Luonnos 1.6.2012

 

Keskushallinto

Tilakeskus

Yliopistonkatu 27 a

20100 Turku

 

 

 

Hankekuvaus

(neuvottelukutsun liitteeksi)

 

 

 

KUPITTAAN ALUEEN KEHITTÄMISTÄ JA KAMPUS-AJATTELUA TUKEVIEN TOIMITILOJEN RAKENTAMINEN JA OPPILAITOSTILOJEN VUOKRAAMINEN TURUN AMMATTIKORKEAKOULUN KÄYTTÖÖN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SISÄLTÖ

 

1. Hankkeen lähtökohdat   2

1.1. Yleistä   2

1.2 Hankkeen taustat   2

2. Toiminnan kuvaus   2

2.1. Turun ammattikorkeakoulu   2

2.2. Kupittaan alue   3

3. Tilaohjelma   3

4. Hankinnan erityispiirteet   4

4.1. Sijaintivaatimus ja alueen kaavoitus   4

4.2. Muut tilat   5

4.3. Ympäristöluokitus ja elinkaariedullisuus   5

5. Hankintamenettely   5

5.1. Hankinnan kuvaus   5

5.2. Vuokrasopimus   5

5.3. Hankintaprosessi   6

5.4. Yhteiset säännöt   6

6. Tavoiteaikataulu   7

 


1. Hankkeen lähtökohdat   

 

1.1. Yleistä

 

 

Turun kaupunki aikoo hankkia vuokraamalla uudet toimitilat Kupittaan alueelta Turun ammattikorkeakoulun käyttöön. Hankkeen olennaisena tarkoituksena AMK:n ja muiden opetuslaitosten toimitila-tarpeen tyydyttämisen lisäksi on Kupittaan alueen kokonaiskehittäminen. Hankkeella arvioidaan olevan merkittäviä positiivisia vaikutuksia sekä osaamissektorin palveluverkon että kaupungille strategisesti tärkeän Kupittaan alueen kehittämiselle.

 

Kaupunki ei osoita tiettyä tonttia hankkeen toteuttamiselle vaan antaa tarjoajille tässä mielessä vapaammat kädet ideoida tarjottavaa tilaratkaisua. Osallistuminen edellyttää ehdokkaalta kiinteistönomistusta Kupittaalla, tarkemmin määritellyllä alueella. Hankinnassa käytetään neuvottelumenettelyä, sillä hanke on moniulotteinen ja mahdolliset ratkaisut tilatarpeiden tyydyttämiseksi eri tonteilla ovat uniikkeja.

 

Hankintamenettelyn aikana on tarkoitus luoda osapuolten välinen yhteinen tavoitetila, jonka rinnalla molemmilla osapuolilla on omat tavoitteensa. Turun kaupungin tavoite tässä hankkeessa on keskittää ammattikorkeakoulun tilat yhdeksi suureksi kokonaisuudeksi, jossa eri koulutusohjelmien yhteistyötä voidaan edistää, tukiresursseja keskittää ja kokonaistilamäärää vähentää. Yhtä tärkeänä näkökulmana hankkeessa Turulla on kokonaisvaltainen Kupittaan osaamis- ja innovaatioalueen kehittäminen, jossa korkeakouluopiskelun ja elinkeinoelämän toimintaympäristöt nivotaan yhteen toimivaksi kokonaisuudeksi.

 

1.2 Hankkeen taustat

 

Turun kaupungin Kasvatus- ja opetussektorilla on tehty viime vuosien aikana tavoitteellista palveluverkon suunnittelua ja kehittämistä. Tämän työn tuloksena on päädytty siirtämään, yhdistämään ja keskittämään toimintoja ja tiloja tarkoituksenmukaisemmalla tavalla. Kampus-hankkeesta puhuttaessa tarkoitetaan itse asiassa kolmen kampusalueen luomista. Keskeisenä lähtökohtana on, että Turun ammattikorkeakoulun toiminnot Sepänkadun ja Ruiskadun toimipisteistä halutaan siirtää Kupittaalle siellä jo sijaitsevien toimintojen välittömään läheisyyteen. Samalla voidaan keskittää ammatillista koulutusta Ruiskadulle ja lukio-opetusta Sepänkadulle AMK:lta vapautuviin tiloihin.

 

Turun ammattikorkeakoulun strateginen tavoite on keskittää nykyinen hajanainen toimipisteverkko yhteen laajaksi, laadukkaaksi ja innovatiiviseksi osaamisympäristöksi. AMK:n hallitus teki 15.4.2010 esityksen 35 000 m2:n uudisrakennuksesta, joka toteutettaisiin Kupittaalla sijaitsevien toimitilojen (Lemminkäisenkatu 30 ja Joukahaisenkatu 3) välittömään läheisyyteen. Tarveselvitys aiheesta on laadittu 10.4.2008.

 

Turun kaupunginhallitus teki 31.10.2011 periaatepäätöksen, jonka mukaan Kampus-hankkeen suunnittelu Kupittaan alueelle käynnistetään. Periaatepäätös tarkoittaa myös sitä, että kouluverkkosuunnitelman toteuttamisessa valitaan vaihtoehto, jossa Kampus korvaa muita kouluverkossa tarvittavia investointeja. Hankkeen valmistelua ohjaa kaupunginjohtaja. Päätöksen mukaan lähtökohtana kampusalueen suunnittelussa tulee olla kestävä kehitys kampusalueen rakentamisen ja liikenteen osalta.

