Rakennusvalvonnan johtosääntö

 

1 §                Toimiala

 

Rakennuslautakunta toimii maankäyttö- ja rakennuslaissa tarkoitettuna rakennusvalvontaviranomaisena ja huolehtii rakentamisen ohjauksen ja valvonnan järjestämisestä Turun kaupungin alueella.

 

Rakennuslautakunnan apuna toimii ympäristö- ja kaavoitusviraston rakennusvalvontatoimisto, kuten jäljempänä 6 §:ssä on määrätty.

 

2 §                Lautakunnan kokoonpano

 

Lautakunnassa on kolmetoista ( 13 ) kaupunginvaltuuston toimikaudekseen valitsemaa jäsentä ja yhtä monta henkilökohtaista varajäsentä

 

Lautakunnan sihteerinä toimii rakennuslakimies tai tämän estyneenä ollessa muu lautakunnan nimeämä rakennusvalvontatoimiston viranhaltija.

 

3 §                Esittely

 

Lautakunnan esittelijöinä toimivat rakennustarkastaja ja rakennuslakimies sekä heidän varahenkilönsä toimintasäännössä tarkemmin määritellyissä asioissa.

 

4 §                Toimivalta

 

Sen lisäksi, mitä muutoin on määrätty lautakunnan päätettäväksi, lautakunnan tehtävänä on, ellei toimivaltaa ole annettu muulle viranomaiselle:

 

1. huolehtia rakentamisen valvonnan ja ohjauksen asianmukaisesta järjestämisestä sekä siitä, että suunnittelijoiden ja rakentajien käytettävissä on yleismääräysten täydennyksenä paikallisia ohjeita,

2. hyväksyä toimintasääntö, jolla lautakunta voi siirtää toimivaltaansa ympäristö- ja kaavoitusviraston viranhaltijoille,

3. toimia maankäyttö- ja rakennuslain 167 §:n 2 momentissa tarkoitettuna viranomaisena,

4. ratkaista maankäyttö- ja rakennuslain 137 §:n 1 momentin mukaisten rakennusluvan erityisten edellytysten olemassaolo suunnittelutarvealueella,

5. käyttää ratkaisuvaltaa maankäyttö- ja rakennuslain 128 §:n mukaisissa maisematyöluvissa lukuun ottamatta puiden kaatamista,

6. huolehtia lautakunnan toimialaan kuuluvien kaupungille suoritettavien maksujen ja kaupungille tulevien lunastusten maksuunpanosta,

7. suorittaa muut toimialaansa kuuluvat kaupunginhallituksen sille määräämät tehtävät,

8. toimia kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta annetun lain 15 §:n mukaisena kunnan valvontaviranomaisena sekä

9. ratkaista asemakaava-alueella maankäyttö- ja rakennuslain 161a §:n 2 momentin mukaisesti ojan tekemistä sekä ojan suojapenkereen tai pumppuaseman sijoittamista toisen alueelle koskevat asiat.

 

5 §                Asiakirjojen allekirjoitus

 

Lautakunnan päätöksen perusteella tehtävät sopimukset, sitoumukset ja muut asiakirjat allekirjoittaa rakennustarkastaja tai rakennuslakimies.

 

6 §                Rakennusvalvontatoimisto

 

Rakentamisen neuvonnasta ja valvonnasta huolehtii viranhaltijaorganisaationa ympäristö- ja kaavoitusviraston rakennusvalvontatoimisto, joka myös valmistelee ja panee täytäntöön rakennuslautakunnan päätökset.

 

Hallinto- ja talousasioissa rakennusvalvontatoimisto on ympäristö- ja kaavoituslautakunnan alainen.

 

7 §                Rakennusvalvontatoimiston johto

 

Rakennusvalvontatoimistoa johtaa ja valvoo rakennustarkastaja, jonka tehtävistä määrätään tarkemmin toimintasäännöissä. Rakennustarkastaja on maankäyttö- ja rakennuslakiin perustuvissa tehtävissään rakennuslautakunnan alainen.

 

Rakennustarkastajan estyneenä ollessa hoitaa hänen tehtäviään rakennustarkastusinsinööri tai toimintasäännöissä mainittu muu rakennusvalvontatoimiston viranhaltija.

 

Rakennustarkastajan kelpoisuusvaatimuksena on tehtävään soveltuva ylempi rakennusalan korkeakoulututkinto sekä riittävä kokemus rakennussuunnitteluun ja rakennustyön suoritukseen liittyvistä tehtävistä.

