Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus50705.11.201216
Kaupunginhallitus52812.11.201212

3420-2012 (642, 021)

Vastaukset Turun kaupungin nuorisotoimen ja Turun suomenkielisen työväenopiston järjestämää kudonta- ja askartelutoimintaa koskeviin asiakirjoihin (Pj)

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus palautti 13.8.2012 § 358 Turun suomenkielisen työväenopiston ja Turun kaupungin nuorisotoimen kudontatoimintaa koskeviin selvityspyyntöihin annetun vastauksen uudelleen valmisteltavaksi. Kudontatoiminnan jatkumisesta on jätetty kaksi selvityspyyntöä, vetoomus sekä valtuustoaloite, lautakunta-aloite ja kansalaisadressi. Selvitystä on palautuksen jälkeen täydennetty opetustoimesta, nuorisotoimesta sekä Varsinais-Suomen käsi- ja taideteollisuusyhdistykseltä saaduin lisätiedoin. Kaupunginhallitukselle esitetään annettujen vastausten merkitsemistä tiedoksi, selvityspyyntöjen ja vetoomuksen merkitsemistä käsitellyiksi, toimenpiteiden keskeyttämisvaatimuksen hylkäämistä ja vetoomuksen johdosta Turun hallinto-oikeuden tekemän päätöksen 12/0186/1 merkitsemistä kaupunginhallituksen tiedoksi.

Kh § 507

Apulaiskaupunginjohtaja Jouko Lehmusto ja apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä 26.10.2012:

Kudontatoiminnan järjestämisen muutokset

Turun kaupungin nuorisotoimi on vuodesta 2010 järjestänyt kuntalaisille kudontatoimintaa osoitteessa Peltolantie 2, (Käsityökeskus). Nuorisolautakunta on 29.3.2012 § 36 tekemänsä päätöksen perusteella irtisanonut Käsityökeskuksen tilojen vuokrasopimuksen päättymään 30.9.2012. Käsityökeskuksen tilassa oli toiminnan päättyessä yhteensä 17 kangaspuut ja kudontatoimintaa ohjasi yksi kokopäiväinen ja yksi osa-aikainen työntekijä.

Turun kaupungin opetustoimen järjestämänä on Turun suomenkielisessä työväenopistossa ollut kudonta- ja askartelutoimintaa osoitteessa Sepänkatu 5 (Taitopaja). Taitopajan tiloista luopumisesta on päätetty lukio- ja ammattiopetuslautakunnan ja kaupunginhallituksen välisessä strategisessa palvelusopimuksessa (nuorten ja aikuisten koulutuksen pääprosessi).

Nuorisotoimen kudontatoiminnan jatkamisesta on laadittu Varsinais-Suomen käsi- ja taideteollisuus ry:n kanssa yhteistyösopimus, jonka nuorisolautakunta osaltaan hyväksyi 30.8.2012 § 92. Päätöksestä on tehty oikaisuvaatimus ja kaupunginhallitus on 10.9.2012 § 420  käyttänyt päätökseen otto-oikeutta.

Asia tulee kaupunginhallitukselle erikseen käsiteltävänä.

Varsinais-Suomen käsi- ja taideteollisuus ry:n on todettu voivan tarjota kudonnan mahdollisuuden kaikille työväenopiston entisille kutojille ja nuorisotoimen kangaspuista 5-6 voidaan sijoittaa yhdistyksen tiloihin. Nuorisotoimen työntekijän on suunniteltu jatkossa työskentelevän yhdistyksen tiloissa ja yhdistys on vuokrannut lisää tilaa kulttuurikeskuksen tiloista. Kasvatus- ja opetustoimen osalta on lisäksi mainittu, että Taitokeskuksen tiloissa järjestettyä opetusta voidaan järjestää jatkossa työväenopistojen ja koulujen tiloissa lukuun ottamatta suomenkielisen työväenopiston kankaankudontaa tai kankaanpainantaa. Arbiksen osalta kankaankudontaa voidaan jatkaa viidellä kangaspuulla hallinnolta vapautuneessa huoneessa.

