Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus50905.11.201218

12104-2012 (611)

Skanssin suunnittelun tavoitteet (Yj)

Tiivistelmä:

Skanssin alue toteutetaan vetovoimaisena, ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävänä kaupunginosana. Skanssin älykkäässä rakennetussa ympäristössä on tarkoitus yhdistää tietotekniikan tuomat mahdollisuudet, kestävät energia- ja liikenneratkaisut, uudenlaiset palvelut sekä toimiva yhdyskuntarakenne. Skanssin alueen suunnittelua ja toteutusta ohjaamaan valmistellut tavoitteet esitetään hyväksyttäväksi.

Kh § 509

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 30.10.2012:

Kaupunginvaltuusto päätti osana kaupungin talousarviota vuodelle 2011 (Kv 29.11.2010), että Skanssin asemakaavoituksen yhteydessä valmistellaan kestävän kehityksen mukainen kokonaisvaltainen sähköistä informaatiota hyödyntävä kaupunginosakonsepti. Skanssin alueesta on tarkoitus tehdä kestävän kehityksen mukainen kaupunginosa, jossa älykästä teknologiaa hyödynnetään kaupungin ekologisten tavoitteiden saavuttamiseksi ja uudentyyppisten palvelujen luomiseen.

Älykkäiden palvelujen kehittämiseksi tulee jo aikaisessa vaiheessa aloittaa selvitys- ja kehitystyö, jotta alueen suunnittelussa voidaan ottaa kyseiset tarpeet huomioon ja alueen markkinoinnissa voidaan hyödyntää konkreettisia lupauksia uusien palvelujen syntymisestä. Älykkäiden palvelujen kehittäminen on kokonaisvaltainen prosessi, jossa voidaan samalla kehittää koko kaupungin uusia älykkäitä palveluratkaisuja hyödynnettäväksi myös muualla Skanssin alueella.

Kaupunginosan kokonaisvaltainen suunnittelu ja toteuttaminen vaatii uudenlaista ajattelua ja toimintatapoja sekä kaupungin organisaatiossa että sidosryhmätyöskentelyssä. Skanssityön yhteydessä tullaan kehittämään ja käyttämään uusia vuorovaikutuksen sekä yhteistyön muotoja eri toimijoiden kanssa niin suunnittelussa, toteutuksessa kuin alueen omistus- ja huoltotoiminnassakin.

Skanssin alue on noin 85 hehtaaria laaja ja se käsittää nykyisen ostoskeskuksen lisäksi soraharjun, peltoaukioita, metsäisiä mäkiä, liikennealueita, nykyistä rakennuskantaa ja ulkoilureittejä. Alueelta on matkaa keskustaan noin 4 kilometriä. Maakuntakaavassa Skanssi sijaitsee joukkoliikenteeseen tukeutuvalla kaupunkiakselilla ja kaupunkiseudun rakennemallissa sinne on osoitettu työpaikkoja ja asumista. Skanssin alueelle vuonna 2000 laadittu osayleiskaava perustuu suunnitelmaan, joka muodostaisi noin 2500 asukkaan kaupunginosan. Jotta alueelle voitaisiin järjestää tehokas joukkoliikenne, tulisi alueen maankäyttöä kuitenkin merkittävästi tehostaa ja sen asukasmäärää kasvattaa. Tämä vaatii yleiskaavan päivitystä, joka on tarkoitus tehdä Turun kaupungin yleiskaavatyön yhteydessä. Skanssin tavoitteiden toteuttamiseksi tullaan laatimaan lisäksi asemakaavoja, rakennustapaohjeita, katusuunnitelmia sekä alueellisia selvityksiä ja suunnitelmia.

Skanssin suunnittelun tavoitteena on etsiä ratkaisuja, jotka normaaliin rakentamiseen verrattuna vähentävät tehokkaasti energiankulutusta ja hiilidioksidipäästöjä rakentamisen, rakennusten käytön sekä kaupunkirakenteen osalta. Alueella painotetaan joukkoliikennettä, pyöräilyä ja kävelyä sekä tuetaan energiatuotantoa uusiutuvista energialähteistä. Alueella pyritään monipuoliseen kaupunkirakenteeseen palvelujen, toimintojen, rakentamismuodon, omistusmuotojen ja asukkaiden suhteen. Huleveden käsittelyä kehitetään siten, että hulevedet rikastuttavat alueen virkistys- ja luontoarvoja. Kaikki suunnitteluratkaisut pyritään tekemään kustannustehokkaasti huomioiden ratkaisujen elinkaarikustannukset.

Monet Skanssin tavoitteista kytkeytyvät laajempaan kaupungin kehittämiseen. Tavoitteiden saavuttamiseksi on tärkeää, että alue pystytään viemään suunnittelusta toteutukseen riittävän nopeasti (vaiheistus) ja, että keskeisimmät ratkaisut ja palvelut syntyvät alueelle jo kaupunginosan rakentamisen alkuvaiheessa. Joukkoliikenneratkaisu on näistä oleellisin.

Alueen rakentumisen näkökulmasta on tärkeää, että ne ratkaisut, jotka vaikuttavat alueen rakentamisen houkuttelevuuteen (mm. koulu- ja päiväkotipalvelujen toteuttamisen aikataulu), ovat alueella olemassa silloin, kun asuntoja myydään tai vähintään niiden toteutusaikataulu on tiedossa. Liian myöhään toteutetut palvelut huonontavat alueen imagoa ja niillä ei enää ole vaikutusta kaupunkikehitykseen ja alueen toteutumisen kokonaistalouteen.

Skanssiin kohdistuvan kehitystyön tuloksia tullaan hyödyntämään muussa kaupungin suunnittelussa ja mahdollisesti hankkeeseen kytkeytyvän Tekes-yhteistyön kautta myös muissa suomalaisissa kaupungeissa. Suunnittelua tehdään yhdessä Kaarinan kaupungin kanssa ja siinä hyödynnetään Turun ja Siemensin välistä strategista yhteistyötä. Yhteistyön tarkoituksena on tältä osin syventää kestävän kehityksen asuinalueisiin liittyvää osaamista. Skanssin ostoskeskuksella on jo ympäristöarvoihin liittyvä LEED–sertifiointi ja ostoskeskuksen kanssa tullaankin tekemään edelleen yhteistyötä ympäristöarvojen huomioimisessa.

Vuorovaikutteisen valmisteluprosessin aikana aluekonseptin tavoitteita tarkennetaan edelleen siten, että kärkihankkeiksi nostetaan kustannustehokkuuden ja vetovoimaisuuden kannalta oleellisimmat keinot.

Liite 1Skanssi, teemat ja tavoitteet, 18.10.2012

Oheismateriaali 1Skanssi 2025, analyysi ja konsepti, 24.8.2012

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteen 1 mukaiset Skanssin teemat ja tavoitteet ohjeellisesti noudatettavaksi alueen suunnittelussa.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että kysymyksessä on kaupungin johdon alainen strateginen hanke, jonka ohjauksesta ja seurannasta vastaa kaupunginhallitus.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvVirtanen Jarkko


Liitteet:

Kh § 509
Liite 1:Skanssi, teemat ja tavoitteet, 18.10.2012