13.3.2012

 

Sopimus yhteisen jätehuoltoviranomaisen perustamisesta

 

 

1.Sopimuksen osapuolet

 

Tämän sopimuksen osapuolina ovat seuraavat kunnat

 

Auran kunta      Kaarinan kaupunki

 

Liedon kunta      Marttilan kunta

 

Maskun kunta   Mynämäen kunta

 

Naantalin kaupunki   Nousiaisten kunta

 

Paraisten kaupunki   Pöytyän kunta

 

Raision kaupunki   Ruskon kunta

 

Tarvasjoen kunta   Turun kaupunki

 

 

2.Yleistä

Sopimusosapuolet ovat jätelain (1072/1993) perusteella antaneet kuntien yhdessä omistaman yhtiön, Turun seudun jätehuolto Oy:n tehtäväksi jätteiden hyödyntämisen ja käsittelyn. Palvelun järjestämisestä on tehty yhtiön ja kuntien kesken sopimus, joka on voimassa 31.12.2029 saakka. Lisäksi sopimusosapuolet ovat tehneet keskenään osakassopimuksen ja kunnat ovat tehneet yhtiön kanssa jätehuoltosopimuksen.

Jätelain 23 § (646/2011) edellyttää, että jos kunta on siirtänyt 43 §:n mukaisesti kunnan jätehuollon järjestämiseen liittyvän palvelutehtävän hoidettavaksi kuntien omistamassa yhtiössä, kunnan jätehuoltoviranomaisena toimii yhteistoiminta-alueen kuntien yhteinen toimielin tai näiden perustama kuntayhtymä siten kuin kuntalaissa säädetään. Uusi jätelaki tulee voimaan 1.5.2012.

Tämän sopimuksen tarkoituksena on perustaa sopimuksen osapuolien yhteinen toimielin hoitamaan jätehuoltoviranomaisen tehtäviä.

3.Yhteinen toimielin

Osapuolet sopivat, että jätelain edellyttämänä yhteisenä toimielimenä toimii Turun kaupungin (ns. isäntäkunta) organisaatioon perustettava lautakunta, jonka nimenä on Turun kaupunkiseudun jätehuoltolautakunta.

Lautakunnan toimialueena on kaikkien sopimusosapuolina olevien kuntien alue ja lautakunnan toimivaltaan kuuluvat tämän sopimuksen liitteenä olevassa johtosäännössä mainitut tehtävät. Lisäksi lautakunta huolehtii kuntien yhteisen jätepolitiikan valmistelusta ja sen toteutumisen seurannasta.

 

Lautakuntaan kuuluu 14 jäsentä, jotka valitaan seuraavasti:

 

Turun kaupunginvaltuusto valitsee 7 jäsentä sekä kullekin henkilökohtaisen varajäsenen. Puheenjohtaja valitaan Turun kaupunginvaltuuston valitsemista jäsenistä ja varapuheenjohtaja muiden kuntien valitsemista jäsenistä. Varapuheenjohtaja valitaan aina kahdeksi vuodeksi kerrallaan siten, että kunkin kunnan tai kuntaryhmän edustaja toimii vuorollaan varapuheenjohtajana. Kaarinan, Raision, Naantalin, Liedon ja Paraisten valtuustot valitsevat kukin 1 jäsenen sekä kullekin henkilökohtaisen varajäsenen. Maskun, Mynämäen, Ruskon ja Nousiaisten valtuustot yhdessä ja Pöytyän, Auran, Marttilan ja Tarvasjoen valtuustot myös yhdessä valitsevat kumpikin 1 jäsenen sekä hänelle henkilökohtaisen varajäsenen kahdeksi vuodeksi siten, että jäsen tulee vuorollaan valituksi ryhmänsä kustakin kunnasta.

 

Jäsenten rotaatio lähtee liikkeelle kuluvasta vuodesta siten, että Masku valitsee vuodeksi 2012 varsinaisen jäsenen ja Mynämäki varajäsenen. Jäsen ja varajäsen vaihtavat paikkaa vuosiksi 2013-2014. Rusko valitsee vuosiksi 2015-2016 varsinaisen jäsenen ja Nousiainen varajäsenen. Jäsen ja varajäsen vaihtavat paikkaa vuosiksi 2017-2018.

 

Pöytyä valitsee vuodeksi 2012 varsinaisen jäsenen ja Aura varajäsenen. Jäsen ja varajäsen vaihtavat paikkaa vuosiksi 2013-2014. Marttila valitsee vuosiksi 2015-2016 varsinaisen jäsenen ja Tarvasjoki varajäsenen. Jäsen ja varajäsen vaihtavat paikkaa vuosiksi 2017-2018

 

4.Lautakunnan päätöksenteko

 

Päätökset lautakunnan kokouksissa tehdään kuntalain sekä Turun kaupunginvaltuuston hyväksymän hallinto- ja johtosäännön mukaisesti.

 

Päätöksenteko lautakunnassa edellyttää aina vähintään kahden kunnan muodostamaa enemmistöä ja uuden jätelain 36 – 37 §:n mukaista kunnan järjestämää tai kiinteistön haltijan järjestämää jätteenkuljetusta koskevassa asiassa ao. kunnan hyväksyntää.