Selvityspyynnöt ja vetoomus sekä valtuustoaloite, lautakunta-aloite ja kansalaisadressi

Kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Toni Eklund sekä jäsenet Piia Elo ja Kjell Lundahn ovat 11.6.2102 jättäneet kirjallisen selvityspyynnön siitä, mihin toimenpiteisiin on ryhdytty toimintojen jatkon turvaamiseksi, kun lehtitietojen mukaan Turussa on lakkautettu tai lakkautetaan kudonta- /askartelutoimintaa Sepänkatu 2:n ja Peltolankatu 2:n kiinteistöissä.

Kaupunginhallituksen jäsen Pirjo Rinne on 28.5.2012 kirjallisesti pyytänyt selvittämään, onko Käsityökeskuksen toiminnan muutokset tehty oikeassa järjestyksessä? onko asiasta käyty neuvotteluja esim. Suomenkielisen työväenopiston kanssa, joka samaan aikaan on tehnyt muutoksia omaan käsityöopetukseen? Mihin jatkossa sijoitetaan kaupungin omistuksessa olevat kangaspuut ym.?

Lea Leino ym. ovat 3.4.2012 esittäneet vetoomuksen Turun kaupungin Käsityökeskuksen toiminnan puolesta. Vetoomuksen pääasiallinen sisältö on,

etteivät allekirjoittaneet kaupungin käsityökeskuksen kutojat ja käsityön harrastajat hyväksy suunnitelmaa lopettaa Käsityökeskusta Peltolantie 2:sta. Vetoomuksessa esitetään, että käsityökeskus tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden kutoa kangaspuilla ja osallistua erilaisiin neulonta-alan ammattikursseihin ohjaajan johdolla. Edelleen vetoomuksessa tuodaan esiin, että Turun Työväenopiston Taitopajan toimintaa ollaan myös lopettamassa ja että Taitopajan sekä Käsityökeskuksen lopettaminen vie monelta turkulaiselta kudonnan harrastajalta mahdollisuuden kangaspuiden käyttöön lopullisesti. Vetoomuksessa esitetään, että miksi ei Taitopajan ja käsityökeskuksen resursseja voisi yhdistää? Lopuksi vetoomuksessa vaaditaan, että Turun Kaupungin Nuorisotoimi peruu Käsityökeskuksen toiminnan lakkauttamisen.

Lea Leino ym. ovat lisäksi 31.5.2012 päivätyllä kirjeellä ilmoittaneet kaupunginhallitukselle pyytäneensä Turun hallinto-oikeudelta menetetyn määräajan palautusta sekä esittäneet kaupunginhallitukselle vaatimuksen käsityökeskuksen tilasta luopumisen toimenpiteen keskeyttämisestä. Turun hallinto-oikeus on 20.6.2012 tiedoksi saapuneella päätöksellä 12/0186/1 jättänyt vaatimukset tutkimatta ja siirtänyt asian Turun nuorisolautakunnalle oikaisuvaatimuksena käsiteltäväksi.

Kaupunginlakimies Jukka Jyrkinen on asian johdosta antamassaan lausunnossa todennut mm. seuraavaa: ”Nuorisotoimen johtosäännön (Kv. 28.11.2011 § 215) 4 § 7 kohdan mukaan nuorisolautakunta päättää nuorisotoimen käyttöön tulevien tilojen hallintaan ottamisesta ja niistä luopumisista. Nuorisolautakunta on siten tehnyt päätöksen 29.3.2012 § 36 toimivaltansa puitteissa. Kaupunginhallituksella on kuntalain 51 § mukaisesti mahdollisuus ottaa lautakunnan tekemä päätös käsiteltäväkseen ja tehdä asiassa uusi päätös. Kaupunginhallitus on 2.4.2012 § 160 päättänyt, ettei se ota kysymyksessä olevaa nuorisolautakunnan päätöstä käsiteltäväkseen eikä kaupunginhallituksella sen vuoksi enää ole perusteita keskeyttää nuorisolautakunnan 29.3.2012 § 36 päättämiä toimenpiteitä”. Jyrkinen on esittänyt, että kaupunginhallitus päättäisi perusteettomana hylätä edellä tarkoitetun vaatimuksen toimenpiteiden keskeyttämisestä.

