Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus62112.12.20111

14093-2011 (002)

Meritekniikan tutkimusyhteistyösopimusten hyväksyminen (Kj)

Tiivistelmä:

Salassa pidettävä viranomaisen toiminnan julkisuudesta annetun lain 24 §:n 1. momentin 17 ja 20 kohtien perusteella. Osana Lounaisrannikon meriteollisuuden innovaatioalustaa Turkuun perustetaan meritekniikan tutkimusryhmä, jonka fyysisiä, teknisiä ja toiminnallisia puitteita koskevat tutkimusyhteistyösopimukset toiminnan käynnistymisvuodelle 2012 Aalto-yliopiston, Turun yliopiston ja Turun Ammattikorkeakoulun kanssa esitetään hyväksyttäviksi.

Kh § 621

Yhteiskuntasuhteiden päällikkö Esa Tuomisto 2.12.2011:

Lounaisrannikolle perustettava meriteollisuuden innovaatioalusta on esitelty valmistelusta vastanneen MERIDIEM.-hankkeen esittelyn muodossa kaupunginhallitukselle iltakouluasiana 7.11.2011 § 514. Innovaatioalusta -kokonaisuus on kaupunginhallituksen päätettävänä tässä kokouksessa omana asiakohtanaan.

Innovaatioalustan olennaisin toiminnallinen osa ovat lounaisrannikon kaupunkeihin perustettavat tutkimusryhmät. Niiden perustamisesta kukin kaupunki vastaa itsenäisesti ja ne toteutetaan erillisin tutkimusyhteistyösopimuksin korkeakoulukohtaisesti.

Turun osalta tutkimusyhteistyösopimukset on tarkoitus solmia käynnistysvaiheessa vuodeksi 2012 Aalto-yliopiston, Turun yliopiston ja Turun Ammattikorkeakoulun kanssa. Käynnistysvuonna kertyneet kokemukset arvioidaan, ja tämän perusteella tehdään esitys toiminnan ja sopimusten jatkamisesta.

Sopimusrakenne on avoin. Mikäli muut yliopistot ja korkeakoulut osoittavat kiinnostusta tulla mukaan Turun tutkimusryhmiin omalla ryhmällään ja omalla sopimuksellaan, tämä on täysin mahdollista. Lisäksi kussakin sopimuksessa on mahdollistettu sekä muiden julkisyhteisöjen (esimerkiksi kuntien) että yritysten liittyminen kaupungin ja korkeakoulun rinnalle sopimuskumppaniksi. Sekä sopimusrakenteen täydentäminen että sopimuksiin liittyminen tapahtuvat luonnollisesti erillisten neuvotteluprosessien kautta.

Tutkimusyhteistyösopimuksilla luodaan fyysiset, tekniset ja toiminnalliset puitteet tutkimusryhmien toiminnalle. Varsinainen tutkimustoiminta on kunkin korkeakoulun ja yliopiston vastattavana, ja se konkretisoituu tutkimushankkeissa, joissa osapuolina ovat yleisimmin yliopistot, korkeakoulut ja yritykset.

Sopimusluonnokset Aalto-yliopiston, Turun yliopiston ja Turun ammattikorkeakoulun kanssa ovat liitemateriaalina.

Meritekniikan tutkimusyhteistyösopimukset muodostavat uudentyyppisen kaupungin ja korkeakoulujen yhteistyömallin. Turussa ja lounaisrannikolla valmisteltu laajempi alueellinen innovaatioalusta ja kaupunkikohtaiset tutkimusryhmät ovat herättäneet jo valmisteluvaiheessa suurta kiinnostusta valtionhallinnossa ja muissa kaupungeissa. Suomen mittakaavassa kyseessä on pilotti, uusi toteutustapa, joka periaatteessa on mahdollista siirtää myös muille alueille, tieteenaloille ja muita toimialoja palvelemaan.

Sopimuspohjaisen toimintamallin etuja ovat nopealiikkeisyys ja joustavuus. Sillä kyetään varsin nopeasti reagoimaan elinkeinoelämän tarvitseman tutkimuksen ja osaamisen kehittymisen muutoksiin ja uusiin tarpeisiin. Kun eri korkeakoulujen ja eri alojen tutkijoita saadaan vuorovaikutukseen samaan yhteisöön, on lupa odottaa uusia merkittäviä avauksia myös eri tieteen- ja tutkimusalojen rajapinnoilla, sekä jo lähtökohtaisesti suurempaa vaikuttavuutta kuin esimerkiksi yksittäisten tieteenalakohtaisten lahjoitusprofessuurien perustamisella voidaan saavuttaa.

Yhtenä viitteellisenä esimerkkinä toiminnan vaikuttavuuden odotusarvoista voidaan käyttää Kotkassa toimivan Merikotka tutkimusyksikön toimintaa, joka keskittyy Suomenlahden meriliikenteen tutkimukseen fokusalueina turvallisuus, logistiikka ja ympäristö. Kotkan kaupungin vuotuisella 600.000Euron perusrahoituksella Merikotka on kehittynyt 6 vuodessa 40 tutkijan yhteisöksi, jonka tutkimushankesalkun yhteenlaskettu arvo on tällä hetkellä noin 2.5 MEur/vuosi. Merikotkan tutkijayhteisö muodostuu Aalto yliopiston professuurista, Turun yliopiston professuurista ja Helsingin yliopiston professuurista. Kotkan esimerkki on suuntaa-antava, mutta siitä ei luonnollisesti ole suoraan johdettavissa tulostavoitteita nyt perustettavalle Turun tutkimusyhteisölle.

Turun kaupungille nyt päätettävänä olevien kolmen sopimuksen kustannusvaikutus vuonna 2012 on yhteensä 350.000 euroa, johon sisältyy arvioitu vuokrakustannus tutkimusryhmien toimitilasta. Rahoitus sisältyy kaupunginvaltuuston 28.11.2011 § 216 hyväksymään Turun kaupungin vuoden 2012 talousarvioon.

Kaupunginhallitukselle esitetään meritekniikan tutkimusyhteistyösopimusten hyväksymistä.

Liite 1Tutkimusyhteistyösopimus (Aalto-yliopisto)

Liite 2Tutkimusyhteistyösopimus (Turun yliopisto)

Liite 3Tutkimusyhteistyösopimus (Turun ammattikorkeakoulu)

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että liitteinä 1-3 olevat tutkimussopimukset hyväksytään,

että kaupunginjohtaja oikeutetaan tekemään sopimuksiin tarvittaessa vähäisiä muutoksia ja

että tämä päätös pannaan täytäntöön odottamatta sen lainvoimaisuutta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedRandell Aleksi


Liitteet:

Kh § 621
Liite 1:Tutkimusyhteistyösopimus (Aalto-yliopisto)
Liite 2:Tutkimusyhteistyösopimus (Turun yliopisto)
Liite 3:Tutkimusyhteistyösopimus (Turun ammattikorkeakoulu)