FRAME-säätiön säännöt

 

1 § Säätiön nimi ja kotipaikka

 

Säätiön nimi on FRAME-säätiö ja sen kotipaikka on Helsinki.

 

2 § Tarkoitus

 

Säätiön tarkoituksena on suomalaisen visuaalisen taiteen aseman vahvistaminen ja kansainvälisen yhteistyön edistäminen sekä vuorovaikutuksen lisääminen suomalaisten ja kansainvälisten visuaalisen taiteen alan ammattilaisten ja instituutioiden välillä.

 

3 § Tarkoituksen toteuttaminen

 

Tarkoituksensa toteuttamiseksi säätiö:

- tukee ja hallinnoi yksin tai yhteistyössä muiden tahojen kanssa visuaalisen taiteen kansainvälistä yhteistyötä mm. niillä määrärahoilla, jotka opetus- ja kulttuuriministeriö tai muu ministeriö tai taho säätiölle myöntää,

- tukee visuaalisen taiteen vientiä,

- tukee taiteilijoiden kansainvälistymistä,

- toimii alan tiedotuskeskuksena sekä kokoaa, tallentaa, taltioi ja jakaa tietoa visuaalisen taiteen eri aloilta,

- tukee suomalaisten toimijoiden osallistumista kansainväliseen yhteistyöhön,

- tukee ulkomaille ja kotimaahan suuntautuvaa residenssitoimintaa,

- edistää kansainvälistä vuorovaikutusta järjestämällä asiantuntijavierailuja, alan seminaareja ja muita tapahtumia sekä

- tukee visuaalisen taiteen kannalta merkittävien ajankohtaisten kansainvälisten käytäntöjen ja ilmiöiden sekä kehityssuuntien esille tuloa Suomessa.

 

4 § Peruspääoma

 

Säätiön peruspääoma on 80 000 euroa.

 

Säätiöllä on oikeus ottaa vastaan lahjoituksia, testamentteja ja avustuksia ja muullakin säätiölain sallimalla tavalla hankkia varoja ja oikeuksia sekä tehdä sitoumuksia tarkoituksensa toteuttamiseksi.

 

5 § Säätiön toimielimet

 

Säätiön toimieliminä ovat hallitus ja valtuuskunta.

 

Valtuuskunnan ja hallituksen kokouksista on laadittava pöytäkirja, johon on merkittävä läsnä olevat toimielimen jäsenet, tehdyt päätökset ja tapahtuneet äänestykset. Pöytäkirjan allekirjoittavat kokouksen puheenjohtaja ja vähintään yksi kokouksessa siihen valittu jäsen sekä tarkistaa kaksi kokouksessa siihen valittua jäsentä.

 

6 § Säätiön valtuuskunnan kokoonpano ja toimikausi

 

Säätiön valtuuskuntaan kuuluu kolmetoista (13) perustajien kolmivuotiseksi toimikaudeksi kerrallaan valitsemaa jäsentä.

 

Perustajista Espoon, Helsingin, Lahden, Oulun, Tampereen, Turun ja Vantaan kaupungit, Suomen taideakatemia - Finlands konstakademi, Stiftelsen Pro Artibus ja Suomen Taideyhdistys ry nimeävät kukin valtuuskuntaan yhden jäsenen. Perustajista Suomen Taiteilijaseura ry nimeää kolme jäsentä.

 

Edellä mainittujen perustajien tulee kolmivuosittain ennen huhtikuun 1. päivää ilmoittaa säätiölle nimeämänsä jäsenet. Jos nimeämisilmoitukset laiminlyödään, suorittaa valinnan valtuuskunta.

 

Nimettyjen jäsenten toimikausi alkaa nimeämisvuonna pidettävän valtuuskunnan varsinaisen kokouksen päättyessä ja päättyy kolmen vuoden kuluttua pidettävän valtuuskunnan varsinaisen kokouksen päättyessä.

