Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus4016.01.20121

16411-2008 (20, 011)

Turvallisuussuunnitelman seurantaraportti (Kj)

Tiivistelmä: -

Kh § 40

Hallintolakimies Marjo-Riitta Pihlajamäki 3.1.2012:

 

Turvallisuusasiat ovat jo pitkään sisältyneet maan hallitusohjelmaan. Tavoitteena on saada Suomesta Euroopan turvallisin maa vuoteen 2015 mennessä. Päämäärän toteuttamiseksi kunnat tai laajemmat alueet on velvoitettu laatimaan omat turvallisuussuunnitelmat.

 

Turussa on työskennelty yli kymmenen vuoden ajan suunnitelmallisesti kaupunkilaisten arkiturvallisuuden parantamiseksi. Ensimmäinen turvallisuussuunnitelma laadittiin jo vuonna 2000. Sen valmistelussa oli kaupungin hallintokuntien lisäksi mukana muun muassa poliisin edustus.

 

Turvallisuussuunnitelmaa 2010 - 2012 (Kh 21.6.2010 § 371) valmisteltiin laajan asiantuntijajoukon voimin. Asukkaita kuultiin sekä suoraan että yhdistysten välityksellä. Valmistelusta vastasi poikkihallinnollinen työryhmä, jossa oli kaupungin, poliisin ja aluepelastuksen lisäksi mm. seuraavien tahojen edustus: seurakunta, asukkaat ja yritykset. Lisäksi työhön mukaan kutsutut muut asiantuntijat työstivät tiimei eri osa-alueita. Tällainen työskentely loi hyvän pohjan turvallisuusasioiden uudelle, verkostomaiselle kehittämiselle ja suunnittelulle. Vähenevillä voimavaroilla voidaan saada aikaan jopa aikaisempaa enemmän.

 

Perustetun riskienkartoitustyöryhmän työn lopputuloksena priorisoitiin Turulle tyypilliset uhkat, joista päädyttiin turvallisuussuunnitelmassa seitsemään painopistealueeseen vuosille 2010 - 2012:

 

Erityisryhmien asumisturvallisuuden parantaminen

Ilkivallan, vahingontekojen ja katuväkivallan vähentäminen

Päihdetorjunta

Liikenneturvallisuuden parantaminen

Maahanmuuttajien kotouttaminen

 

Kaupunginhallitukselle tulee toimittaa vuosittain raportti turvallisuussuunnitelman toteutumisesta. Turvallisuussuunnitelman seurantaa ja päivittämistä varten perustettiin turvallisuuden valmistelu- ja koordinaatioryhmä vuoden 2011 alussa. Ryhmä on kehittänyt uuden raportointimallin, jossa seurataan turvallisuussuunnitelmaan sisältyvien toimenpiteiden toteutumista ja verrataan turvallisuuden painopistealueiden kehitystä Turussa muiden suurten kaupunkien kehitykseen. Tällä tavalla saadaan tietoa sekä toimenpiteiden jalkauttamisen onnistumisesta että turvallisuustyön muuttuvista tarpeista suunnitelman päivitystä varten. Myös valmistelu- ja koordinaatioryhmässä on mukana poliisin edustaja.

 

Turvallisuustyön näkökulmasta varsin kattavan koordinaatioryhmän yhteistyöllä on kyetty ratkaisemaan myös monia toiminnan organisointiin liittyviä käytännön ongelmia. On kehitetty muun muassa kaupungin kameravalvontaa ja pelastussuunnitelmien pohjatietoja. Turvallisuusyhteistyö kaupungin hallintokuntien kesken ja poliisiin välillä on tehostanut esimerkiksi Turun katuturvallisuutta, parantanut nuorten turvallisuutta sekä julkisilla paikoilla että kouluissa, edesauttanut maahanmuuttajien kotouttamiseen ja syrjäytymisen ehkäisemiseen tähtääviä käytännön toimia. Samoihin tavoitteisiin tähtäävät monet Turussa vireillä olevat yksittäiset hyvinvointihankkeet.

