Turun kaupunki            HAKEMUS

Turun kasvatus- ja opetustoimi         17.4.2012

aikuiskoulutuksen tulosalue

Päivi Lehtinen

tulosaluejohtaja

 

 

 

Opetus- ja kulttuuriministeriö

kirjaamo

PL 29

00230

Valtioneuvosto

 

 

 

 

 

HAKEMUS YHTEISKUNTATAKUUN TOTEUTTAMISEEN VUONNA 2012

TURUN SUOMENKIELISESSÄ TYÖVÄENOPISTOSSA JA ÅBO SVENSKA

ARBETARINSTITUTISSA

 

Opetus- ja kulttuuriministeriö on kirjeessään 29.3.2012 julkaissut haettavaksi vapaan sivistystyön opetustuntien ja valtionosuuden lisäämistä yhteiskuntatakuun toteuttamiseen vapaan sivistystyön koulutuksessa kansalaisopistoissa, asiakasryhmänä maahanmuuttajanuoret.

 

Turun kaupunki ylläpitää kahta kansalaisopistoa, Turun suomenkielinen työväenopisto ja Åbo svenska arbetarinstitut. Esitämme Turun kaupungille haettavaksi opetus- ja kulttuuriministeriöltä opetustuntien lisäämistä oheisen esityksen mukaisesti. Koska hakuaika päättyy 27.4.2012, olen sopinut opetustoimen apulaiskaupunginjohtaja Jouko Lehmuston kanssa, että tämä hakemus toimitetaan opetus- ja kulttuuriministeriöön hakuajan puitteissa. Virallinen hakemuksen käsittely Turun kaupungissa edellyttää asian käsittelyä lukio- ja ammattiopetuslautakunnassa, joka niin päättäessään esittää Turun kaupunginhallitukselle hakemuksen tekemistä Opetus- ja kulttuuriministeriölle. Kun asian käsittely on edennyt kaupunginhallituksessa, tullaan Turun kaupungin kautta toimittamaan tämän hakemuksen vahvistus erikseen hakuajan jälkeen.

 

 

Perustelut hakemukselle

 

Turun kaupungin väestöstä noin 8 % on maahanmuuttajataustaisia. Maahanmuuttajataustaisten nuorten osalta on tunnistettu haaste, että erityisesti peruskoulutuksen aikana maahan muuttaneiden nuorten kielitaito, opiskeluvalmiudet ja laajemminkin elämänhallinta ei ole sillä tasolla, että he pääsisivät perusopetuksen jälkeen jatkamaan opintojaan toiselle asteelle. Heidän kielitaitonsa ei ole ollut myöskään riittävä opiskeluun maahanmuuttajien ammatilliseen koulutukseen valmistavissa koulutuksissa. Kyseessä on siis selkeä väliin putoava ryhmä, jolla on erityisesti vaarana syrjäytyä niin ammatillisesta koulutuksesta, työelämästä kuin yhteiskunnasta.

 

Kaupungin ylläpitämissä työväenopistoissa toimii syksyllä 2010 perustettu yhteinen monikulttuurinen osasto ”Luuppi”, joka on lyhyessä ajassa vakiinnuttanut asemansa maahanmuuttajien vapaan sivistystyön kouluttajana. Vuonna 2011 osasto toteutti noin 70 maahanmuuttajille suunnattua koulutusta ja niiden opiskelijamäärä oli yli 1300 opiskelijaa. Osastolla on hyvät valmiudet yhdessä työväenopistojen alojen kanssa toteuttaa laaja-alaisesti maahanmuuttajille suunnattua koulutustarjontaa sekä monikielistä opinto-ohjaus- ja asiakaspalvelua.

 

Turun kaupungin ylläpitämät työväenopistot toimivat Turun kasvatus- ja opetustoimessa aikuiskoulutuksen tulosalueella, jossa toimii myös Turun ammatti-instituutin aikuiskoulutus. Ammatillisessa aikuiskoulutuksessa toteutetaan eri alojen ammatillista koulutusta sekä myös mm. ohjaavaa koulutusta, koto-koulutusta ja maahanmuuttajien ammatilliseen koulutukseen valmistavaa koulutusta. Tulosalueen yhteistyön vahvuutena on, että maahanmuuttajien ohjaus esimerkiksi vapaan sivistystyön kautta ammatilliseen koulutukseen tai valmistavaan koulutukseen on mahdollista toteuttaa joustavasti.

 

Haettava tuntimäärä ja toteutettavaksi suunnitellut palvelut

 

Haettavien opetustuntien määrä on yhteensä 1570 tuntia, sisältäen oheisen alustavan suunnitelman tarjonnan jakaantumisesta sekä erityisryhmän tarpeisiin vastaavan opinto-ohjauksen ja tuen organisoinnin. Arvioitu opiskelijamäärä yhteensä on 942, joista 12 on Åbo svenska arbetarinstitutin ja 930 suomenkielisen työväenopiston opiskelijoita.

 

Koulutustarjonta on tässä vaiheessa suuntaa-antava painotuksiltaan, ja tarkemmat sisällöt sekä painotukset tullaan kohdentamaan asiakasryhmän tarpeisiin ja kiinnostuksiin perustuen. Tarjontaehdotus sisältää suomen kielen ja yhteiskunnallisten aineiden lisäksi myös aihealueita, jotka aktivoivat opiskelijoita, ovat luonteeltaan toiminnallisia ja itsetunnon kehittymistä tukevia ja kiinnittävät huomiota niin henkiseen, kuin fyysiseen kehittymiseen ja yhdessä tekemiseen.

