Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Peruspalvelulautakunta | 319 | 29.08.2012 | 8 | |
Kaupunginhallitus | 423 | 10.09.2012 | 14 |
3375-2012 (315)
Vastaus kaupunginvaltuuston kolmannen puheenjohtaja Sauli Saarisen selvityspyyntöön potilastietojen siirtymättömyyden aiheuttamista ongelmista terveydenhuoltoketjussa (Pj)
Tiivistelmä:
Kaupunginvaltuuston kolmas varapuheenjohtaja Sauli Saarinen on esittänyt selvityspyynnön 19.3.2012 kaupunginhallituksen kokouksessa koskien potilastietojen siirtymättömyyden aiheuttamaa ongelmaa terveydenhuoltoketjussa. Kaupunginhallitukselle esitetään, että se merkitsee vastauksen tiedoksi ja selvityspyynnön käsitellyksi.
Perla § 319
Peruspalvelulautakunta palautti asian 15.8.2012 § 289 yksimielisesti uudelleen valmisteltavaksi.
Perusterveydenhuollon tulosaluejohtaja Anne Santalahti 20.8.2012:
Kaupunginvaltuuston kolmas varapuheenjohtaja Sauli Saarinen on esittänyt selvityspyynnön 19.3.2012 kaupunginhallituksen kokouksessa koskien potilastietojen siirtymättömyyden aiheuttamaa ongelmaa terveydenhuoltoketjussa. Selvityspyynnön liitteenä on esimerkkitapaus, jossa kotisairaanhoidon paperiset potilastiedot siirtyivät hitaasti ja viiveellä TYKSin käyttöön. Lisäksi esimerkissä todetaan, että kotisairaanhoito ei saa käyttöönsä asiakkaan ajankohtaisia tietoja TYKS:stä. Lisäksi Sauli Saarinen kysyy erityisesti, onko niin, että nykyisin eri hoitotasoilla käytössä olevat tietokoneohjelmat eivät sovellu ajantasaiseen potilastiedon yhteiskäyttöön. Jos on niin, mitä tehdään ongelman poistamiseksi ja potilasturvallisuuden parantamiseksi. Sauli Saarisen selvityspyyntö on liitteenä 1.
Liite 1Kaupunginhallituksen kolmannen varapuheenjohtaja Sauli Saarisen selvityspyyntö
Sauli Saarisen selvityspyyntö lähetettiin vastattavaksi sairaanhoitopiiriin ja sieltä on saatu johtajaylilääkäri Turkka Tunturin vastaus, joka liitteenä 2.
Liite 2Turkka Tunturin vastaus
Turkka Tunturin vastauksessa todetaan, että Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin työntekijöillä ei ole käytettävissä Turun kotisairaanhoidon toteutusta tai sisältöä koskevia potilasasiakirjoja ellei niitä ole toimitettu sähköisellä lähetteellä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille tai elleivät ne ole paperisina potilaan mukana. Vastauksessaan johtajaylilääkäri Turkka Tunturi toteaa, että Turku ei ole hankkinut Pegasos-järjestelmäänsä lisäosaa ns. adapteria, joka tekisi mahdolliseksi välittää sairaanhoitopiirin eri osastoille ja toimipisteille aluetietojärjestelmän eli Fialen kautta käyttöön terveyskeskuspotilaiden Pegasos-tietoja.
Aluetietojärjestelmä eli Fiale- järjestelmä otettiin sairaanhoitopiirissä käyttöön vuoden 2005 lopulla. Turku on selvittänyt usean vuoden ajan Fialen toiminnallisuutta ja mahdollisuuksia Fialen käyttöön. Fiale -aluetietojärjestelmä on ns. viitetietojärjestelmä, jossa jokaisesta terveyskeskuksessa tai sairaanhoitopiirissä tapahtuneesta käynnistä siirtyy päivämäärällä varustettu viitetieto tietokantaan. Viitetietokannan käytölle tuo haastetta se, että sairaanhoitopiirin eri terveyskeskukset kirjaavat potilastietoja erinimisille lomakkeille. Loimaan terveyskeskuksessa on käytössä esimerkiksi kotisairaanhoitolomake, mutta Turussa tätä lomaketta ei käytetä. Tämä osaltaan vaikeuttaa terveyskeskuksen tietojen välittymistä sairaanhoitopiirin henkilöstön käyttöön. Lääkitystietojen välittyminen Pegasoksesta aluetietojärjestelmään on myös hieman epäselvää, sillä Turussa esimerkiksi Marevan – hoidon seurannassa jatkuvassa käytössä oleva lääkehoitokortti ei siirry lainkaan aluetietojärjestelmään ja sitä kautta sairaanhoitopiirin käyttöön. Jos Turku ryhtyy tuottamaan aluetietojärjestelmään tietoja, niitä syntyy noin puoli miljoonaa viitetietoa vuodessa.
