Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Keskushallinto, talousasiat 
Loppupvm 31.12.2012, Talousjohtaja3419.12.2011 

12602-2011 (064, 065)

Kassajärjestelmän hankinnan keskeyttäminen

 

Hankinta- ja logistiikkakeskus, tuoteryhmäpäällikkö Timo Mykrä 16.12.2011:

 

Turun kaupungin kassajärjestelmän hankintailmoitus julkaistiin HILMA-palvelussa 11.11.2011. Hankinta ylittää kansallisen kynnysarvon ja kilpailutus käytiin avoimella menettelyllä.

 

Hankintalain 61 § todetaan, että tarjouspyyntö on laadittava niin selväksi, että sen perusteella voidaan antaa yhteismitallisia ja keskenään vertailukelpoisia tarjouksia.

 

Kassajärjestelmän tarjouspyynnössä mainitaan, että ”Vertailuhintaan lasketaan mukaan kassan käyttöön liittyvät ohjelmistot, harjoitteluympäristö opetuskäyttöön, laitteisto, liittymät muihin järjestelmiin sekä asennus-, koulutus- käyttöönotto- ja käyttökustannukset.”

 

Myöhemmin tarjouspyynnössä todetaan, että ”Hyvityksillä tarkoitetaan, että hankintayksiköllä jo käytössään olevaa kassaohjelmistoa, palvelinohjelmistoa, varasto-ohjelmistoa, monivarasto-ohjelmistoa, laskutus-ohjelmistoa, integroidun maksupäätteen vaatimaa ohjelmistoa ja kaikkia siihen liittyviä sopimuksia kassajärjestelmän integroidun maksupäätteen toimimiseksi, asiakasrekisteri-ohjelmistoa ja harjoitteluympäristöä opetuskäyttöön ei lasketa mukaan vertailuhintaan. Hyvitys pienentää vertailuhintaa.”

 

Tarjouspyynnössä todetaan, että tarjousten vertailussa käyttökustannukset (kuukausihinta) lasketaan neljälle (4) vuodelle. Tarjottavan sovelluksen kuukausihinta/kassapiste (hinta eur/kassapiste) on pyydetty hintalomakkeella. Samalla lomakkeella on pyydetty hinta neljälle vuodelle (yhteensä eur/ 4 vuotta). Tarjouspyynnössä ei ole kuitenkaan esitetty, millä kassojen lukumäärällä neljän vuoden käyttökustannukset lasketaan.

 

Tarjouspyynnön ristiriitaisten ilmaisujen vuoksi tarjousten vertailua ei voida suorittaa. Osa tarjouspyynnön vertailuperusteista ei ole ilmoitettu niin selvästi, että hankintalain vaatima tarjousten yhteismitallisuus ja vertailukelpoisuus toteutuisi.

 

Tarjouspyynnössä on mainittu, että tilaajalla on perustellusta syystä oikeus keskeyttää hankintamenettely missä vaiheessa tahansa.

 

Kun virheet ovat laadultaan edellä kuvatun kaltaisia, asiassa tulee myös harkittavaksi hankintamenettelyn keskeyttäminen. Hankintalain 73 a §:ssä säädetään hankintamenettelyn keskeyttämisestä. Pykälän 1 momentin mukaan hankintamenettely voidaan keskeyttää todellisesta ja perustellusta syystä. Hankinnan keskeyttäminen tarkoittaa asiallisesti hankintamenettelyn päättämistä hankintaa tekemättä, vaikka hankintayksikön hankintatarve pysyisikin ennallaan. Hankintayksikkö voi päätyä keskeyttämisen jälkeen käynnistämään uuden hankinta-menettelyn, joka on keskeytettyyn hankintamenettelyyn nähden erillinen ja uusi prosessi.

 

Edellä olevan perusteella esitän, että kassajärjestelmän hankintamenettely keskeytettäisiin hankintalakia vastaamattomana.

 

PäätösEdellisen perusteella päätän, että Turun kaupungin kassajärjestelmän kilpailutus keskeytetään ja hankinnasta julkaistaan uusi hankintailmoitus.

Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

 

Jukka Laiho

talousjohtaja

 

Oikaisuohje ja valitusosoitus liitteenä.

 

Mahdollisiin tiedusteluihin vastaa tuoteryhmäpäällikkö Timo Mykrä, puh. 050 559 0452.

Jakelu

aoComputer Program Unit Oy
aoOy Winpos Ab
aoSuomen kassajärjestelmät Oy
tiedKaupunginhallitus
tpvMykrä Timo