Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus34825.06.201216

7704-2012 (015)

Kulttuuripääkaupunkivuoden raportit ja jatkohankkeiden tilannekatsaus (Kj)

Tiivistelmä: -

Kh § 348

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell 20.6.2012:

Turku 2011 -säätiön loppuraportti

Turku 2011 -säätiön loppuraportti kulttuuripääkaupunkivuoden toteutumisesta on valmistunut. Kattavaksi Turku 2011 -kulttuuripääkaupungin tietolähteeksi tarkoitettu raportti kuvaa koko kulttuuripääkaupunkitoiminnan alkaen vuonna 2005 käynnistyneestä hakuvaiheesta ja päättyen vuoden 2012 jatkotoimintaan ja tulevaisuusnäkymiin.

Loppuraportti on jaoteltu kulttuuripääkaupungin organisoitumisen mukaisesti lukuihin, joissa kuvataan kulttuuripääkaupungin hakuvaihe ja säätiön organisaatio, Turku 2011 -ohjelman rakentaminen ja toteutuminen, tutkimuskokonaisuus, Logomo ja tukipalvelu, viestintä ja markkinointi sekä toteutunut talous ohjelmahankkeiden ja säätiön osalta. Lisäksi raportissa esitellään tärkeimpiä tutkimustuloksia, kulttuuripääkaupunkitoiminnan jatkosuunnitelmia sekä kulttuurivuoden projektit -listaus, johon on koottu kaikki Turku 2011 -ohjelman 167 -hanketta. Listauksessa mainitaan jokaisen hankkeen nimi, päävastuutaho, ajankohta, yleisömäärä, kokonaisbudjetti sekä säätiön euromääräinen rahoitus.

Kulttuuripääkaupunkitoiminnan tärkein osa-alue oli Turku 2011 -ohjelma, joka keräsi yli 2 miljoonan kokonaisyleisömäärän. 167 hanketta toteutti 8200 tilaisuutta ja tapahtumaa, joista 60 % oli ilmaistapahtumia. Kulttuuripääkaupunkitoiminnan 2008–2012 taloudellinen kokonaisvolyymi oli 55,5 M€, josta säätiön osuus oli 38,5 M€. Kulttuuriohjelman hankkeiden oma- ja muu rahoitus oli suuruudeltaan 17 M€. Yhteensä 65 % noin 55,5M€ euron kokonaisvolyymistä kohdentui kulttuuritoimintaan ja 16 % markkinointiin sekä viestintään. Kulttuuripääkaupungista tehtyjen valtakunnallisten kyselytutkimusten sekä Turku 2011 -hankkeiden loppuraporttien perusteella voidaan todeta, että Turun kulttuuripääkaupunkivuosi oli sekä kulttuurin tekijöiden että kokijoiden mielestä menestys. Loppuraportti löytyy linkistä http://turku2011.smartpage.fi/fi/loppuraportti

Taloustutkimuksen raportti

Taloustutkimus Oy on toteuttanut Turku 2011 -säätiön toimeksiannosta alueellisten (2007-2008) ja valtakunnallisten (2009-2012) asukaskyselyiden sarjan. Kyselyt antavat 95 % luotettavan katsauksen 15-79-vuotiaiden suomalaisten kulttuuripääkaupunkivuotta koskeviin odotuksiin, mielikuviin ja kokemuksiin. Nettipaneelikyselyinä toteutettu kokonaisuus tuotti tietoa mm. kulttuuripääkaupungin tunnettuudesta, tietolähteistä, osallistumiskokemuksista, rahankäytöstä sekä siitä, miten kulttuuripääkaupunkiprosessi muutti suomalaisten kulttuurin kuluttamistottumuksia ja Turun kaupunki-imagoa.

Liite 1Taloustutkimus Oy: Turku kulttuuripääkaupunki 2011, valtakunnallinen tutkimus tammikuu 2012 (pdf)

Turku 2011 –kulttuuripääkaupunkivuoden jatkotyöryhmän loppuraportti

Euroopan kulttuuripääkaupunkeja arvioidaan nykyisin vahvasti sen perusteella, mikä niiden jättämä perintö on. Kaupungin ja Turku 2011 –säätiön käymien neuvottelujen pohjalta perustettiin toukokuussa 2011 Turku 2011 –vuoden työryhmä suunnittelemaan kulttuurivuoden jatkoa ja tarjoamaan suosituksia sen organisoimiseksi.

