Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus52007.11.20119

10713-2010 (033, 444, 5124)

Osallisena Suomessa -Turun hankkeen vuoden 2011 toiminnan raportointi (Pj)

Tiivistelmä:

Sisäasiainministeriö käynnisti osana maahanmuuttajien kotouttamislainsäädännön uudistamista Osallisena Suomessa -kokeiluhankkeen ja hyväksyi Osallisena Suomessa -Turun hankkeen yhdeksi kymmenestä kokeiluhankkeesta. Ministeriön asettamina tavoitteina on kehittää uusia kotoutumiskoulutuksen toimintamalleja, luoda ja kokeilla vaihtoehtoisia ja joustavia tapoja maahanmuuttajien koulutuksen järjestämiseksi sekä kehittää koulutuksen sisältöjä ja alkuvaiheen ohjausta ja neuvontaa erilaisille maahanmuuttajaryhmille. Kaupunginhallitukselle esitetään vuoden 2011 toiminnan raportoinnin merkitsemistä tiedoksi.

Kh § 520

Projektikoordinaattori Elina Mäntylä 2.11.2011:

 

Kotouttamislainsäädännön uudistus ja Osallisena Suomessa -hanke

Sisäasiainministeriö käynnisti kuluvan vuoden alkaessa maahanmuuttajien kotouttamislainsäädännön uudistamisen yhteydessä Osallisena Suomessa – kokeiluhankkeen. (Laki kotoutumisen edistämisestä 1386/2010). Kaupunginhallitus päätti 8.11.2011 § 585 jättää hankehakemuksen kokeiluun ja Sisäasiainministeriö hyväksyi 1.2.2011 Turun hankkeen mukaan kokeiluun yhtenä kymmenestä eri puolilla maata käynnistetyistä hankkeista. Hankkeen rahoittajia ovat sisäasiainministeriö (SM), työ- ja elinkeinoministeriö (TEM), opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM), Suomen Kulttuurirahasto, Svenska Kulturfonden sekä Suomen Kuntaliitto. Hankkeen käytännön toteuttajia ovat kunnat tai useampi kunta yhdessä muiden kuntien ja/tai Työvoima- ja Elinkeinotoimiston kanssa.

 

Ministeriön asettamana tavoitteena on kehittää kokeilujen avulla uusia kotoutumiskoulutuksen toimintamalleja sovellettaviksi valtakunnallisesti hankkeen päätyttyä 30.6.2013. Kokeilussa luodaan ja kokeillaan vaihtoehtoisia ja joustavia tapoja maahanmuuttajien koulutuksen järjestämiseksi sekä kehitetään koulutuksen sisältöjä ja alkuvaiheen ohjausta ja neuvontaa erilaisille maahanmuuttajaryhmille.

 

Nykyiseen maahanmuuttajakoulutukseen liittyviä ongelmia

Kotoutumiskoulutusten sisällössä ja järjestämisessä ei nykymuotoisena oteta riittävästi huomioon maahanmuuttajien erilaisia taustoja kuten luku- ja kirjoitustaidottomuus, oppimisvaikeuksista kärsivät, kotiäidit, heikon koulutustaustan omaavat ja erityistukea tarvitsevat. Lisäksi maahanmuuttajat voivat joutua odottamaan koulutuksen alkua pitkäänkin maahantulon jälkeen. Koulutukset eivät aina etene riittävän johdonmukaisesti, jotta maahanmuuttaja saavuttaisi riittävän kielitaidon ja työllistyisi. Myös koulutusten seurannan ja arvioinnin osalta on kehitettävää. Maahanmuuttajien kotoutumiskoulutus toteutetaan pääosin Työ- ja elinkeinoministeriön rahoituksella työvoimapoliittisena aikuiskoulutuksena eikä koulutus näin ollen ole ollut kaikkien maahanmuuttajaryhmien, kuten kotiäitien, käytettävissä. Työvoimapoliittisen kotoutumiskoulutuksen nykyinen hankintakäytäntö ei tuota koulutuksille riittävää jatkuvuutta ja pitkäjänteisyyttä. Työvoimapoliittisen aikuiskoulutuksen lisäksi järjestetään koulutusta Opetus – ja kulttuuriministeriön valtionosuuksilla vapaan sivistystyön oppilaitoksissa kuten kansanopistoissa. Rahoitusta ohjaa siten kaksi eri ministeriötä.

 

Turun kaupungin Osallisena Suomessa -hanke

Osallisena Suomessa Turun hanke on yksi kymmenestä kokeiluun hyväksytystä hankkeesta. Turun hankkeen arvioitu kokonaisrahoitus ajalla 1.2.2011 – 30.6.2013 on noin 875 000 euroa, josta osa on työ- ja elinkeinoministeriön Varsinais-Suomen ELY-keskukselle työvoimapoliittiseen kotoutumiskoulutukseen osoitettua määrärahaa. Lisäksi kuntien on toivottu sisällyttävän hankkeeseen omaa panostaan. Turun oma panostus sisältää mm. pedagogisen koordinaattorin rekrytoinnin, koto-ohjaajien työpanosta sekä työtiloja ja – välineitä. Vuodelle 2011 myönnetyn määrärahan kokonaismäärä on 345.000 euroa.