Turun siirtymistä Fiale-järjestelmän viitetietojen tuottajaksi on myös viivästyttänyt se, että valtakunnallisesti velvoittavaksi tuli siirto AvoHILMOn käyttöön 1.1.2012 alkaen. Tämä muutos valtakunnallisen tilastotiedon tuottamiseksi THL:n vaatimusten mukaisesti aiheutti runsaasti työpaineita tietojärjestelmiin vuosien 2010 ja 2011 aikana ja koko avoterveydenhuollon siis myös kotihoidon henkilöstön koulutustarpeen.
Tällä hetkellä yhteispäivystyksessä on käytössä myös Pegasos-tietojärjestelmä erillisen Citrix- yhteyden kautta. Hankaluutena yhteispäivystyksessä on se, että päivystävän lääkärin ja hoitajan on kirjauduttava kahteen eri järjestelmään eli liikelaitoksessa on käytössä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin Miranda-potilastietojärjestelmä ja nähdäkseen Turun kotisairaanhoidon tietoja, on kirjauduttava Citrix- yhteyden kautta Pegasos-järjestelmään. Mitä useampaan järjestelmään joudutaan kirjautumaan, sitä enemmän siihen kuluu aikaa. Muualla TYKS:ssä ei ole tällaista Pegasos-järjestelmän käyttömahdollisuutta.
Johtajaylilääkäri Turkka Tunturi toteaa vastauksessaan, että kysymys ei ole kustannuksista, koska sairaanhoitopiirin sopimus palveluntuottajan kanssa kattaa koko sairaanhoitopiirin alueen kunnat. Tämä pitää siltä osin paikkaansa, että Turussa voidaan aluetietojärjestelmän kautta katsoa sairaanhoitopiirin tietoja kustannuksetta, mutta mikäli Turku haluaa tuottaa Fiale- aluetietojärjestelmään ja sairaanhoitopiirin käyttöön tietoja, tulee Turun terveyskeskuksen hankkia oma adapteri ja maksaa myös kuukausikäyttömaksut.
Yhteenvetona ja vastauksena Sauli Saarisen selvityspyyntöön voidaan todeta, että tällä hetkellä sairaanhoitopiirin liikelaitoksen ylläpitämässä päivystyksessä pystytään Citrix- yhteyden kautta näkemään potilaiden Pegasos-tiedot kotisairaanhoidon osalta. Tämä edellyttää kahteen järjestelmään kirjautumista. Mikäli potilaalla on mukanaan paperiset kotisairaanhoidon lääkitys- ym. tiedot, tulisi niitä päivystyksessä käyttää ja välittää paperisina edelleen TYKS:n muiden osastojen käyttöön, sillä muualla TYKS:ssä ei ole Pegasoksen käyttömahdollisuutta. Turun terveyskeskuksen henkilöstö pystyy hyödyntämään aluetietojärjestelmän kautta sairaanhoitopiirin potilastietoja, kunhan koko henkilöstölle hankitaan käyttäjätunnukset aluetietojärjestelmään ja heidät koulutetaan sen käyttöön. Jos sairaanhoitopiirille halutaan välittää Turun terveyskeskuksen tietoja, se edellyttää varsin huomattavan käyttöönottoprojektin tekemistä terveyskeskuksessa sekä järjestelmän testaamista niin, että se todella toimii Turun puolen miljoonan viitetiedon kanssa ja lisäksi adapterin hankintaa tiedon tuottamiseksi.
Esitän, että edellä oleva lähetetään vastauksena kaupunginhallituksen kolmannen puheenjohtajan Sauli Saarisen tekemään selvityspyyntöön.
Virastopäällikkö Riitta Liuksa 21.8.2012:
EhdotusPeruspalvelulautakunta lähettää edellä olevan selvityksen vastauksenaan kaupunginhallituksen kolmannen puheenjohtajan Sauli Saarisen selvityspyyntöön.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Kh § 423
Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä:
EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä edellä olevan selvityksen tiedoksi ja kaupunginvaltuuston kolmannen varapuheenjohtaja Sauli Saarisen selvityspyynnön käsitellyksi.
PäätösAsia palautettiin Artesolan Rinteen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti uudelleen valmisteltavaksi.
Jakelu
palKyttä Maija
Liitteet:
Perla § 319
Liite 1:Kaupunginhallituksen kolmannen varapuheenjohtaja Sauli Saarisen selvityspyyntö
Liite 2:Turkka Tunturin vastaus