Työryhmästä käytettiin yleisesti nimitystä ”jatkotyöryhmä” ja julkisesti myös ”Ruohosen ryhmä” puheenjohtajana toimineen Valtion taidemuseon ylijohtajan Risto Ruohosen mukaan.

Jatkotyöryhmän tehtäväksi tuli katsoa kulttuurivuoden teemoja ja toimintatapoja eteenpäin luotaavassa hengessä. Sen oli kyettävä näkemään, miten erilaiset rakenteet, sisällölliset painopistealueet ja toimintatavat voivat kantaa tulevaisuudessa ja tukea vuoden myönteisten vaikutusten jatkuvuutta. Näistä lähtökohdista ryhmä rakensi tässä raportissa esiteltävän ehdotuksen kulttuuripääkaupunkivuoden säätiön hallitukselle.

Raportin lopussa jatkotyöryhmä esitti näkemyksensä mandaatista; toisin sanoen minkä tahon sitoutuminen parhaiten varmistaisi kulttuurivuoden myönteisten vaikutusten jatkuvuuden.

Jatkotyötyhmä kokoontui ensimmäisen kerran kesäkuun 9. ja sen jälkeen neljä kertaa. Viimeinen kokoontuminen ennen loppuraportin valmistusta oli 13.joulukuuta 2011. Kokouksissa työskenneltiin työpajamaisesti; valmisteltujen luentojen tai puheenvuorojen sijaan pyrittiin vuorovaikutukseen ja keskustelevuuteen.

Omien kokousten lisäksi jatkotyöryhmäläiset osallistuivat asiantuntijakeskusteluihin ja avoimiin kuulemisiin. Asiantuntijaryhmien tarkoituksena oli luoda näkymä kulttuuripääkaupunkivuoden ulkopuolelle ja nähdä mahdollisuuksia sielläkin, mihin pelkästään projekteja tai ohjelmakokonaisuuksia katsomalla ei olisi ylletty. Lisäksi kulttuurivuoteen osallistuneita toimijoita kuultiin ja haastateltiin sekä suorilla kontakteilla että verkkokyselyillä.

Avoimilla kuulemisilla haluttiin tarjota mahdollisuus kaikille halukkaille osallistua prosessiin. Näiden keskustelutilaisuuksien tarkoituksena oli tuoda jatkotyöryhmälle lisää näkökulmia ja rakentaa vuorovaikutteista suhdetta laajemman yleisön kanssa.

Koska jatkotyöryhmän käytössä ei ollut vuodesta tehtävää arviointia, ei jatkotyöryhmä käsitellyt kokouksissaan ja työpajoissaan yksittäisiä hankkeita arvottavasti. Ne on sisällytetty raporttiin esimerkeiksi siitä, millä tavoin Turku voisi profiloitua niin paikallisesti, kansallisesti kuin kansainvälisestikin.

Liite 2Työryhmän kokoonpano

Liite 3Turku 2011 –kulttuuripääkaupunkivuoden jatkotyöryhmän loppuraportti (pdf)

Turku 2011 –säätiön jatkorahoittamat hankkeet ja projektit

Turku 2011 –säätiö on kaupungin sille kohdentaman rahoituksen puitteissa rahoittanut useita projekteja ja hankkeita Turku 2011 –kulttuuripääkaupunkivuoden jatkotyöryhmän loppuraportin hengen mukaisesti. Vuosille 2012 ja 2013 rahoitettavat hankkeet löytyvät linkistä

http://www.turku2011.fi/pressipaketit/jatkohankkeet

Turun kaupungin jatkohanke ja muut toimenpiteet

Kulttuuripääkaupunkivuoden Jatkoa pohtineen työryhmän ehdotus on koottu kolmen sisällöllisen pääotsikon alle. Nämä ovat ”Taide ja kaupunkitila”, Elinkeinoelämä ja luovat alat” sekä ”Hyvinvointi ja osallisuus”. Otsikoiden alta löytyy useita vuoden aikana vahvasti esiin nousseita teemoja kuten suurtapahtumat, tutkimus ja saavutettavuus.