 

Seurantaraportti 2010 sisältää:

 

1.liikennevaloyhteenvedon, jossa hallintokunnat ja suunnitelmassa vastuutetut tahot esittävät arvionsa toimenpiteiden etenemisestä.

 

2. tilastoindikaattorit, joilla seurataan kaupungissa tapahtunutta kehitystä ja verrataan sitä kuuden suurimman kaupungin kesken

Liite 1 Turun kaupungin turvallisuussuunnitelman 2010 - 2012 seurantakysely =”liikennevaloyhteenveto”

 

Liite 2 Turvallisuussuunnitelman seurantaraportin tilastoindikaattorit

 

 

Yhteenvetoa Turun kaupungin turvallisuustilanteesta raportin valossa:

 

Vastuutahoilta saatujen tietojen mukaan turvallisuussuunnitelmaan sisältyvät toimenpiteet ovat edenneet hyvin. Valtaosa päätetyistä toimenpiteistä on toteutunut osittain tai täysin suunnitelman mukaisesti. Turku pärjää varsin hyvin myös vertailtaessa turvallisuustilannetta muihin suurimpiin kaupunkeihin (nk. kuutoskaupungit).

 

Turvallisuustilanteen seurantatietojen perusteella on tunnistettu myös ajankohtaisia kehittämiskohteita. Turussa on syytä tehostaa toimenpiteitä erityisesti liikenteen turvallisuuteen, maahanmuuttajanuorten kotoutumiseen sekä yleisesti syrjäytymisen ehkäisemiseen.

 

Turvallisuussuunnitelmassa on tällä hetkellä keskitytty erityisesti katuväkivallan vähentämiseen. Turussa on erillisenä hankkeena vireillä myös lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisemistyö. Kaupunginhallitus käsitteli asiaa 21.11.2011 § 543 ja totesi, että työssä jatketaan jo vuosia toiminutta verkostomaista työtapaa ja kehitetään koulutusta, jotta lähisuhde- ja perheväkivaltaan voidaan puuttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

 

Turvallisuussuunnittelun nykytila ja tulevaisuus

 

Turussa on kaupungin hallintokunnissa aktiivista turvallisuussuunnittelua ja turvallisuustoimintaa, on kaupunkitasoista seurantaa ja koordinointia, yhteistyötä muiden viranomaisten ja kolmannen sektorin kanssa.

 

Valtakunnan tasolla Turku on osallistunut suurten kaupunkien turvallisuussuunnittelun kehittämiseen Sisäasiainministeriön johtamassa työryhmässä. Tämä työ jatkuu siinä mielessä, että ministeriö tulee seuraamaan kaupunkien kehitystä.

 

Turvallisuusasioissa on myös kansainvälistä yhteistyötä. Turku osallistuu UBC:n turvallisuuskomission työhön olemalla mukana sen kokouksissa ja Turku on kutsuttu yhdessä Porin kaupungin kanssa mukaan Sisäasiainministeriön hankkeeseen, jossa vaihdetaan hyviä käytäntöjä Sveitsin kanssa jne.

 

Uusia asiaryhmiä turvallisuustyössä voisi olla yritysturvallisuusasioiden mukaan ottaminen ja turvallisuusasioiden kokonaisuuden kehittäminen yhdessä valmiussuunnittelun ja riskienhallinnan kanssa. Parasta turvallisuustyötä on kuntalaisten hyvinvoinnin eteen tehtävä työ, jossa Turulla on erilaisia ohjelmia ja aktiivinen ote.

 

Esitän, että kaupunginhallitus merkitsee raportin ja esittelyn tiedoksi.

Liite 1Turun kaupungin turvallisuussuunnitelman 2010 - 2012 seurantakysely

Liite 2Turvallisuussuunnitelman seurantaraportin tilastoindikaattorit

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä raportin tiedokseen.

PäätösAsia pantiin pöydälle Sarlundin Eklundin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.


Liitteet:

Kh § 40
Liite 1:Turun kaupungin turvallisuussuunnitelman 2010 - 2012 seurantakysely =liikennevaloyhteenveto
Liite 2:Turvallisuussuunnitelman seurantaraportin tilastoindikaattorit