Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunginhallitus | 589 | 12.12.2011 | 10 |
6992-2010 (002, 042, 016)
EVIVA-hankkeen tilannekatsaus (Pj)
Tiivistelmä:
Kaupunginhallituksen tiedoksi merkittäväksi esitetään kaupungin kulttuuri-, liikunta- ja nuorisotoimen yhteisen poikkihallinnollisen EVIVA -hankkeen tilannekatsaus.
Kh § 589
Kulttuurijohtaja Minna Sartes 7.12.2011:
Turun kaupungin kulttuuri-, liikunta- ja nuorisolautakuntien puheenjohtajiston ja ao. hallintokuntien viranhaltijoiden yhdessä käynnistämä ”EVIVA 2011–2015” -hanke, jonka tavoitteena on ennaltaehkäisevien vapaa-aikapalvelujen merkittävä lisääminen, sai vuoden 2011 talousarvioon 500.000 euron määrärahan. Kaupunginhallitus hyväksyi 31.1.2011 EVIVA-hankesuunnitelman ja päätti oikeuttaa palvelutoimen apulaiskaupunginjohtajan asettamaan hankkeen (asettamispäätös 24.2.2011 § 14). Hankkeen ohjausryhmänä toimii kaupungin hyvinvoinnin edistämisen johtoryhmä, jonka puheenjohtajana toimii palvelusektorin apulaiskaupunginjohtaja.
EVIVA vastaa osaltaan Turun kaupungin Asukkaiden hyvinvointiohjelmassa, ryhmien välisessä sopimuksessa ja Turku-sopimuksessa vahvasti esille nostettuun teemaan Ennaltaehkäisyllä hyvinvointia. Sekä kansallisesti että paikallisesti Turussa on väestötutkimuksissa todettu sosio-ekonomisten ryhmien välinen hyvinvointi- ja terveyserojen kasvu. Tukemalla passiivisten kaupunkilaisen siirtymistä aktiivisempaan elämäntapaan sekä lisäämällä osallisuuden ja yhteisöllisyyden tunnetta saavutetaan yksilötasolla merkittävä ennaltaehkäisevä hyvinvointivaikutus ja pitkällä aikavälillä myös kustannussäästöjä sosiaali- ja terveysmenoissa.
EVIVAn tavoitteena on nostaa aktiivisesti vapaa-aikaansa viettävien kaupunkilaisten lukumäärää vuosien 2011-2015 aikana 10.000 hengellä. Tavoitteena on merkittävällä tavalla kehittää vapaa-aikapalvelujen sisältöjä sekä rakenteita yhteistyössä muiden ennaltaehkäisevää työtä tekevien hallintokuntien kanssa poikkihallinnollisesti sekä tiiviissä yhteistyössä kolmannen sektorin kanssa. Tavoitteena on myös luoda käytännöt sille, millaisilla päätöksillä ja toimintaperiaatteilla EVIVAssa syntyneet hyvät käytännöt siirretään hallintokuntien jokapäiväiseksi toiminnaksi.
EVIVA-hankkeessa kehitetään ikäkaaren mukaisia alueellisia palveluita. Palvelujen kehittämisessä käytetään osallistavia toimintamenetelmiä, joka tarkoittaa alueelle jalkautumista, asukkaiden kanssa keskustelua ja osallistavan suunnittelun toteuttamista eli uudenlaista palvelumuotoilua. Viestintää kehitetään palvelemaan paremmin alue- ja kohderyhmänäkökulmia, ja kaikkien toimijoiden osaamista ja asennetta vahvistetaan kouluttamalla, kannustamalla ja palkitsemalla.
Konkreettisemmin EVIVA -tulokset näkyvät uusien, vapaa-ajallaan aktiivisten asukkaiden määrän kasvuna, palvelualueiden välisten hyvinvointierojen kaventumisena sekä yhteisöllisyyden kasvamisena asuinalueilla.