 

Rakennustarkastajan ottaa kaupunginhallitus rakennuslautakuntaa kuultuaan.

 

8 §                Rakennusvalvontatoimiston muu henkilökunta

 

Rakennusvalvontatoimiston muun henkilökunnan valinnasta, kelpoisuusvaatimuksista sekä tehtävistä määrätään ympäristö- ja kaavoituslautakunnan johtosäännössä taikka toimintasäännöissä.

 

9 §                Rakennustyön keskeyttäminen

 

Maankäyttö- ja rakennuslain 180 §:n mukainen rakennustyön keskeyttämisoikeus on rakennustarkastajan lisäksi sillä rakennusvalvontatoimiston viranhaltijalla, jonka valvonnassa rakennustyö kulloinkin on.

 

10 §              Rakennusvalvontatoimiston henkilökunnan sivutoimet

 

Sen lisäksi, mitä henkilökunnan sivutoimista muualla on määrätty, on noudatettava tämän pykälän säännöksiä.

 

Rakennusvalvontatoimiston henkilökunta ei saa laatia piirustuksia tai muita suunnitelmia Turun kaupungissa toteutettavia rakennusvalvonnan alaisia rakennustoimenpiteitä varten eikä toimia sellaisten yhteydessä asiamiehenä eikä myöskään olla jäsenenä tai asiantuntijana kaupungin alueella toteutettavia rakennustoimenpiteitä varten asetettavissa palkintolautakunnissa, rakennustoimikunnissa tai muissa vastaavissa toimielimissä. Tämä ei kuitenkaan koske kunnallisia luottamuselimiä, joiden jäsenten esteellisyydestä säädetään kuntalaissa.

 

Toimiston henkilökunta ei myöskään saa olla vastuullisena yhtiömiehenä avoimessa tai kommandiittiyhtiössä eikä osakeyhtiön tai osuuskunnan hallituksen jäsenenä taikka muussa johtavassa tai vastuullisessa tehtävässä tai siihen rinnastettavassa asemassa sellaisessa elinkeinotoiminnassa, joka käsittää 2 momentissa tarkoitettujen piirustusten tai suunnitelmien laatimista taikka rakennusalan töiden suorittamista Turun kaupungin alueella tahi jossa valmistetaan tai myydään rakennusalan tarvikkeita.

 

Jos toimiston henkilökuntaan kuuluvan hallintolain 28§:ssä. tarkoitettu läheinen harjoittaa tässä pykälässä tarkoitettua elinkeinotoimintaa tai on vastaavassa asemassa tai tehtävässä kuin edellä 3. momentissa on sanottu henkilökunnan osalta, viranhaltijan tai työntekijän on viipymättä ilmoitettava asiasta lautakunnalle.

 

Lautakunta voi erityisestä syystä yksittäistapauksessa myöntää poikkeuksen tässä pykälässä olevasta kiellosta.

 

11 §              Kaupunkikuvaneuvottelukunta

 

Kaupunkikuvaneuvottelukunta avustaa asiantuntijaelimenä rakennuslautakuntaa ja ympäristö- ja kaavoitusvirastoa kaupunkikuvallisissa asioissa.

 

Kaupunkikuvaneuvottelukunnan nimeää kaupunginhallitus.

 

12 §              Muiden hallintokuntien osallistuminen rakennusvalvontatehtäviin

 

Hormikatselmusten ja väestönsuojakatselmusten suorittamisesta vastaa Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos.

 

13 §              Taloushallinnon tehtävien hoito

 

Rakennuslautakunnan taloushallinnon palvelukeskuksena on teknisten palvelujen talous- ja hallintokeskus Turun kaupungin talouspalvelukeskus.

 

14 §              Voimaantulo

 

Tämä johtosääntö tulee voimaan 1.1.2012.

 

Tällä johtosäännöllä kumotaan kaupunginvaltuuston 18.12.2000 20.12.2004 hyväksymä ja 8.12.2003 3.10.2005 muuttama rakennuslautakunnan rakennusvalvonnan johtosääntö kuitenkin siten, että kaupunginvaltuuston 6.3.1978 hyväksymät rakennuslautakunnan johtosääntö ja rakennusvalvontatoimiston johtosääntö jäävät voimaan johtosäännöissä mainittujen virkojen kelpoisuusvaatimuksien osalta siihen saakka kunnes asiasta on toisin päätetty.