Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunginhallituksen hallintojaosto | 45 | 19.03.2012 | 4 | |
Kaupunginhallitus | 212 | 30.04.2012 | 13 |
2859-2012 (100)
Turun kaupungin henkilöstöraportti - henkilöstöohjelman tavoitteiden toteutuminen 2011 (Kj)
Tiivistelmä:
Turun kaupungin henkilöstöraportissa on tarkasteltu henkilöstöohjelman tavoitteiden toteutumista ja raporttiin on liitetty tarkastelua täydentävää tilastotietoa. Henkilöstöraportin materiaali on koottu henkilöstöhallinnon tietojärjestelmiä hyödyntäen. Kunta 10 -tutkimuksesta ei ole saatavilla tuloksia vuodelta 2011 - sen sijaan raportissa esitellään virastojen/laitosten toimittamia selvityksiä Kunta 10 -kyselyn tulosten käsittelystä ja sen pohjalta valituista kehittämiskohteista.
Khhal § 45
Henkilöstöjohtaja Marja Salmi-Tuominen, henkilöstösuunnittelija Anne Kujanpää 4.3.2012:
Henkilöstöohjelmassa 2010–2013 Turun kaupungin henkilöstötyön keskeisiksi kehittämiskohteiksi on määritelty johtamisen ja esimiestyön kehittäminen, osaamisen varmistaminen ja osaamisen kehittäminen, työhyvinvoinnista huolehtiminen ja kannustavan työilmapiiriin luominen, mm. kannustavaa palkkausta kehittämällä.
Turun kaupungin henkilöstöjohtamiselle ja –työlle on kolme päätavoitetta:
1. Oikeudenmukainen ja osallistava johtaminen
2. Henkilöstön osaamisen ja ammattitaidon varmistaminen ja tukeminen
3. Työssään viihtyvä, motivoitunut henkilöstö ja hyvinvoiva työyhteisö
Seuraavassa käydään läpi kaikki henkilöstöohjelman 2010–2013 tavoitteet ja keinot ja arvioidaan asetettujen tavoitteiden toteutumista. Vuonna 2011 ei toteutettu Kunta10 –kyselyä, joten kaupunkitasoisiin Kunta10 -mittareihin on kirjattu vuoden 2010 toteuma ja tavoite 2012.
Tavoite 1: Oikeudenmukainen ja osallistava johtaminen
Tavoiteltavat vaikutukset
1)Tarkoituksenmukainen henkilöstörakenne ja –määrä 2)Henkilöstökustannusten hallinta 3)Henkilöstöjohtamisen laadun paraneminen 4)Parempi työnantajakuva |
Keinot tavoitteen saavuttamiseksi
1)Järjestelmällinen johtamis- ja esimieskoulutus 2)Henkilöstösuunnitelmat ja niiden seuranta 3)Tasapainotustoimet ja tuottavuuden kehittäminen 4)Eläköitymisen hallinta: tiedon siirto ja seuraajasuunnitelmat 5)Yhteistoiminta ja osallistava johtaminen välineenä kaikilla tasoilla 6)Kunta 10 –tulosten käsittely ja hyödyntäminen kehittämisen tukena |
Mittarit
Tavoite 2: Henkilöstön osaamisen varmistaminen ja tukeminen
Tavoiteltavat vaikutukset
1. Asiantunteva ja osaava henkilöstö |
Keinot tavoitteen saavuttamiseksi
1.Kehityskeskustelut ja kehittämissuunnitelmat 2.Monipuolinen osaamisen kehittäminen (osaamiskartoitukset, henkilöstökoulutus, työkierto, työparityöskentely, kokemustiedon siirtäminen, oppisopimuskoulutus, oppilaitosyhteistyö) 3.Oikeudenmukainen ja kannustava palkkaus 4.Toimiva sisäinen ja ulkoinen rekrytointi |
Mittarit
1) Kunta 10 – tutkimuksen tulokset
•Täydennyskoulutus (riittävää %)
•Kehityskeskustelujen käyminen (kyllä %)
•Kehityskeskustelujen hyödyllisyys (hyödyllisenä %)
2) Asiakastyytyväisyyskyselyjen tulokset
|
Vastuutahot
1. Keskushallinto 2. Virastojen ja laitosten johto ja esimiehet 3. Työyhteisöt |
Tavoite 3: Työssään viihtyvä, motivoitunut henkilöstö ja hyvinvoiva työyhteisö
Tavoiteltavat vaikutukset
1. Hyvinvoiva ja työssään viihtyvä, motivoitunut henkilöstö 2. Turvallinen työympäristö 3. Toimivat työyhteisöt ja yhteistoiminta |
Keinot tavoitteen saavuttamiseksi
1. Tavoitteellinen ja suunnitelmallinen työkykyä ylläpitävä toiminta kaikissa yksiköissä 2. Varhainen tuki työssäjaksamisen ongelmissa 3. Työterveyshuolto monipuolisesti työn tekemisen ja hyvinvoinnin tukena 4. Kunta 10 – tulosten käsittely ja hyödyntäminen työyhteisön hyvinvoinnin tueksi 5. Vaarojen arviointi ja työturvallisuudesta huolehtiminen |