 

Lautakunnan käsitellessä jätehuoltomääräyksiä, jätetaksan perusteita tai uuden jätelain 36 - 37 §:n mukaista kunnan järjestämää tai kiinteistön haltijan järjestämää jätteenkuljetusta, lautakunnan on pyydettävä ennen päätöksen tekemistä lausunto kultakin sopimusosapuolelta sekä Turun seudun jätehuolto Oy:ltä. Sopimusosapuolet voivat tarvittaessa ennen lausuntonsa antamista kuulla alueensa yrittäjiä sekä muita sidosryhmiä.

 

Lautakunnan esittelijänä toimii lautakunnan johtosäännössä mainittu viranhaltija tai hänen sijaisensa.

 

Lautakunnan pöytäkirjanpitäjänä toimii lautakunnan valitsema henkilö.

 

Läsnäolo- ja puheoikeus kokouksissa on Turun kaupunginhallituksen edustajan lisäksi Turun kaupungin hallintosäännössä mainituilla henkilöillä sekä yhdellä kunkin muun sopimusosapuolen kaupungin- tai kunnanjohtajan nimeämällä henkilöllä.

 

Otto-oikeus

 

Turun kaupunki voi käyttää kuntalain tarkoittamaa otto-oikeutta muissa kuin lautakunnalle jätelain nojalla kuuluvissa viranomaistehtävissä. Kukin sopimusosapuoli voi pyytää Turun kaupunkia käyttämään otto-oikeutta yksittäisessä asiassa.

 

5.Yhteisen toimielimen alainen organisaatio ja henkilöstö

 

Turun kaupunkiseudun jätelautakunnan valmistelu- ja täytäntöönpano-organisaationa toimii Turun kaupungin ympäristö- ja kaavoitusvirasto, jonka henkilöstöstä nimetään henkilöt, jotka osallistuvat mainittuihin tehtäviin.

 

Ympäristö- ja kaavoitusviraston apuna asioiden valmistelussa toimii toimikunta, johon kaikki sopimusosapuolet nimeävät yhden edustajansa. Toimikunta valitsee itselleen puheenjohtajan. Toimikunta kokoontuu tarvittaessa puheenjohtajan kutsusta.

 

 

6.Talous ja kustannusten jako

 

Turun kaupunkiseudun jätelautakunta laatii vuosittain etukäteen oman talousarvion, joka hyväksytään Turun kaupunginvaltuustossa.

 

Lautakunnan ja sen alaisen organisaation toiminnan kulut katetaan kokonaisuudessaan jätemaksun tuotolla.

 

Turun kaupunki laskuttaa talousarvion mukaiset kustannukset etukäteen neljännesvuosittain Turun seudun jätehuolto Oy:ltä.

 

Mikäli todelliset kustannukset eivät tilinpäätöksen mukaan vastaa ennakkoon laskutettua määrää, tasataan määrä seuraavan vuoden ennakkolaskutuksen yhteydessä.

 

Kukin kunta on kuitenkin velvollinen omalla kustannuksellaan toimittamaan lautakunnan käytettäväksi tarvittavat perustiedot kunnan alueella olevista kiinteistöistä jätteen kuljetuksista pidettävän rekisterin luomiseksi. Mikäli kunta ei toimita tarvittavia tietoja, Turun kaupunkiseudun jätelautakunta voi tiedot hankkia ja laskuttaa kustannukset ko. kunnalta.

 

7.Yhteistoiminta-alueen laajuuden muutokset

 

Mikäli sopimusosapuolten määrä tai toimialue muuttuu, tulee kaikkien sopimusosapuolien hyväksyä muutos.

 

8.Sopimuksen voimaantulo

 

Tämä sopimus tulee voimaan kun sopimusosapuolet ovat sen hyväksyneet ja sopimus on allekirjoitettu. Turun kaupunkiseudun jätelautakunta aloittaa toimintansa 1.5.2012 edellyttäen, että lautakunnan johtosääntö on hyväksytty.

 

Sopimus on voimassa toistaiseksi.

 

9.Sopimuksen irtisanominen

 

Tämä sopimus voidaan irtisanoa ilmoittamalla siitä kirjallisesti muille sopimusosapuolille. Irtisanomisilmoitus on annettava tiedoksi viimeistään 30.6.mennessä, jotta irtisanominen astuisi voimaan irtisanomista seuraavan vuoden alussa. Mikäli irtisanomisilmoitus annetaan tiedoksi vasta 30.6. jälkeen, tulee irtisanominen voimaan vasta irtisanomista seuraavan vuoden lopussa.

 

10.Erimielisyyksien ratkaiseminen

 

Tätä sopimusta koskevat erimielisyydet pyritään ensisijaisesti ratkaisemaan keskinäisin neuvotteluin. Tarvittaessa neuvottelujen pohjaksi pyydetään suomen Kuntaliiton asiantuntijalausunto. Mikäli neuvottelut eivät tuota tulosta, erimielisyydet ratkaistaan ensimmäisenä oikeusasteena Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

 

11.Allekirjoitukset

 

 

Turussa xx.xx.2012

 

 

 

Auran kunta         Kaarinan kaupunki

 

 

 

Liedon kunta         Marttilan kunta

 

 

 

Maskun kunta      Mynämäen kunta

 

 

 

Naantalin kaupunki      Nousiaisten kunta

 

 

 

Paraisten kaupunki      Pöytyän kunta

 

 

 

Raision kaupunki      Ruskon kunta

 

 

 

Tarvasjoen kunta      Turun kaupunki