Nuorisolautakunta on 30.8.2012 § 91 päättänyt hylätä edellä mainitun oikaisuvaatimuksen. Turun hallinto-oikeus on 11.9.2012 sille tehdyn valituksen johdosta pyytänyt kaupunginhallitusta antamaan oman selityksensä sekä hankkimaan päätöksen tehneen lautakunnan lausunnon. Nuorisolautakunta on päätöksellään 25.10.2012 § 115 antanut lausuntonsa, joka tulee kaupunginhallitukselle erikseen käsiteltävänä.

Kaupunginvaltuutettu Johannes Yrttiaho on 21.5.2012 jättänyt asiaa koskevan valtuustoaloitteen, jossa muun ohessa esitetään että Turun kaupunki hankkii riittävän suuret korvaavat tilat, jotta kudontakäsityön harrastus kaupungissa voi jatkua nykyisessä laajuudessa, kaupungin järjestämänä toimintana ja että hinnat on pidettävä käyttäjille edullisina. Lukio- ja ammattiopetuslautakunta on 19.6.2012 § 99 toimittanut lausunnon valtuustoaloitteeseen ja samalla todennut sille tehdyn lautakunta-aloitteen käsitellyksi sekä merkinnyt asiaa koskeneen adressin tiedokseen.

Selvitys kudontatoiminnasta vuonna 2012

Nuorisotoimi ja opetustoimi

Syksyn 2012 aikana kudontatoimintaa ei ole järjestetty Nuorisotoimen Käsityökeskuksessa eikä opetustoimen järjestämänä Turun suomenkielisen työväenopiston tiloissa Sepänkatu 2:ssa. Lukio- ammatti- ja aikuiskoulutuksen palvelujohtajan ilmoituksen mukaan kankaankudonta jatkuu Åbo svenska arbetarinstitutissa viisillä kangaspuilla hallinnolta vapautuneessa huoneessa. Turun suomenkielisen työväenopiston osalta korvaavia tiloja ei ole löydettävissä tilojen korkean käyttöasteen takia.

Lukio- ja ammattiopetuslautakunnan käsitellessä Taitopajan tiloista luopumiseen liittyvää aloitetta ja kansalaisadressia 19.6.2012 § 99, on kankaankudonnan koulutuksen lopettamista puoltavina tekijöinä asian esittelytekstiin kirjattu mm. opiskelijoiden pieni määrä, suuret kustannukset, sopivien tilojen puute sekä toiminnan jatkuminen Turussa Varsinais-Suomen käsityö- ja taideteollisuusyhdistyksen puitteissa.

Nuorisotoimen Käsityökeskuksessa on kevään 2012 aikana ollut käytettävissä 17 kangaspuut. Kudontatoimintaan vuokratun tilan pinta-ala on ollut 323 m2. Tilavuokra vuodelle 2013 on 19 727,98/v. Opetustoimella on lukuvuonna 2011–2012 Työväenopiston Taitopajassa käytössä oli 30–32 kangaspuut. Kankaankudontaan osallistui 26 opiskelijaa. Opetusta annettiin neljä (4) tuntia viikossa talvisaikaan. Toimitilaa oli käytössä yhteensä 390 m2.

Nuorisotoimen kangaspuita on nuorisotoimesta saatujen tietojen mukaan vuoden 2012 tammi-toukokuun aikana kangaspuita on vuokrannut yhteensä 26 eri henkilöä. Kangaspuita on vuokrattu 1-3 viikon viikkovuokrausjaksoina yhteensä 55 jaksoa. Lisäksi neljä henkilöä on vuokrannut kangaspuita loimen luontiin yhteensä 15 kertaa. Kudontakursseille on osallistunut viisi (5) henkilöä. ja 12–28 –vuotiaille järjestettyihin työpajoihin kolme (3) henkilöä yhteensä 13 kertaa. Varissuon apteekin kudontakerho on vuokrannut tilaa kolme (3) kertaa.