 

Hankkeen asiakaskohderyminä ovat 15–25-vuotiaat nuoret ja erityistä tukea tarvitsevat maahanmuuttajat (esim. kotiäidit, pitkään työmarkkinoilta poissa olleet, ilman ammatillista koulusta olevat). Osa asiakkaista kuuluu kunnan, osa työ- ja elinkeinotoimiston vastuualueeseen.

 

Turun hankkeen kaksi päätavoitetta ovat:

·kotoutumiskoulutuksen järjestämisen selkiyttäminen yhteistyössä Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kanssa (hankintaprosessi ja rahoituskanavat) ja

·maahanmuuttajien kotouttamisen asiakasprosessin kehittäminen yhteistyössä TE-toimiston ja oppilaitosten kanssa.

 

Hankkeen yleisinä tavoitteina ovat lisäksi:

·asiakaslähtöisyyden ja koulutuksen vaikuttavuuden lisääminen

·lainsäädännöllisten muutostarpeiden esille nostaminen

·kotouttamiskoulutuksen järjestämisen kustannustehokkuuden parantaminen

·kotouttamiskoulutuksen ja hankintaprosessin mallin valtakunnallistaminen.

 

Hankkeelle on perustettu ohjausryhmä. Hankkeessa toimii kaksi työntekijää.

 

Hankkeen toiminta vuonna 2011

Hankkeessa on kuluvan vuoden aikana käynnistetty useita hankkeen tavoitteita edistäviä toimenpiteitä:

·Turun kaupunki ja ELY-keskus ovat yhteistyössä kilpailuttaneet uudenlaista koulutussisältöä hyödyntäen työvoimapoliittisia kotoutumiskoulutuksia. 15–25 –vuotiaille primääriluku- ja kirjoitustaidottomille nuorille (12 henkilöä) on aloitettu 10 kuukauden pituinen koulutus ja lisäksi on alkanut 17–25 –vuotiaiden sekundääriluku- ja kirjoitustaidottomien koulutus 12 henkilölle. Toinen 12 henkilön ryhmä aloittaa vuodenvaihteessa.

·Työrajoitteisille tai muuten syrjäytymisvaarassa oleville maahanmuuttajille tarkoitetusta koulutuksesta ei saatu yhtään hyväksyttävää tarjousta, joten suorahankintaprosessi 12-15 hengen koulutukseksi on meneillään.

·Kaupungin vastuulla oleville kotiäideille (äitiys-, vanhempain- tai kotihoidontuella oleville) on meneillään osa-aikainen suomen kielen koulutus. Koulutukseen osallistuu yhteensä 60 kotiäitiä, 15 kotiäitiä neljässä eri ryhmässä.

·Kotoutumista tukevien palvelujen kuten Suomi tutuksi – palvelujen kehittäminen ja toteuttaminen on alkanut yhteistyössä kulttuuriasiainkeskuksen kanssa. Palveluihin osallistuu vuoden 2011 aikana noin 300-400 maahanmuuttajaa.

·Suomen kielen opettajille (20 opettajaa) suunnattu täydennyskoulutus alkaa vuodenvaihteessa.

·Asiakasprosessin kehittämiseen kuuluvaa ns. ohjauspysäkki-toimintaa kehitetään loppuvuoden ajan otettavaksi käyttöön vuoden 2012 alussa.

 

Hankkeen toimintasuunnitelma vuodelle 2012

·Hankerahoituksen toteutuessa suunnitellusti, tullaan vuonna 2012 hankkeessa sekä jatkamaan jo aloitettujen koulutusten ja muiden kotoutumista edistävien toimenpiteiden toteuttamista että kehittämään toimintoja edelleen.

·Yhteishankintamenettelyä ELY-keskuksen kanssa kehitetään ja toteutetaan uusi kilpailutus.

·Kotoutumista tukevat palvelut, mm. Suomi tutuksi – palvelut, jatkuvat koko vuoden.

·Asiakasprosesseja pyritään kehittämään monin eri tavoin. Tähän liittyen muun muassa. ns. Ohjauspysäkki – toimintaa sovelletaan käytännössä ja selvitetään minkälainen koulutuskalenteri voidaan ottaa käyttöön.

·Suomen kielen opettajille (noin 10 henkilölle) järjestetään uudenlaista täydennyskoulutusta.

·Maahanmuuttajajärjestöjen kanssa rakennetaan uusia palveluja.

·Lainsäädäntötarpeita, palautetta, keinoja selvittää koulutusten vaikuttavuutta ja kustannustehokkuutta, selvitetään koko vuoden ajan.

 

Hankkeen toiminta- ja taloussuunnitelma vuodelle 2012 toimitetaan sisäasiainministeriöön 4.11.2011. Päätös vuoden 2012 rahoituksesta tulee joulu-tammikuussa.

Oheismateriaali 1Osallisena Suomessa -Turun hanke

Oheismateriaali 2Pedagoginen kehittäminen

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä:

EhdotusKaupunginhallitus merkitsee tiedoksi edellä esitetyn Osallisena Suomessa -Turun hankkeen vuoden 2011 toiminnan raportoinnin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedMäntylä Elina