Mittarit
1) Kunta 10 – tutkimuksen tulokset
a. Työn hallinta
b. Työyhteisön toimivuus (osallistumista tukeva)
c. Työpaikan ilmapiiri
d. Tyky-toiminta (paljon tai jonkin verran %)
2) Työterveyshuollon asiakastyytyväisyys (työnantaja/työntekijä – näkökulma)
3) Varhemaksut
4) Sairauspoissaolojen määrä, koko henkilöstö (sairauspoissaoloprosentti)
5) Työtapaturmat (tapaturmapoissaoloprosentti)
|
Kunta10- tutkimus
Henkilöstöohjelman tavoitteiden mittareina käytetään monessa kohdassa Kunta 10- kyselyn tuloksia. Kunta10 -kysely on laaja kansainvälinen ja monitieteinen tutkimus, jolla tutkitaan kunta -alan työhön, työyhteisöön, johtamiseen ja henkilöstön hyvinvointiin ja terveyteen vaikuttavia tekijöitä. Kunta10 – kyselyyn osallistuvat Turun lisäksi Raisio, Naantali, Vantaa, Espoo, Tampere, Nokia, Valkeakoski, Virrat ja Oulu. Turku on ollut mukana tutkimuksessa sen alusta eli vuodesta 1997 lähtien. Kysely toteutetaan joka toinen vuosi. Kyselyn kohderyhmänä on kaupungin vakituinen henkilöstö ja pitkäaikaiset määräaikaiset työntekijät.
Vuonna 2010 toteutetussa kyselyssä Turun kaupungin työntekijöiden kokemukset työstä, johtamisesta, työilmapiiristä jne. olivat hiukan huonommat kuin edellisessä kyselyssä. Muissa tutkimuskunnissa vastausten trendi oli samansuuntainen. Tarkasteltaessa vastausten yleistä tasoa, Turun kaupungin työntekijöiden vastaukset olivat Kunta 10 –vastausten keskiarvoa huonompia – näin on ollut myös aiemmissa kyselyissä.
Vuonna 2011 ei toteutettu Kunta 10-kyselyä. Maaliskuussa 2011 virastot/laitokset ohjeistettiin käsittelemään vuoden 2010 kyselyn tulokset kaikissa työyhteisöissä ja käynnistämään tarvittavat muutokset. Henkilöstöasioiden vastuualue vastuutettiin keräämään tiedot Kunta10 –kyselyn tulosten käsittelystä ja toimenpiteistä syksyllä 2011 ja esittämään niistä selvityksen hallintojaostolle. (Khhal 22.3.2011 § 55).
Seuraava Kunta 10 –kysely toteutetaan syyskuussa 2012.
Kunta 10-kyselyn käsittely virastoissa/laitoksissa ja valitut kehittämiskohteet
Kunta 10- tulosten käsittelystä työyhteisöissä järjestettiin keväällä ja syksyllä 2011 kaksi koulutusta esimiehille. Henkilöstöasioiden vastuualue lähetti virastoille/laitoksille kyselyn Kunta 10-kyselyn tulosten käsittelystä ja hyödyntämisestä joulukuussa 2011.
14 virastoa/laitosta ja 6 keskushallinnon yksikköä vastasi kyselyyn. (kyselylomake liitteessä 2, virastojen vastukset liitteessä 3).
Kaikki vastaajat ilmoittivat, että kyselyn tulokset on käsitelty vähintään puolessa virastojen yksiköissä. Tilaliikelaitos, nuorisoasiainkeskus, ammattikorkeakoulu, vesiliikelaitos ja kulttuuriasiainkeskus ilmoittivat että tulokset on käsitelty kaikissa tai lähes kaikissa (90–100%) työyhteisöistä.
Kysyttäessä kyselyn esiin nostamia vahvuuksia eniten tyytyväisyyttä koettiin kehityskeskustelujen pitämiseen ja hyödyllisyyteen, tyky-toimintaan, työyhteisötaitoihin ja työilmapiiriin liittyvissä asioissa. Avoimissa vastauksissa todettiin, että eri yksiköiden välillä vastauksissa ja vahvuuksissa oli suuriakin eroja tulosalueittain ja yksiköittäin.
Virastoja pyydettiin myös kertomaan miltä työelämän alueelta yksiköissä oli valittu kehittämiskohteet. Eniten kehittämistä ja muutoksia tarvitseviksi teemoiksi on virastoissa valittu viestintä, työilmapiiri, kehityskeskustelujen pitäminen ja niiden hyödyllisyys, täydennyskoulutuksen riittävyydestä huolehtiminen ja syrjinnän poistaminen.