 

Jos valtuuskunnan jäsenen paikka vapautuu kesken hänen toimikautensa, nimetään hänen jäljellä olevaksi toimikaudekseen uusi jäsen noudattamalla edellä säädettyä menettelytapaa.

 

Valtuuskunta valitsee keskuudestaan valtuuskunnan toimikaudeksi puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan.

 

7 § Valtuuskunnan tehtävät

 

Valtuuskunnan tehtävänä on:

- ylläpitää, luoda ja kehittää säätiön toiminnan tarkoitusta tukevia yhteiskuntasuhteita,

- antaa säätiön hallitukselle lausuntoja säätiön toiminnan kehittämistä koskevissa laajakantoisissa ja periaatteellisesti tärkeissä asioissa sekä

- suorittaa sääntöjen 9 §:ssä mainitut tehtävät.

 

8 § Valtuuskunnan koolle kutsuminen ja päätösvaltaisuus

 

Valtuuskunta kokoontuu varsinaiseen kokoukseensa puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessa varapuheenjohtajan kutsusta kerran vuodessa. Ylimääräinen kokous voidaan pitää säätiön hallituksen pyynnöstä tai kun vähintään puolet valtuuskunnan jäsenistä sitä pyytää ilmoittamansa asian käsittelemistä varten.

 

Kutsu valtuuskunnan kokoukseen on toimitettava kaikille jäsenille vähintään seitsemän (7) päivää ennen kokousta joko kirjeitse tai sähköpostilla.

 

Valtuuskunta on päätösvaltainen, kun kokouksessa on saapuvilla enemmän kuin puolet valtuuskunnan jäsenistä puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan lukien.

 

Asiat ratkaistaan yksinkertaisella ääntenenemmistöllä, jollei näistä säännöistä tai säätiölain säännöksistä muuta johdu. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

 

9 § Valtuuskunnan varsinainen kokous

 

Valtuuskunnan varsinaisessa kokouksessa, joka pidetään vuosittain huhtikuussa:

1) esitellään hallituksen toimintakertomus ja säätiön tilinpäätös edelliseltä tilikaudelta,

2) esitellään kuluvan ja seuraavan vuoden toimintasuunnitelma,

3)esitetään katsaus säätiön toiminnan kannalta keskeisiin visuaalisen taiteen kansainvälisiin tapahtumiin ja muihin toimintaympäristöön merkittävästi vaikuttaviin seikkoihin,

4) todetaan kolmivuosittain valtuuskunnan jäseniksi nimetyt ja suoritetaan tarvittaessa valtuuskunnan jäsenten vaali sekä

5) käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.

 

10 § Säätiön hallituksen kokoonpano ja toimikausi

 

Säätiön hallitukseen kuuluu vähintään viisi (5) ja enintään seitsemän (7) kolmivuotiseksi toimikaudeksi opetus- ja kulttuuriministeriön valitsemaa varsinaista jäsentä. Jäsenillä tulee olla hyvä perehtyneisyys säätiön toimialaan. Hallituksen jäsen voidaan valita enintään kahdeksi peräkkäiseksi toimikaudeksi.

 

Hallitus valitsee keskuudestaan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan toimikaudekseen.

 

11 § Hallituksen tehtävät

 

Hallitus edustaa säätiötä ja huolehtii säätiön toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä sekä päättää säätiön säännöistä ja muista toiminnan, hallinnon ja taloudenhoidon kannalta tarpeellisista sisäisistä säännöistä.

 

Hallitus kokoontuu varsinaiseen kokoukseen vuosittain maaliskuun loppuun mennessä.

 

Kokouksen tehtävänä on:

1) valita säätiölle tarpeelliset toimihenkilöt sekä päättää heidän työsopimuksistaan,

2) päättää säätiön henkilöstön työsopimusten yleisistä perusteista ja työehtosopimusten soveltamisesta,

3) hyväksyä vuosittain säätiön toimintakertomus ja tilinpäätös edelliseltä tilikaudelta,

4) päättää vuosittain säätiön talousarviosta sekä toimintasuunnitelmasta,

5) huolehtia valtuuskunnan kokouksessa esillä olevien asioiden valmistelusta,

6) valita säätiölle tilintarkastaja ja varatilintarkastaja sekä

7) päättää lahjoitus ja testamenttivarojen vastaanottamisesta.