 

 

2. Toiminnan kuvaus

 

2.1. Turun ammattikorkeakoulu

 

Turun ammattikorkeakoulu on noin 9.500 opiskelijan ja 800 asiantuntijan monialainen koulutusyhteisö. Se tarjoaa työelämää ja yrittäjyyttä kehittävää koulutusta, tutkimus- ja kehitystyötä sekä organisaatioiden kokonaisvaltaista kehittämistä. Turun AMK tarjoaa koulutusta seitsemällä alalla sekä tarjoaa mahdollisuuden päivittää osaamista avoimessa ammattikorkeakoulussa ja täydennyskoulutuksessa. Ammattikorkeakoulujen yhtenä tehtävänä on omien alueidensa kehityksen vahvistaminen ja osaamisen kehittäminen. Turun AMK:n vaikutusalueena on Varsinais-Suomi, mistä myös pääosa opiskelijoista tulee. Työelämän kanssa tehdään vuositasolla yhteensä noin 7500 erilaista hanketta, mm. työharjoitteluja ja T&K -hankkeita. Valmistuneita on tällä hetkellä keskimäärin 1500 vuodessa ja suurin osa valmistuneista (n. 75 %) työllistyy Varsinais-Suomen alueelle.

 

Kupittaan toimipisteisiin on tällä hetkellä keskittynyt liiketalouden ja hallinnon, tietotekniikan sekä matkailu-, ravitsemus- ja talousalan koulutus. Kampus-hankkeen yhteydessä alueelle on tarkoitus tuoda lisäksi sosiaali- ja hoitoalan koulutus Ruiskadulta ja tekniikka-, rakennus- ja autoalan koulutus Sepänkadulta. Turun ammattikorkeakoulun taidealan opetustilat sijaitsevat tällä hetkellä Linnankadulla ja nykyinen vuokrasopimus on voimassa vuoteen 2022 asti. Ammattikorkeakoulun tavoitteena on, että myös taidealan opetus siirrettäisiin tämän jälkeen Kupittaalle. Nyt suunnitteilla olevaan hankkeeseen taidealan opetuksen tilat eivät sisälly, mutta hankesuunnittelun yhteydessä ne on otettava huomioon.

 

 

2.2. Kupittaan alue

 

Kupittaan alueella, Turku Science Parkissa, toimivat yliopistot ja korkeakoulut, lukuisat korkean teknologian yritykset ja muut palvelujen tuottajat. Aluetta voidaan luonnehtia urbaaniksi, Suomen suurimpiin, vanhimpiin ja yhä nopeimmin kasvaviin kuuluvaksi tiedepuistoksi, jonka eri toimijoiden välistä yhteistyötä edistää Turku Science Park Oy.

 

Turku Science Park Oy toimii Lemminkäisenkadulla, Datacity- kiinteistössä. Se vastaa Turku Science Parkin kokonaisuuden kehittämisestä. Yhtiön perustehtävä on kasvattaa yliopistojen, korkeakoulujen ja yritysten osaamiseen perustuvaa liiketoimintaa: luoda uutta ja tehostaa jo olemassa olevaa. Turku Science Park tuo yhteen tutkijat, liike-elämän ja julkisen sektorin tarjoamat mahdollisuudet. Erityisinä painopistealueina sillä on bio- sekä tieto- ja viestintäteknologia.

 

Science Parkin ansioista Kupittaalla on hyvät lähtökohdat ja ainutlaatuinen kasvuympäristö tutkimuslähtöisten innovaatioiden kaupallistamiselle sekä korkeaan teknologiaan liittyvän yritystoiminnan synnylle ja kasvulle. Tätä toimintaympäristöä ja näitä lähtökohtia halutaan kampus-hankkeen myötä vahvistaa ja kehittää entisestään.

 

Alueella koulutusta tarjoaa Turun ammattikorkeakoulun lisäksi Turun Yliopisto, Åbo Akademi ja Turun ammatti-instituutti. Kävelymatkan etäisyydellä toimii lisäksi Turun Kauppakorkeakoulu ja Diakonia-ammattikorkeakoulu.

 

Kupittaan alue on tunnettu myös monipuolisista liikuntamahdollisuuksista. Alueella sijaitsee mm. Kupittaan urheiluhalli, jäähalli, maauimala, pesäpallostadion, paljon laadukkaita jalkapallokenttiä, luistelumato ja pyöräilyvelodromi. Lisäksi alueelle on tavoitteena toteuttaa palloilulajien harrastamiseen soveltuva palloiluhalli. Monipuoliset liikuntamahdollisuudet lisäävät omalta osaltaan alueen vetovoimaisuutta ja tuovat Kupittaalle lukuisia vierailijoita.

 

Asuinkiinteistöjä on Kupittaan alueella runsaasti ja uusia kohteita rakennetaan mm. Kupittaan puiston laidalle Lemminkäisenkadun varteen tälläkin hetkellä.

 

3. Tilaohjelma

 

Työnteko- ja opiskelutavat ovat 2000-luvulla muuttuneet merkittävästi ja tulevat edelleen kehittymään tulevien vuosien aikana. Uusien tilojen suunnittelussa on huomioitava eri koulutusohjelmien erityisopetustilojen tarpeet sekä ratkaistava mm. opetus- ja tutkimushenkilöstön työskentelytilojen luonne. Perinteisestä yhden tai kahden henkilön työhuonemallista ollaan luopumassa. Myöskään opetustiloja ei ajatella enää 30 pulpetin luokkahuoneina, vaan mm. projekti- ja pienryhmätyöskentely vaatii joustavampia tilaratkaisuja. Huomioitavaa on, että suuri osa opiskelusta tapahtuu nykyään ja tulevaisuudessa myös virtuaaliympäristöissä.