Kysyttäessä tarvitsevatko työyhteisönne tukea työyhteisöasioiden kehittämiselle noin puolet vastasi kyllä ja puolet ei. Kyllä -vastanneiden avoimissa täsmentävissä kommenteissa toivottiin lisää koulutusta ja työkaluja henkilöstön hyvinvointiin, osaamiseen ja työyhteisön kehittämiseen. Osa vastaajista oli jo sopinut tukitoimista työterveyshuollon kanssa.
Henkilöstöjohtaja Marja Salmi-Tuominen 6.3.2012:
Henkilöstöohjelmassa asetettuja tavoitteita ei saavutettu vuonna 2011. Varsinkaan työvoiman käytön alenemiselle asetettua tavoitetta ei saavutettu. Positiivista on, että sairauspoissaolot kaupunkitasoisesti ovat hiukan vähentyneet, vaikka tavoitetta ei kokonaan saavutettukaan.
Vuonna 2011 ei toteutettu Kunta 10-kyselyä, joten kyselyn tuloksiin sidottuja mittareita ei ollut käytössä. Painopiste on ollut viimeisimmän vuoden 2010 kyselyn tulosten läpikäymisessä, tarvittavien muutosten suunnittelussa ja toimeenpanossa.
Vuonna 2011 on käynnistetty ja jatkettu useita henkilöstöohjelman tavoitteiden mukaisia pitkäkestoisia kehittämistoimenpiteitä joiden tulokset eivät vielä näy seurannassa. Keskitetysti on käynnistetty mm. johdon koulutuksen, rekrytoinnin, varhaisen tuen/työkyvyn hallintamallin ja työnantajakustannusten paremman hallinnan kehittäminen. Viestinnässä on korostettu kehityskeskustelujen käymisen tärkeyttä ja aiheesta on järjestetty säännöllisesti keskitettyä koulutusta esimiehille.
Kunta-10 vuoden 2010 kyselyn tulosten käsittelystä saatujen vastausten pohjalta tilanne kaupunkiorganisaatiossa vaihtelee suuresti, osalle vuodelle 2012 asetetut tavoitearvot ovat vähintäänkin haasteellisia ja osalle taas jo saavutettuja. Kaupunki-, virasto- ja työyksikkötasoisten pitkäkestoisten kehittämishankkeiden onnistunut toteuttaminen luo edellytyksiä tulosten parantumiselle, jolloin tavoitetasot ainakin virastokohtaisesti ovat saavutettavissa, vaikka kokonaisuutena ei tavoitetta saavuttaisikaan.
Henkilöstöohjelman päätavoitteet ja niille määritellyt tavoiteltavat vaikutukset toteuttavat hyvin myös kaupungin toimintamallin uudistamiseen sisältyvää paremman johtamisen teemaa. Tavoitteiden saavuttamiseksi tarvitaan kuitenkin jo käynnistyneiden kehittämishankkeiden lisäksi panostusta erityisesti johdon ja esimiesten tukeen muutosten toteuttamisessa.
Liite 1 Henkilöstöraportin 2011 liitemateriaali
Liite 2Kunta 10-kyselyn käsittely virastoissa/laitoksissa –kyselylomake
Liite 3Kunta 10-kyselyn käsittely virastoissa/laitoksissa – virastojen /laitosten vastaukset
Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:
EhdotusKaupunginhallituksen hallintojaosto merkitsee henkilöstöraportin tiedoksi ja lähettää sen edelleen yhteistyötoimikunnan ja kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.
Henkilöstöasioiden vastuualue tekee esitetyn henkilöstöraportin pohjalta erillisen julkaisun keväällä 2012, joka toimitetaan kaupunginvaltuuston, kaupunginhallituksen ja kaupunginhallituksen hallintojaoston jäsenille sekä virastoille ja liikelaitoksille.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Kh § 212
Vs. johtava kaupunginsihteeri Ari-Pekka Korhonen 20.4.2012:
Yhteistyötoimikunta on 17.4.2012 § 18 käsitellyt asiaa ja merkinnyt sen tiedoksi.
Oheismateriaali 1Henkilöstöraportin 2011 liitemateriaali
Oheismateriaali 2Kunta 10-kyselyn käsittely virastoissa/laitoksissa –kyselylomake
Oheismateriaali 3Kunta 10-kyselyn käsittely virastoissa/laitoksissa – virastojen /laitosten vastaukset
Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:
EhdotusKaupunginhallitus merkitsee raportin henkilöstöohjelman tavoitteiden toteutumisesta vuonna 2011 tiedoksi ja lähettää raportin pohjalta laadittavan julkaisun edelleen kaupunginvaltuustolle tiedoksi.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Jakelu
esiKaupunginvaltuusto
tpvKeskushallinto, henkilöstöasiat
Liitteet:
Khhal § 45
Liite 1:Henkilöstöraportin 2011 liitemateriaali
Liite 2:Kunta 10 -kyselyn käsittely virastoissa/laitoksissa -kyselylomake
Liite 3:Kunta 10 -kyselyn käsittely virastoissa/laitoksissa - virastojen /laitosten vastaukset