Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus43526.09.201111

10795-2011 (015, 001)

Romanityön kehittämissuunnitelma (Pj)

Tiivistelmä: -

Kh § 435

Korkeakouluharjoittelija Miinukka Tuominen 28.8.2011 ja va. kaupunginsihteeri Outi Kari-Granfors 19.9.2011:

Suomen ensimmäinen romanipoliittinen ohjelma perustuu pääministeri Matti Vanhasen romaniasiain neuvottelukunnalle antamaan toimeksiantoon valmistella muistio romanien elinolojen kehittämisestä Suomessa. Työryhmä luovutti esityksensä romanipoliittiseksi ohjelmaksi sosiaali- ja terveysministeriölle 25.11.2009.

Ohjelman yleisenä tavoitteena on edistää romanien osallisuutta ja yhdenvertaisuutta elämän eri osa-alueilla valtavirtaistamalla yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden edistäminen osaksi yhteiskunnan toimintoja. Ohjelman visio on, että vuonna 2017 Suomi on edelläkävijä romaniväestön yhdenvertaisuuden ja osallisuuden edistämisessä Euroopassa.

Valtakunnallisen ohjelman lähtökohtana on, että nykyinen lainsäädäntö ja palvelujärjestelmä luovat hyvän pohjan romaniväestön yhdenvertaisuuden edistämiselle. Lisäksi kaikilla viranomaistasoilla tarvitaan erityistoimenpiteitä romaniväestön osallisuuden ja tosiasiallisen yhdenvertaisuuden toteutumiseksi. Ohjelman periaatteena on myös romaniväestön oman toimijuuden ja toimintakyvyn vahvistaminen romaniväestön omia vahvuuksia hyödyntäen.

Painopistealueet ovat romanilasten ja -nuorten osallistuminen varhaiskasvatukseen ja koulutukseen, aikuisen romaniväestön ammatillinen koulutus ja sijoittuminen työmarkkinoille, romaniväestön yhdenvertainen kohtelu ja palveluihin pääsy, romanikielen ja -kulttuurin kehittäminen, romaniväestön yhdenvertaisuus ja syrjinnän ehkäisy sekä romanipolitiikan kehittäminen ja romaniväestön osallistumisen vahvistaminen

Käytännössä yhdenvertaisuus ja osallisuus toteutuvat arjessa ja paikallisella tasolla, minkä vuoksi kuntien rooli nähdään korostuneena yhdenvertaisuuden edistämisessä. Romanipoliittisessa ohjelmassa esitetään valtion talousarvioon liitettäväksi erityisavustus kunnille ohjelmassa esitettyjen, romaniväestön yhdenvertaisuutta edistävien ja peruspalveluja täydentävien toimintakäytäntöjen kehittämiseksi.

Turussa kaupunginhallituksen 26.1.2004 § 64 asettama työryhmä laati romanityön kehittämissuunnitelman 6.10.2005. Työryhmän raportissa kartoitettiin romaniväestön käyttämiä palveluita ja esitettiin kehittämisehdotukset toimenpidekokonaisuuksittain.

Turun kaupungin romanityön kehittämissuunnitelma kattaa valtakunnalliset kehittämisehdotukset hyvin. Kehittämissuunnitelma käsittelee romanilasten päivähoidon ja esiopetuksen tukemista ja suunnitelmassa on panostettu myös perusopetukseen, toiseen asteen koulutukseen ja oppisopimuskoulutukseen. Ikäkaarimalliin perustuen Turun kehittämissuunnitelmassa on otettu huomioon romaniaikuisten työvoimapalvelut ja myös vanhusten palveluja on käsitelty laajasti. Kehittämissuunnitelmassa on ajateltu myös romanien tarvetta terveyspalveluihin, asumiseen ja seurakuntatyöhön.

Turun suunnitelman kehittämiskohteina on nähtävä romaniväestön yhdenvertainen kohtelu ja romanikielen ja kulttuurin säilyttämisen huomioon ottaminen. Romanitaustaisten kouluavustajien ja päivähoitohenkilökunnan palkkaamista tulisi kehittää edelleen, jotta romanikielen ja kulttuurin säilymiseen kiinnitettäisiin huomiota mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Romanitaustaisen työntekijän avulla myös kantaväestön lapset oppisivat hyväksymään ja tutustumaan romanikulttuuriin edistäen romanien yhdenvertaista kohtelua.

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä 22.9.2011:

Lounais-Suomen alueellisen romaniasiain neuvottelukunnan pyynnöstä järjestetyssä tapaamisessa toukokuussa 2010 käytiin läpi ed. mainittua Suomen ensimmäistä romanipoliittista ohjelmaa. Keskustelussa tuotiin esille ns. kolmen K:n periaate eli koti, koulu ja kulttuuri sekä huoli romanikielen häviämisestä. Neuvottelukunnan toivomus oli, että Turun ohjelma päivitettäisiin.

Pääministeri Kataisen hallitusohjelmassa todetaan, että ”käynnistetään romanipoliittisen ohjelman (ROMPO) toimeenpano. Erityisiä toimia kohdistetaan romanien koulutustason ja työllisyyden edistämiseen, asumisongelmien ratkaisemiseen sekä romanilasten, -nuorten ja -perheiden osallisuuden edistämiseen”.

Kuten edellä on todettu Turussa laadittu romanityön kehittämissuunnitelma vastaa sisällöltään hyvin valtakunnallista ohjelmaa. Suunnitelmaa tulisi kuitenkin kehittää siten, että romaniväestön yhdenvertainen kohtelu sekä romanikielen ja kulttuurin säilyttäminen otettaisiin paremmin huomioon. Romanityön kehittämissuunnitelman tavoitteet ja ed. painotukset tulee jatkotyöskentelyssä ottaa huomioon hallintokunnissa ja poikkihallinnollisessa ohjelmatyössä.

Oheismateriaali 1Kehittämissuunnitelma

Linkki Internetistä luettavaan Suomen romanipoliittiseen ohjemaan:

http://www.stm.fi/julkaisut/nayta/_julkaisu/1477342

EhdotusKaupunginhallitus merkitsee Turun kaupungin romanityön kehittämissuunnitelman tiedoksi ja päättää lähettää sen hallintokunnille otettavaksi huomioon mm. uuden ohjelmatyön valmistelussa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvJoukkoliikennetoimisto
tpvKasvatus- ja opetustoimi, aikuiskoulutus
tpvKasvatus- ja opetustoimi, ammatillinen koulutus
tpvKasvatus- ja opetustoimi, varhaiskasvatus
tpvKasvatus- ja opetusvirasto
tpvKeskushallinto
tpvKiinteistöliikelaitos
tpvKiinteistöpalveluliikelaitos
tpvKulttuuriasiainkeskus
tpvKunnallistekniikkaliikelaitos
tpvLiikuntapalvelukeskus
tpvNuorisoasiainkeskus
tpvRakennusvalvontatoimisto
tpvRevisiotoimisto
tpvRuokapalvelukeskus Katerinki
tpvSosiaali- ja terveystoimi
tpvSosiaali- ja terveystoimi, työterveyshuollon palvelut
tpvTalotoimiliikelaitos
tpvTilaliikelaitos
tpvTurun ammattikorkeakoulu
tpvTurun Satama
tpvVarsinais-Suomen aluepelastuslaitos
tpvVesiliikelaitos
tpvViherliikelaitos
tpvYmpäristö- ja kaavoitusvirasto
tpvYmpäristönsuojelutoimisto