 

Ammattikorkeakoulukampuksen tilaohjelmaa on luonnosteltu vuodesta 2010 saakka ja toimipisteiden yhdistämisellä arvioidaan saavutettavan noin 5.000 m2:n tilantarvevähennykset nykyisestä noin 40 000 m2:n kokonaistilamäärästä. Suuntaa-antava tilaohjelma on esitetty liitteessä 1, mutta täsmennyksiä tehdään hankesuunnitteluprossin aikana.

 

Ammattikorkeakoulun tiloihin lukeutuu opetustilojen ohessa erityistiloja, mm. laboratorio-, koneasennus, ATK-, auditorio- ja kirjastotiloja, joille on lähtökohtaisesti hyvin erilaisia vaatimuksia. Rakennuksessa tullaan antamaan opetusta esimerkiksi seuraavilla koulutusaloilla:

 

Sosiaaliala

Hoitotyö ja ensihoito

Radiografia ja sädehoito

Suun terveydenhuolto

Fysio- ja toimintaterapia

Kone- ja tuotantotekniikka

Rakennustekniikka ja rakennusalan työnjohto

Tietotekniikka

 

Rakennuksen tulee palvella noin 5.000 - 6.000 opiskelijaa ja noin 500 opettajaa ja tutkijaa. Sen tulee olla terveellinen ja turvallinen sekä huomioida esteetön saavutettavuus.

 

Ammattikorkeakoulun tilojen lisäksi Tilakeskus on määritellyt alustavasti esimerkiksi toimisto-, yrityshautomo- ja liiketilojen tarpeen olevan noin 10 000 – 15 000 m2. Hankintaprosessin aikana menettelyyn osallistuvien tahojen odotetaan tarjoavan ratkaisuehdotuksia siitä, mitä tiloja ja toimintoja alueelle voidaan ammattikorkeakoulutilojen ohessa toteuttaa siten, että Turun kaupungin määrittelemä tavoite elinvoimaisen ja kiinnostavan innovaatiokeskittymän luomisesta toteutuu parhaalla mahdollisella tavalla.

 

 

4. Hankinnan erityispiirteet

 

4.1. Sijaintivaatimus ja alueen kaavoitus

 

Kupittaan alue on merkittävä teknologia- ja innovaatiokeskittymä Turussa. Turun kaupungin tavoitteena on kampus-hankkeen myötä luoda Kupittaan alueesta myös vetovoimainen osaamisen ja elinkeinoelämän keskittymä, joka sijainnillaan tukee jo olemassa olevaa, Kupittaan alueella sijaitsevaa AMK:n opetustilojen kokonaisuutta (ICT-talo osoitteessa Joukahaisenkatu 3 ja Lemminkäisenkatu 30:n tilat). Kaupunki asettaa näin ollen vaatimukseksi, että tilojen tulee sijaita 700 metrin säteellä Turun ammattikorkeakoulun nykyisistä Kupittaalla sijaitsevista ICT-talon tiloista (Joukahaisenkatu 3).

 

Hanke voidaan toteuttaa yhtenä tai useampana uudisrakennuksena. Myös tarjoajan hallinnassa olevia, olemassa olevia, tiloja voidaan hyödyntää kokonaisuuden toteuttamisessa, mikäli ne toiminnallisesti ovat järkevästi käyttöönotettavissa ja täyttävät uusille tiloille asetetut sijaintivaatimukset. Se, miten tarvittava toimitilakokonaisuus voidaan järjestää, on hyvin pitkälle neuvoteltavissa ja mahdollistaa näin ollen innovatiiviset ratkaisut. Alueen imagolliset tavoitteet huomioon ottaen, on toivottavaa, että uusi rakennus/rakennukset toimivat maamerkkinä alueella.

Mikäli Turun kaupungilla on alueella omistuksessaan tontti, jonka ehdokas tarvitsee haltuunsa voidakseen osallistua kilpailuun, on kaupunki valmis neuvottelemaan tonttinsa vuokraamisesta tai myymisestä. Lisäksi Turun kaupunki on tarvittaessa valmis neuvottelemaan alueen tonttien kaavamuutoksista tähän hankkeeseen liittyen.

 

Hankkeen yhteydessä on ratkaistava Kupittaan alueen pysäköinnin kokonaiskysymys kaavoitusviranomaisten edellyttämällä tavalla. Alueen tämän hetkisten kaavamääräysten mukaan parkkipaikkojen laskennallinen minimimäärä on 1 ap opetus- ja tutkimustilojen 150 m2 kohti ja toimistokerrosalan 75 m2 kohti. Näistä lähtökohdista hankkeen yhteydessä tulisi toteuttaa keskimäärin 400 autopaikkaa. Parkkipaikkojen osalta tehdään lopullinen linjaus kaavallisen tarkastelun yhteydessä mahdollisen kaavamuutoksen tullessa kyseeseen. Turun kaupungin tavoitteena on myös kehittää alueen julkista liikennettä.

 

 

4.2. Muut tilat

 

Jotta Turun kaupungin tavoite koko Kupittaan alueen vetovoimaisuuden kasvusta toteutuisi, tulee rakennukseen/rakennuksiin suunnitella myös liiketiloja, jotka sopivat palvelutoiminnan käyttöön. Alueelle kaivattuja palveluja on esimerkiksi monipuoliset ravitsemispalvelut, erityisliikkeet, hyvinvoinnin ja kauneudenhoidon palvelut, pesulapalvelut sekä pankkipalvelut. Myös lyhytaikaisille tutkija- / opiskelija-asunnoille olisi alueella todennäköisesti kysyntää.

