SIJOITUSSUUNNITELMA VUODELLE 2012

 

Sijoitusten pääperiaatteet 2012

 

Kaupungin tavoitteena on kaikissa sijoituksissa säilyttää olemassa oleva varallisuus ja tuoton osalta tavoitella kokonaisuuden osalta absoluuttista euromääräistä tuottoa. Näin ollen tuottoa ei verrata pääomamarkkinoilla saatavaan tietyn instrumentin tai indeksin tms. tuottoon. Yksittäisen sijoituksen tuotto voi kuitenkin olla negatiivinen tai positiivinen. Euromääräiset tuottotavoitteet sisältyvät pääosin kaupunginvaltuuston hyväksymään vuoden 2012 talousarvioon.

 

Kaupunki noudattaa sijoitustoiminnassaan hyväksyttyjen sijoitusperiaatteiden mukaisia eettisiä periaatteita sekä vastuullisuuden sijoittamisen periaatteita, jotka ottavat huomioon ympäristön, yhteiskunnan ja hyvään hallintotapaan liittyvät seikat varainhoidossa ja sijoituspäätöksiä tehtäessä.

 

Sijoitustavoitteet 2012

 

Kassavarannon tuotoksi arvioidaan 1,2 milj. euroa, joka edellyttää jonkin verran pitkäaikaista sijoitusosuutta kassavarannon kokonaissijoituksista ja siihen liittyvää riittävää kassavarannon määrää.

 

Vahinkorahaston osalta on talousarvioon merkitty 2,6 milj. euron nettotuottotavoite vuodelle 2012, joka vastaa yli 5 %:n tuottoa vuoden lopun pääomalle ja perustuu arvioidulle myönteiselle kehitykselle pääomamarkkinoilla.

 

Lahjoitusrahastojen osalta ei ole euromääräistä tuottotavoitetta, mutta tavoitteena on positiivinen tuotto, joka mahdollistaa stipendien ja säännöissä mainitun muun tuoton jaon.

Sijoitusten painopistealueita 2012

 

Merkittävä osa kassavarannon sijoituksista pidetään riittävän likviditeetin saavuttamiseksi maksuliiketileillä sekä likvideissä alle vuoden ja alle kahden vuoden pituisissa sijoituksissa. Joukkovelkakirjalainoja, joiden likviditeetti on hyvä ja emissiokoko vähintään miljardi euroa, painotetaan.

 

Lyhyissä (alle vuoden) rahamarkkinasijoituksissa tai joukkovelkakirjalainoissa noudatetaan normaalia sijoitusperiaatteiden mukaista hajauttamista kuitenkin siten, että yritystodistuksissa tai vastaavissa yhden osapuolen osalta rajana on viisi (5) milj. euroa. Tämä rajoitus ei kuitenkaan koske pankkien sijoitustodistuksia, talletuksia tai joukkovelkakirjalainoja. Lyhyitä jvk-lainoja ja sijoitustodistuksia painotetaan sidottuja rahamarkkinatalletuksia enemmän. Yhteen pankkiin voidaan sijoittaa rahoitus- ja sijoitusperiaatteiden osoittama määrä kuitenkin enintään 30 milj. euroa.

 

Kuntarahoituksen debentuuri- ja pääomalainoihin voidaan sijoittaa sijoitusperiaatteiden sallima enimmäismäärä.

 

Pitkissä kassavarannon korkosijoituksissa (yli vuoden) sijoituksissa painotetaan vaihtuvakorkoisia sijoituksia. Markkinatilanteen mukaan sijoitetaan vähäisiä määriä kiinteäkorkoisiin sijoituksiin, minkä tarkoituksena on välttää korkosijoitusten pääomatappioita. Korkotason oletetaan nousevan erityisesti pitkän koron osalta. Edelleen oletetaan, että rahoituskriisin väistyessä valtioiden, pankkien ja yrityslainojen marginaalit tulevat alentumaan. Lisäksi pitkissä kassavarannon korkosijoituksissa pyritään hajauttamaan sijoitukset riittävästi eri osapuolten välillä siten, että sijoitukset rajataan kunkin osapuolen osalta enintään viiteen milj. euroon. Yhteen yritysosapuoleen (ei koske pankkeja) voidaan sijoittaa enintään viisi (5) milj. euroa (alle vuoden/ylivuoden) yritystodistukset huomioiden. Yrityksistä pyritään valitsemaan sellaisia, joiden tulokset ovat nousussa. Lisäksi edellytetään pitkäaikaisten (yli vuoden) sijoitusten osalta, että hankintahetkellä, jos osapuolelle esim. valtiolla, pankilla tai yrityksellä on luottokelpoisuusluokitus, niin se on oltava vähintään esim. BBB- (Standard & Poors) tai vastaava muun luottoluokittajan taso. Euroalueen valtioista pyritään valitsemaan parhaan luottokelpoisuuden omaavia.