Hankkeen nykyvaihe
Kesän ja syksyn aikana EVIVA on suorittanut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) toteuttaman Alueellisen terveys- ja hyvinvointitutkimuksen (ATH-2010) tulosten, Tilastokeskuksen kaupunginosakohtaisten tietojen ja muun tutkimusaineiston analysoinnin ja tulkinnan Turun suuralueille. Turku on THL:n kansallinen pilottikaupunki ATH-tutkimuksessa ja käytössä on ollut yli 4000 kaupunkilaisen vastaukset edellä mainitun analysointityön pohjana. Analyysin perusteella Turun yhdeksälle palvelualueelle on laadittu hyvinvointiprofiilit ja vapaa-ajan aktiivisuuden määritelmät. Työn tuloksena on laaja ja ainutlaatuinen lähtötilanteen analyysi, jolla voidaan samalla pilotoida ja kehittää koko kaupungin poikkihallinnollista hyvinvoinnin analyysia, seurantaa, raportointia sekä ennakointia. Analyysi osana EVIVA-hanketta antaa Turulle kansallisesti ja kansainvälisesti merkittävän mahdollisuuden seurata laajaa hyvinvointi-interventiota ja sen vaikuttavuutta.
Analyysin pohjalta EVIVA on luonut vapaa-ajan aktiivisuuden seurantamittarit ja raportointimallit, joista edelleen kehitetään malli koko kaupungin hyvinvoinnin seurantaan. Lisäksi EVIVAssa on alettu valmistella poikkihallinnollista toimintamallia vapaa-ajan palvelujen järjestämiseksi sekä kohderyhmien ja toimintamallien tunnistamiseksi.
ATH-kyselyn tulokset koskevat vain aikuisväestöä ja jotta lapsista ja nuorista saadaan vastaavat tiedot vapaa-ajan aktiivisuuden osalta, kartoitetaan marraskuun aikana ensimmäisellä pilottialueella Runosmäki-Raunistulan alueella koululaisten (3., 6. ja 9 lk) vapaa-ajan viettotottumuksiaan ja niiden yhteyttä koettuun hyvinvointiin ja terveyteen sekä heidän kokemuksiaan ja toiveitaan vapaa-aikaan liittyen. Kysely toteutetaan yhteistyössä Turun yliopiston Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskuksen kanssa heidän kehittämänsä Nuoret luupin alla -mallin mukaisesti.
Kokonaisuudessaan EVIVA-hanke etenee vaiheittain ja lähtökohtana on ensisijaisesti aluekohtainen toiminnan kehittäminen lähtien pilottialueesta ja laajentuen seuraavissa vaiheissa alueittain, mutta myös palvelu- ja ikäryhmäkohtainen lähestymistapa otetaan tarkasteluun niiden palveluiden osalta, joissa on jo olemassa kehittämiskelpoisia kaupunkitasoisia vapaa-ajan palveluita.
Vapaa-ajan aktiivisuudeltaan keskitasoa passiivisemmista Turun suuralueista on väestötietoanalyysin perusteella valittu pilottialueeksi Runosmäki-Raunistulan suuralue, jonka osalta on määritelty tarkemmin kohderyhmät väestötasolla sekä kartoitettu kaupungin tarjoamat palvelut ja keskeiset toimijat alueella. Seuraavaksi valitaan pilottialueen kohderyhmät, joita varten yhteistyössä kaupungin toimijoiden ja järjestöjen kesken suunnitellaan uusia aktivoivia palvelumalleja. Suunnittelussa otetaan huomioon marras-joulukuun aikana yhteistyössä Turun ammattikorkeakoulun kestävän kehityksen koulutusohjelman opiskelijoiden kanssa haastattelemalla selvitettävät asukkaiden omat ajatukset aktiivisen vapaa-ajan kehittämiseksi.
Varsinainen asukkaisiin kohdistuva toiminta käynnistetään vuoden 2012 alkupuolella. Sitä toteuttavat yhteistyössä kaupungin omat toimijat ja järjestöt. Seuraavat alueet tulevat EVIVAn toiminnan piiriin vuoden 2012 syksyllä.
