Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta1101.02.20127
Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta2408.02.20124
Kaupunginhallitus8613.02.20122

5481-2011 (041, 510)

Strategisen palvelusopimuksen (Lasten kasvatuksen ja opetuksen pääprosessi) hyväksyminen (Otj)

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään kaupunginhallituksen ja varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan välisen strategisen palvelusopimuksen hyväksymistä.

Vapelk § 11

 

Palvelujohtaja Vesa Kulmala:

 

Strategista palvelusopimusta vuodelle 2012 on valmisteltu yhteistyössä tulosalueiden kanssa talousarviovalmistelun yhteydessä.

Sopimuksessa on huomioitu valtuustoryhmien välinen sopimus, kaupunginvaltuuston päättämät ohjelmat sekä talousarvio. Kaupunginvaltuusto on päättänyt vuoden 2012 talousarviosta ja vuosien 2012- 2015 taloussuunnitelmasta kokouksessaan 28.11.2011 § 216 ja kaupunginhallitus on päättänyt sen täytäntöönpanosta hallintokunnissa 5.12.2011 § 566.

Strategista palvelusopimusta vuodelle 2012 on käsitelty aikaisemmin varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnassa 17.8.2011 § 143, 31.82011 § 153 ja 14.9.2011 § 164. Kaupunginvaltuuston talousarviopäätöksen jälkeen strategien palvelusopimus on laadittu uudelleen.

Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan osalta jo vuoden 2011 talousarvion ylittyminen on aiheuttanut ongelmia vuoden 2012 valmistelun kannalta ja talousarvion toteuttaminen tulee vaatimaan merkittäviä ponnisteluja. Keskeisenä asiana sopimuksessa on edellä olevan johdosta toiminnan sopeuttaminen päätetyn talousarvion mukaiseksi. Sopeuttamistoimenpiteitä esitellään tarkemmin lautakunnan kokouksessa. Toimenpiteitä on käyty läpi tulosalueiden esimiesten ja henkilöstöjärjestön edustajien kanssa 23.1.2012 sekä kasvatus- ja opetusviraston johtoryhmässä 17.1.2012.

 

Liite 1                                  Strateginen palvelusopimus

 

Kasvatus- ja opetustoimen johtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta hyväksyy omalta osaltaan strategisen palvelusopimuksen ja esittää sen kaupunginhallitukselle hyväksyttäväksi.

 

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkistetaan tässä kokouksessa.

PäätösAsia pantiin pöydälle Nordqvistin tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Lisäksi päätettiin, että seuraava varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan kokous pidetään 8.2.2012 klo 16.30.

Vapelk § 24

Pöydältä Vapelk 1.2.2012 § 11

 

Palvelujohtaja Vesa Kulmala:

 

Strategista palvelusopimusta vuodelle 2012 on valmisteltu yhteistyössä tulosalueiden kanssa talousarviovalmistelun yhteydessä.

Sopimuksessa on huomioitu valtuustoryhmien välinen sopimus, kaupunginvaltuuston päättämät ohjelmat sekä talousarvio. Kaupunginvaltuusto on päättänyt vuoden 2012 talousarviosta ja vuosien 2012- 2015 taloussuunnitelmasta kokouksessaan 28.11.2011 § 216 ja kaupunginhallitus on päättänyt sen täytäntöönpanosta hallintokunnissa 5.12.2011 § 566.

Strategista palvelusopimusta vuodelle 2012 on käsitelty aikaisemmin varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnassa 17.8.2011 § 143, 31.82011 § 153 ja 14.9.2011 § 164. Kaupunginvaltuuston talousarviopäätöksen jälkeen strategien palvelusopimus on laadittu uudelleen.

Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan osalta jo vuoden 2011 talousarvion ylittyminen on aiheuttanut ongelmia vuoden 2012 valmistelun kannalta ja talousarvion toteuttaminen tulee vaatimaan merkittäviä ponnisteluja. Keskeisenä asiana sopimuksessa on edellä olevan johdosta toiminnan sopeuttaminen päätetyn talousarvion mukaiseksi. Mahdollisia sopeuttamistoimenpiteitä on valmisteltu yhteistyössä kaupungin keskusjohdon, tulosalueiden ja kasvatus. ja opetusviraston talouspalvelujen kanssa. Strategisessa palvelusopimuksessa vuodelle 2012 on otettu kantaa edellä kuvatun valmistelun pohjalta palvelutuotannossa tehtäviin merkittäviin toimenpiteisiin ja painotuksiin, kuten henkilötyövuosien vähentämiseen, tuntikehykseen sekä kasvun- ja oppimisen tuen määrään. Tulosalueilla tehtävistä toimenpiteistä sovitaan operatiivisessa palvelutuotantosopimuksessa, jonka lautakunta hyväksyy.

