Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunginhallitus | 37 | 16.01.2012 | 12 |
1697-2009 (000, 015, 011, 065)
Turun kaupungin hallinnonjärjestämispäätös 2012 (Kj, Kv)
Tiivistelmä:
Kaupunginhallitus asetti kesäkuussa 2011 ohjausryhmän, jonka tehtävänä oli laatia päätöksenteko- ja johtamisjärjestelmän muuttamista koskeva esitys. Ohjausryhmän laatimat linjaukset tuodaan kaupunginvaltuuston vahvistettavaksi. Vahvistetut linjaukset muodostavat Turun kaupungin hallinnonjärjestämispäätöksen, johon perustuen kaupungin toimintamallin uudistus toteutetaan vuoden 2012 aikana.
Kh § 37
Kaupunginjohtaja Aleksi Randell 11.1.2012:
Valtuustoryhmien väliseen sopimukseen 2009 - 2012 on sisällytetty kirjaus koskien päätöksenteko- ja johtamisjärjestelmän uudelleenarviointia seuraavalle valtuustokaudelle:
”Koko kaupunkia koskevan päätöksenteko- ja johtamisjärjestelmän tarkastelu käynnistetään vuoden 2011 alussa siten, että valtuustokauden aikana päätettävät muutokset voidaan ottaa käyttöön seuraavan valtuustokauden alusta.”
Kaupunginhallitus päätti päätöksenteko- ja johtamisjärjestelmän tarkastelun käynnistämisestä 20.6.2011. Tarkoituksena on arvioida muuttuvan toimintaympäristön valossa kaupungin nykyinen toimintamalli ja kehitystarpeet sekä tehdä ehdotukset uudesta toimintamallista sekä sitä tukevasta johtamis- ja päätöksentekojärjestelmästä. Kaupunginhallitus päätti nimetä hankkeen ohjausryhmäksi puheenjohtajatoimikunnan täydennettynä kaupunginvaltuuston ja -hallituksen varapuheenjohtajilla. Ohjausryhmälle annettiin tehtävä laatia vuoden loppuun mennessä kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle ehdotuksen toimintamallista ja sitä tukevasta päätöksenteko- ja johtamismallista.
Kaupunginhallituksen nimeämä ohjausryhmä aloitti työskentelyn 23.8.2011. Tällöin ohjausryhmä vahvisti asiakokonaisuudet (teemat), joiden puitteissa tarkastelu ja työpajat toteutetaan: poliittinen johtaminen ja kuntalaisten osallistuminen, strategiat ja ohjausjärjestelmät, organisaatio ja ammatillinen johtaminen ja kaupunkikonserni sekä seutu ja sidosryhmät.
Ohjausryhmä tiiviisti syksyn 2011 aikana ja hyväksyi liitteenä olevan loppuraportin 22.12.2011. Ohjausryhmä on ottanut kaupunginjohtajan esittelystä kantaa kaikkiin neljään valittuun asiakokonaisuuteen. Valtuustolle esitetään, että loppuraportin sisältämät linjaukset vahvistetaan valtuustossa ja nämä vahvistetut linjaukset muodostavat Turun kaupungin 2012 hallinnonjärjestämispäätöksen.
Uudistuksen tarkoituksena on arvioida muuttuvan toimintaympäristön valossa kaupungin nykyinen toimintamalli ja kehitystarpeet sekä tehdä ehdotukset uudesta toimintamallista sekä sitä tukevasta johtamis- ja päätöksentekojärjestelmästä. Muodollisesti kyseessä on siis kunnan hallinnon järjestämispäätös.
Kuntalaissa säädellään lakitasoiset reunaehdot kuntien hallinnon muodoille. Hallinnonjärjestämispäätös on hierarkkisesti laista seuraavan tason päätös, jolla valtuusto asettaa päälinjat kaupungin hallinnon muodostamiselle. Hallinnonjärjestämispäätös pannaan täytäntöön ja valmistellaan erillisissä prosesseissa johtosäännöillä, muilla säännöillä ja ohjeilla sekä yksittäisillä päätöksillä. Toimintamallin muutokseen liittyvä prosessi ja muutokset toteutetaan pääosin vuoden 2012 aikana mutta kestänevät osin myös vuoden 2013 puolelle.
Hallinnonjärjestämispäätös sisältää päälinjaukset kustakin edellä mainitusta asiankokonaisuudesta. Ylimmän johdon osalta esitetään, että Turun kaupunki pysyy nykymallissa, jossa kaupunginjohtaja johtaa kuntalain mukaisesti kaupungin taloutta ja hallintoa ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja huolehtii poliittisen prosessin johtamisesta. Kuntalaisten osallisuusjärjestelmien kehittämisen linjaukset ja poliittisen johdon toimintaedellytysten parantamisesta on sisällytetty hallinnonjärjestämispäätökseen. Strategioiden ja ohjausjärjestelmien kehittämisestä esitetään linjattavaksi, että Turussa jatketaan strategisten ohjelmien laatimista ja sopimusohjauksen ja tilaaja-tuottaja- mallien kehittämistä. Vahvistettavien linjausten mukaan ohjelmia ja niiden mittareita pyritään konkretisoimiaan ja valtuuston asemaa strategisessa johtamisessa vahvistetaan. Hallinnonjärjestämispäätöksessä vahvistetaan koko kaupungin organisaation muodostamisen perusteet. Turussa siirrytään nykyisestä sektoreista muodostuvasta strategiseen johtamiseen perustuvasta apulaiskaupunginjohtajamallista toimialamalliin. Kaupunkiin perustetaan viisi toimialaa ja näiden toimintaa tukeva toimielinrakenne. Linjausten mukaan toimialajohtajat ovat kaupunginjohtajan suoria alaisia ja toimialansa toimielinten esittelijöitä. Kaupunginjohtajan varahenkilönä toimii apulaiskaupunginjohtaja. Kaupunkikonsernia koskevia päälinjauksia ovat mm. keskushallinnon uudistaminen ja siirtyminen matriisimaiseen johtamiseen.
Kaupunginvaltuustolle esitetään, että liitteenä olevan loppuraportin linjaukset ja organisaatio- ja toimialarakenne vahvistetaan ja että vahvistetut linjaukset muodostavat Turun kaupungin hallinnonjärjestämispäätöksen, jonka pohjalta kaupunginhallitus toteuttaa toimintamallin uudistuksen. Kyseessä on luonteeltaan periaatepäätös, joka määrittää myöhemmin valtuuston ja muiden toimielinten hyväksyttäväksi tuotavien johto- ja muiden sääntöjen sisältöä.
Liite 1Loppuraportti, Turun kaupungin toimintamallin uudistus 2012
Kaupunginhallituksen ehdotus
Kaupunginvaltuusto päättää vahvistaa liitteenä 1 olevan loppuraportin linjaukset ja että vahvistetut linjaukset muodostavat hallinnonjärjestämispäätöksen, jonka perusteella Turun kaupungin toimintamalli uudistetaan.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Hihnalan seuraavan sisältöinen ehdotus raukesi kannatuksen puuttuessa:
"Valtuusto korostaa, että luottamushenkilöhallinnon yksityiskohtien valmistelu vaatii huolellista harkintaa."
Jakelu
esiKaupunginvaltuusto
Liitteet:
Kh § 37
Liite 1:Loppuraportti, Turun kaupungin toimintamallin uudistus 2012