 

Turun kaupunki toivoo hankkeen kilpailutukseen osallistuvilta neuvottelukumppaneilta kekseliäitä, rohkeita ja tehokkaita tilaratkaisuehdotuksia ja innovatiivista ajattelua nykyaikaisen kampuskokonaisuuden luomiseksi. Turku haluaa tarjota Kupittaan uuden kampus-alueen käyttäjille, asiakkaille ja asukkaille inspiroivan, hyvin palvelevan ja helppokäyttöisen ympäristön, jossa toimiminen on mielekästä ja joka on helposti saavutettavissa.

 

 

4.3. Ympäristöluokitus ja elinkaariedullisuus

 

Tarjoajien edellytetään suunnittelevan tilat huomioiden kattavasti rakennusten elinkaaren aikaiset vaatimukset. Kohteet on myös suunniteltava siten, että tilat voidaan tarvittaessa ottaa muuhun käyttöön kuin opetustiloiksi. Koko hankkeen aikana on otettava huomioon kestävän kehityksen mukaiset toimintatavat. Tilat tulee suunnitella siten, että niille voidaan hakea ympäristösertifikaattia (esim. LEED tai vastaava). Näin ollen jo kohteen suunnittelussa ja rakentamisessa tulee huomioida sertifioinnissa mitattavat kriteerit. Näitä ovat mm. kestävä maankäyttö, tehokas vedenkäyttö, järkevä energian käyttö ja kulutuksen seuranta, materiaalien valinta ja kierrätys sekä sisäilman laatu.

 

 

5. Hankintamenettely

 

5.1. Hankinnan kuvaus

 

Turun kaupunki kilpailuttaa Turun ammattikorkeakoulun käyttöön tulevien tilojen hankinnan. Turun kaupunki, niin kuin Turun ammattikorkeakoulukin, on hankintayksikkö, jonka tulee hankinnoissaan noudattaa lakia julkisista hankinnoista. Kampus-hanketta valmisteleva työryhmä yhdessä Turun kaupungin Hankinta- ja logistiikkakeskuksen kanssa on päätynyt hankinnan toteuttamisessa neuvottelumenettelyyn.

 

Tähän menettelyyn päädyttiin, sillä se mahdollistaa parhaiten innovatiivisten ratkaisujen löytämisen niin tilantarpeiden tyydyttämisessä kuin alueellisen kehityksen aikaansaamisessa. Näin ollen neuvottelujen kautta haetaan paitsi hankkeelle toteuttajaa ja rahoittajaa, pyritään myös luomaan innovatiivisia tilaratkaisuja, jotka palvelevat niin opiskelua kuin elinkeinoelämää. Huomioitavaa on, että uudelle toimitilakokonaisuudelle ei ole valmiiksi määrättyä rakennuspaikkaa tai olemassa olevia tyhjiä toimitiloja. Näin ollen ehdotettavat ratkaisuvaihtoehdot voivat olla hyvinkin erilaisia.

 

 

5.2. Vuokrasopimus

 

Vuokrasopimukseen tähtäävän neuvottelumenettelyn aikana vahvistetaan ammattikorkeakoulun tilaohjelma sekä tehdään yksityiskohtaisemmat linjaukset tilaajan toiveista ja vaatimuksista. Neuvottelujen lopputuloksena Turun Ammattikorkeakoulun käyttöön tulevat tilat vuokrataan 20 - 25 vuoden vuokrasopimuksella Turun ammattikorkeakoulun käyttöön. Sopimuksen tekee alkuvaiheessa Turun Kaupunki.

 

Ammattikorkeakoulujen rahoitusta ja hallintoa koskevaa lainsäädäntöä ollaan uudistamassa ja vastuuta niiden perusrahoituksesta ollaan siirtämässä kokonaan valtiolle. Samassa yhteydessä ammattikorkeakouluista ollaan tekemässä itsenäisiä oikeushenkilöitä. Asian valmistelussa on tähdätty siihen, että uusi rahoitusmalli ja uudet toimiluvat tulisivat voimaan vuoden 2014 alussa. Toteutuessaan tämä tarkoittaa, että opetustilojen vuokrasopimus siirretään ammattikorkeakouluyhtiölle.

 

Vuokrattavien tilojen kokonaisvuokra kattaa pääomavuokran ja ylläpitokustannukset. Vuokrasopimuksen tulee sisältää ainakin isännöinti-, yleissiivous- jätehuolto- ja kiinteistönhoitopalvelut. Vuokrasopimuksen tulee sisältää normaalikäytännön mukainen jatkovuokra- ja lunastusoptio.

 

Kaupunki on arvonlisäverovähennyskelpoinen toimija myös tilanteessa, jossa se harjoittaa opetustoimintaa. Tämä tarkoittaa, että vuokrasopimus voidaan laatia arvonlisäverollisena. Tämän hetkisen lainsäädännön mukaan yksityisen tahon järjestämä koulutus- ja opetustoiminta eivät ole arvonlisäverovähennyskelpoista. Mikäli ammattikorkeakoululain muutoksen yhteydessä tätä arvonlisäverokohtelukäsittelyä ei muuteta, on uusi ammattikorkeakouluyhtiö arvonlisäverovähennyskelvoton ja tämä tule huomioida vuokrasopimusta siirrettäessä.

 

 

5.3. Hankintaprosessi

 

Hankintaprosessin kulkua ja alustavaa tavoiteaikataulua on kuvattu seuraavassa:

 

Hankintailmoitus julkaistaan 1.9.2012.

Määräaika osallistumisilmoitusten jättämiselle on 14.10.2012 (aikaa yhteensä 44 päivää)

Osallistumisilmoitusten arviointi tehdään 22.10.2012 mennessä.