Sopeuttamistoimenpiteitä esitellään tarkemmin lautakunnan kokouksessa ja käydään lähetekeskustelu operatiivisen palvelutuotantosopimuksen laatimista varten. Sopeuttamistoimenpiteiden valmistelua on käyty läpi tulosalueiden esimiesten ja henkilöstöjärjestön edustajien kanssa 23.1.2012 sekä kasvatus- ja opetusviraston johtoryhmässä 17.1.2012.

 

Liite 2                                  Strateginen palvelusopimus, 2.2.2012 päivitetty versio

 

Kasvatus- ja opetustoimen johtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta hyväksyy omalta osaltaan strategisen palvelusopimuksen ja esittää sen kaupunginhallitukselle hyväksyttäväksi.

 

Timo Jalonen lisäsi päätösehdotukseen, että Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta päättää sopeuttaa lautakunnan toimintaa ja taloutta yhteensä 2,0 miljoonalla eurolla. Lisäksi lautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että se esittäisi 2,0 miljoonan euron lisärahoitusta varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palvelutason turvaamiseksi.

 

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan tässä kokouksessa.

PäätösVarhaiskasvatus ja perusopetuslautakunta päätti, että lautakunta hyväksyy palvelusopimuksen siten muutettuna, että kohdassa 6 huomioidaan, että nykyistä palvelutasoa ei heikennetä; kokopäiväisen päivähoidon kysynnän kasvuun vastataan pääsääntöisesti omalla palvelutuotannolla; selvitetään kaikki palvelusetelin aiheuttamat kustannukset kuten hallintokulut; palvelusetelikokeilun jatkosta päätetään erikseen, palvelusetelikokeilu päättyy 31.7.2013.

Päätös tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta ja Yrttiahon Kunnarin kannattamasta ehdotuksesta yksimielisesti.

Kh § 86

Apulaiskaupunginjohtaja Jouko K. Lehmusto 9.2.2012:

Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan ehdotus strategiseksi palvelusopimukseksi perustuu kaupunginvaltuuston talousarviossa hyväksymiin tavoitteisiin, mutta edellyttää toteutuakseen kahden miljoonan euron lisärahoituksen vuodelle 2012. Vuoden 2012 rahoitusvaje kaupunginvaltuuston hyväksymään talousarvioon verrattuna on nykyisellä toiminta- ja palvelutasolla yhteensä noin neljä miljoonaa euroa. Tästä määrästä lautakunta kattaa erilaisilla säästötoimilla puolet eli noin kaksi miljoonaa euroa. Toinen puoli tarvitaan lisärahoituksena. Oheisessa kasvatus- ja opetustoimenjohtaja Timo Jalosen selvityksessä kuvataan tarkemmin toteutettavat säästöt ja lisärahoituksen vaikutukset palveluihin.

Lautakunta ohjeistaa strategisen palvelusopimuksen pohjalta tehtävässä operatiivisessa palvelusopimuksessa tulosalueiden toimintaa.

Lautakunta tulisi velvoittaa vuoden 2012 aikana ja erityisesti valmisteltaessa seuraavaa, vuosille 2013 - 2016 ulottuvaa, taloussuunnitelmaa sekä siihen liittyvää strategista palvelusopimusta:

Kaupunginhallituksen tulisi hyväksyä varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan esitys strategiseksi palvelusopimukseksi ehdolla, että kaupunginvaltuusto hyväksyy lautakunnan esittämän 2 M€:n lisämäärärahaesityksen sekä päättää esittää em. lisämäärärahan hyväksymistä kaupunginvaltuustolle. Lisäksi kaupunginhallituksen tulisi antaa edellä olevat lisäohjeet lautakunnalle.

Kasvatus- ja opetustoimen johtaja Timo Jalonen 9.2.2012:

Perusopetuksen osalta toimintaa sopeutetaan noin 1,5 milj. €. Sopeutuksen toimenpiteet kohdistuvat henkilöstömenoissa mm. opetuksen resursointiin, sijaisten käytön vähentämiseen ja talkoovapaiden suosittelemiseen. Koulut säästävät lisäksi omista materiaalihankinnoistaan ja palveluja karsitaan mm. koulukuljetuksista ja ruokapalveluista maltillisesti. Mm. leirikoulutoimintaa supistetaan jonkin verran ja kulttuuripolun osalta maksullisiin tapahtumiin ei osallistuta. Koko kahden miljoonan euron sopeutustavoitteeseen päästään lisäksi hallintokunnan yhteisiin toimintoihin kasvatus- ja opetusvirastoon budjetoitujen henkilöstön liikunta- ja kulttuuriseteleiden ja keskitetyn koulutuksen vähentämisellä.

