Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Turun Seudun Kehittämiskeskus 
Loppupvm 30.6.2013, Elinkeinojohtaja/sarja 105708.12.2011 

12666-2011 (065, 002)

Turun kaupunkiseudun rakennemuutosalueiden arviointityö

Turun kaupunkiseudun rakennemalli 2035 -työtä täydentävässä Kaupungin rakennemuutosalueet -hankkeessa paneudutaan kaupunkiseudun ytimen toimintaan ja ominaisuuksiin vaikuttaviin tekijöihin mm. yritys- ja elinkeinoelämän näkökulmasta.

Turun kaupunkiseudun ydinalueella on useita sijainniltaan keskeisiä työpaikka-alueita, joilla on seudun elinkeinoelämän kannalta erityinen merkitys ja jotka ovat selvästi rakennemuutoksen kourissa. Alueiden kaupalliset toiminnat ovat siirtyneet tai siirtymässä uusien kaupan keskittymien yhteyteen, ja teollinen toiminta hiipunut tai kasvun myötä siirtynyt kiinteistörakenteeltaan väljemmille, uusille alueille.

Kaupunkiseudun kehittämisen näkökulmasta on tärkeää, että alueilla myös jatkossa säilyy työpaikkoja ja palvelutoimintoja. Työpaikka-alueiden rakennemuutoksen tulee myös tapahtua hallitusti niin, että muutosprosessi ei johda työpaikkojen menettämiseen.

Turun kaupunkiseudun rakennemuutosalueet -hankkeen on tarkoitus tuottaa perusselvitys, joka palvelee ydinalueen sisäisten rakennemuutosalueiden kaupunkisuunnittelua, kaavoitusta sekä elinkeinoelämän ohjausta. Hanke jakautuu kolmeen osaan:

a)   Varsinais-Suomen liiton ja alueen kuntien omana työnä tehtävät alueiden kehitystä kuvaavat paikkatietoanalyysit (asuminen, työpaikat, rakentaminen, työmatkat)

b)   Konsulttitoimeksiantona tehtävä alueiden kiinteistö- ja elinkeinotaloudellinen analyysi

c)   Arkkitehtuurin opiskelijoiden harjoitustyönä/opinnäytetyönä laadittava alueiden kaupunkikuvallinen analyysi ja ideointi

Turun Seudun Kehittämiskeskus pyysi 9.11.2011 tarjoukset alueiden kiinteistö- ja elinkeinotaloudellisesta analyysistä seuraavilta tahoilta: Catella Property Oy, FCG Planeko Oy, Komissio Oy, Pöyry Finland Oy, Ramboll Finland Oy ja Realprojekti Oy. 

Tarjouspyynnön mukaisesti konsultin tulee selvittää osa-alueittain alueiden kiinteistötaloudellinen merkitys ja siinä odotettavissa olevat muutokset sekä merkitys kaupan ja muun elinkeinotalouden näkökulmasta seuraavien indikaattoreiden avulla:

·        kiinteistökehitys: vuokrat/kiinteistöhinnat

·        alueen yritysten liikevaihto, verokertymä.

·        toimialat ja niiden muutokset / klusteroituminen

·        liikevaihdon, kannattavuuden kehitys

Konsultin tulee laatia arvio alueiden vahvuuksista, riskeistä, vetovoimaisuudesta elinkeinoelämän näkökulmasta sekä poistuvien/korvautuvien toimintojen tilalle soveltuvien uusien toimintojen kehityspolusta.

Tarjoukset pyydettiin perjantaihin 25.11.2011 klo 15 mennessä. Määräaikaan mennessä tarjouksen jättivät Realprojekti Oy, Ramboll Oy ja Catella Property Oy.

Tarjouspyynnön mukaisesti saadut tarjoukset arvioitiin

·        hinnan, painoarvoltaan 40 %,

·        työohjelman (tarjoukseen liitetyn työsuunnitelman sisältö; vastaavuus tilaajan työohjelmaan nähden, huomioiden aikataulutuksen, vaiheistuksen sekä toteutustavan) painoarvoltaan 30 % ja

·        referenssien (selvitystyöhön osallistuvien henkilöiden referenssit vastaavista alueiden kiinteistö- ja elinkeinotaloudellisista selvityksistä), painoarvoltaan 30 %, mukaan.

Tarjousvertailun kokonaistaloudellisesti edullisimmaksi todettiin tarjouspyynnön mukaisen pisteytyksen jälkeen Realprojekti Oy. Realprojekti Oy:n tarjous oli hinnaltaan halvin ja sen esittämä työohjelma ja työryhmä referensseiltään katsottiin esitettyyn tehtävään sopivaksi.

PäätösPäätin, että Turun kaupunkiseudun kiinteistö ja aluetaloudellisen analyysin toteuttajaksi valitaan Realprojekti Oy tarjouspyynnön ja tarjouksen mukaisin ehdoin. Analyysin kustannukset ovat enintään 21 400 euroa.

Mahdolliset tiedustelut päätöksestä osoitetaan kaavoitustoimenjohtaja Markku Toivoselle puh. 050 558 9220, markku.toivonen(a)turku.fi.

Seppo Torikka

teollisuusasiamies

vs. elinkeinojohtajan varamiehenä

 

Liite               oikaisuvaatimusohje

Jakelu

aoCatella Property Oy
aoRamboll Finland Oy
aoRealprojekti Oy
tiedKaupunginhallitus
tiedRevisiotoimisto
tiedKaijalainen-Tommila Hannele
tiedMahlavirta Virpi
tiedPelkola Paula
tiedRandell Aleksi