Neuvotteluvaihe alkaa neuvottelukutsun lähettämisellä kelpoisuusvaatimukset täyttäville tarjoajille. Neuvottelukutsu lähetetään 31.10.2012 mennessä. Tämä hankekuvaus toimii neuvottelukutsun liitteenä ja täydentää sitä.

Neuvottelut käynnistyvät tämän jälkeen. Neuvottelut käydään Turussa 1.11. – 31.1.2013 välisenä aikana. Neuvotteluvaiheen tavoitteena on tunnistaa ja määritellä tapa, jolla tilaajan tarve voidaan täyttää.

Neuvotteluiden jälkeen tarjoajille toimitetaan lopullinen tarjouspyyntö 15.2.2013 mennessä.

Lopulliset tarjoukset pyydetään takaisin 31.3.2013 mennessä.

Lopullisten tarjousten vertailu ja asian valmistelu Kaupunginhallituksen ja – valtuuston käsittelyyn tehdään 26.4.2013 mennessä.

Hankintapäätöksen tekee kaupunginvaltuusto.

Vuokrasopimus solmitaan hankintapäätöksen teon jälkeen, päätöksen saatua lainvoiman.

 

 

5.4. Yhteiset säännöt

 

Tässä hankinnassa Turun kaupunki ja kaikki osallistujayritykset sitoutuvat yhteisiin menettelyä koskeviin periaatteellisiin sääntöihin. Näiden sääntöjen tavoitteena on edistää osapuolten keskinäistä avoimuutta ja luottamusta.

 

1.Neuvottelujen kulkua ei säädellä laissa yksityiskohtaisesti, joten mitkä tahansa syrjimättömät ja tasapuoliset keinot ovat sallittuja.

2.Osapuolet toimivat kaikissa hankintamenettelyn vaiheissa avoimesti, rehellisesti, tasapuolisesti, luottamusta vaalien ja vilpittömällä mielellä.

3. Jos osapuoli huomaa hankintamenettelyssä toisen osapuolen edun kannalta haitallisen tai vahingollisen asian, tiedon tai muun vastaavan, on osapuolen välittömästi informoitava tästä toista osapuolta.

4. Ratkaisuehdotuksien sisältämiä liikesalaisuuksia ja muita salaiseksi luokiteltavia tietoja käsitellään luottamuksellisina hankintamenettelyn aikana. Ehdokkaan tulee yksilöidä tarjousasiakirjoissaan ja ratkaisuehdotuksissaan selkeästi, mitkä tiedot se katsoo luottamuksellisiksi tai liikesalaisuuksiksi.

5.Ehdokas suostuu siihen, että sen ehdottamista ratkaisuvaihtoehdoista annetaan tietoa muille tarjoajille siten, että ratkaisuvaihtoehdoissa olevia tietoja voidaan käyttää lopullisen tarjouspyynnön tekemisessä.

6. Turun kaupunki / määräämänsä edustaja johtaa käytäviä neuvotteluja ja neuvotteluista laaditaan muistion Turun kaupungin omaan sisäiseen käyttöön.

7.Tilaaja ei maksa palkkiota hankintamenettelyyn osallistuville tahoille.

8.Lopullisten tarjousten vertailukriteerit ovat seuraavat: hinta, sijainti ja laatu. Painoarvot ja laadullisten tekijöiden pisteytysmalli esitetään tarjouspyynnössä. Hankintapäätös tehdään perustuen kokonaistaloudelliseen edullisuuteen.

6. Tavoiteaikataulu

 

Tilakeskus on valmistellut kampus-hanketta vuodesta 2011 lähtien. Tämän työn tuloksena hankkeen toteuttamisesta tehtiin periaatepäätös Kaupunginhallituksessa 31.10.2011.

 

Tilakeskuksen ehdotus hankkeen valmisteluaikataululle on seuraava:

 

Hankintamenettelyn valmistelu 1-6/2012 ja käynnistys 8/2012

Hankesuunnitelma (alueen toteutukseen liittyvän suunnitelman tekeminen sekä toteutuksen aikataulutus ja kustannusarviot) 2012 loppuun mennessä

Hankintamenettelyn saattaminen loppuun 4/2013

Tarkempi rakennustekninen suunnittelu 2013 loppuun mennessä

Toteutus: rakennus valmis 8/2016

 

Näin ollen keskeinen tavoite on, että kampus-hankkeeseen liittyvä hankesuunnitelma on valmis vuoden 2012 loppuun mennessä tai viimeistään alkuvuodesta 2013. Tämä tavoite silmällä pitäen neuvottelumenettelyprosessin läpivieminen tulee tapahtua maaliskuun loppuun mennessä 2013.

 

Ammattikorkeakoulun toimintojen siirtyminen Kupittaalle vuoden 2016 aikana on koko kaupungin opetussektorin tilajärjestelyiden osalta merkittävä tapahtuma. AMK:lta vapautuvat tilat täytyy remontoida niiden uusia käyttäjiä varten ja niiden on oltava käyttökunnossa viimeistään syksyllä 2017. Remontteihin on varattava aikaa vähintään vuosi. (Vanhojen tilojen peruskorjaus ei sisälly tähän hankintaan). Näin ollen Turun kaupunki edellyttää, että Kupittaan uudet AMK:n tilat ovat muuttovalmiit viimeistään elokuussa 2016.


