Turun kaupunkiseudun jätehuoltolautakunnan johtosääntö
1 § Toimiala
Turun kaupunkiseudun jätehuoltolautakunta toimii kuntalain 77 §:n mukaisesti osana Turun kaupungin organisaatiota jätelain (646/2011) mukaisena seudullisena jätehuoltoviranomaisena seuraavien kuntien alueella:
Auran kunta Kaarinan kaupunki
Liedon kunta Marttilan kunta
Maskun kunta Mynämäen kunta
Naantalin kaupunki Nousiaisten kunta
Paraisten kaupunki Pöytyän kunta
Raision kaupunki Ruskon kunta
Tarvasjoen kunta Turun kaupunki
2 § Kokoonpano
Lautakuntaan kuuluu 14 jäsentä, jotka valitaan seuraavasti:
Turun kaupunginvaltuusto valitsee lautakuntaan 7 jäsentä sekä kullekin henkilökohtaisen varajäsenen sekä lautakunnan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Puheenjohtaja valitaan Turun kaupunginvaltuuston valitsemista jäsenistä ja varapuheenjohtaja muiden kuntien valitsemista jäsenistä. Varapuheenjohtaja valitaan aina kahdeksi vuodeksi kerrallaan siten, että kunkin kunnan tai kuntaryhmän edustaja toimii vuorollaan varapuheenjohtajana.
Kaarinan, Raision, Naantalin, Liedon ja Paraisten valtuustot valitsevat kukin 1 jäsenen sekä hänelle henkilökohtaisen varajäsenen.
Maskun, Nousiaisten, Ruskon ja Mynämäen valtuustot valitsevat yhdessä 1 jäsenen sekä hänelle henkilökohtaisen varajäsenen.
Auran, Marttilan, Pöytyän ja Tarvasjoen valtuustot valitsevat yhdessä 1 jäsenen sekä hänelle henkilökohtaisen varajäsenen.
Lautakunta nimeää itselleen sihteerin.
3 § Lautakunnan alainen organisaatio
Turun kaupunkiseudun jätehuoltolautakunnan valmistelu- ja täytäntöönpano-organisaationa toimii Turun kaupungin ympäristö- ja kaavoitusvirasto, jonka henkilöstöstä virastopäällikkö nimeää henkilöt, jotka osallistuvat mainittuihin tehtäviin. Ympäristö- ja kaavoitusviraston organisaatiosta määrätään ympäristö- ja kaavoitustoimen johto- ja toimintasäännöissä.
Ympäristö- ja kaavoitusviraston apuna asioiden valmistelussa toimii toimikunta, johon kaikki sopimusosapuolet nimeävät yhden edustajansa. Toimikunta valitsee itselleen puheenjohtajan. Toimikunta kokoontuu tarvittaessa puheenjohtajan kutsusta.
4 § Esittely
Asiat esittelee ympäristötoimenjohtaja tai hänen sijaisensa.
5 § Läsnäolo- ja puheoikeus
Läsnäolo- ja puheoikeus kokouksissa on Turun kaupunginhallituksen edustajan lisäksi Turun kaupungin hallintosäännössä mainituilla henkilöillä sekä yhdellä kunkin muun sopimusosapuolen kaupungin- tai kunnanjohtajan nimeämällä henkilöllä.
6 § Lautakunnan tehtävät
Lautakunnan tehtävänä on huolehtia kaikista jätelain (646/2011) mukaan kunnan tai jätehuoltoviranomaisen tehtäväksi määrätyistä asioista lukuun ottamatta alla mainittuja asioita, joista kukin sopimusosapuolena oleva kunta päättää itse.
-Vireillepano-oikeus tietyissä asioissa (134 § 1 mom. 3 kohta)
-Valitusoikeus (138 § 1 mom. 3 kohta)
Lisäksi lautakunta huolehtii kuntien yhteisen jätepolitiikan valmistelusta ja sen toteutumisen seurannasta.
7 § Toimivallan siirto
Lautakunta voi hyväksymällään toimintasäännöllä siirtää toimivaltaansa ympäristö- ja kaavoitusviraston viranhaltijoille.
8 § Kuulemisvelvoite
Lautakunnan on varattava kaikille sopimusosapuolina oleville kunnille sekä Turun seudun jätehuolto Oy:lle tilaisuus antaa asiasta lausuntonsa ennen kuin se tekee päätöksen seuraavista jätelain mukaisista asioista:
-jätehuoltomääräykset
-jätetaksan perusteet
-jätteen kuljetusjärjestelmän valinta
9 § Otto-oikeus
Turun kaupunki voi käyttää kuntalain tarkoittamaa otto-oikeutta muissa kun lautakunnalle jätelain nojalla kuuluvissa viranomaistehtävissä.
10 § Asiakirjojen allekirjoittaminen
Lautakunnan päätöksen perusteella tehtävät sopimukset, sitoumukset ja muut asiakirjat allekirjoittaa ympäristötoimenjohtaja. Pöytäkirjanotteet allekirjoittaa lautakunnan sihteeri tai ympäristötoimenjohtaja.
11 § Taloushallinnon tehtävien hoito
Lautakunnan taloushallinnon palvelukeskuksena on Turun kaupungin talouspalvelukeskus.
12 § Voimaantulo- ja siirtymäsäännös
Tämä johtosääntö tulee voimaan, kun lautakunta aloittaa toimintansa.