kh § 111
Liite 1:Rakennuskieltokartta nro 132 (Satava-Kakskerran alue), 28.2.2013