                  LIITE 1

huonetilaohjelmaluonnos/AMK

 

TOIMINTO

TILA

TILAKUVAUS

m2

HLÖ/ TILA

TILA LKM

YHT. m2

 

 

 

 

 

 

 

YLEISET

 

 

 

 

 

 

SISÄÄNTULOAULA

Neuvonta + taustatila

infotiski + työpiste

20

2 hlöä

1

20

 

Lukujärjestykset

työpiste

20

2 hlöä

1

20

 

Postitus+ monistamo

työpiste, lokeroita, varastohyllyä, laitteita

30

1 hlöä

1

30

 

Tarvikevarasto

työpiste, varastohyllyä

20

0

1

20

 

24/7 lukusali + työpisteet

pulpetti + istuinryhmiä

120

30 hlöä

2

240

 

 

 

 

 

 

 

HENKILÖKUNTA

Koulutusjohtaja

työpiste +
neuvottelupöytä

20

1 hlö

2+1

60

 

Sihteeri

työpiste + vieraspaikat

15

1 hlö

2+1

45

 

Viestintä

työpiste + neuvottelupöytä

30

2 hlö

1

30

 

Hoitotarvikevaraston hoitaja

Työpiste hoitotarvi-kevaraston yht.

 

 

 

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RAVINTOLA

Yhteensä

 

 

 

 

900

 

Ravintolasali

 

 

 

 

 

Keittiö

 

 

 

 

 

 

Kabinetti

 

 

20 hlöä

1

 

 

Keittiöhenkilökunnan sosiaalitilat

 

12

2 hlöä

2

24

 

 

 

 

 

 

 

KIRJASTO

Yhteensä

 

 

 

 

600

 

Lainauspiste

 

 

4 hlöä

 

 

 

Kirjastosali

 

 

 

 

 

 

Taustatyöhuone

 

 

1 hlö

4

 

 

Projektihuoneet

 

 

6 hlöä

3

 

 

Tutkijahuone

 

10

1 hlö

4

 

 

Lukutila

 

 

50 hlöä

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OPETTAJAT

Opettajanhuone / kahvio

 

90

40 hlöä

1

90

 

Kokoustila, jaettava

 

70

40 hlöä

2

140

 

Neuvotteluhuone

 

25

12 hlöä

2

50

 

Neuvotteluhuone

 

15

6 hlöä

3

45

 

Tuntiopettajien opettajanhuone

 

30

 

1

30

 

Suihku + pukeutumistilat

 

25

 

2

50

 

Vaatesäilytys + postilokerot

 

80

 

 

80

 

Opettajan, koulutuspäällikön yms. työhuone

työopiste + vieraspaikat

15

1 hlö

101 + 84
= 185

2775

 

Projektihenkilökunta

työpiste + neuvottelupöytä

25

2 hlöä

15

375

 

 

 

 

 

 

 

OPINTOASIAT

Opintotoimisto

 

40

4 hlöä

1

40

 

Opinto-ohjaajat

työopiste + vieraspaikat

15

1 hlö

3

45

 

Kansainväliset asiat

työopiste + vieraspaikat

15

1 hlö

2

30

 

Rekrytointiasiat

työopiste + vieraspaikat

25

2 hlöä

1

25

 

Koulutussuunnittelija

työopiste + vieraspaikat

25

2 hlöä

1

25

 

Täydennyskoulutusasiat

työopiste + vieraspaikat

15

1 hlö

2 + 2

60

 

 

 

 

 

 

 

YLEISET OPETUSTILAT

Auditorio 500 - 600 hlöä

auditoriotuoli +
kirj.pöytä

720+80

 

1

800

 

Auditorio 200 hlöä

auditoriotuoli +
kirj.pöytä

380

200 hlöä

1

380

 

Auditorio, jaettava 100 hlöä

 

180

100 hlöä

2

360

 

Luokka, jaettava 50 hlöä

 

90

50 hlöä

10 + 20

2700

 

Luokka 25 hlöä

 

45

25 hlöä

6 + 9

675

 

Pienryhmätila 12 hlöä

 

37

12 hlöä

14

518

 

Pienryhmätila 6 hlöä

 

15

6 hlöä

14

210

 

ATK- luokka, yleinen

 

80

25 hlöä

3

240

 

ATK- luokka, erityisohjelmat

 

45

25 hlöä

9

405

 

Kieliluokka

 

80

25 hlöä

3

240

 

Kalustevarasto

 

80

 

1

100

 

AV-varasto

 

20

 

1

20

 

 

 

 

 

 

 

OPISKELIJAYHDISTYS

Kerhotilaa

 

60

 

2

120

 

 

 

 

 

 

 

SIIVOUSKESKUS, KELLARI

 

 

40

 

1

40

SIIVOUSTILAT / KRS

 

 

4

 

14

56

 

 

 

 

 

 

 

TIETOJÄRJESTELMÄYKSIK

Avotoimisto

 

150

20 hlöä

1

150

 

Atk-laboratorio

 

50

 

1

50

 

Atk-varasto

 

20

 

1

20

 

 

 

 

 

 

 

TUTKIMUS JA KEHITYS

Työhuone

 

15

1 hlö

10

150

 

Avotoimisto

 

80

10 hlöä

1

80

 

Ryhmätyötila

 

25

4 hlöä

1

25

 

Neuvottelutila

 

30

 

1

30

 

 

 

 

 

 

 

NAULAKOT KÄYTÄVILLÄ JA LUOKISSA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LOKERIKOT KÄYTÄVILLÄ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OPISK. SOSIAALITILAT, KELLARI

Puku- ja suihkutilat

Pukukaapit +
suihku+
wc:t

120

 

2

240

 

 

 

 

 

 

 

ARKISTO, KELLARI

 

virallinen arkistotila

50

 

1

50

 

 

 

 

 

 

 

MUUTA

Kopiontitila

 

10

 

10

100

 

Kohtaamistila, lounge

 

50

 

14

700

 

 

 

 

 

 

 

ERITYISOPETUSTILAT ( RUISKATU)

 

 

 

 

 

 

ENSIAPU

Ensiapu

Siipituolit 20 kpl

105

25 hlöä

2

210

 

Ensiavun varasto

 

10

 

1

10

 

 

 

 

 

 

 

LÄÄKEHOITO

Lääkehoito

3 vuodetta yms.