 

Kassavarannon sijoitusten ja pitkäaikaisten lainojen korkoriskiä tulee tarkasteltaessa kokonaisuutena. Tarvittaessa tehdään muutoksia korkojakaumiin, joka tukee kaupunkikonsernin suurista investoinneista aiheutuvaa korkoriskin hallintaa.

 

Omien rahastojen osalta korkosijoitukset tukevat kaupungin maksuvalmiutta ja tämä vaikuttaa erityisesti uusien korkosijoitusten valintaa, joiden likviditeettiä ja hyvää luottokelpoisuutta korostetaan.

 

Omien ja lahjoitusrahastojen sijoituksissa on suorien ulkomaisten osakkeiden osuus vielä toistaiseksi enemmän kuin uusien sijoitusperiaatteiden mukaisessa allokaatiossa, mutta näitä myydään vähitellen markkinatilanne huomioiden.

 

Rahastojen hajauttamista toteutetaan esim. lisäämällä rahastojen varojen sijoittamista kansainvälisiin listattuihin ETF:n tai sijoitusrahastoihin kuitenkin kustannukset huomioiden sekä painottamalla ns. uusia sijoituskohteita ja uusia sijoitusvälineitä. Omien rahastojen osalta noudatetaan lisäksi uusien sijoitusten osalta periaatetta, ettei yhteen yritysnimeen (sis. jvk-lainat, osakkeet ym.) sijoiteta hankintahinnaltaan enempää kuin 10 % kunkin rahaston pääomasta. Tämä rajoitus ei koske pankkien liikkeelle laskemia joukkovelkakirjalainoja tai muita vastaavia tuotteita eikä hajautettuja tuotteita esim. sijoitusrahastoja.

 

Seuraavassa taulukossa on kassavarojen sijoitussuunnitelma vuodelle 2012:

 

KASSAVAROJEN SIJOITUKSET KESKIMÄÄRIN (365 kalenteripäivän liukuva keskiarvo)

SUUNNITELMA 2012/ %

 

ALLOKAATIO-TAVOITE VUODEN 2012 LOPUSSA

Pitkät korkosijoitukset (yli vuoden)

 

 

- joukkovelkakirjat

10 – 60

n. 20 – 50 milj. euroa

(yli vuoden pituisia sijoituksia)

- muut pitkät arvopaperit

sis. edell.

sis. edell.

Lyhyet korkosijoitukset

 

 

- talletukset, rahamarkkinainstrumentit, joukkovelkakirjalainat ym.

0 – 100

n. 10 – 30 milj. euroa

Käteinen (maksuliiketileillä, joille maksetaan sopimuksen mukainen korko)

keskimäärin 5 -30 milj. euroa

keskimäärin 5 - 30 milj. euroa

YHTEENSÄ

100 %

 

 

 

Seuraavassa taulukossa on omien rahastojen sijoitussuunnitelma vuodelle 2012:

 

OMIEN JA LAHJOITUSRAHASTOJEN (koonti) RAHASTOJEN SIJOITUKSET KESKIMÄÄRIN (taseen loppusummasta)

SUUNNITELMA 2012/ %

ALLOKAATIOTAVOITE VUODEN 2012 LOPUSSA / %

Pitkät korkosijoitukset (yli vuoden)

 

 

- joukkovelkakirjat

20 – 70

20 – 70

- muut pitkät arvopaperit, korkorahastot

sis. edell.

sis. edell.

Lyhyet korkosijoitukset

 

 

- rahamarkkinainstrumentit ym.(ml. käteinen)

0 – 20

ei tavoitetta

Sijoitusrahastot, ETF:t ja osakesijoitukset

enintään 50

35 – 50

 

YHTEENSÄ

100 %