Varaslähtönä vuoden 2012 toimintaan aloitetaan jo tämän vuoden marraskuussa OKM:n kotouttamisohjelman rahoittamana Monikulttuurinen IP-kerho-hanke, joka toteutetaan yhdessä Tampereen kaupungin kanssa. Hankkeen puitteissa paikalliset urheiluseurat järjestävät koulujen yhteydessä liikunnallisia kerhoja maahanmuuttajavaltaisilla alueilla. Turussa tavoitteena on liikuttaa viikoittain noin 1 000 lasta kerhotoiminnan avulla. Hankkeen tarkoituksena on hyödyntää ja kehittää kaupungin, koulujen ja seurojen yhteistyömahdollisuuksia maahanmuuttajalasten ja nuorten liikuttamisessa. Hankkeen myötä on mahdollisuus rakentaa, vahvistaa ja innovoida koulujen ja urheiluseurojen jokapäiväistä yhteistyötä. Toiminnan ydinideana on saada lapset innostumaan liikunnallisesta elämäntavasta sekä saada maahanmuuttajataustan ja kantaväestön lapset vuorovaikutukselliseen toimintaan. Toiminnan käynnistämisessä on käytetty hyväksi EVIVA-hankkeen tekemiä taustaselvityksiä sekä hyvinvointiprofiileja ja yhteistyöseurat ovat sitoutuneet toteuttamaan EVIVAn toimintakriteerejä.
Arviointi ja seuranta
EVIVAn toimintaa arvioidaan ja seurataan puolivuosittaisten toimintaraporttien sekä kahden vuoden välein koottavien vaikuttavuusraporttien avulla.
Toimintaraportti koostuu yhtenäisen mallin mukaisesti laadittavista osaprojektien raporteista. Toimintaraportti sisältää suunnitelman mukaan edellisen kuuden kuukauden kävijämääräraportin ja kävijäprofiilin, talouden toteuman, osallistujien tyytyväisyyskyselyjen tulokset, toimijoiden palautteen sekä koosteen osaprojektien prosessikuvauksista. Ensimmäinen toimintaraportti ehdotetaan toimitettavaksi hyvinvoinnin edistämisen johtoryhmälle ja palvelutoimen apulaiskaupunginjohtajalle kesäkuussa 2012.
Vaikuttavuusraportti toimitetaan hyvinvointiohjelman osana kaupunginvaltuustolle ja se sisältää koosteen edeltävän kahden vuoden toiminnasta sekä soveltuvin osin ATH- ja Nuoret Luupin Alla – tutkimusten väestötasoiset tulokset. Raportti koostetaan kahden vuoden välein, jolloin on mahdollista käyttää hyväksi tulevien vuosien ATH ja Luuppi -tutkimusten tuloksia. Syksyllä 2011 koostettuja ATH-tutkimukseen pohjautuvia tietoja vapaa-ajan aktiivisuudesta ja hyvinvoinnista käytetään tulevien vaikuttavuusarviointien lähtöarvoina.
Vaikuttavuusraportti mittaa hankkeelle asetettujen pitkän aikavälin hyötytavoitteiden toteutumista:
Poikkihallinnollisen yhteistyön ja alueellisen yhteisöllisyyden arviointimalli kehitetään kevään 2012 aikana. Samoin vuoden 2012 aikana luodaan käytännöt sille, millaisilla päätöksillä ja toimintaperiaatteilla EVIVAssa syntyneet hyvät käytännöt siirretään hallintokuntien jokapäiväiseksi toiminnaksi. Tässä erityisen laajassa, vaativassa ja ainutlaatuisessa poikkihallinnollisessa työssä hyvinvoinnin edistämisen johtoryhmä on olennaisessa asemassa.
Hankeen loppuraportti laaditaan vuoden 2016 aikana. Loppuraportissa arvioidaan koko hankkeen toiminta, tulokset vaikuttavuus sekä tarkoituksenmukaiset jatkotoimenpiteet.
Oheismateriaali 1EVIVA-hankkeen vuoden 2012 toimintasuunnitelma
Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä:
EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä EVIVA-hankkeen tilannekatsauksen tiedoksi.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Jakelu
tiedKulttuurilautakunta
tiedLiikuntalautakunta
tiedNuorisolautakunta