105

25 hlöä

1

105

 

Lääkehoidon varasto

 

10

 

1

10

 

 

 

 

 

 

 

TOIMINTATERAPIA

Toimintaterapia luova

vesipisteet

200

25 hlöä

1

200

 

TT luova varasto

 

20

 

1

20

 

Toimintaterapia taito

invak + apuvälineet

105

25 hlöä

1

105

 

TT taito varasto

 

20

 

1

20

 

 

 

 

 

 

 

FYSIOTERAPIA

Fysioterapia

hoitopöytä + tuolit

105

40 hlöä

2

210

yhdist. asiakaspalvelun tiloihin

Fysioterapia

hoitopöytä + tuolit

105

25 hlöä

2

210

 

Ftvarasto

 

30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HOITOTYÖ

Hoitotyö

4 vuodetta yms.

105

25 hlöä

6

630

 

 

 

 

 

 

 

NEUVOLATYÖ

Neuvolateoria

 

105

25 hlöä

1

105

 

 

 

 

 

 

 

LASTENHOITO

Lastenhoito

 

105

25 hlöä

1

105

 

 

 

 

 

 

 

ENSIHOITO

Ensihoito

 

105

25 hlöä

1

105

 

 

 

 

 

 

 

TEHOHOITO

Tehohoito

 

105

25 hlöä

1

105

 

Kipsi

 

80

 

1

80

 

Käyttötarvikevarasto

 

10

 

1

10

 

 

 

 

 

 

 

LEIKKAUS

Leikkaussali pesuh.

 

15

 

1

15

 

Leikkaussali

 

65

 

1

65

 

Heräämö

 

30

 

1

30

 

Välinehuolto

 

16

 

1

16

 

Pakkaus ja sterilointi

 

20

 

1

20

 

Steriilivarasto

 

10

 

1

10

 

Opetusvälinevarasto

 

120

3 hlö

1

120

 

 

 

 

 

 

 

KÄTILÖTYÖ

Kätilötyö

2 siipituoli + nukke

105

25 hlöä

1

105

 

 

 

 

 

 

 

SUUN TERVEYDENHUOLTO

Suunterveydenhuolto käytän

käytännön välineet

250

35 hlöä

1

250

yht. asiakaspalvelun tiloihin

sisältää 12 hoitoyksikköä

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BIOANALYTIIKKA

Kliininen kemia

 

105

25 hlöä

2

210

yht. asiakaspalvelun tiloihin

Kliininen teoria

 

85

25 hlöä

1

85

 

Kliininen hematologia

 

85

25 hlöä

1

85

 

Kliininen mikrobiologia

 

85

25 hlöä

1

85

 

Kliininen fysiologia

 

85

25 hlöä

1

85

 

Kliininen histologia ja sytologia

 

40

25 hlöä

1

40

 

Kylmävarasto

 

7

 

1

7

 

Kulutustavaravarasto

 

10

 

1

10

 

Reagenssit

 

20

 

1

20

 

Välinehuolto

 

16

 

1

16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ERITYISOPETUSTILAT

(SEPÄNKATU)

 

 

 

 

 

YMPÄRISTÖTEKNOLOGIA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AUTO- JA KULJETUSTEKNIIKKA

Autolaboratorio

 

250

 

1

250

 

Työpaja 4 x 10 hlöä

 

40

10 hlöä

4

160

 

Avotoimisto

 

80

10 hlöä

1

80

 

 

 

 

 

 

 

KONE- JA TUOTANTOTEKNIIKKA

Konelaboratorio

 

300

 

1

300

 

Laivalaboratorio

 

250

 

1

250

 

Sähkölaboratorio

 

100

 

1

100

 

Energiatekniikan laboratorio

 

100

 

1

100

 

Valmistus- ja materiaalitekniikan
laboratorio

 

100

 

1

100

 

Moottorivarasto ja asennustila

 

150

 

1

150

 

Polttoainevarasto

 

10

 

1

10

 

Dynamometrien jäähdytys

 

 

 

 

 

 

Kaasupullovarasto

 

20

 

1

20

 

Hitsaamo

 

50

 

1

50

 

 

 

 

 

 

 

KESTÄVÄ KEHITYS

KK varasto

 

30

 

1

30

 

Ryhmätyötila 10 hlöä

 

30

10 hlöä

1

30

 

 

 

 

 

 

 

RAKENNUSTEKNIIKKA

Rakennuslaboratorio

 

100

 

1

100

 

Varastotila

 

120

 

1

120

 

Vesilaboratorio

 

100

 

1

100

 

Mittauslaboratorio

 

100

 

1

100

 

Maalaboratorio

 

100

 

1

100

 

Betonilaboratorio

 

100

 

1

100

 

Taivutuslaboratorio

 

100

 

1

100

 

Ryhmätyötila 10 hlöä

 

30

10 hlöä

8

240

 

 

 

 

 

 

 

RAKENNUSMESTARI

Ryhmätyötila 10 hlöä

 

50

10 hlöä

3

150

 

 

 

 

 

 

0

TRADENOMI

Finanssilabra

 

105

 

1

105

 

Myyntilabra

 

105

 

1

105

 

CallCenter

 

105

 

1

105

 

 

 

 

 

 

 

YMPÄRISTÖSUUNNITTELIJA

Yhteiskäyttöä muiden koulutusohjelmien kanssa

 

 

 

 

 

 

Ryhmätyötila 6 hlöä

työpiste

40

6 hlöä

1

40

 

 

 

 

 

 

 

MUOTOILU YHTEISET

Maalaus- ja piirustussali + var.

