Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunginhallitus | 414 | 10.09.2012 | 5 |
3262-2010 (21)
Valmiussuunnitelman seurantaraportti (Kj)
Tiivistelmä:
Kaupunginhallitukselle esitetään, että se merkitsisi lauta-/johtokunnilta saadut seurantatiedot tiedoksi.
Kh § 414
Riskienhallintapäällikkö Heikki Kunnas 28.8.2012:
Kaupunginhallitus on 4.10.2011 § 448 hyväksynyt kaupungille ”Turun kaupungin valmiussuunnitelman yleinen osa 2011” -ohjeen. Ohjeeseen liittyy seurantamenettely:
”Seuranta
Kukin toimiala käsittelee oman valmiussuunnitelmansa lautakunnassaan/johtokunnassaan kerran vuodessa helmikuun loppuun mennessä.
Lautakunta/johtokunta toimittaa kaupunginhallitukselle arvion valmiussuunnitelman tilasta (huom. valmiussuunnitelma tai sen osa on salainen asiakirja, Laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta § 24 kohdat 7 ja 8).
Riskienhallintapäällikkö valmistelee kaupunginhallitukselle yhteenvedon lautakuntien/johtokuntien arvioista huhtikuun loppuun mennessä.”
Koska vuosi 2012 on ensimmäinen kerta, kun seurantamenettelyä toteutetaan, eivät kaikki lautakunnat/johtokunnat olleet käsitelleet asiaa, kuin vasta kyselyni jälkeen. Tästä syystä vuoden 2012 raportti tulee vasta nyt loppukesästä 2012.
Lautakuntien/johtokuntien vastaukset lyhennettynä:
Tarkastuslautakunta 2009 - 2012 8.3.2012 § 21:
Tarkastuslautakunnan/Revisiotoimiston toimialaan liittyvä valmiussuunnitelma on laajuudeltaan riittävän kattava sekä sisällöltään ajantasainen.
Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta 28.3.2012 § 51 sekä
Lukio- ja ammattiopetuslautakunta 6.3.2012 § 42:
Kasvatus- ja opetustoimessa on oma valmiussuunnittelu, valmiussuunnitelma ja virastopäällikön johtama valmiusryhmä. Päätöksessä on lueteltu merkittävimmät riskit valmiudessa.
Lautakunnat ovat merkinneet asian tiedoksi.
Ammattikorkeakoulun hallitus 31.5.2012 § 77:
Ammattikorkeakoulun valmiussuunnitelmien yleistila on hyvä vaikkakin joitain yksityiskohtia tulee päivittää. Hallitus edellyttää ammattikorkeakoulun päivittävän valmiussuunnitelman syksyn 2012 aikana.
Peruspalvelulautakunta 30.5.2012 § 216:
Otteita selvityksestä:
Sosiaali- ja terveystoimen johtoryhmä on käynnistänyt oman valmiussuunnitelmansa päivittämisen kokouksessaan 20.3.2012 § 17. Johtoryhmän päätöksen mukaan valmiussuunnitelman päivitystyö tulee olla valmis vuoden loppuun mennessä ja johtoryhmä tarkastelee päivityksen etenemistä ja yksityiskohtia alkusyksyllä järjestettävässä seminaarissaan.
Lautakunta päätti antaa edellä olevan (tässä vain osa) selvityksen valmiussuunnitelman tilasta.
Kulttuurilautakunta (ei käsittelyä):
Kulttuuritoimi ei anna selvitystä tänä vuonna. Tietääkseni heillä ei ole valmiussuunnitelmaa, mutta heidän jokapäiväinen toimintansa sisältää valmiussuunnitelman kaltaisia toimintatapoja (esim. miten kirjastot toimivat sähkökatkon aikana, miten teatteri toimii pääosan esittäjän estyessä).
Liikuntalautakunta (ei käsittelyä):
Liikuntatoimi antaa lausunnon ensi vuonna. Heillä ei tietääkseni ole valmiussuunnitelmaa.
Nuorisolautakunta 29.2.2012 § 25:
Nuorisoasiainkeskuksen valmiussuunnitelman tila on riittävä.