Kuukausittaisten toimintatilastojen mukaan käyntikertoja on tammi-toukokuun aikana ollut yhteensä 

vuosi                                  2010              2011              2012

viikkokutojat                       515                493                617

kudontakurssit                    170                257                135

yhteensä                             685                750                752

Toimintatilastot ovat tämän selvityksen oheismateriaalina.

Nuorisolautakunnan päättäessä 29.3.2012 § 36 Käsityökeskuksen tilojen vuokrasopimuksen irtisanomisesta, on esittelytekstin mukaan Käsityökeskuksen keskimääräinen kävijämäärä ollut päivittäin 4-14 ja lukumäärän on todettu olevan liian alhainen, jotta toiminnalle voitaisiin ylläpitää omaa suurta tilaa. Samalla on tuotu esiin nuorisotoimen uuden organisaation tarkoituksena olevan tehostaa toimintaa ja viedä se lähemmäs nuorisotoimen asiakaskuntaa.

Nuorisotoimen toiminnanohjaajalta saadun tiedon mukaan asiakkaat ovat vuosina 2010–2012 olleet pääasiassa yli 29 – vuotiaita. Poikkeuksena ovat olleet ns. normaalista toiminnasta poiketen toukokuussa 2011 ja 2012 nuorison taide- ja toimintakeskus Vimman taidepajojen kanssa yhteistyössä järjestetyt Turun Iltalukion Valmo-luokan TET-viikkojen (1 vko/kerta) kurssit.

Käsityökeskus on ollut avoinna maanantaista torstaihin klo 9-20 välisenä aikana ja perjantaisin klo 9-18.

Kudontakurssien hinta on ollut alle 29-vuotiailta 40 euroa ja vanhemmilta asiakkailta 50 euroa. Kangaspuiden viikkovuokra on ollut alle 29-vuotiailta 9 euroa ja sitä vanhemmilta 10 euroa viikolta.

Varsinais-Suomen käsi- ja taideteollisuus ry; Taitokeskus Juselius 

Varsinais-Suomen käsi- ja taideteollisuus ry, Taitokeskus Juselius on järjestänyt kudontatoimintaa myös syksyn 2012 aikana. Vuonna 2011 Taitokeskus Juseliuksessa oli 1438 asiakastyöpäivää ja tänä vuonna asiakastyöpäiviä on kertynyt syyskuuhun mennessä noin 700. Yhdistys järjestää myös kursseja, joista osa liittyy suoraan kankaankudontaan. Vuonna 2011 kursseja järjestettiin 62 ja kursseilla oli yhteensä 414 kävijää. Tiloihin on siirretty viidet nuorisotoimen Käsityökeskuksessa aiemmin olleet kangaspuut.

Taitokeskus Juselius on avoinna maanantaina ja keskiviikkona klo 9-18 sekä tiistaina, torstaina ja perjantaina klo 9-17 välisinä aikoina. Vs. toiminnanjohtaja Elina Helmisen ilmoituksen mukaan asiakas voi jäädä kutomaan iltaisin tai tulla kutomaan aamulla ennen keskuksen aukioloa. Myös viikonloppuina on mahdollisuus tulla omaehtoisesti kutomaan. Aukioloaikojen ulkopuolella asiakkaalla on käytössään avain. Asiakkaiden kudotuimpina tuotteina Helminen on maininnut erilaiset matot ja sisustustekstiilit.

Osa yhdistyksen tiloissa olevista kangaspuista on kuluvan syksyn aikana varattu viikkovuokraajille 40 euron viikkovuokralla. Vuokraaja voi käydä kutomassa maanantaiaamusta sunnuntai-iltaan. Muiden kangaspuiden kangaspuukohtainen päivämaksu on 8 euroa.

Yhteenveto

Turun kaupungin nuorisotoimen ja Turun suomenkielisen työväenopiston tiloissa järjestetty kudontatoiminta aiemmassa laajuudessaan on päättynyt ja käytössä olleista tiloista on pääosin luovuttu.

