Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Turun Seudun Kehittämiskeskus 
Loppupvm 30.6.2013, Elinkeinojohtaja/sarja 105518.11.2011 

13226-2011 (065)

Osallistuminen Energia- ja ympäristöosaamisen kehittäminen pk-yrityksissä -hankkeeseen

Turun seudun yrityspalvelukeskus Potkurin toimintaan sisältyy oppilaitosten kanssa tehdyllä yhteistyösopimuksella Yritysten koulutuspalvelut -toiminta. Yhteistyösopimuksessa on sovittu, että verkostomaisen toiminnan edistämiseksi kehitetään vuosittain oppilaitosyhteistyössä yhteinen nk. keihäänkärkituote, joka toteutukset myös tehdään yhteistyössä. Vuonna 2010 yhteiseksi keihäänkärkituotteeksi päätettiin energia- ja ympäristöosaamisen kehittäminen pk-yrityksissä.

Kehittämistyö on lähtenyt liikkeelle ennakoidusta tarpeesta vastata tulevaisuuden osaamishaasteisiin. Energia- ja ympäristöosaamisen tarve nähdään jatkossa yhtenä merkittävänä kehittämiskohteena pk-yrityksissä. Osaamisen kehittäminen nojautuu myös uuteen Varsinais-Suomen ilmasto- ja energiastrategiaan 2020, jossa tavoitteena on osaava ja kilpailukykyinen Varsinais-Suomi.

Osaamisen kehittäminen kuuluu kokonaisuutena pk-yritysten kokonaisvaltaisempaan pk-yritysten energia- ja ympäristöasioiden kehittämiseen Varsinais-Suomessa, johon sisältyy

·        energia-asiamiesten palkkaaminen yrityspalvelukeskuksiin

·        ELY-keskusten tuotteistetun asiantuntijapalvelun Ecostartin saaminen käyttöön myös Varsinais-Suomessa

·        pk-yritysten energia- ja ympäristöosaamisen kehittäminen

Koulutusten kohderyhmänä on Varsinais-Suomen, erityisesti Turun seudun, pk-yritysten henkilöstö eri toimialoilla:

·        työntekijät: lyhytkoulutus, perustieto

·        avainhenkilöt (eko-/energiatukihenkilöt yrityksissä): energia- ja ympäristöasioita pidemmälle hallitsevalle kattavampi koulutuskokonaisuus

·        yrittäjät / yrityksen johto: kokonaisvaltainen liiketoiminnan kokonaisuuden huomioiva koulutus

Oppilaitos- ja sidosryhmäyhteistyössä on suunniteltu perustoimintamalli. Sen pohjalta laaditaan 14 eri aiheisesta moduulista rakentuva koulutuskokonaisuus yhteistyössä Turun ammattikorkeakoulun Tekniikka, ympäristö ja talous -tulosalueen, Turun ammattikorkeakoulun eGreenNet -hankkeen, Turun ammatti-instituutin aikuiskoulutuksen, Turun Aikuiskoulutuskeskuksen, Turun seudun yrityspalvelukeskus Potkurin, seudullisten kehittämiskeskusten energia-asiamiesten (EETU) ja Valonian kanssa. Työnjako perustuu eri tahojen osaamisvahvuuksiin eri aihealueista.

Moduulien pohjalta yrityksissä toteutettavien koulutusten rahoitus on tarkoitus toteuttaa käytössä olevien koulutusten rahoitusmahdollisuuksien pohjalta.

Mallin mukaan on tarkoitus yhdistää energia- ja ympäristöasioiden ohjausta, neuvontaa, koulutusta ja asiantuntijapalvelua linkittämällä mm. ELY-keskusten EcoStart –asiantuntijapalvelu (ei vielä käytössä Varsinais-Suomen alueella) mukaan kehittämiskokonaisuuteen.

KOKO-rahoitusta käytetään kolmen koulutusmoduulin rakentamiseen ja sekä niihin liittyvien info- ja viestintäpalvelujen tuottamiseen. Aihekokonaisuudet liittyvät ympäristölainsäädäntöön, toimialakohtaisiin energia- ja ympäristöratkaisuihin sekä energia- ja ympäristöriskien hallintaan ja niiden sisällöstä vastaa Turun ammatti-instituutin aikuiskoulutus. Nämä kolme aihekokonaisuutta jäävät muiden käytettävissä olevien hankerahoitusmahdollisuuksien ulkopuolelle. Muissa kokoisuuksissa tehdään yhteistyötä Valonian  ja oppilaitosten olemassa olevien hankkeiden kanssa.

Kokonaisuuden koordinoinnista vastaa oppilaitosten Yritysten koulutuspalvelut yhteyspäällikkö Potkurissa. KOKO-rahoitetun osuuden hallinnoinnista vastaa Turun ammatti-instituutti, aikuiskoulutus.

Koulutusmoduulien suunnittelukustannukset ovat yhteensä 12.600 €, jossa suunnitelman mukaiset rahoitusosuudet ovat KOKO- 2700 €, EETU-hanke 900 €, 10-hanke 3600 €, Rullaa-hanke 900 €, YPK-toimintaraha 900 €, HSE-hanke 1800 € ja TuAMK-hankkeet 1800 €.

PäätösPäätin, että koulutusmoduulin laadinnasta aiheutuvat kustannukset 2 700 euroa maksetaan Turun Seudun Kehittämiskeskuksen kustannuspaikalta12006.

 

Niko Kyynäräinen

vs. elinkeinojohtaja

Jakelu

tiedKaupunginhallitus
tiedRevisiotoimisto
tiedKaijalainen-Tommila Hannele
tiedMahlavirta Virpi
tiedPelkola Paula
tiedRandell Aleksi