Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus414.01.20134

12691-2011 (220)

Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen palvelutasopäätös

Tiivistelmä:

Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta on 15.11.2012 § 99 päättänyt alueen pelastustoimen palvelutasosta vuosille 2013 - 2016. Kaupunginhallitus merkitsee päätöksen tiedoksi.

Kh § 4

Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos, pelastusjohtaja Jari Sainio 13.12.2012:

Pelastuslain 379/2011 29 § mukaan alueen pelastustoimen on laadittava palvelutasopäätös. Alueen pelastustoimi päättää palvelutasosta kuntia kuultuaan. Päätöksessä on selvitettävä alueella esiintyvät uhat, arvioitava niistä aiheutuvat riskit, määriteltävä toiminnan tavoitteet ja käytettävät voimavarat sekä palvelut ja niiden taso. Palvelutasopäätökseen tulee myös sisältyä suunnitelma palvelutason kehittämisestä. Päätös on laadittava olemaan voimassa määräajan. Sisäasiainministeriön asetuksella voidaan säätää tarkemmin palvelutasopäätöksen sisällöstä ja rakenteesta.

Sisäasiainministeriön pelastusosasto on 2007 antanut ohjeen pelastustoimen palvelutasopäätöksen sisällöstä ja rakenteista (SM-2007-03067/Tu-31). Ohjeen mukaan pelastustoimen palvelutason tulee kattaa pelastuslaissa ja valtioneuvoston asetuksessa määritetyt alueen pelastustoimen järjestämiseen kuuluvat tehtävät.

Aluepelastuslaitos on laatinut palvelutasopäätöksen. Palvelutaso on voimassa määräajan, joka on valtuustokausi 2013 - 2016. Palvelutasopäätöksen valmistelu on aloitettu marraskuussa 2011 tarkastamalla voimassa olevaa palvelutasopäätöstä. Palvelutasopäätöksen luonnosversiota on ensimmäistä kertaa käsitelty aluepelastuslautakunnan seminaarissa 22.3.2012. Lautakunnan kommentteja huomioiden valmistelutyötä jatkettiin. Aluepelastuslautakunta hyväksyi kokouksessa 26.4.2012 46 § luonnoksen, joka lähetettiin pelastustoimialueen 28 kuntiin lausunnon antamista varten. Lausunnot palvelutasoluonnoksesta pyydettiin 8.8.2012 mennessä. Kaikki alueen kunnat antoivat luonnoksesta lausunnon. Kuntien lausuntoja käsiteltiin lautakunnan seminaarissa 16.8.2012. Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta päätti alueen pelastustoimen palvelutasosta vuosille 2013 – 2016 kokouksessaan 15.11.2012 99 §. Aluepelastuslautakunnan hyväksymä palvelutasopäätös on toimitettava Lounais-Suomen aluehallintovirastoon. Aluehallintovirasto valvoo pelastustointa sekä pelastustoimen palvelujen saatavuutta ja tasoa toimialueellaan.

Kuntien lausunnot

Palvelutasopäätöksestä pyydettiin kuntien lausuntoja. Kaikki alueen kunnat antoivat lausuntonsa luonnoksesta. Yksi keskeisin lausunnoissa esitetty asia koski pelastuslaitoksen tiiviimpää osallistumista ja tukemista kuntien poikkeusolojen suunniteluun. Kunnat haluavat enemmän tukea omaan varautumiseen koskeviin asioihin.  Lisäksi lausunnoissa painotettiin sopimuspalokuntien toimintaedellytyksien tasapuolista tukemista sekä kalustollisesti, koulutuksellisesti että taloudellisesti. Myös talousasiat ja tasejatkuvuus esiintyivät kuntien lausunnoissa. Kaikki saadut lausunnot on käsitelty ja lausunnoissa esitetyt keskeisimmät kommentit on huomioitu lopullisen palvelutasopäätöstekstin valmistelussa.

Yhteenveto

Palvelutasopäätös on sisällöltään pääasiassa aikaisempiensa kaltainen. Rakennetta on muutettu vastaamaan pelastuslaitoksen nykyistä strategiaa. Palvelutasopäätöskauden taloudelliset vaikutukset liittyvät pääasiassa investointimäärärahan korottamistarpeeseen. Käyttömenojen osalta budjetteja kasvattavat vain valtakunnalliset palkkaratkaisut ja yleinen hintojen nousu. Investointimäärärahojen korottamistarpeen syynä on valtakunnallisten avustusten loppuminen ja/tai selkeä pienentyminen. Kaluston määrää ei voida nykyisestä vähentää, ilman heikentävää vaikutusta palvelutasoon, sillä kalustoa on jo aikaisempien vuosien aikana selkeästi vähennetty. Sen sijaan käyttöikää korotetaan palvelutasopäätöskauden aikana 20 vuodesta 25 vuoteen raskaan kaluston osalta. Kuntien lausuntojen perusteella korostettiin vielä enemmän pelastuslaitoksen osuutta kuntien tukena valmiussuunnittelussa. Myös sopimuspalokuntien tärkeä rooli ja niiden tukeminen korostettiin kuntien lausuntojen perusteella.

Lopuksi

Uskon, että Varsinais-Suomen pelastuslaitos tämän palvelutasopäätöskauden aikana pystyy olemaan kehittyvä alansa valtakunnallinen suunnannäyttäjä ja laadukkaiden pelastus-, turvallisuus- ja ensihoitopalveluiden tuottaja. Uskon myös, että pelastuslaitoksen henkilöstö pystyy tuottamaan laadukkaita palveluja yhteisten arvojen mukaisesti ammattitaitoisesti, nopeasti ja tasapuolisesti koko Varsinais-Suomen maakunnan alueella.

Oheismateriaali 1Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen palvelutasopäätös 2013–2016

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus merkitsee Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen palvelutasopäätöksen 2013 - 2016 tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.