Edellä olevasta selvityksestä ja oheismateriaaleista ilmenee, että kudontaharrastuksen jatkaminen on pyritty turvaamaan yhteistyössä Varsinais-Suomen käsi- ja taideteollisuus ry:n kanssa yhdistyksen kaupungilta vuokraamissa tiloissa, jossa nuorisotoimen työntekijä osallistuu kudontatoiminnan ohjaamiseen. Nuorisotoimi järjestää kohderyhmälleen tarkoitettua toimintaa myös nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa.

Opetustoimen ilmoituksen mukaan Kudontakurssia ei ole Turun suomenkielisen työväenopiston kuluvan syksyn ohjelmassa. Toimintaa ei tilojen tehokkaan käytön kannalta voida pitää tarkoituksenmukaisena, kun tila olisi käytössä neljä tuntia viikossa talviaikaan. Kudontaa on mahdollista harrastaa Åbo svenska Arbetarinstitutissa.

Nuorisotoimen kangaspuista viidet ovat Varsinais-Suomen käsi- ja taideteollisuus ry:n toimitiloissa kudontaharrastajien käytettävissä. Yhdet nuorisotoimen kangaspuut on siirretty Nuorten taide- ja toimintatalo Vimmaan ja lisäksi on neuvoteltu kaksien kangaspuiden siirtämisestä Turun kaupungin työkeskus/käsityöosastolle. Työväenopistolla olleet opetustoimen kangaspuista viidet on sijoitettu hallinnolta vapautuneeseen huoneeseen ja loput kangaspuut on varastoitu Pernon koululle.

Oheismateriaali 1Nuorisolautakunnan päätös 29.3.2012 § 36

Oheismateriaali 2Lukio- ja ammattiopetuslautakunnan päätös 19.6.2012 § 99

Oheismateriaali 3Kaupunginhallituksen 1. vpj. Toni Eklundin sekä jäsenten Piia Elo ja Kjell Lundahnin selvityspyyntö

Oheismateriaali 4Kaupunginhallituksen jäsen Pirjo Rinteen selvityspyyntö 28.5.2012

Oheismateriaali 5Lea Leinon ym. vetoomus 3.4.2012

Oheismateriaali 6Vaatimus käsityökeskuksen tilasta luopumisen keskeyttämiseksi 31.5.2012

Oheismateriaali 7Ilmoitus hallinto-oikeudelle jätetystä pyynnöstä menetetyn määräajan palauttamiseksi

Oheismateriaali 8Turun hallinto-oikeuden päätös 18.6.2012

Oheismateriaali 9Jukka Jyrkisen lausunto

Oheismateriaali 10Kaupunginvaltuutettu Johannes Yrttiahon ym. valtuustoaloite

Oheismateriaali 11Nuorisotoimen Käsityökeskuksen toimintatilastot 2010-2012

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä:

EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä edellä olevan selvityksen tiedokseen ja päättää

- että kaupunginhallituksen jäsen Pirjo Rinteen selvityspyyntö merkitään käsitellyksi

- että kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Toni Eklundin ja kaupunginhallituksen jäsenten Piia Elon ja Kjell Lundahnin selvityspyyntö merkitään käsitellyksi

- että selvitys lähetetään Lea Leinolle vastauksena vetoomukseen ja vetoomus merkitään käsitellyksi ja

- että vaatimus toimenpiteiden keskeyttämisestä käsityökeskuksen tilasta luopumista koskevassa asiassa, josta nuorisolautakunta on päättänyt 29.3.2012 § 36, hylätään.

Lisäksi kaupunginhallitus merkitsee tiedoksi Turun hallinto-oikeuden päätöksen 12/0186/1.

PäätösAsia pantiin pöydälle Sarlundin Arven kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kh § 528

Pöydältä 5.11.2012 § 507

PäätösAsia päätettiin palauttaa uudelleen valmisteltavaksi Lundahnin Sarlundin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

palKyttä Maija