Turun Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta 14.3.2012 § 102:
Valmiussuunnitelman laadinta on tarkoitus tehdä KITO-liikelaitoksen perustamisprosessin jälkeen. Tässä yhteydessä otetaan kantaa myös kaupungin eräiden toimintojen yhtiöittämisistä aiheutuneisiin muutostarpeisiin valmiussuunnittelussa sekä määritellään tarkemmin poikkeusolojen aiheuttamat toimet.
Tilaliikelaitoksen johtokunta 28.3.2012 § 61:
Valmiussuunnitelman laadinta on tarkoitus tehdä KITO-liikelaitoksen perustamisprosessin jälkeen.
Vesiliikelaitoksen johtokunta 15.2.2012 § 22:
Otteita liikelaitosjohtaja Nordmanin arviosta vesiliikelaitoksen valmiussuunnitelman tilasta 31.12.2011, jonka johtokunta on päättänyt selvityksenä antaa:
Olennaiset riskit on tunnistettu ja niihin on pyritty varautumaan. Laitoksella on säännöllisesti (vähintään kerran vuodessa) järjestetty käytännön harjoitteita ja varauduttu toimimaan poikkeusoloissa. Avainhenkilöt osallistuvat valmius- ja riskienhallinnan koulutuksiin. Turun Seudun Vesi Oy:n toiminnan aloittaminen aiheuttaa muutoksia, jotka on päivitettävä myös valmiussuunnitelmaan.
Satamaliikelaitoksen johtokunta 7.2.2012 § 28:
Suunnitelma on päivitetty ja ajan tasalla.
Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 20.3.2012 § 123
Ympäristö- ja kaavoitusvirastolla on ajan tasalla oleva valmiussuunnitelma, joka on laadittu 8.12.2008 ja päivitetty viimeksi 8.3.2012.
Rakennuslautakunta, Joukkoliikennelautakunta ja Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta:
Lautakuntien toiminnalliset yksiköt kuuluvat Ympäristö- ja kaavoitusvirastoon, jonka valmiussuunnitelman Ympäristö- ja kaavoituslautakunta on käsitellyt 20.3.2012 § 123.
Jatkossa näidenkin lautakuntien on hyvä käsitellä valmiussuunnitelma, jotta luottamushenkilöt saadaan sitoutettua valmiussuunnittelutyöhön. Varsinkin joukkoliikenne voi häiriötilanteissa olla aktiivinen toimija (evakuointi).
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta 16.8.2012 § 70:
Pelastustoimen valmiussuunnitelman todetaan olevan ajan tasalla ja vastaavan toiminta-alueen tämän hetkisiä riski- ja uhkakuvia.
Tämän ensimmäisen kierroksen kokemuksena totean, että menettelyllä saadaan valmiussuunnittelua tutummaksi myös luottamushenkilöille. Vastauksista on selvästi havaittavissa aktiivisuuden lisääntymistä valmiussuunnittelutyöhön. Vuosittainen seuranta muistuttaa, että toimintaamme uhkaa jatkuvasti erilaiset häiriötilanteet, joihin kunkin yksikön tulee riittävästi varautua.
Esitän, että kaupunginhallitus merkitsee edellä olevan yhteenvedon tiedoksi.
Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:
Kaupunginhallitus on 4.10.2011 § 448 hyväksynyt valmiussuunnitelman yleisen osan. Yleisen osan kohdan "Seuranta" mukaan riskienhallintapäällikkö valmistelee kaupunginhallitukselle yhteenvedon lauta- ja johtokuntien arvioista. Tämä yhteenveto tuodaan nyt kaupunginhallitukselle tiedoksi.
Kaupunginvaltuusto on 23.1.2012 § 15 päättänyt toimintamalliuudistuksesta. Valmiussuunnittelun ja riskienhallinnan uudistustarpeet tullaan arvioimaan osana toimintamalliuudistusta.
EhdotusKaupunginhallitus merkitsee edellä olevan yhteenvedon tiedoksi.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.