Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus1910.01.2011
Kaupunginhallitus55319.11.20122

349-2011 (233)

Vastaus kaupunginhallituksen jäsen Sakari Hihnalan selvityspyyntöön Kailassuonkallion asemakaavoituksesta (Yj)

Tiivistelmä:

Kaupunginhallituksen jäsen Hihnala on pyytänyt selvitystä siitä, mihin toimenpiteisiin kaupungissa on ryhdytty Liedon Kailassuonkallion asemakaavoittamisesta aiheutuvien melu- ym. haittojen ehkäisemiseksi. Selvityksessä viitataan Ympäristö- ja kaavoitusviraston asemakaavaluonnoksesta 27.1.2012 antamaan kriittiseen lausuntoon. Lisäksi todetaan, että Liedon kunta on toistaiseksi keskeyttänyt Kailassuonkallion asemakaavoituksen. Alueen yleispiirteinen maankäyttö ratkaistaan maakuntakaavan tarkistuksen yhteydessä.

Kh § 19

Kaupunginhallituksen jäsen Sakari Hihnala 10.1.2011:

Liedon kunnanhallitus hyväksyi 22.11.2010 & 421 Kailassuonkallion asemakaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelman. Asemakaavaluonnos on laadittu Turun kaupungin neljä vuotta sitten tekemän asemakaavoitusanomuksen johdosta (Turun Kiinteistölaitos/Jouko Turto 31.10.2006) pääosin Turun omistamalle maalle ja Turun kustannuksella.

Noin 145 hehtaarin suuruinen alue sijaitsee Tampereen moottoritien ja Turun rajan välisessä pääosin metsämaastossa. Vieressä Turun puolella oleva alue on pääosin peltoa. Suunnitelma-alueen keskipisteestä lounaaseen on Turun alueella Jäkärlä 3,6 ja luoteeseen Paattisten keskusta 2,5 kilometrin päässä. Liedon asemankulma on 2,5 kilometriä itään. Lähin asutus Turun puolella on avoimen peltoaukean toisella puolella. Kulku tapahtuisi moottoritieltä Rauhakylän eritasoliittymän kautta.

Maakuntakaavassa pääosin seudulliseksi jätehuoltoalueeksi varatun alueen käyttö on täsmentymässä niin, että jätteenkäsittelyaluetta olisi vain 47 hehtaaria. Moottoriurheilulle olisi 60 ja ampumaradoille 17 hehtaaria. Alueelle hahmotellaan merkittäviä seudullisia moottoriurheilu- ja ampumaurheilukeskuksia. Syksyllä asemakaavaluonnokseen lisättiin lennokkien lennätysalue, koska ”kenttä sopisi kaava-alueelle, jonne on tulossa muitakin melua aiheuttavia toimintoja”.

Mielipiteitään asemakaavaluonnoksesta voivat esittää Liedon kuntalaiset sekä osalliset, joihin lasketaan myös Turun kaupungin ympäristö- ja kaavoitusviraston asemakaava-, joukkoliikenne-, rakennusvalvonta-, suunnittelu- ja ympäristönsuojelutoimistot, Kiinteistölaitos ja Liikuntapalvelukeskus.

Pyydän selvitystä, mihin toimenpiteisiin Turun kaupungissa on ryhdytty tai aiotaan ryhtyä, jotta asemakaavaan tulee riittävän tiukat vaatimukset melu- ym. suojauksesta niin, että alueen välittömässä läheisyydessä sekä Jäkärlän ja Paattisten taajamissa asuvat turkulaiset eivät joudu kärsimään melu- ym. haitoista.

Samalla pyydän selvitystä, onko Kailassuonkallion asemakaavaa käsitelty tai tarkoitus käsitellä Turun ympäristö- ja kaavoituslautakunnassa ja / tai kaupunginhallituksessa.