 

Hallitus voi asettaa säätiön toiminnan tarkoitusta edistämään kansainvälisen neuvoa antavan toimikunnan (Advisory Board).

 

Hallitus voi tarvittaessa käyttää asiantuntijoita säätiön sääntöjen mukaisten tehtävien hoitamiseen.

 

Henkilökunta toimii hallituksen valvonnan alaisena. Johtava toimihenkilö nimetään enintään viideksi vuodeksi kerrallaan. Johtava toimihenkilö voidaan erityisestä syystä nimittää toiseksi toimikaudeksi.

 

Hallituksen vahvistamassa työjärjestyksessä määrätään tarkemmin toimihenkilöiden kelpoisuusvaatimuksista, nimikkeistä, tehtävistä ja toimivallasta.

 

12 § Hallituksen koolle kutsuminen ja päätösvaltaisuus

 

Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessa varapuheenjohtajan kutsusta.

 

Kutsu kokoukseen on toimitettava kaikille jäsenille vähintään viisi (5) päivää ennen kokousta kirjeitse tai sähköpostilla.

 

Hallitus on päätösvaltainen, kun saapuvilla on enemmän kuin puolet hallituksen jäsenistä puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan lukien.

 

Asiat ratkaistaan yksinkertaisella ääntenenemmistöllä, jollei näistä säännöistä tai säätiölain säännöksistä muuta johdu.

 

Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

 

13 § Säätiön nimen kirjoittaminen

 

Säätiön nimen kirjoittavat hallituksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja yhdessä tai toinen heistä yhdessä hallituksen muun jäsenen, sihteerin tai hallituksen siihen oikeuttaman säätiön toimihenkilön kanssa.

 

14 § Tilikausi

 

Säätiön tilikausi on kalenterivuosi.

 

Tilinpäätös ja toimintakertomus edelliseltä vuodelta on tehtävä helmikuun loppuun mennessä. Tilinpäätöksen allekirjoittavat hallituksen jäsenet ja johtava toimihenkilö. Tilintarkastajan tulee antaa kirjallinen tarkastuskertomuksensa lausuntoineen säätiön hallitukselle viimeistään kaksi viikkoa ennen hallituksen varsinaista kokousta.

 

15 § Palkkiot

 

Valtuuskunnan jäsenille korvataan heidän matkakulunsa valtion matkustussäännön mukaisesti.

 

Hallituksen jäsenille voidaan maksaa palkkiota. Opetus- ja kulttuuriministeriö hyväksyy palkkioperusteet.

 

16 § Vuosiselvitysten ja ilmoitusten tekeminen Patentti- ja rekisterihallitukselle

 

Oikeaksi todistetut jäljennökset tuloslaskelmasta ja taseesta liitteineen, tase-erittelyistä sekä toiminta- ja tilintarkastuskertomuksista on kuuden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä toimitettava patentti- ja rekisterihallitukselle.

 

Hallituksen jäsenen ja nimenkirjoittajien vaihtumisesta on viivytyksettä tehtävä ilmoitus patentti- ja rekisterihallituksen säätiörekisteriin.

 

17 § Sääntöjen muuttaminen ja säätiön lakkauttaminen

 

Säätiön sääntöjä voidaan muuttaa, mikäli vähintään 2/3 hallituksen kaikista jäsenistä sitä kannattaa. Sääntömuutokselle on saatava opetus- ja kulttuuriministeriön lausunto, minkä jälkeen sille on saatava patentti- ja rekisterihallituksen vahvistus.

 

Päätös säätiön lakkauttamisesta tehdään samassa järjestyksessä.

 

Jos säätiö lakkautetaan, käytetään säätiön varat hallituksen määräämään säätiön tarkoitusperiä lähellä olevaan tarkoitukseen.