Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Keskushallinto, päätöksenteon tuki 
Loppupvm 31.12.2012, Johtava kaupunginsihteeri18212.12.2011 

14139-2011 (113)

Kaste-ohjelman alueellisen ohjelmapäällikön valinta

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä ja strategiajohtaja Antti Kirkkola 8.12.2011:

Kaste-ohjelma on sosiaali- ja terveysministeriön lakisääteinen strateginen ohjausväline, jolla uudistetaan sosiaali- ja terveydenhuoltoa. Pääministeri Jyrki Kataisen hallitusohjelmaa toimeenpanevassa Kaste-ohjelmassa määritellään koko ohjelmakauden 2012–2015 kattavat keskeisimmät sosiaali- ja terveyspoliittiset tavoitteet, kehittämistoiminnan ja valvonnan painopisteet sekä niiden toteuttamista tukevat keskeiset uudistus- ja lainsäädäntöhankkeet, ohjeet ja suositukset.Valtioneuvoston on määrä vahvistaa uusi, vuosien 2008–2011 työtä jatkava, vuosille 2012–2015 tarkoitettu ohjelma 26.1.2012.

Kaste-ohjelman toteuttamisesta vastaa kansallinen sosiaali- ja terveydenhuollon neuvottelukunta, jonka puheenjohtajana toimii peruspalveluministeri. Palvelutoimen apulaiskaupunginjohtaja toimii neuvottelukunnan alaisen kansallisen johtoryhmän jäsenenä sekä Kaste-ohjelman Länsi-Suomen alueellisen johtoryhmän puheenjohtajana.

Kaste-ohjelman toimeenpanoon ja hankkeiden rahoittamiseen on käytettävissä 17,5 milj. euroa vuodessa, hallituskaudella yhteensä 70 milj. euroa. Alueellisten johtoryhmien ja alueellisten ohjelmapäälliköiden rooli on nähtävissä tehokkaassa toimeenpanossa sekä keskushallinnon että alueiden vuoropuhelussa oleellisen tärkeänä. Alueellisten johtoryhmien asema on vakiintunut sosiaali- ja terveydenhuollon neuvottelukunnasta ja alueellisista johtoryhmistä annetun valtioneuvoston asetuksen (913/2011) nojalla. Ohjelmapäälliköihin viitataan asetuksen 5 § 4 momentissa, jonka mukaan: ”Alueellisen johtoryhmän työn toimeenpanosta käytännössä vastaavat ja sitä koordinoivat alueella tehtävään nimetyt henkilöt.”

Sosiaali- ja terveysministeriön käsityksen mukaan alueellisten ohjelmapäälliköiden tulisi olla koko ohjelmakauden 2012–2015 kestävässä työsuhteessa siihen kaupunkiin, joka vastaa kunkin alueellisen johtoryhmän hallinnollisista tehtävistä. Lyhyemmät työsuhteet ja siitä väistämättä johtuva epävarmuus eivät edistäisi Kaste-ohjelman pitkäjänteistä toimeenpanoa ja alueellisen johtoryhmän työskentelyä. Tämä näkökulma on hyväksyttävä myös Turun kaupungin kannalta.

Sosiaali- ja terveysministeriö toteaa Turun kaupungille osoittamassaan, 23.8.2011 päivätyssä kirjeessään (STM/82/2011), että ”vuosina 2012–2015 ohjelman toimeenpanon tarvitsemat valtakunnalliset ja alueelliset määrärahat tullaan turvaamaan valtion talousarviosta hankemomentilta 33.03.63 tai 33.60.31 eduskunnan vuosittain päättämän määrärahan puitteissa.” Näin ollen sosiaali- ja terveysministeriö myöntää Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallisen kehittämisohjelman (Kaste) alueellisille johtoryhmille toimintamäärärahaa myös tulevan hallituskauden aikana.

Länsi-Suomen alueelliselle johtoryhmälle on vuonna 2011 myönnetty 120 000 euroa (vuonna 2010 110 000 euroa, vuonna 2009 90 000 euroa). Määräraha on tarkoitettu käytettäväksi vuoden 2011 loppuun mennessä. Sama vuosittainen määrärahakäytäntö jatkuu ed. mainitun sosiaali- ja terveysministeriön viestin mukaisesti myös tulevalla kaudella. Alueellisen johtoryhmän toimintamääräraha maksetaan täysimääräisesti (100 %) toteutuneita kuluja vastaan. Näin ollen Turun kaupunki saa Kaste-ohjelmasta syntyneet kulut 100-prosenttisesti takaisin.