Raportin johtopäätöksissä todetaan: Tulevaisuuden toimintamalleja ja –rakenteita kehitettäessä tulisi Turun kaupungin kehittää omaa organisaatiotaan tavalla, joka tukee kaupungin johdon kykyä ja mahdollisuuksia kantaa vastuuta kulttuurin toimialasta kaupungin strategisena painopisteenä.”… ” Sen lisäksi, että kaupungin hallintokunnat ja toiminnat käyttävät kokemuksia omassa toiminnassaan, tulee erityinen huomio kiinnittää niiden mahdollisuuksiin tukea yksityisten, yhteisöjen ja yritysten aloitteita kulttuurin toimialan ja tapahtumien kehittämiseksi.”  Tapahtumien koordinointiin ja uusien tapahtumien aktiiviseen hankkimiseen halutaan kaupungilta ”Säätiön tuen kaltaista tukea”. Tärkeää on, että yhteistyö eri toimijoiden kanssa toimii ja toimintaa edistetään tavoitteellisesti.

Kaupunki on keskeinen toimija ja toimintaedellytysten luoja, kun halutaan edistää raportissa kuvattuja asioita. On erittäin tärkeää, että kaupunki ottaa sille asetetun haasteen vastaan. Kulttuuripääkaupunkivuoden perintöä tulee vaalia. Toteuttamiskelpoisia kehittämisaihioita ja tunnistettuja spin-off –vaikutuksia tulee edistää. Kehittämistoiminnan tulee olla luonteeltaan suunniteltua ja systemaattista.

Em. kuvatun toiminnan edistämiseksi kaupunki yhdessä säätiön kanssa on perustanut jatkohankkeen, jonka tavoitteena on tukea kaupungin johtoa jatkotyöryhmän esittämien tavoitteiden ja muiden tunnistettujen spin off –vaikutusten edistämisessä. Työhön kytketään keskeiset toimijat ja verkostot.

Hanke kytkeytyy Turussa käynnissä olevaan kaupungin toimintamallin uudistamiseen. Uudistamisen yhteydessä arvioidaan mm. kaupungin johdon tukipalvelut sekä koko kaupungin yhteiset matriisi- ja tukitoiminnot. Kulttuuripääkaupunkivuoden jatkoa pohtineen työryhmän raportissa on useita teemoja, jotka liittyvät suoraan tai välillisesti kaupungin toimintamallin uudistamiseen. Esimerkiksi tapahtumatoiminnan kehittäminen, vetovoimatoimintojen edistäminen sekä kaupungin elinkeinohankkeiden (esim. Fortuna-kortteli) kehittäminen edustavat toimintoja, joiden toteuttamistapaa arvioidaan osana toimintamalliuudistusta.

Hankkeen keskeisenä tehtävänä on määrittää kaupungille tapahtumatoiminnan kehittämissuunnitelma ja sen pohjalta laadittava erillinen toimeenpanosuunnitelma. Hankkeen aikana voidaan käynnistää kehittämis- ja toimeenpanosuunnitelman mukaiset tärkeimmät toiminnan kehittämistä ja organisoitumista koskevat toimenpiteet. Työ tehdään yhteistyössä alan toimijoiden kanssa. Kulttuuripääkaupungin perintöä edistävä hanke toteutetaan ajalla 1.5.2012 – 31.12.2013. Kaupunginhallitukselle tullaan raportoimaan hankkeen etenemisestä ja tapahtumatoiminnan kehittämissuunnitelma tuodaan kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi.

Vuoden 2011 syyskaudella ja kuluvan vuoden aikana kaupungin virkamiesjohto on käsitellyt kulttuuripääkaupunkivuoden perinnön hyödyntämistä ja jatkon huomioimista kaikilla hallinnon aloilla. Erityisesti vuoden jatkoon liittyviä kysymyksiä on käsitelty kulttuuritoimessa. Kulttuuripääkaupunkivuoden jatkotoimenpiteitä on tältä osin koordinoinut apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä.

Kaupungin jatkohankkeessa tullaan huomioimaan aiemmin apulaiskaupunginjohtaja Maija Kytän koordinoimana tehty valmistelu ja käynnistetyt toimenpiteet.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä raportit ja selvitykset tiedoksi.

PäätösKaupunginhallitus päätti merkitä raportit ja selvitykset tiedoksi.

Samalla kaupunginhallitus päätti, että asiakokonaisuudesta tullaan järjestämään kaupunginvaltuustolle seminaari.

Päätös asiassa tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

tpvKeskushallinto, strategia ja viestintä


Liitteet:

Kh § 348
Liite 1:Turku Kulttuuripääkaupunki 2011 Valtakunnallinen tutkimus 2012
Liite 2:Työryhmän kokoonpano
Liite 3:Turku 2011 -kulttuuripääkaupunkivuoden jatkotyöryhmän loppuraportti