Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus56526.11.20129

16411-2008 (20, 011)

Turun turvallisuustyön raportointi ja turvallisuussuunnittelun jatkaminen (Kj)

Tiivistelmä:

Kaupunginhallituksen linjauksen mukaan kaupunkitasoista turvallisuussuunnittelua jatketaan uudella valtuustokaudella pitämällä tavoitteet pääosin ennallaan ja päivittämällä ohjelman toimenpiteitä. Hallintokuntien tulee lähettää ehdotuksensa uusiksi toimenpiteiksi, jotka otetaan uuteen Turun kaupungin turvallisuussuunnitelmaan 2013€2016. Turvallisuussuunnitelman päivittämisessä on otettava huomioon erityisesti uusi valtioneuvoston periaatepäätös "Sisäisen turvallisuuden ohjelma 2012" ja pohjana voidaan käyttää myös muuta liitemateriaalia. Lisäksi hallintokuntien tulee valmistella vuoden 2012 seurantaraporttia varten lyhyet sanalliset selostukset nykyisen turvallisuussuunnitelman toimenpiteiden etenemisestä päivittämällä vuoden 2011 raportin tekstit ja liikennevaloarviot uusilla toteutumatiedoilla.

Kh § 565

Turun turvallisuuden koordinointiryhmän puheenjohtaja, hallintolakimies Marjo-Riitta Pihlajamäki 13.9.2012:

Turvallisuuden koordinointiryhmä on kokouksessaan 12.9.2012 käsitellyt meneillään olevan turvallisuussuunnitelman 2010-2012 toimenpiteiden toteutumisen raportoinnin ja uudelle valtuustokaudelle esitettävän  suunnitelman valmistelua.

Kaupunginhallituksen linjauksen mukaan turvallisuussuunnittelua jatketaan uudelle valtuustokaudelle päivittämällä 2010-2012 suunnitelman toimenpiteitä. Tavoitteet ovat pääosin entiset, mutta uusiakin on mahdollista esittää.

Turvallisuussuunnitelman päivittämisessä on otettava huomioon erityisesti uusi valtioneuvoston periaatepäätös ”Sisäisen turvallisuuden ohjelma 2012”, kansallinen toimenpideohjelma väkivaltaisen ekstremismin ennalta ehkäisemiseksi sekä kaupungin roolin määrittely yritysturvallisuuden edistämisessä.

Sisäisen turvallisuuden ohjelma 2012, Turvallisempi huominen

Valtioneuvoston laatima Sisäisen turvallisuuden ohjelma 2012,Turvallisempi huominen on luonteeltaan periaatepäätös. Siinä mainitaan, että alueelliset toimeenpanosuunnitelmat tehdään aluehallintoviraston johdolla. AVIsta saadun ennakkotiedon mukaan linjaus on se, että valtakunnallisen ohjelman toimenpiteet tulee kirjata paikallisiin turvallisuussuunnitelmiin.

Koska valtioneuvoston hyväksymä ohjelma on hyvin laaja-alainen ja sisältää lukuisia toimenpiteitä, on tarkoitus, että paikallisesti painotetaan kullakin alueella tärkeimpiä asioita. Tämän vuoksi hallintokuntien ja suunnitelman muiden vastuutahojen tulee käydä läpi uusi Sisäisen turvallisuuden ohjelma 2012 ja tehdä sen pohjalta esitykset Turun päivitettävään turvallisuussuunnitelmaan otettaviksi toimenpiteiksi. Läpikäyntiä helpottaa se, että ohjelmassa on kukin toimenpide jo vastuutettu eli kaikki kohdat eivät koske kaikkia. Tulevalle valtuustokaudelle 2013-2016 päivitettävä Turun kaupungin turvallisuussuunnitelma viedään kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi vuoden 2013 alussa samoin kuin nykyisen turvallisuussuunnitelman raportti. (Liite 1)

Väkivaltaisen ekstremismin vastustaminen

Koordinointiryhmä on käsitellyt myös Sisäasiainministeriön kaupungille lähettämää asiakirjaa ”Kansallinen toimenpideohjelma väkivaltaisen ekstremismin ennalta ehkäisemiseksi”. Keskeisimpiä asioita toimenpiteissä on nuorten syrjäytymisen estäminen, jonka hyväksi Turussa on paljon erilaisia toimenpiteitä vireillä. Siihen liittyen kaupunginjohtaja on sisäasiainministeriön pyynnöstä nimennyt nuorisoasiainkeskuksen osastopäällikkö Ritva Jykelän Turun edustajaksi Sisäasiainministeriön kansalliseen työryhmään vuosiksi 2012-2015.

Väkivaltaisen ekstremismin ehkäisemisen valmistelua ja koordinointia varten perustetaan Turkuun poikkihallinnollinen verkosto, johon kutsutaan hallintokuntien edustajien lisäksi myös muita viranomaisia. Näin vahvistetaan jo meneillään olevaa yhteistyötä ja saadaan kootuksi materiaalia, jota tarvitaan, kun Turku on pilottina mukana kansallisessa ryhmässä. Siten voidaan varmistaa, että hyöty on molemmin puolinen, koska Turulla on paljon annettavaa kansallisessa kehittämistyössä, mutta myös mahdollisuus saada paljon. Asia on uusi ja pohjoismaisessa vertailussa Suomessa asiat ovat toistaiseksi vielä aika hyvin. Vastaavia verkostoja meillä on liittyen lähisuhde- ja perheväkivaltaan, asumisturvallisuuteen ja kaupunki on mukana myös EK:n vetämässä alueen yritysturvallisuusfoorumissa. (Liite 2)