Kahden miljoonan euron lisärahoituksella pyritään turvaamaan mahdollisuudet ryhmäkokojen säilyttämiseen pienenä sekä valmistavan ja maahanmuuttajien koulutukseen vaadittavat panostukset. Lisäksi varhaiskasvatukseen osoitetaan osa tästä lisärahoituksesta. Päivähoidon järjestämisselvityksessä, joka tuodaan kaupunginhallitukselle, ennakoidaan tarvittavien resurssien riittävyyttä ja mallinnetaan erilaisten palvelun tuotantotapojen vaikutusta kustannuksiin.

Liite 1Strateginen palvelusopimus (lasten kasvatus ja opetus)

Apulaiskaupunginjohtaja Jouko K. Lehmusto:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että liitteenä 1 oleva strateginen palvelusopimus hyväksytään ehdolla, että kaupunginvaltuusto hyväksyy lautakunnan esittämän 2 M€:n lisämäärärahaesityksen ja esittää em. lisämäärärahan hyväksymistä kaupunginvaltuustolle.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnalle annetaan edellä olevat lisäohjeet vuoden 2012 toimintaa ja tulevaa taloussuunnitelmavalmistelua varten.

Päätös Kaupunginhallitus päätti hyväksyä liitteenä 1 olevan strategisen palvelusopimuksen seuraavin muutoksin ehdolla, että kaupunginvaltuusto hyväksyy 2 miljoonan euron lisämäärärahaesityksen:

- sopimuksen 6. kohdan kahdeksas ranskalainen viiva muutetaan muotoon: kokopäiväisen päivähoidon kysynnän kasvuun vastataan pääsääntöisesti omalla palvelutuotannolla kaupunginvaltuuston 28.11.2011 päättämässä suhteessa,

- sopimuksen 6. kohdan ranskalaiset viivat 9 ja 10 korvataan seuraavalla muotoilulla: palvelusetelijärjestelmä arvioidaan ja järjestelmän jatko tuodaan käsittelyyn päivähoitoselvityksen yhteydessä ja

- sopimuksen kohtaan 6 lisätään seuraavat ehdot:

1. Lautakunnan tulee huolehtia siitä, että vuoden 2012 toiminta voidaan toteuttaa talousarvioon hyväksytyn määrärahan puitteissa ottaen huomioon lisäksi kaupunginvaltuustolle tehtävä 2 miljoonan euron korotusesitys kuitenkin siten, että varhaiskasvatuksessa palveluja tarvitsevien lasten määrän merkittävä lisäys tässä vaiheessa ennakoituun verrattuna otetaan määrärahan tarpeen osalta myöhemmin erikseen huomioon.

2. Lautakunnan tulee huolehtia, että lautakunnan alaisen toiminnan, talouden ja henkilöstövoimavarojen käytön seurantaa tehostetaan siten, että lautakunta saa talousarvion noudattamismääräysten ja niiden perusteella annettavien ohjeiden mukaiset tiedot ja raportit ja raportoi niistä edelleen kaupunginhallitukselle, sekä että lautakunnan alaisten yksiköiden johdolla ja työntekijöillä on käytössään toimintaan ja sen ohjaamiseen tarvittavat tiedot.

3. Lautakunnan tulee varautua toimintansa ja taloudenpitonsa taloudellisuuden ja tuottavuuden edelleen parantamiseen kehittämis- ja säästötoimilla seuraavan taloussuunnitelmakauden ja strategisen palvelusuunnitelman yhteydessä.

Liite 2Strateginen palvelusopimus (Lasten kasvatus ja opetus) (kh 13.2.2012)

Lisäksi kaupunginhallitus päätti tehdä kaupunginvaltuustolle 2 miljoonan euron lisämäärärahaesityksen.

Päätös asiassa tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

tiedVarhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta
tpvKorhonen Ari-Pekka


Liitteet:

Vapelk § 11
Liite 1:strateginen palvelusopimus

Vapelk § 24
Liite 2:Strateginen palvelusopimus, 2.2.2012 päivitetty versio

Kh § 86
Liite 1:Strateginen palvelusopimus (lasten kasvatus ja opetus)
Liite 2:Strateginen palvelusopimus (lasten kasvatus ja opetus) (Kh13.2.2012)