Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus9218.02.201310

1107-2013 (111, 112)

Kirjanpitopäällikön viran perustaminen konsernihallinnon talouspalvelukeskukseen 1.3.2013 lukien

Tiivistelmä:

Kyseessä on uusi tehtäväkokonaisuus, jota varten virka tarvitaan. Viran palkkakustannukset työantajasivukuluineen ovat vuonna 2013 n. 48.000 euroa.

Kh § 92

Talouspalvelujohtaja Fredrik Lindström 21.1.2013:

Talouspalvelukeskuksen asiakaskuntaan on viimeisen vuoden aikana, kaupungin johdon päätöksellä, tullut osakeyhtiölain alaisuudessa toimivia yksiköitä.

Vuoden 2012 alussa Talous palvelukeskuksen asiakkaiksi tulivat:

Vuoden 2013 alusta on siirtynyt:

Tällä hetkellä neuvotellaan mm. Koneteknologiakeskus Turku Oy:n, Turun Kaupunginteatteri Oy:n ja AMK Oy:n palvelusopimuksista Talouspalvelukeskuksen kanssa.

Siirtymisten taustalla on Turun kaupunkikonsernin talousraportoinnin saaminen kaupungin johdon käyttöön aikaisempaa nopeammin ja samansisältöisenä. Johdon raportoinnin kehittämiseksi pitää talous- ja palkkahallinnon tehtävät saada Talouspalvelukeskuksen hoidettavaksi ja SAP:n piiriin.

Osakeyhtiöiden talous- ja palkkahallinto poikkeaa noudatettavien lakien ja sääntöjen takia julkisen toimijan vastaavista prosesseista. Pelkällä julkishallinnon talous- ja palkkahallinnon osaamisella ei osakeyhtiön kirjanpito- ja tilinpäätösprosessia saada tehokkaasti ja ammattitaitoisesti kehitettyä. Prosessin kehittäminen toimivaksi ja tehokkaaksi yhteistyössä asiakasosakeyhtiöiden kanssa edellyttää osakeyhtiön talous- ja palkkahallinnon prosessin kokonaisvaltaista ymmärrystä ja näkemystä. Tämä osaamisen vahvistamiseksi Talouspalvelukeskuksessa ehdotan, että Talouspalvelukeskukseen perustetaan uusi virka, Kirjanpitopäällikkö – yhtiöt ja yhteisöt.

Satamaliikelaitoksen Satanen-projektissa syksyllä 2012 (21.11.2012 dnro 12631-2012) sovittiin, että Satamassa tyhjäksi jäävä vakanssi jätetään, Satamalautakunnan päätöksellä, täyttämättä ja Talouspalvelukeskus voi hyödyntää tämän uuden vakanssin perustamisessa. Tällä toimenpiteellä halutaan varmistaa Turun Satama Oy:n talous- ja palkkahallinnon palveluiden jatkuvuutta ja Talouspalvelukeskuksen osakeyhtiöosaamista lyhyellä tähtäimellä. Pitkällä tähtäimellä Talouspalvelukeskus tulee tarvitsemaan lisää osakeyhtiöiden ja yhteisöiden osaajia sitä mukaa kun kaupunkikonserniin kuuluvia yhtiöitä siirtyy käyttämään Talouspalvelukeskuksen palveluita.

Uuden viran perustamisessa on kyse osaamisen hankkimisesta Talouspalvelukeskukseen, osaamisesta jota meidän tulee osakeyhtiöille pystyä tarjoamaan jo tänään. Jatkossa tämän osaamisen tarve vain kasvaa.

Edellä olevan perusteella esitän uuden vakanssin, kirjanpitopäällikkö - yhtiöt ja yhteisöt, perustamista. Perustetulle vakanssille tullaan, heti perustamisen yhteydessä, hakemaan kaupunginjohtajalta ulkoista palkkauslupaa.

Liite Kirjanpitopäällikkö - yhtiöt ja yhteisöt

Talousjohtaja Jukka Laiho puoltaa esitystä 23.1.2013.

Henkilöstöjohtaja Marja Salmi-Tuominen 5.2.2013:

Talouspalvelukeskuksen asiakaskuntaan on vuoden 2012 ja 2013 aikana siirtynyt neljä kaupungin liikelaitosta, joiden toiminta yhtiöitettiin. Lisäksi on suunnitteilla, että asiakaskuntaa laajennetaan kolmella uudella osakeyhtiöllä. Laajentunut tehtäväkokonaisuus edellyttää talouspalvelujohtajan tarkemmin määrittelemin perustein uuden viran perustamista. Esitettyjen perusteluiden osalta ei ole huomautettavaa. Tehtäväkohtainen palkka ja esitetyt kelpoisuusvaatimukset voidaan vahvistaa talouspalvelujohtajan esityksen mukaisesti. Viran perustaminen kuuluu vuoden 2013 alusta voimaan tulleen hallintosäännön mukaan kaupunginhallituksen toimivaltaan. Talouspalvelujohtajan lakkautettavaksi esittämän satamaliikelaitoksen pääkirjanpitäjän virka (vak.nro 702205) lakkautetaan erillisellä kaupunginhallituksen päätöksellä samassa yhteydessä kuin muutkin satamaliikelaitoksen yhtiöittämisen johdosta avoimeksi tulleet virat ja kuukausipalkkaiset toimet.

Liite 1Liitelomake kirjanpitopäällikön viran perustamiseksi

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunkiin ensimmäisenä sijoituspaikkana konsernihallinnon talouspalvelukeskus, perustetaan 1.3.2013 lukien kirjanpitopäällikön virka (KVTES/hinnoittelematon), jonka tehtäväkohtainen palkka on 3.700 euroa/kk ja jonka kelpoisuusvaatimukseksi vahvistetaan virkaan soveltuva korkeakoulututkinto ja hyvä virkaan soveltuva työkokemus sekä soveltuvuus esimiestehtävään.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Eevan ehdotus, että kirjanpitopäällikön virkaa ei perusteta, raukesi kannatuksen puuttuessa.

Eeva pyysi merkitsemään pöytäkirjaan eriävän mielipiteensä asiassa perustellen asiaa seuraavasti:

Esityksessä esille tullutta tilannetta voidaan parantaa, ei lisäämällä päälliköitä, vaan kouluttamalla henkilökunta niin, että se osaa tarvittavat tehtävät. Emme kannata hallinnon paisuttamista vaan henkilökunnan koulutusta ja motivointia.

Virkaa ei tulisi perustaa.

Jakelu

tpvKonsernihallinto, strateginen HR
tiedLindström Fredrik


Liitteet:

Kh § 92
Liite 1:Liitelomake kirjanpitopäällikön viran perustamiseksi