Yritysturvallisuus

Yritysturvallisuus kuuluu valtakunnallisesti turvallisuustyön uudempiin painopistealueisiin ja sisältyy myös uusimpaan Sisäisen turvallisuuden ohjelmaan. Kaupunkikonserniin kuuluu yhtiöitä, joiden kohdalla yritysturvallisuusasiat nousevat esiin. Samoin kaupungin tulee osallistua alueen yritysten turvallisuusasioiden edistämiseen niissä asioissa, jotka kuuluvat kaupungin toimivaltaan. Lisätietoa asiasta on Sisäasiainministeriön julkaisussa Liiketoimintaa turvallisesti, Kansallinen strategia yritystoiminnan turvallisuuden parantamiseksi sekä esim. Keskuskauppakamarin ja Helsingin seudun Kauppakamarin julkaisussa Yritysten rikosturvallisuus 2012, Riskit ja niiden hallinta. (Liitteet 3 ja 4)

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

Voimassa olevan Turun kaupungin turvallisuussuunnitelman raportoimiseksi sen päättyessä vuoden 2012 lopussa ja uuden suunnitelman päivittämiseksi lähetetään hallintokunnille turvallisuuden koordinointiryhmän esittämä materiaali omalta osaltaan käsiteltäväksi.

Hallintokuntien tulee käsittelyn pohjalta lähettää ehdotuksensa uusiksi toimenpiteiksi, jotka otetaan uuteen Turun kaupungin turvallisuussuunnitelmaan 2013-2016, viimeistään 31.1.2013.

Samalla hallintokuntien tulee lähettää vuoden 2012 seurantaraporttia varten lyhyet sanalliset selostukset toimenpiteiden etenemisestä (Turun kaupungin turvallisuussuunnitelma 2010-2012 21.6.2010 § 371).

Liite 1Sisäisen turvallisuuden ohjelma 2012, Turvallisempi huominen

Liite 2Tavoitteena eheä yhteiskunta, Kansallinen toimenpideohjelma väkivaltaisen ekstremismin ehkäisemiseksi

Liite 3Liiketoimintaa turvallisesti, Kansallinen strategia yritystoiminnan turvallisuuden parantamiseksi

Liite 4Yritysten rikosturvallisuus 2012, Riskit ja niiden hallinta

Liite 5Vuoden 2011 seurantaraportti liikennevaloineen

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että hallintokunnille lähetetään esityksessä mainitut neljä asiakirjaa tiedoksi ja otettavaksi huomioon turvallisuustyössä ja -suunnittelussa.

Edelleen kaupunginhallitus päättää, että Sisäisen turvallisuuden ohjelma 2012, Turvallisempi huominen, pohjalta tehdään kaupunginhallitukselle viimeistään 31.1.2013 toimenpide-esitykset sisällytettäviksi uuteen Turun kaupungin turvallisuussuunnitelmaan.

Samalla hallintokuntien tulee lähettää vuoden 2012 seurantaraporttia varten lyhyet sanalliset selostukset Turun kaupungin turvallisuussuunnitelman 2010-2012 sisältämien toimenpiteiden etenemisestä päivittämällä vuoden 2011 seurantaraportti liikennevaloineen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli kokouksessa apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.

Jakelu

tpvTurun kihlakunnan poliisilaitos
tpvAmmattikorkeakoulu
tpvAmmattikorkeakoulun hallitus
tpvJoukkoliikennelautakunta
tpvJoukkoliikennetoimisto
tpvKasvatus- ja opetustoimi, aikuiskoulutus
tpvKasvatus- ja opetustoimi, ammatillinen koulutus
tpvKasvatus- ja opetustoimi, varhaiskasvatus
tpvKasvatus- ja opetusvirasto
tpvKeskushallinto
tpvKiinteistöliikelaitoksen johtokunta
tpvKiinteistöliikelaitos
tpvKulttuuriasiainkeskus
tpvKulttuurilautakunta
tpvLiikuntalautakunta
tpvLiikuntapalvelukeskus
tpvLukio- ja ammattiopetuslautakunta
tpvNuorisoasiainkeskus
tpvNuorisolautakunta
tpvPeruspalvelulautakunta
tpvRakennuslautakunta
tpvRakennusvalvontatoimisto
tpvRevisiotoimisto
tpvSatamaliikelaitoksen johtokunta
tpvSosiaali- ja terveystoimi
tpvSosiaali- ja terveystoimi, työterveyshuollon palvelut
tpvTarkastuslautakunta 2009-2012
tpvTilaliikelaitoksen johtokunta
tpvTilaliikelaitos
tpvTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta
tpvTurun kaupunkiseudun jätehuoltolautakunta
tpvTurun Satama
tpvVarhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta
tpvVarsinais-Suomen aluepelastuslaitos
tpvVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta
tpvVesiliikelaitoksen johtokunta
tpvVesiliikelaitos
tpvYmpäristö- ja kaavoituslautakunta
tpvYmpäristö- ja kaavoitusvirasto
tpvYmpäristönsuojelutoimisto
tiedPihlajamäki Marjo-Riitta


Liitteet:

Kh § 565
Liite 1:Sisäisen turvallisuuden ohjelma 2012, Turvallisempi huominen
Liite 2:Tavoitteena eheä yhteiskunta, Kansallinen toimenpideohjelma väkivaltaisen ekstremismin ehkäisemiseksi
Liite 3:Liiketoimintaa turvallisesti, Kansallinen strategia yritystoiminnan turvallisuuden parantamiseksi
Liite 4:Yritysten rikosturvallisuus 2012, Riskit ja niiden hallinta
Liite 5:Vuoden 2011 seurantaraportti liikennevaloineen LISÄTTY LIITOKSEEN MYÖH.