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää lähettää selvityspyynnön asianmukaisesti valmisteltavaksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 553

Ympäristö- ja kaavoitusvirasto/Jani Eteläkoski, Christina Hovi, Kimmo Savonen 25.1.2012:

Liedon kunta on pyytänyt Turun kaupungin ympäristö- ja kaavoitusvirastolta lausuntoa Kailassuonkallion asemakaavaluonnoksesta. Ympäristö- ja kaavoitusviraston asemakaava-, yleiskaava- ja ympäristönsuojelutoimistot esittävät lausuntonaan seuraavaa:

Toimintojen sijoittelun yleisistä periaatteista

Turun kaupungin kannalta pidetään tärkeänä, että Kailassuon kaltaiselle alueelle tehdään selkeä maankäytöllinen varaus seudullisen jätehuollon tulevia käyttötarpeita varten. Riittävän laajojen yhtenäisten jätteenkäsittelyalueiden osoittaminen tiheään asutulle kaupunkiseudulle on ongelmallista, koska niiden sijainti asuinalueiden välittömässä läheisyydessä aiheuttaa ristiriitoja mahdollisten ympäristöhäiriöiden vuoksi. Tilanne on samankaltainen myös moottoriurheilu- ja ampumarata-alueiden tarpeiden osalta. Myös näiden toimintojen sijoittaminen taajamien läheisyyteen on ongelmallista mahdollisten melu- ja muiden ympäristöhaittojen vuoksi. Toimintojen yhteensovittaminen edellyttää suunnitelmallista yhteistyötä maankäytön osalta kuntien raja-alueilla. Nyt esitetyssä muodossa kaava-alueen sijoitus ja muoto vastaa enimmäkseen Turun kaupungin maanomistusta Liedon kunnan puolella. Kaikki kolme alueelle tavoiteltua erityistoimintoa (jätteenkäsittely, moottoriurheilu, ampumarata) olisivat ylikunnallisia ja ympäristövaikutuksiltaan merkittäviä. Tämän vuoksi niiden sijoittelu ja aluevaraukset tulisi olla mahdollisimman tarkoituksenmukaiset sekä riittävän hyvin tutkittu ja perusteltu. Sijoittelun perusteena ei saa olla pelkästään maanomistukselliset olot.

Kaavavalmistelusta

Turun kaupungin ympäristö- ja kaavoitusvirasto pitää tähän mennessä tehtyä kaavavalmistelua osittain puutteellisena ja ristiriitaisena. Lausuntoa varten on olemassa vain osallistumis- ja arviointisuunnitelma sekä luonnoskartta. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa kuitenkin mainitaan, että: ”Lähtötietojen ja tehtyjen erillisselvitysten perusteella laaditaan vaihtoehtoisia malleja, joissa tarkastellaan toimintojen sijoittelua alueelle. Yksittäisen vaihtoehdon tai näiden yhdistelmän pohjalta laaditaan asemakaavaluonnos.”

Turun kaupungin ympäristö- ja kaavoitusvirasto ei ole nähnyt vaihtoehtoisia malleja tai kuullut tällaisista. Nyt on olemassa vain luonnoskartta, mutta ei mitään tietoja sen muodostumisen perusteista. Näin erityisluonteisesta ja merkittävästä kaavahankkeesta olisi ollut hyvä olla kaavaselostus jo luonnosvaiheessa mukana, jotta hankkeen sisällöstä ja taustoista olisi päässyt paremmin perille.

Ympäristövaikutukset ja -häiriöt

Kaavaluonnoksessa esitettyjen toimintojen (jätteenkäsittely, moottoriurheilu, ampumarata) tuleva sijoittaminen samalle alueelle edellyttää riittävää arviointia ympäristövaikutusten osalta jo asemakaavan laatimisvaiheessa. Muun ohella jätteenkäsittelyalueelle suuntautuvan raskaan liikenteen kuljetusreittien vaikutukset tulee selvittää. Hankkeiden toteutumisen aikataulusta tulisi myös olla arvio ja käydä aiheesta tarvittavat viranomaisneuvottelut Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kanssa hankkeiden yhteisvaikutuksen ja mahdollisen YVA-menettelytarpeen ja kaavoituksen yhteensovittamiseksi.