 

1)Suomen kieli ja kulttuuri, 700 tuntia

 

Sisältö: Opetus tapahtuu kurssista riippuen Eurooppalaisen kielitutkintojärjestelmän taitotasolla A.1 - B.2. Perustietoja suomalaisesta yhteiskunnasta ja suomenkielen rakenteista. Kartutetaan puheen ja tekstin ymmärrystä sekä niiden tuottamista.

 

Arvioitu opiskelijamäärä: 300

 

2)Ruotsin kieli, 60 tuntia (Åbo svenska arbetarinstitut toteuttaa)

 

Sisältö: A1.1:n Eurooppalaisen viitekehyksen taitotason mukainen alkeiskurssi

 

Arvioitu opiskelijamäärä: 12

 

3)Yhteiskunnalliset ja työelämätiedolliset aineet, 40 tuntia

 

Sisältö: Opetus toteutetaan neljänä lyhytkurssina, joiden otsakkeet ovat: työelämä tutuksi, kansalaisena Suomessa, näin perustat yhdistyksen sekä työtä hakemaan. Kursseilla esitellään suomalaista yhteiskuntaa, kansalaisena toimimista sekä työelämän pelisääntöjä ja työn hakemista.

 

Arvioitu opiskelijamäärä: 40

 

4)Tanssi ja liikunta, 140 tuntia

 

Sisältö: Opetus muodostuu seuraavista kursseista: Pilates, ABC+Flex, kuntojumppa, latinalaisten tanssien alkeet ja jalkapallo.

 

Arvioitu opiskelijamäärä: 70

 

5)Draama, 30 tuntia

 

Sisältö: Opetus toteutetaan kolmena lyhytkurssina: Drama group, teatteri- ja draamaryhmä ja improvisaatiokurssi. Tutustutaan teatteri-ilmaisuun ja erilaisiin draaman lajeihin käytännönharjoitusten avulla.

 

Arvioitu opiskelijamäärä: 30

 

6)Kädentaidot, 60 tuntia

 

Sisältö: Opetus toteutetaan yhtenä tai useampana monikulttuurisen käsityön kurssina. Perehdytään suomalaisen kädentaitoperinteeseen ja eri käsityötekniikoihin opiskellen samalla käsityönkeinoin suomenkielen käyttöä.

 

Arvioitu opiskelijamäärä: 30

 

7)Taiteet (kuvataide ja musiikki), 260 tuntia

 

Sisältö: Kuvataiteenopetuksessa tarjotaan eri maalaamisen ja piirtämisen kursseja. Musiikin opetuksessa painotutaan nykymusiikin tyylisuuntiin ja niissä käytettävien eri instrumenttien sekä laulun ryhmäopetukseen.

 

Arvioitu opiskelijamäärä: 60

 

Tarjottaviin opintoihin yhdistetään työväenopiston Luuppi-monikulttuurisen osaston monikielinen asiakaspalvelu sekä opinto-ohjaus. Sitä antavat tarvittaessa Luupin kv-koulutussuunnittelijat. Luupin toimintaan liittyy suuremmille yleisöryhmille kerralla järjestettäviä info-tilaisuuksia. Näissä tilaisuuksissa aiheena voivat olla esimerkiksi opinnolliset asiat sekä asumiseen, työnhakuun sekä lasten kasvatukseen liittyvät kysymykset.

Toteutus tapahtuu suomenkielisen työväenopiston sekä eri järjestöjen ja yhdistysten yhteistyönä. Tavoitteena on tukea opiskelijoita jatkosuunnitelmiensa laatimisessa ja toteuttamisessa.

 

Tuntivaraus 280 tuntia

 

Arvioitu opiskelijamäärä: 400

 

Opiskelijarekrytoinnin organisointi

 

Palveluiden markkinoinnissa ja opiskelijarekrytoinnissa käytetään monikulttuurisen osaston ”Luupin” menetelmiä, kuten julkaistava opinto-ohjelma, infotilaisuudet ja Luupin kotisivut.

 

Maahanmuuttajanuorten tavoittamisessa perinteisten markkinointimenetelmien käyttö ei ole riittävää, vaan tarvitaan myös henkilökohtaista tiedon välittämistä ja ohjausta. Asiakasryhmän tavoittamiseksi tehdään yhteistyötä rekrytoinnissa Turun kaupungin nuorisotoimen kanssa. Etsivän nuorisotyön työntekijöillä ja ohjauspalveluita nuorille tarjoavassa Ohjaamossa on tietoa erityisesti niistä nuorista, jotka eivät perusopetuksen jälkeen ole sijoittuneet jatko-opintoihin tai ovat keskeyttäneet opintonsa toisella asteella.

 

Lisätietoa tarvittaessa antaa: Turun suomenkielisen työväenopiston rehtori Ilkka Virta,

ilkka.virta@turku.fi, puh.02 262 9807

 

 

Turussa 17.4.2011

 

 

Päivi Lehtinen

aikuiskoulutuksen tulosaluejohtaja

paivi.lehtinen@turku.fi

02 2633 4700

0500 727 050

 

Lemminkäisenkatu 14-18

20520 Turku