Kyseistä määrärahaa on aikaisempina vuosina saanut käyttää johtoryhmien jäsenten matka- ja kokouskuluihin, alueellisten ja valtakunnallisten tilaisuuksien järjestämiseen ja niihin osallistumiseen, johtoryhmien ohjelmapäälliköiden palkkauskustannuksiin, ohjelmapäälliköiden koulutuskustannuksiin, jotka liittyvät kiinteästi ohjelmapäälliköiden ammatilliseen kehittymiseen kansallisen kehittämisohjelman alueellisessa toimeenpanossa, ohjelmapäälliköiden käyttöön tulevien henkilökohtaisten työvälineiden kuten tietokoneen ja matkapuhelimen hankintaan ja käyttökustannuksiin sekä työtiloista aiheutuviin kustannuksiin. Määrärahaa voidaan käyttää myös Kaste-ohjelmaan liittyvään tiedottamistoimintaan, kuten tiedotustilaisuuksien järjestämiseen sekä tiedotteiden ja esitteiden painatuskuluihin. Alueellisen johtoryhmän määrärahan käyttötapoihin ei ole odotettavissa muutoksia.

Turussa ohjelmapäällikön tehtäväkohtainen palkka on ollut 3 800 euroa/kk (Johtava kaupunginsihteeri 21.3.2011, § 33, diaarinro 606-2011). Kaikilla muilla Kaste-alueilla (hallinnolliset isäntäorganisaatiot Oulu, Kuopio, Espoo, Tampere) ohjelmapäällikön tehtäväkohtainen palkka on ollut sosiaali- ja terveysministeriön suosituksen mukainen 4 000 euroa/kk.

Kauden 2012–2015 ohjelmapäälliköistä on jo olemassa palkkauspäätös Espoossa, Oulussa ja Tampereella suositetulla tehtäväkohtaisella palkalla (+ kokemuslisät), Kuopiossa työsopimusta ei ole vielä tehty (8.12.2011 tilanne), mutta palkkauslupa on jo olemassa. Kaikissa kaupungeissa tehtävässä jatkavat siinä päättyvällä kaudella ohjelmapäällikön työtä tehneet henkilöt.

Turun kaupungin toimintaperiaatteisiin kuuluu sama palkka samasta työtehtävästä. Kaste-ohjelmapäälliköiden työ- ja tehtäväkuvat ovat identtiset kaikilla viidellä alueella. Päättyvän ohjelmakauden alussa ministeriöllä ei ollut olemassa virallista palkkasuositusta, jonka vuoksi palkkaeroa on syntynyt alueiden kesken. Tehtävän vaativuuden ja yhtenäisyyden vuoksi myös palkkataso on tarpeen yhtenäistää uuden ohjelmakauden alkaessa alueiden ja niiden ohjelmapäälliköiden kesken.

Esitämme, että Kaste-ohjelman alueelliseksi ohjelmapäälliköksi valitaan filosofian maisteri Mikko Pakarinen 1.1.2012–31.12.2015 väliseksi ajaksi edellyttäen, että hänelle myönnetään vastaavaksi ajaksi palkatonta työvapaata strategia ja viestintä -vastuualueen erityisasiantuntijan toimesta. Tehtäväkohtaiseksi palkaksi määritellään 4 000 euroa/kk + kokemuslisät. Pakarinen on toiminut helmikuusta 2009 alkaen vastaavassa tehtävässä keskushallinnon päätöksenteon tuki -vastuualueella. Hän on antanut suostumuksensa Kaste-ohjelmapäällikön toimeen. Määräaikaisuuden perusteena on projektiluontoinen työ. Työsopimus on irtisanottavissa KVTES:n ja työsopimuslain irtisanomissäännöksien mukaisesti, mikäli STM ei tue Kaste-ohjelmaa.

Va. johtava kaupunginsihteeri Tuomas Heikkinen:

PäätösPäätin ottaa esityksen mukaisesti Kaste-ohjelman alueelliseksi ohjelmapäälliköksi suostumuksensa mukaisesti filosofian maisteri Mikko Pakarisen 1.1.2012 - 31.12.2015 edellyttäen, että hänelle myönnetään vastaavaksi ajaksi palkatonta työvapaata strategia ja viestintä -vastuualueen erityisasiantuntijan toimesta. Ohjelmapäällikön tehtäväkohtaiseksi palkaksi määritellään 4 000 euroa/kk + kokemuslisät.

Määräaikaisuuden perusteena on projektiluontoinen työ. Työsopimus on irtisanottavissa KVTES:n ja työsopimuslain irtisanomissäännöksien mukaisesti, mikäli STM ei tue Kaste-ohjelmaa.

 

Tuomas Heikkinen

va. johtava kaupunginsihteeri

Oikaisuvaatimusohjeet liitteenä

Jakelu

tiedKaupunginhallitus
tiedKeskushallinto, henkilöstöasiat
tiedKeskushallinto, strategia ja viestintä
tiedKeskushallinto, talouspalvelukeskus, palkanlaskenta muut
tiedKirkkola Antti
tiedKyttä Maija
aoPakarinen Mikko