Jotta esitettyjen toimintojen ympäristövaikutuksia voidaan riittävästi arvioida, tarvittaneen myös erinäisiä selvityksiä tehtäväksi. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa ei ollut mainintaa tällaisista. Toimintojen mahdollisesti aiheuttamia ympäristöhäiriöitä tulisi ainakin selvittää. Tällaisia ovat mm. melu, pöly, haju, maaperän pilaantuminen ja harhaluodit. Näistä melun selvittäminen on yksi tärkeimmistä erityisesti, kun on kyse moottoriurheilu- ja ampumarata-alueiden sijoittumisesta alueelle. Turun puolella mahdolliseen meluongelmaan on kytköksissä erityisesti Paattisten taajama sekä muutamat sen eteläpuoliset tiiviimmät haja-asutusalueet (Liite 1). Kaavan mahdollistamat toiminnot eivät saa aiheuttaa melutasojen ohjearvoja ylittävää meluhaittaa Paattisille eivätkä kaava-alueen tuntumassa oleville muutamille haja-asutusalueiksi tiiviimmille asutuskeskittymille. Melu ei saa myöskään haitata Paattisten taajaman kehittämistä Paattistenjoen kaakkoispuolelle. Lisäksi kaavassa tulisi olla määräys ampumaratojen suuntauksesta, jotta mahdolliset harhaluodit eivät muodosta vaaraa kaikkein tiiveimmin asutuille alueille.

Yksittäisiä huomioita

Turun Seudun Ampujista ei ole mainintaa osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa. Heidät on syytä lisätä osallisiin ja kuulla heitä kaavaprosessin aikana.

Kaava-alueen halki kulkevan kantaverkon vahvistus vaatinee uuden sähkölinjan. Kaavassa tulee ottaa huomioon uuden sähkölinjan vaatima johtokadun levennys.

Vesiensuojelun osalta on otettava huomioon, että kaava-alue sijaitsee Paattistenjoen valuma-alueella, josta vedet virtaavat Maarian altaaseen. Maarian raakavesialtaalle on vesioikeuden päätöksellä annettu erityisiä suoja-aluemääräyksiä.

Liito-oravien lisääntymis- ja levähdyspaikkojen osalta tulisi selkeästi turvata metsäyhteyden säilyminen näitä kohteita ympäröiviin metsäalueisiin.

Moottoriurheilualueen (E-1) kaavamääräystä tulisi tarkentaa lisätekstillä ”Alueen suunnittelussa tulee ottaa huomioon maaperän ja pohjaveden pilaantumisriski”.

Lopuksi

Turun kaupunki toivoo saavansa kaavan lausunnolle sen edettyä ehdotusvaiheeseen. Lisäksi Turun kaupungin ympäristö- ja kaavoitusvirasto toivoo avoimempaa yhteistyötä hankkeen tiimoilta, sillä ennen tätä ympäristö- ja kaavoitusvirastolla ei ollut mitään tietoja hankkeesta.

vs. kaupunginsihteeri Satu Lehto 15.11.2012:

Ympäristö- ja kaavoitusvirasto on 27.1.2012 antanut Liedon kunnalle Kailassuonkallion asemakaavaluonnoksesta yllä olevan kriittisen lausunnon.

Liedon kunta on toistaiseksi keskeyttänyt Kailassuonkallion asemakaavoituksen. Alueen yleispiirteinen maankäyttö ratkaistaan maakuntakaavan tarkistuksen yhteydessä. Turun kaupungilla on maakuntakaavoituksen yhteydessä mahdollisuus tuoda esiin tärkeänä pitämiään seikkoja.

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus merkitsee selvityksen tiedoksi ja Hihnalan selvityspyynnön käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoHihnala Sakari