 

 

 

 

212

 

 

 

 

 

 

 

TEKSTIILISUUNNITTELU

YHTEENSÄ

 

 

 

 

320

 

Materiaalivarasto

 

 

 

 

 

 

Opetus-ja tekstiilisuunnittelusali

 

 

 

 

 

 

Kangaspuusali

 

 

 

 

 

 

Ompelusali

 

 

 

 

 

 

Huovutustila, kankaanpainanta, värikeittiö ja värjäämö
yhteinen
vaatetussuunnitelun kanssa.

 

 

 

 

 

 

Testauslaboratorio

 

 

 

 

 

 

Viimeistelyverstas

 

 

 

 

 

 

Työskentelytilat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VAATETUSSUUNNITTELU

YHTEENSÄ

 

 

 

 

175

 

Materiaalivarasto

 

 

 

 

 

 

Piirto-leikkuu- ja valmistustila

 

 

 

 

 

 

Suunnittelun ja valmistuksen tila

 

 

 

 

 

 

Materiaalin muokkaustila

 

 

 

 

 

 

Materiaalin varastointitila

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TEKSTIILI JA VAATETUS YHTEISET

ATK suunnitteluluokka

 

60

 

1

60

 

 

 

 

 

 

 

TEOLLINEN MUOTOILU

Muovi- ja mallinrakennuspaja

 

200

 

1

200

 

Työskentelyn aputilat: maalaus ja kuivaus

 

90

 

1

90

 

Käsitekniikan opetustila

 

200

 

1

200

 

Tuotesuunnitteluluokka + varasto

 

180

 

1

180

 

 

 

 

 

 

 

KAIKKIEN YHTEISET PAJA YMS. TILAT

 

 

 

 

 

 

RADIOGRAFIA

Röntgentila + opetustila

Röntgenlaite koko kehon
ja suun kuvauksiin

130

35 hlöä

1

130

 

 

 

 

 

 

 

VALOKUVAUS JA PIMIÖ

Pimiövarusteet

 

40

 

1

40

 

 

 

 

 

 

 

PESULA

Hoitotyön likapyykki- ja liinavaatevarasto

 

100

 

1

100

 

 

 

 

 

 

 

PAJAT

Materiaalivarasto

 

200

 

1

200

 

Puutyöpaja

 

400

 

1

400

 

CNC ja pikamallinnustila

 

200

 

1

200

 

Metallipaja

 

400

 

1

400

 

 

 

 

 

 

 

FYSIIKKA

Fysiikan teoria

 

105

35 hlöä

1

105

 

 

 

 

 

 

 

LABORATORIOMESTARIT

Laboratoriomestarit + varasto

työpiste + varastotila

30 + 20

2 + 2 hlöä

1

50

 

 

 

 

 

 

 

ASIAKASPALVELUTILAT

 

 

 

 

 

 

OSANA OPETUSTA
TILAT OPETUKSEN LÄHE
ISYYDESSÄ

 

 

 

 

 

 

 

Asiakasvastaanotto + odotus

 

50

 

1

50

 

Asiakas wc (inva)

 

 

 

2

 

 

Asiakasryhmätila

 

70

30 hlöä

1

70

 

Opiskelijoiden taukotila

 

20

 

1

20

 

Opettajan huone

työopiste + vieraspaikat

16

 

3

48

 

Opiskelijoiden työtila

työpiste

45

10 hlöä

2

90

 

Opiskelijoiden ryhmätila

 

15

6 hlöä

2

30

 

 

 

 

 

 

 

HOITOTYÖ JA FYSIOTERAPIA

Hoitotyön hoitohuone

 

105

 

2

210

 

Hoitotyön varasto

 

10

 

1

10

 

Fysioterapian hoitotila

 

105

 

1

105

 

Fysioterapian toimintasali /
Liikuntasali jaettavissa kahtia

 

400

 

1

400

 

Fysioterapian välinevarasto

 

ks. Opetustilat

 

 

 

 

Pukuhuone + pesuhuone+ inva-wc.t

 

40

 

2

80

 

 

 

 

 

 

 

SUUN TERV. HUOLTO

ks. Suun terveydenhuollon opetustilat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BIOANALYTIIKKA

Näytteenottotila

 

50

 

1

50

 

 

 

 

 

 

 

AUTOKATSASTUSTILA

kts. Autolaboratorion opetustilat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunnon koti -näyttelytila

 

 

 

 

 

100

 

 

 

 

 

 

 

Väestönsuoja

laskutapa 0,75*henk (tarkistettava pelastusviranomaisilta)

 

 

 

 

3600

 

 

 

 

 

 

 

YHTEENSÄ m2

 

 

 

 

 

28842

Käytäviä, porrashuoneita, wc-tiloja, teknisiä tiloja yms. 1.3 x huoneala

 

 

 

 

 

 

UUSI AMK YHTEENSÄ n. m2

 

 

 

 

 

37494,6

 

 

 

 

 

 

 

HUOM! SALON TEOLLISEN MUOTOILUN JA TURUN TAIDEAKATEMIAN SIJOITTAMINEN HUOMIOITAVA TILOJA SUUNNITELTAESSA

 

 

 

 

 

 

Autopaikat